גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלב הגמר מתחיל בבחירות בארה"ב: טראמפ מנצח בניו המפשייר ודוהר אל מועמדות המפלגה הרפובליקאית לנשיאות

יריבתו האחרונה במרוץ, ניקי היילי, השיגה "מקום שני מכובד", אבל החמיצה כנראה את הסיכוי האחרון. רק הרשעה פלילית תוכל לעצור אותו ● סקרי יציאה: רוב תומכי טראמפ רוצים בצמצום התפקיד האמריקאי בעולם

דונלד טראמפ בערב בחירות הפריימריז בניו המפשייר / צילום: ap, Pablo Martinez Monsivais
דונלד טראמפ בערב בחירות הפריימריז בניו המפשייר / צילום: ap, Pablo Martinez Monsivais

החלק התחרותי של המאבק על מועמדות המפלגה הרפובליקאית לנשיאות הגיע לפנות בוקר אל קיצו. דונלד טראמפ הביס את יריבתו האחרונה בבחירות המקדימות במדינת ניו המפשייר, ומחה בזה את שאריות הספק שמצביעי המפלגה רוצים שידור חוזר של 2020: טראמפ נגד ג'ו ביידן.

ביידן מנצח בניו המפשייר, אבל יריב אלמוני גוזל ממנו 20%
אייווה רומזת לנו ש-2024 עשויה בהחלט להיות השנה של דונלד טראמפ

נראה כי רק עניין אחד עדיין יכול לשלול מטראמפ את המועמדות: הרשעה פלילית באחד המשפטים המתנהלים נגדו. אפילו כאן הסיכוי אינו גדול, מפני שהזמן מתקצר והולך, ותכסיסים משפטיים של פרקליטי טראמפ מקטינים עד מינימום את הסיכוי שהמשפטים יגיעו אל שלב ההכרעה, או אפילו יתחילו.

יתר על כן, סקרי יציאה מן הקלפיות בניו המפשייר מראים כי למחצית המצביעים הרפובליקאים כלל לא אכפת אם טראמפ יורשע בדין. 54% יצביעו בעדו גם אם יימצא חייב באחד המשפטים. מאחר שפרופיל ההצבעה בניו המפשייר אינו משקף את הפרופיל הארצי, והרפובליקאים במדינה הצפון-מזרחית הקטנה הזו נוטים להיות מתונים או ליברליים יותר מעמיתיהם בשאר ארה״ב, הדעת נותנת שהנאמנות לטראמפ בין מצביעי מפלגתו גבוהה הרבה יותר בזירה הארצית.

נאמנותם של הרפובליקאים לטראמפ מקבלת ביטוי דרמטי, כשיוצאי הקלפיות בניו המפשייר נשאלים אם ג'ו ביידן היה המנצח הלגיטימי של הבחירות ב-2020. יותר מחצי הרפובליקאים במדינה הזו משיבים בשלילה.

הנסיבות הפוליטיות היו צריכות להיטיב עם יריבתו של טראמפ, ניקי היילי, שהייתה שגרירתו של טראמפ באו״ם, ושימשה מושלת מדינת דרום קרוליינה במשך שמונה שנים. ערב ההצבעה, יריב אחר של טראמפ, מושל פלורידה רון דסאנטיס, הסתלק מן המרוץ, ולהיילי ניתן מבוקשה: התמודדות ראש-בראש נגד טראמפ.

היא קיוותה להיות המגנט של כל הספקנים. בזכות נוסחת הבחירות בניו המפשייר, היא יכלה גם לסמוך על קולותיהם של לא-רפובליקאים. חוקי הבחירות של המדינה הזו מקילים על מצביעים עצמאים (שהעדפתם המפלגתית אינה רשומה בוועדת הבחירות) להחליט ברגע האחרון באילו מקדימות הם מעדיפים להצביע. הפעם, עצמאים רבים העדיפו להצביע במפלגה הרפובליקאית, בניסיון להחליש את טראמפ.

בזכות תמיכתם, השיגה היילי קצת פחות מ-45% (לפי מניין של 80% מן הקולות). זה לא רע, וזה יותר ממה שחזו לה הסקרים. אבל מקום שני מכובד אינו תחליף לניצחון, בעיקר כאשר היא תלויה בתורמים לתקציב מסע הבחירות שלה.

היילי תמשיך

ניו המפשייר הייתה כמעט ללא ספק הסיכוי האחרון של היילי לשנות את כיוון הרוח. מכאן ואילך, המפה תעניק עדיפות דרמטית לטראמפ. התחנה החשובה הבאה במערכת הבחירות המקדימות תהיה, למרבה האירוניה, מדינת הבית של היילי, דרום קרוליינה; אבל הסקרים מראים כי יתרונו של טראמפ שם עומד על כמעט 40%. אם היא תפסיד במדינת הבית, נראה שיקיץ הקץ על סיכוייה הריאליים.

היא אומרת שהיא גמרה אומר להמשיך את התמודדותה. ההיגיון העיקרי של החלטה כזאת הוא ההנחה שיקרה משהו בשבועות הבאים אשר יוריד את אקספרס טראמפ מן הפסים, וישאיר את היילי בעמדה משופרת לטעון לירושתו. עם זאת, הישארותה מבטיחה לה תשומת לב לא אוהדת מצד טראמפ. הוא יתקוף אותה ללא רחם, מפני שזה מה שהוא עושה באנשים שהוא חושב ל"לא נאמנים". הניסיון מלמד שאויבי טראמפ בתוך מפלגתו אינם נהנים מתוחלת חיים פוליטית ארוכה.

ניקי היילי בערב בחירות הפריימריז בניו המפשייר / צילום: ap, Charles Krupa

ההצבעה בניו המפשייר מתחילה אפוא את שלב הגמר בבחירות לנשיאות. זה יהיה שלב ארוך להחריד, עשרה חודשים דרמטיים. הם נפתחים בתיקו סטטיסטי בין טראמפ לביידן, שרוב חכמי הפוליטיקה האמריקאית חושבים כי הוא מיטיב עם טראמפ.

ביידן: דאגה - ונחמה

הנשיא ביידן ניצח במקדימות של הדמוקרטים בניו המפשייר, אף כי לא השתתף בהן רשמית. תומכיו כתבו את שמו על גיליון ההצבעה. הדמוקרטים לא הכירו רשמית בבחירות של ניו המפשייר, הם רצו שדרום קרוליינה תהיה המדינה המצביעה הראשונה.

לביידן יש בימים האלה מעט מאוד סיבות לאופטימיות. ביום שלישי, בסימן ברור של דאגה, הוא העביר שניים מיועציו הבכירים בבית הלבן אל מטה הבחירות שלו.

במידה שניו המפשייר העניקה לו עידוד כלשהו, נראה שהוא קשור בשאלה שסקרי היציאה הציגו על הפלות מלאכותיות. זה הנושא המפלג את הפוליטיקה האמריקאית זה 50 שנה. 67% מן המצביעים הרפובליקאיים הביעו התנגדות לאיסור ארצי על הפלות. אבל 79% ממצביעי טראמפ הביעו תמיכה באיסור הארצי.

טראמפ עצמו חזר והתפאר בהצלחתו למנות שלושה שופטים עליונים, שהסירו את ההגנה החוקתית על הפלות מלאכותיות, והעבירו את ההחלטה לידי כל אחת מ-50 המדינות. התוצאה הלא-חזויה הייתה התקוממות של מצביעים בשורת מדינות נגד מועמדים מקומיים שתמכו באיסור על הפלות, ונגד יוזמות לחוקק חוקים שימנעו הפלות מעיקרן או כמעט מעיקרן.

תגובה כזאת, אם תתרחש בזירה הארצית, עשויה להטות את הבחירות נגד טראמפ. יהיה מעניין לראות אותו מתהלך על בהונותיו בחודשים הבאים. הוא לא ירצה לקומם מצביעים מתונים, בייחוד נשים באזורי מפתח, אבל גם לא ירצה לאבד את התלהבותם של מצביעים מן הימין הנוצרי, שעמדו לצידו בנאמנות מאז 2016.

לא רוצים ענייני חוץ

שאלה אחרת בסקרי היציאה שתעניין לא-אמריקאים נוגעת למדיניות החוץ של ארה״ב. זה הנושא הרביעי במניין החשיבויות של המצביעים הרפובליקאים, רק 14%, לעומת 37% לכלכלה ו-31% להגירה לא חוקית. חצי מתומכי טראמפ חושבים שארה״ב צריכה להפחית את מעורבותה בעניינים בין־לאומיים.

החודשים הבאים יעמדו בסימן הניסיון להבין את חשיבות המספרים האלה, ואת המידה שבה הם עומדים לשנות את תפקידה של ארה״ב במשברים הבין־לאומיים החשובים של זמננו, מן המזרח התיכון עד אוקראינה. סביר לטעון כי לא כל מה שהיה הוא שיהיה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?