גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העירייה לא שלחה דרישת תשלום, והחברה לא שילמה ארנונה במשך 19 שנים. זה הסכום בו היא מחויבת כעת

עיריית חיפה דרשה מתש"ן תשלום ארנונה רטרואקטיבי על 7 שנים, לאחר שלא שילמה מ-2005 ● הסוגיה הגיעה לבית המשפט העליון, שקיבל חלקית את עמדת העירייה - אך גם הטיל עליה אחריות למצב

בניין עיריית חיפה / צילום: Shutterstock, Pioneerka888
בניין עיריית חיפה / צילום: Shutterstock, Pioneerka888

מתחם מקרקעין רחב־ידיים בבעלותה של החברה הממשלתית תשתיות נפט ואנרגיה (תש"ן) לא חויב בתשלום ארנונה במשך שנים. גם לאחר שהמקרקעין, אשר בעבר היו מחוץ לתחום השיפוט של כל רשות מקומית, צורפו לתחום המוניציפלי של עיריית חיפה ב-2005, העירייה לא שלחה לחברה דרישת תשלום, והחברה לא יזמה הסדרה של הנושא.

חיסכון של מיליונים: הפסיקה שלחברות ההייטק כדאי להכיר
עסקה בשבוע | "אין עסקאות כאלה": בכמה נמכרה בסטה של ירקות בשוק מחנה יהודה?
מענק של 50 אלף שקל לרכישת דירה זולה? רוב הזוכים ויתרו

ב־2021 העירייה "התעוררה" ושלחה לתש"ן הודעת חיוב ארנונה בסך של כ־6.6 מיליון שקל, ביחס לשבע השנים שקדמו לכך - בהתאם למגבלות ההתיישנות - מה שהעלה את השאלה האם אפשר לחייב אותה רטרואקטיבית או שעיריית חיפה תפסיד מיליוני שקלים, וכאן נכנסה התשובה המפתיעה של בית המשפט.

העליון החליט שלא לקבל במלואה אף אחת מעמדות הצדדים, וקבע כי בגלל ששני הצדדים אשמים במחדל שהוביל לאי־התשלום, יוטל חיוב ארנונה רטרואקטיבי, אך הוא יהיה חלקי.

השופטים ציינו כי "האשם רובץ לפתחם של שני הצדדים. עיריית חיפה נהגה במידה רבה של רשלנות בהימנעותה רבת־השנים ממשלוח הודעות חיוב בארנונה למשיבה, ואילו המשיבה מצדה טמנה ראשה בחול וקיוותה שמזלה יוסיף לשחק לה, ואף לא טרחה להודיע למנהל הארנונה על שינוי החזקה במקרקעין". לכן, החיוב הרטרואקטיבי הוגבל למשך שלוש שנים בלבד.

העובדות: קרקע שלא חויבה בארנונה מ־1974

החברה הממשלתית תש"ן רשומה כבעלים של מקרקעין הנמצאים במתחם בתי הזיקוק בכרמל מאז 1974. באוקטובר 2007 השכירה תש"ן את המקרקעין לצד שלישי לצורך עיבודם החקלאי. בהסכם נקבע, בין היתר, כי על השוכרת יחולו תשלומם של מסים, לרבות ארנונה כללית, אך תש"ן לא הודיעה לעירייה על העברת החזקה במקרקעין.

על־פי חוק, קרקע בייעוד חקלאי שלא נעשה בה שימוש אינה חייבת בארנונה, אך השימוש החקלאי שעשתה השוכרת במקרקעין היה עונתי, ולא באופן רציף לאורך השנה כולה.

באוגוסט 2021 שלחה עיריית חיפה דרישה לתשלום ארנונה ביחס למקרקעין בסיווג "קרקע חקלאית" עבור השנים 2015־2021 בסכום כולל של 6,658,267 שקל. תש"ן התנגדה לחיוב הרטרואקטיבי, ובמקביל טענה כי אם חל חיוב, הוא חל על שוכרת הקרקע. העירייה דחתה את ההשגה, ומאחר שתש"ן לא מסרה הודעה על העברת החזקה עד ההשגה, נקבע כי היא זו שנושאת בחובת תשלום הארנונה עד למועד זה.

המחלוקת הגיעה לבית המשפט המחוזי בחיפה, בערעור שהגישה תש"ן בטענה כי יש לבטל את החיוב מחמת היותו רטרואקטיבי. נטען כי העירייה ידעה בפועל, לאורך שנים, שהיא בעלת המקרקעין, והיה באפשרותה לשלוח לה דרישות תשלום במועדים הרלוונטיים.

עוד נטען כי סכום החיוב השנתי בארנונה גבוה פי כמה וכמה משיעורם של דמי השכירות לפי ההסכם עם השוכרת, וכי אילו הייתה יודעת על גובה החיוב, היא הייתה נמנעת מהשכרת המקרקעין בסכום שאינו רווחי עבורה.

מנגד, העירייה טענה כי לא ידעה על קיומם של המקרקעין ועל השימוש שנעשה בהם עד 2020, אגב ניהול הליך משפטי אחר, וכי היה על תש"ן להודיע לה על תחילת העיבוד החקלאי של המקרקעין ועל זהות המחזיק.

הכרעת המחוזי: הפסד של מיליונים לעירייה

המחוזי דחה את עמדת העירייה, תוך שהוא קובע כי הכנסותיה של רשות מקומית מארנונה הן חלק מתקציבה השנתי, ועל כן חיוב המתייחס לשנים קודמות הוא חיוב רטרואקטיבי שברגיל הוא פסול. עוד נקבע כי מידת האשמה של העירייה בחיוב הרטרואקטיבי מצדיקה במקרה זה לבטלו, וכי רשות מקומית סבירה הייתה פועלת לאיתור המקרקעין הנמצאים בתחום שיפוטה.

לצד זאת, המחוזי ציין כי גם תש"ן לא פעלה כשורה, שכן הייתה מודעת לאפשרות שהיא תידרש לשלם ארנונה, ואף שיקפה זאת בהסכם השכירות שלה. אולם במכלול הנסיבות, המחוזי סבר כי יש לייחס את עיקר המשקל לפגם שנפל בהתנהלותה של הרשות המינהלית.

ההפסד של 6.6 מיליון שקל בחיוב ארנונה לא התקבל בעיריית חיפה יפה, וזו הביאה את המחלוקת אל פתחו של העליון. בערעור שהגישה הדגישה העירייה כי תש"ן הייתה מודעת לחובתה לשלם ארנונה, כפי שהדברים עולים מהוראות החוזה שנעשה בינה לבין השוכרת.

עוד נטען כי בשל מיקומם של המקרקעין ואופי הגידולים הנעשים בהם, לא היה ביכולתה לדעת כי המקרקעין הושכרו, וכי החל בהם עיבוד חקלאי, בנסיבות שבהן לא קיבלה הודעה על כך בהתאם לדרישות הדין.

בנוסף, העירייה טענה כי זו אינה הפעם הראשונה שבה תש"ן מתחמקת מתשלומי ארנונה בגין נכסיה, והפנתה להליך נוסף שהתנהל בעבר בין הצדדים בנושא. העירייה הוסיפה כי תש"ן נמנעה מלדווח לעירייה על השכרת המקרקעין מתוך מטרה ברורה לחמוק מתשלום הארנונה.

מנגד, תש"ן טענה כי צדק המחוזי כשקבע כי ככלל אין מקום להטלת חיובים באופן רטרואקטיבי.

העליון: שני הצדדים אשמים. שניהם ישלמו

שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק־ארז, בהסכמת השופטות יעל וילנר ורות רונן, קיבלו חלקית את ערעורה של עיריית חיפה. ברק־ארז ציינה כי "נקודת המוצא לדיון היא עמדה שלילית וחשדנית נגד חיוב רטרואקטיבי בארנונה" בשל "הפגיעה בהסתמכות, לנוכח הציפייה הסבירה של המחזיק שהעירייה תודיע מבעוד מועד על שיעור החיוב בארנונה".

עם זאת, ברק־ארז ציינה כי השיקול של הגנה על הסתמכות נחלש במידה משמעותית כאשר מדובר במקרה שבו הנישום אינו משלם כל ארנונה, וזאת כאשר מושכלות יסוד הן שהחזקה בנכס מחייבת בארנונה. "היותו של נכס 'נעלם' מבחינת חיובי הארנונה אמורה למצער להדליק 'נורה אדומה' מבחינת המחזיק. מי שלא משלם ארנונה על בסיס ההנחה ש'היה לו מזל', אינו יכול לטעון להסתמכות סבירה, והוא בגדר נוטל סיכון שהוא גם 'על סיכונו'".

השופטת דפנה ברק־ארז / צילום: שלומי יוסף

ברק־ארז הדגישה עוד כי "ככל שהמחזיק אינו משוכנע שהוא זכאי לפטור מתשלום ארנונה - למשל, אם הוא סבור כי מדובר במקרקעין חקלאיים שבהם נעשה שימוש עונתי בלבד - ביכולתו לפנות למנהל הארנונה לבירור הסוגיה. מכל מקום, אין ביכולתו להניח, וממילא להסתמך, על היעדר חבות, ודאי בנסיבות שבהן נעשה שימוש במקרקעין, גם אם לשיטתו זהו שימוש חלקי בלבד".

על הרקע הזה, בשונה מהמחוזי, נקבע בעליון כי יש לייחס משמעות מעשית לכך שגם תש"ן הפרה את חובת ההגינות שלה כלפי העירייה, במיוחד נוכח העובדה שמדובר בחברה ממשלתית גדולה - גוף הפועל כשהוא מלווה בייעוץ משפטי, ופעילותו מקיימת קשר ישיר לזירה הציבורית.

לגישת השופטים, הגבלת החיוב למשך שלוש שנים בלבד מבטאת את האיזון הראוי בין האשם של העירייה לאשם של תש"ן.

מומחים: העליון במסר ברור לשני הצדדים

לדברי עו"ד רוית ברעם־מזור, שותפה מובילה בתחום המיסוי המוניציפלי במשרד ארנון, תדמור־לוי, ישנם כמה חידושים בפסק הדין.

לדבריה, "כל עוד ניתן לייחס אשם כלשהו לנישום, הוא צפוי לחיוב רטרואקטיבי מסוים, ולא תיושם לגביו הפסיקה השוללת חיובים רטרואקטיביים באופן מוחלט.

"מנגד, גם אם דבק אשם בנישום, יקשה על הרשות לחייבו רטרואקטיבית לתקופה של שבע שנים או אף לתקופה של יותר משלוש שנים, מהטעם שחובת ההגינות החלה עליה מחמירה יותר מזו החלה עליו".

עו"ד איתי בסיס, שותף וראש מחלקת מיסוי עירוני במשרד פירון, מוסיף כי "העליון חייב את תש"ן בשלוש שנים של חיוב רטרואקטיבי, לעומת שנתיים בפסק דין דומה שניתן בעבר בנושא זה, וזאת בין השאר מאחר שהחיל 'אשם תורם' נוסף לחברה, לאור היותה חברה ממשלתית גדולה.

"בכך חידש העליון היבט נוסף בנושא החיוב הרטרואקטיבי, והוא שישנם נישומים בעלי חובת דיווח מוגברת בכל הקשור לגילוי ודיווח לרשות על נכסים המצויים בחזקתם, דבר שככל הנראה יוביל רשויות לנסות ולהרחיב את מעגל הנישומים ש'יזכו' לקבל חיובי ארנונה רטרואקטיביים".

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל