גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים של מאבק השליטה הכי סוער במשק

שלוש הצעות הוגשו לרכישת מניות השליטה ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל, שופרסל, שמתנהלת ללא גרעין שליטה מאז 2018 ● מדוע דווקא עכשיו, את מי יעדיפו הגופים מוסדיים (אם בכלל), כיצד תושפע ההנהלה ומה זה אומר על המודל של חברות ללא גרעין שליטה בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, איורים: גיל ג'יבלי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, איורים: גיל ג'יבלי

המאבק על רכישת מניות השליטה בשופרסל  מגיע לשיאו: ביום שלישי יפוג תוקף ההצעה שהגישו האחים יוסי ושלומי אמיר (לשעבר בעלי רשת פרשמרקט) לגופים המוסדיים המחזיקים ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל. מדובר באחת משלוש הצעות רכישה שהונחו על שולחנם של המוסדיים בימים האחרונים.

לקראת שבוע גורלי בקרב על שופרסל: "יכול להיפתח מקצה שיפורים"
ניתוח גלובס | הספק, האחים והאמריקאי: זה עומד להיות אחד מקרבות השליטה המעניינים ביותר בבורסה
חנות למוצרי מזון בתוך סניף מקס סטוק: כך יעבוד המתחם החדש

ההצעה שהגישו האחים אמיר לרכישת רבע ממניות שופרסל לפי שווי חברה של 6 מיליארד שקל, נחשבה עד כה לרצינית ובעלת הסיכויים הטובים יותר להתממש, אולם רגע לפני שתפוג, נראה כי קמה לה תחרות משמעותית.

חבירה בין חברת תחנות הדלק "דלק ישראל" לספק המזון צביקה ויליגר (בעל השליטה ביבואנית המזון ויליפוד) צפויה להוליד הצעת רכישה של מניות בשיעור דומה, המעניקה לשופרסל שווי גבוה יותר של 6.3 מיליארד שקל, ועשויה לטרוף את הקלפים.

את ההצעה השלישית (גם כן לרכישת כרבע ממניות שופרסל) הגישה קבוצת משקיעים אמריקאית בראשותו של איש העסקים מייקל אלפרט. השבוע נחתו בארץ נציגי הקבוצה שהצעתה נוקבת נכון להיום בשווי של 6.1 מיליארד שקל לרשת, בדומה למחיר השוק.

רשת המזון הגדולה בישראל מתנהלת ללא גרעין שליטה מאז יוני 2018, כשקודם לכן הוחזקה בידי חברת דיסקונט השקעות. מי שמחזיקים במניותיה הם בעיקר המוסדיים: חמש חברות הביטוח הגדולות (הפניקס, מגדל, כלל ביטוח, הראל, מנורה מבטחים) ובית ההשקעות אלטשולר שחם, שחולשים בסה"כ על 64% ממניות הרשת (בין 10% ל־13% מהמניות כ"א).

 

מדוע שופרסל על המדף

נכונות הגופים המוסדיים למכור חלק ניכר מהחזקותיהם ברשת נובעת מאכזבה מביצועי שופרסל שמשתקפים היטב בתשואת המניה, למרות זינוק של 18% שרשמה בשבוע האחרון הודות להתחממות מאבק השליטה (בסך הכול השלימה המנייה עלייה של 40% מהשפל שרשמה באוקטובר האחרון). בשלוש השנים האחרונות ירדה מניית שופרסל ב־11% ובחמש שנים הסבה תשואה שלילית של 2%. זאת בעוד מדד הייחוס, ת"א 125, עלה ב־12% וב־32% בהתאמה בתקופות הללו.

יש לציין כי לפני כשנתיים הוגשו למוסדיים הצעות רכישה נדיבות יותר (בין היתר על ידי האחים אמיר ודלק ישראל), שלבסוף נדחו. הדבר לבטח לא מקל על החלטת המכירה בתג מחיר נמוך יותר כעת. מצד שני, נראה כי רוב המוסדיים רוצים לראות כעת בעל בית חדש שיוכל להשביח את השקעתם ברשת.

 

כמה ימכרו המוסדיים והאם הם מתואמים

שלוש הצעות הרכישה הוגשו לכרבע ממניות שופרסל (24.99%), כאשר כל גוף מוסדי אמור למכור בהן עד 40% מהחזקותיו. הסיבה היא שחריגה מעבר לשיעור האחזקה המדובר מצריכה הגשת הצעת רכש לכלל בעלי המניות. עם זאת, גם החזקה כזו די בה כדי להפוך את הרוכש לבעל שליטה דה־פקטו ברשת.

יש לציין כי בשל מגבלות הרגולציה, הגופים המוסדיים אינם יכולים לתאם ביניהם עמדות בנושא מכירת המניות. הסיבה למגבלות: תיאום בין הגופים עלול להוביל לכך שהחזקתם תחשב להחזקה משותפת העולה לכדי שליטה בחברה, דבר שהם מנועים ממנו. כמו כן, תיאום שכזה עלול להיחשב להסדר כובל לפי חוק התחרות הכלכלית.

מצב שבו חלקם ירצו למכור את מניותיהם ואחרים לא, צפוי להפיל את העסקה.

הצעות הרכישה המופנות למוסדיים עשויות להיתפס כמאיימות על עתידה של צמרת ההנהלה בשופרסל ובעיקר היו"ר הדומיננטי איציק אברכהן, שנהנו עד כה מהיעדר בעל בית מעליהם. האחים אמיר למשל, נחשבים לדעתניים ביותר ביחס להנהלה הקיימת, מה שעשוי לגרום לחיכוכים עם אברכהן והמנכ"ל שמינה לרשת, אורי וטרמן.

יו''ר שופרסל, איציק אברכהן / צילום: סיון פרג'

מנגד, הקבוצה האמריקאית נחשבת לנוחה יותר להנהלה הקיימת, וככל הנראה תרצה לעבוד יחד איתה. לגבי ויליגר ודלק ישראל, לא ידוע מה מידת המעורבות שירצו בקביעת אופיה של ההנהלה, אך רצונם להשביח את שופרסל לנוכח שליטת אברכהן בהנהלת החברה, עשוי להוביל למסלול התנגשות.

מה התניע את המרוץ לשליטה בעיתוי הנוכחי

נראה שהעובדה שהאחים אמיר קצבו שבוע להצעתם, הובילה לפתיחת המרוץ המשולש ולשיפור העמדות מצד גורמים נוספים. האחרון שבהם הוא חבירתם של צביקה ויליגר ודלק ישראל (חברת תחנות דלק שבשליטת החברה הציבורית להב אל.אר של של אבי לוי ואלי להב). הצדדים אמורים ככל הידוע להגיש הצעה לרכישת המניות מידי המוסדיים במזומן, בחלקים שווים ביניהם.

קבוצת ויליגר־דלק ישראל גיבשה תוכנית פעולה מקיפה להשבחת שופרסל, הן בתחום הקמעונאי והן בתחום הנדל"ן. גורמים המקורבים לקבוצה אמרו כי הצדדים בה נזילים ויכולים לממש את הצעתם בזמן קצר.

כאמור, מי שנחשבים למובילים במירוץ הם האחים אמיר, שהינם בעלי יכולות ניהול מוכחות. פרשמרקט, שאותה מכרו השניים לפז לפני כשנתיים וחצי, נחשבה לרשת סופרמרקטים עם שיעורי רווחיות גבוהים ביחס לשוק בו היא פועלת. המגעים מטעם השניים מנוהלים על ידי החתם הותיק צחי סולטן, ולפי הערכות של גורמים בשוק מרבית המוסדיים נוטים לכיוונה. ועדיין יש צורך בהסכמת כלל המוסדיים פה אחד בכדי לאשר אותה.

ההצעה השלישית היא של הקבוצה האמריקאית, הנחשבת לבעלת סיכויים נמוכים יחסית. בין המגרעות שלה מבחינת המוסדיים, בעיקר היכרות חלשה עם ענף הקמעונאות בארץ שספק עם תאפשר לה לתרום להשבחת הרשת. בשוק יש המעריכים כי קבוצה זו לוטשת עיניים לנכסי הנדל"ן של הרשת.

לרשת המזון יש נכסים איכותיים שלפי נתוני הרבעון השלישי של 2023 שווים מסתכם בכ־3.5 מיליארד שקל. זרוע הנדל"ן של שופרסל כוללת 79 נכסים המתפרשים על 230 אלף מ"ר בשטחים מניבים. לרשת גם זכויות בניה להרחבת פעילות זו בעוד 160 אלף מ"ר והיא מהווה חלק נכבד מהרווח התפעולי שלה. בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2023, היווה הרווח התפעולי מהנדל"ן (144 מיליון שקל) כמעט שליש מהרווח התפעולי שהציגה הרשת.

אלא שהמוסדיים מעוניינים בגורם שישביח את שופרסל לטווח ארוך. קבוצת בעלי מניות זרים, עשויה להנציח את המצב הקיים שבו אין בעל שליטה בפועל, והחברה מנוהלת בעיקר על ידי המנהלים, היו"ר אברכהן והמנכ"ל וטרמן.

קשיים במודל של חברה ללא גרעין שליטה

נראה כי מודל הפעילות של חברות ללא גרעין שליטה מתקשה לתפקד בהצלחה בארץ, למרות שהוא נפוץ מאוד למשל בשוק ההון האמריקאי. בישראל המוסדיים שמחזיקים בדרך כלל מטעם הציבור בנתחים משמעותיים במצטבר בחברות ציבוריות, רוצים שיהיה גם בעל בית שאכפת לו מהחברה ושיכול "לנער" את ההנהלה. החשש העיקרי שלהם הוא שמנהלים חזקים יתמקדו יותר בתגמול האישי שלהם ופחות באינטרסים של בעלי המניות.

נזכיר כי רק לפני כשנתיים נרשם סבב קודם בניסיונות ההשתלטות על רשת הקמעונאות שופרסל. אז זינק השווי שלה ל־8 מיליארד שקל. באותה שנה עברה שופרסל טלטלות קשות בקומת ההנהלה והדירקטוריון. בסיומן היו"ר דאז יקי ודמני מצא את דרכו אל מחוץ לדירקטוריון, כשהמנכ"ל "הכל־יכול" של הרשת לשעבר אברכהן, חזר לכס היו"ר של הרשת, ללא בעל שליטה מעליו.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים