גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי קבוצות הכדורגל המובילות בישראל התקוטטו עליו. בסוף הוא נמכר במיליון אירו

בתוך שבוע בלבד הפך ליאור קאסה משחקן הפועל ירושלים שכמעט אף אחד לא מכיר לרכש מבוקש בקרב שתי קבוצות הכדורגל המובילות בישראל ● מה שהתחיל ברצון להצטייד בשחקן חיזוק ולשמור על הטאלנטים קרוב לבית, התגלגל למאבק של יצרים, אגו ואסטרטגיה ש"יצא מפרופורציה" ● אלא שבענף בטוחים: "הבאים בתור כבר מתדפקים על הדלת"

ליאור קאסה / צילום: באדיבות מכבי חיפה
ליאור קאסה / צילום: באדיבות מכבי חיפה

 

עד לפני שבוע רק מעטים בכדורגל הישראלי הכירו את ליאור קאסה. הקשר האחורי בן ה־17 הוא אמנם כישרון פוטנציאלי, אבל הרזומה שלו בליגה הבכירה מסתכם ב־13 הופעות בלבד ובלי יותר מדי הישגים. ולמרות זאת, לאחרונה הפך קאסה לשם החם ביותר בחלון ההעברות של ינואר ותפס את כותרות הספורט הישראלי, כשמכבי חיפה ומכבי תל אביב עשו הכול כדי להחתים אותו.

הצוללת | המומחה שמסביר: זה מה שיכריע בין ביידן לטראמפ
ראיון | "עד תחילת 2023 ישראל הייתה ילד הפלא של העולם. מאז הפכנו לילד המופרע והלא מתקדם"
נשואים מאושרים יותר? דור חדש של חוקרים מפרק את מודל הזוגיות המסורתי

לאחר ששתי הקבוצות הביעו נכונות לשפוך כסף רב על רכישתו, קבוצתו הפועל ירושלים העמידה תג מחיר של מיליון אירו (תוך שהיא סידרה לעצמה 20% ממכירה עתידית), ובשלב הזה קאסה היה רק צריך לבחור לאן ללכת. מהר מאוד הוא קיבל שיחות טלפון מבעלי מכבי חיפה יעקב שחר ומבעלי מכבי תל אביב מיץ' גולדהאר, שהבהירו לו שהם מעוניינים בו.

אחרי התלבטות של כמה ימים הפור נפל, וקאסה חתם בקבוצה מהכרמל לארבע וחצי שנים. מעבר לסכום הרכישה הגבוה, בשלוש וחצי השנים הקרובות שכרו של קאסה יהיה 150 אלף אירו בממוצע לעונה (כולל מענקים), ובעונה האחרונה הוא אף יגיע ל־200 אלף אירו.

 

אז איך בכל זאת הפך ליאור קאסה, הצעיר האנונימי שעד לפני ימים ספורים מעטים ידעו מי הוא, לשחקן המבוקש ביותר בידי ענקיות הכדורגל הישראלי?

"כל קבוצה רוצה לשלוט"

קאסה גדל במחלקות הנוער של הפועל ירושלים, ובעונה שעברה ערך את הופעת הבכורה שלו בליגת העל. "מדובר בשחקן עם סט רחב מאוד של תכונות", מסביר אורי קופר, פרשן ערוץ הספורט ומגיש הפודקאסט "הקול מקצועי". "הוא חזק פיזית, אבל גם יודע לשלוט בכדור ולמסור מעולה. הוא יכול לעשות גם וגם וגם, וזה משהו שרבים מחפשים היום. אז בהקשר הזה מכבי חיפה ומכבי תל אביב נלחמו על הכישרון".

ולמרות הכישרון הרב, המשא ומתן על השחקן רחוק מלהסתכם ביכולת כזו או אחרת. "אולם האירוע יצא מפרופורציה. אמנם לא מדובר בשחקן שהיו מוכרים ב־200 אלף אירו, אבל אין ספק שהמאבק בין שתי הקבוצות העלה את המחיר שלו בכמה מאות אלפי אירו", אומר קופר.

ליאור קאסה ובעלי מכבי חיפה יעקב שחר. דאג שהיריבה מתל אביב לא תתחזק / צילום: באדיבות מכבי חיפה

כדי להבין למה הסיפור יצא מפרופורציה, כפי שקופר טוען, יש לגשת לתורת המשחקים. "צריך לזכור שמדובר במאבק בין שתי הקבוצות הגדולות בישראל", אומר פרופ' אלכס קרומר מהמחלקה לניהול ספורט באוניברסיטת מולדה שבנורבגיה. "אם אנחנו שני יריבים ואני מחזק את עצמי, אז באופן יחסי היריב נחלש - ולכן לו יש תמריץ שאני לא אתחזק. בשנות התשעים, למשל, מכבי תל אביב בכדורסל הייתה רוכשת את השחקנים הישראלים הכי טובים, והם היו יושבים על הספסל, אבל כך הם לא שיחקו בקבוצות אחרות.

"אז הקבוצות נאבקו כאן על שני דברים: גם לחזק את עצמן וגם לדאוג שהיריבה שלהן לא תתחזק. למעשה, זה ממש 'משחק על שש נקודות'. כמובן, אם המאבק על קאסה היה בין שתי קבוצות חלשות יותר, התמריצים היו שונים והמחירים היו נמוכים יותר. שתי קבוצות עשירות שרבות על שחקן, זה שונה משתי קבוצות עניות שרבות עליו".

מלבד תורת המשחקים נראה שהרבה מאוד כבוד היה מונח על השולחן ברכישת השחקן הצעיר. "יש פה מלחמת כוחות, רצון של כל צד לטעון 'אני הקבוצה ששולטת יותר בשוק השחקנים הישראלי'", מסביר קופר. "זה כבר קרה לא מזמן עם דיא סבע, כשמכבי תל אביב ומכבי חיפה נלחמו עליו ולבסוף הוא חתם באחרונה. יש פה מאבק על השאלה מי הקבוצה הכי חזקה בכדורגל הישראלי, גם מחוץ למגרש".

"עידן רביבו וברקוביץ' נגמר"

כדי להבין טוב יותר מה הוביל למשא ומתן על השחקן הכישרוני, צריך להתייחס לתופעה נוספת: הצעירים הישראלים שפורחים בליגות המקומיות וגם האירופיות. הביטוי הכי טוב לכך היה בקיץ האחרון, אז נבחרות ישראל הצעירות רשמו הישגים חסרי תקדים, כשהגיעו לחצי גמר אליפות אירופה עד גיל 21 ולמקום השלישי בגביע העולם עד גיל 20.

"ההצלחה המסחררת של הנבחרות הצעירות בשנתיים האחרונות הביאה את כל השחקנים הצעירים לתודעה, אבל מדובר בתהליך שרץ כבר שנים", מסביר אורי אוזן, פרשן ספורט1 ופודקאסט "הפודיום". "היום קבוצות בחו"ל מחפשות שחקנים צעירים, והמוכשרים ביותר מביניהם עוברים מכאן בגיל צעיר מאוד. כך קרה עם מנור סולומון, שעבר בגיל 20 ממכבי פתח תקווה לשחטאר דונייצק האוקראינית תמורת 6 מיליון אירו, וכך קרה עם אוסקר גלוך ממכבי תל אביב, שנמכר בגיל 18 לרד בול זלצבורג האוסטרית תמורת 7 מיליון אירו.

"בעבר שחקנים גדולים כמו חיים רביבו ואייל ברקוביץ' היו נשארים בישראל עד גיל 24, אבל העידן הזה נגמר. בגלל שהשחקנים עוברים מישראל בגיל כל כך מוקדם, הקבוצות חייבות לייצר ולרכוש עוד ועוד כישרונות צעירים כל הזמן".

המעבר של קאסה, לדברי אוזן, הוא מקרה מייצג לעתיד, שמסמן את הכיוון שהכדורגל הישראלי ילך בו בשנים הקרובות. "אמנם לא היה מעבר של שחקן בסכומים כאלה בעבר, אבל היה ברור שזה יקרה מתישהו. הבאים בתור כבר מתדפקים על הדלת", הוא אומר. "אני חושב שהמחיר שלו עלה ב־200-100 אלף אירו בעקבות המאבק בין הקבוצות, אבל קשה למדוד שווי של שחקן. מה שברור הוא שמכבי תל אביב ומכבי חיפה יצטרכו לעבור לפאזה שבה הן משקיעות סכומים גבוהים מאוד בשחקנים שטרם הוכיחו את עצמם באמת. אם אחד מחמישה שחקנים שהן ירכשו יצליח - אז הן ירוויחו. אי אפשר לדעת מה יהיה, אבל פשוט אין להן ברירה אחרת, כי כל השחקנים המוכשרים בורחים לחו"ל".

מלבד רכש של שחקנים צעירים ומוכשרים, הקבוצות הגדולות בכדורגל הישראלי הבינו שהן חייבות להשקיע משאבים רבים במחלקות נוער. "מה שמחזיק השנה את מכבי חיפה ומכבי תל אביב הוא מחלקות הנוער שלהן", מדגיש אוזן. "זו גם הסיבה שלדעתי הפועל באר שבע לא תוכל לחזור ולהיאבק על תארים בשנים הקרובות. מחלוקות הנוער שלה לא מספיק חזקות והיא לא תצליח לסגור את הפער".

בענף מעריכים כי תופעת הצעירים שפורחים עשויה אף לשנות את אופיו של הכדורגל הישראלי כולו. "באופן כללי ליגות הכדורגל מתחלקות למייצאות ומייבאות", מסביר קופר. "במשך שנים הענף כאן לא גידל שחקנים ולא הביא לכאן כישרונות כי לא היה בו מספיק כסף, ואז נוצרה בינוניות גדולה מאוד. כעת, העבודה בנוער, איכות השחקנים והעולם הגלובלי הופכים אותנו לליגה מייצאת".

חובת ההוכחה עליו

אבל יש עוד ממד שאפשר להתייחס אליו כדי להבין את המאבק בין שתי ענקיות הכדורגל על קאסה. "המלחמה הורידה כמעט לגמרי את האפשרות של הקבוצות להביא שחקנים זרים נוספים", אומר קופר. "בעבר עבדתי כסקאוטר (מאתר שחקנים - א"פ), ותמיד כשהתקשרתי לסוכן של השחקן, ציפיתי לתגובה של 'ישראל באזור מלחמה', וזה היה עוד בימי שגרה. עכשיו, כשיש מלחמה והעולם רואה מה קורה באזור, הסיכוי להביא שחקנים לארץ נמוכים יותר".

נוסף על כך, מכיוון שהכדורגל הישראלי לא שיחק במשך חודשיים בעקבות המצב, נוצר כעת לחץ משחקים כבד, מה שמחייב את הקבוצות להרחיב את הרוטציה ולפנות לכל מה שקיים בשוק. "בסופו של דבר", מסכם קופר, "תופעת הצעירים, המלחמה, הכבוד בין הקבוצות, הניפוח התקשורתי - הכול התפוצץ במקרה של קאסה. זה מה שיצר את המצב אבסורדי של מאבק על שחקן שחלק גדול מאוהדי שתי הקבוצות בכלל לא שמעו עליו".

כעת חובת ההוכחה עליו, וזו סיטואציה לא פשוטה. בתוך שבוע הוא הפך מנער אלמוני בקבוצה בינונית למי שאמור לככב באחת הקבוצות הטובות בישראל. איך זה ישפיע עליו? "המועדונים היום יודעים לעטוף את השחקן טוב מאוד, לתת לו כלי עזר כמו פסיכולוג ומאמן מנטלי, ואני גם מניח שהן בדקו אם יש לו יכולת להתמודד עם מעבר כזה", אומר אוזן. "ועדיין יהיה לו קשה מאוד, אבל זה מה שהוא היה צריך לעשות. גם אם הוא לא יהיה שחקן הרכב, עדיף לו לגדול במקום כמו מכבי חיפה ולהתאמן שם. הקושי הוא כמובן מנטלי, כי המעבר הזה מגיע עם כל התקשור מסביב, ואם הוא לא יהיה טוב, כולם ידברו על הסכום ששולם. זה דבר שהוא יצטרך לדעת להתמודד איתו".

קשה או לא קשה, דבר אחד כמעט בטוח: מכאן השווי של קאסה רק יעלה. "כשאתה מסיים ללמוד באוניברסיטת עילית, השכר הראשון שלך כנראה יהיה גבוה יותר", מסביר פרופ' קרומר. "אפשר להניח שכשהוא יימכר ממכבי חיפה בהמשך, זה יהיה במחיר גבוה יותר מאשר אם היה נמכר ישירות מהפועל ירושלים. אבל כל זה בתנאי שלא יתגלה ככישלון גדול".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

תיקון והתנצלות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם