גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקאות של 9 ספרות: "בקרוב 200 מיליון דולר יהיו ה־100 מיליון דולר החדש"

שוק האולטרה־יוקרה ראה בשנים האחרונות קפיצה במספר עסקאות הענק, ככל שמספר הקונים העשירים בעולם עולה

בשדרת המיליארדרים בניו יורק. שלושה בתים נמכרו במחיר גבוה מ־100 מיליון דולר מ־2020 / צילום: Shutterstock
בשדרת המיליארדרים בניו יורק. שלושה בתים נמכרו במחיר גבוה מ־100 מיליון דולר מ־2020 / צילום: Shutterstock

עברו כמעט 20 שנה מאז נרשמה בארצות הברית עסקת הנדל"ן הראשונה בגובה 100 מיליון דולר, אבל במונחים מסוימים השוק בדיוק מתחיל להמריא. מאז 2020, לפחות 24 בתים ברחבי המדינה נמכרו ב־100 מיליון דולר ומעלה, יותר מאשר בכל העשור הקודם יחד.

בלעדי | יזם הנדל"ן מוכר את הפנטהאוז במגדל רמז בת"א תמורת 47 מיליון שקל
WSJ | בית המגורים היקר ביותר באמריקה מגיע לשוק עם תג מחיר של 295 מיליון דולר

24 הבתים, עם הבעלים האולטרה־עשירים שלהם, מספרים גם את הסיפור החזק של יצירת עושר מסיבי והגירה לארה"ב מאז תחילת מגפת הקורונה, עם עלייה במספר העסקאות בנות 9 ספרות בפלורידה בשנים האחרונות. מאז 2020, שלושה בתים במחיר של יותר מ־100 מיליון דולר החליפו ידיים בעיר ניו יורק בהשוואה לשישה באזור פאלם ביץ', כולל עסקה בגובה 170 מיליון דולר ב־2023 שעשתה שיא בפלורידה.

"העושר של אנשים גדל בצורה כל כך משמעותית ויש רק היצע מוגבל", אומר כריס לוויט מדגלאס אלימן בפאלם ביץ'. "יש יותר מיליארדרים מאשר אחוזות מול האוקיינוס".

לוס אנג'לס ומליבו בקליפורניה ראו גם הן עסקאות גדולות. בשנה שעברה, הפאואר קאפל ביונסה וג'יי זי שילמו 190 מיליון דולר עבור אחוזה במליבו, שרשמה שיא בקליפורניה - והציתו ספקולציה שעסקה ב־200 מיליון דולר היא בהישג יד.

"בקרוב 100 מיליון דולר יהיו 200 מיליון דולר, זה הכיוון", אומר דרו פנטון מקרלווד אסטייטס בבברלי הילס. "אנחנו מתקרבים לזה".

מספר העשירים גדל, ואיתם העסקאות

ברחבי המדינה, מספרן של עסקאות הענק הרקיע שחקים בהתאם לכך שמספרם של האולטרה־עשירים גדל ברחבי העולם. היו 3,194 מיליארדרים ב־2023, עלייה מ־2,170 ב־2013, לפי מחקר של חברת Wealth־X.

בינתיים, מחירי הבתים היקרים עלו בחדות. ב־2023, המחיר החציוני לעסקת יוקרה ברחבי המדינה - שמוגדרת כעסקה ב־5% העליונים של השוק - עמד על 1.14 מיליון דולר, עלייה של 75% לעומת 2013, לפי חברת התיווך Redfin.

בשנים האחרונות, השווי של הבתים המיוחדים במדינה - מנותקים ככל שיהיו משאר השוק - עלו גם הם בחדות. כך גם מספר העסקאות. בעשור שבין 2011 ל־2020, היו 19 עסקאות במחיר 100 מיליון דולר ומעלה. בין 2021 ל־2023 היו 22 עסקאות של יותר מ־100 מיליון דולר, ביניהן עסקאות על נכסים שהכפילו את שוויים בתוך זמן קצר.

לדוגמה, מייסד קבוצת עליבאבא ובעלי Brooklyn Nets ג'וזף טסאי, שילם 188 מיליון דולר ב־2022 עבור פנטהאוז בכתובת 220 Central Park South. זהו מגדל דירות שתכנן משרד האדריכלים Robert A.M. Stern בשדרת המיליארדרים. המוכר הוא המשקיע המיליארדר דניאל אוך, שקנה את הנכס ב־95 מיליון דולר ב־2019.

עוד ב־2022, מייסד אורקל לארי אליסון קנה אחוזה מול האוקיינוס בפאלם ביץ' עבור 173 מיליון דולר. המוכר ג'ים קלארק, מייסד שותף של נטסקייפ, שילם יותר מ־94 מיליון דולר עבור הכנס בשנת 2021.

רכישת הפנטהאוז של קן גריפין במנהטן ב־2019 תמורת 240 מיליון דולר היא עדיין העסקה היקרה ביותר אי פעם, אולם בינתיים עסקאות של תשע ספרות התפשטו גם למליבו ולדרום פלורידה.

פלורידה מושכת תושבים עשירים

בפלורידה, שמשכה זרם של תושבים עשירים מאז הקורונה, נרשמה עסקה אחת של יותר מ־100 מיליון דולר ב־2013, ושתיים ב־2019. מאז 2020 היו שבע - כולל שש באזור פאלם ביץ', שבה התנפץ שיא המחירים פעמיים ב־2023.

במרץ, המיליארדר ויליאם לאודר קנה את האחוזה הוותיקה של ראש לימבו בפאלם ביץ' תמורת 155 מיליון דולר. בחודש שלאחר מכן, מייקל קנטנוצ'י, בעלים של סוכנות למכוניות יוקרה, שילם 170 מיליון דולר עבור אחוזה מול האוקיינוס ממייסד תאגיד Green Mountain Coffee Roasters, רוברט סטילר.

פאלם ביץ', פלורידה. שישה בתים נמכרו במחיר גבוה מ־100 מיליון דולר מ־2020 / צילום: Shutterstock

מיאמי, שחיזרה אחר אנשי תעשיית ההייטק ואחרים במהלך המגפה, רשמה גם היא שיא במכירות. בינואר 2022, גריפין שילם שיא של 75 מיליון עבוד אחוזה בסטאר איילנד, ובכך שבר את השיא הקודם של מיאמי ב־60 מיליון דולר עבור שני פנטהאוזים במגדל Faena House. מייסד Citadel היה גם הקונה של היחידות האלה, והוא מכר אותן מאז.

ביוני 2022, פיליפ רגון, מייסד חברת התוכנה InterSystems, רכש שלושה בתים בגולדן ביץ', כ־20 מייל מדאונטון מיאמי, עבור 93 מיליון דולר סך הכול. בספטמבר 2022, גריפין היכה שוב וחתם על העסקה הראשונה בגובה תשע ספרות במיאמי, כשרכש אחוזה בת 4 אקרים (כ־16 דונם) במחיר של 106.875 מיליון דולר.

"זה היה הגבול העליון במיאמי, אבל זו אחוזה כבירה", אומרת ג'יל הרצברג מחברת Jills Zeder Group ב־Coldwell Banker Realty, שייצגה את גריפין בעסקה עם הקולגה ג'יל אבר. הרצברג אומר שבניגוד לבום הנדל"ן במיאמי בתחילת שנות ה־2000, שתודלק על ידי משקיעים זרים, הקונים המקומיים הם שמעלים את המחירים בנכסי היוקרה.

צילומים:  Shutterstock, רויטרס - TNS/ABACA, ,AP, Pablo Martinez Monsivais, Marcio Jose Sanchez

בניו יורק מספר העסקאות דווקא יורד

בניו יורק מספר העסקאות ב־100 מיליון דולר ומעלה דווקא ירד. ב־2023 במנהטן לא נרשמו כלל עסקאות כאלה. ב־2022 היו שתיים, כולל העסקה של טסאי ב־188 מיליון דולר, והעסקה שבה רכשה הפילנתרופית ג'וליה קוך שני פנטהאוזים באפר איסט סייד מהירושה של פול אלן תמורת 101 מיליון דולר.

ב־2024, יזמית הנדל"ן אקסטל חתמה על הסכם למכור פנטהאוז בסנטרל פארק טאואר בכ־115 מיליון דולר. העסקה טרם נסגרה.

סוכני נדל"ן מקומיים אומרים שהמכירות הגבוהות ביותר בעיר נחתמו ברדיוס של מייל אחד פחות או יותר. "כולם רוצים נוף לסנטרל פארק", אומרת פאם ליבמן מ־Corcoran Group. "יש רק קומץ בניינים שיכולים לדרוש מחיר כזה, זה נדיר".

אבל ג'ונתן מילר מחברת השמאות Miller Samuel, אומר שהיזמים מכרו הרבה מהיחידות שבנו בתוך כמה שנים, והמלאי החדש מצטמק. "הסיכוי שיהיו עוד עסקאות של 1,000 מ"ר - אלה שישברו את המחסום של 100 מיליון דולר - הוא מוגבל", הוא אומר.

המגפה שינתה את שוק היוקרה של העיר לתמיד. "כולם רוצים להיות פה, וזו עדיין בירת הפיננסים של העולם, אבל הם מבלים פה פחות זמן", אומר טל אלכסנדר מחברת התיווך Official. הוא אומר שהקונים שרוצים דירה מהממת שצופה לסנטרל פארק יכולים למצוא אחת ב־40־50 מיליון דולר. מסיבה זו, הוא חושב שקונים יוציאו 100 מיליון דולר על אחוזה ליד האוקיינוס בפאלם ביץ' עם כמה מבנים, ולא על דירה במנהטן.

המציאות היא שאין בשוק כל כך הרבה נכסים של 100 מיליון דולר ומעלה, אומר טים דיוויס מ־Corcoran, שעובד בהמפטונס. "יש לנו מלאי נמוך", הוא אומר. "ב־2023 אחוזה בשטח 8 אקרים (כ־32 דונם) נמכרה תמורת 112.5 מיליון דולר - העסקה הגבוהה ביותר בהמפטונס השנה".

קליפורניה: אחוזות הן מצרכים נדירים

באופן היסטורי, העסקאות הגבוהות ביותר בקליפורניה כללו גם אחוזות קטנות ומיוחדות בלוס אנג'לס, ועד מידה מסוימת גם בתים חדשים שנבנו לצורך ספקולציה בנדל"ן (spec homes). הגודל, המיקום והנדירות של האחוזות האיקוניות בלוס אנג'לס הופכים אותן למצרכים נדירים, אומר פנטון.

דוגמה לכך ניתן לראות בקאסה אנקנטדה (Casa Encantada), אחוזה בשטח 8.5 אקר (כ־34 דונם) בבעלות המיליארדר המנוח לארי ויניק ואשתו, קארן ויניק. לאחר שקבעה שיא במחירים בארה"ב, כשנמכרה ב־1980 ושוב בשנת 2000, קאסה אנקנטדה יצאה לשוק ב־2023 במחיר ביקוש של 250 מיליון דולר. כיום היא מוצעת למכירה ב־195 מיליון דולר.

קורט רפפורט מ־Westside Estate Agency, שמשווק את קאסה אנקנטדה עם פנטון, אומר שהמחיר מוצדק בגלל התדירות הנמוכה שבה נכסים בסדר גודל כזה מגיעים לשוק. "יש הרבה אנשים שיש להם נכסים כאלה ולא רוצים למכור", הוא אומר.

הוא מזכיר את הרכישה של מייסד אמזון ג'ף בזוס בשנת 2020 את אחוזת וורנר בבברלי הילס תמורת 165 מיליון דולר, ואת הרכישה של לאכלן מרדוק את Chartwell, אחוזה בבל אייר, תמורת כ־150 מיליון דולר ב־2019. (מרדוק הוא היו"ר הביצועי של ניוז קורפ, שבבעלותה דאו ג'ונס, המו"ל של וול סטריט ג'ורנל). "אם אתה מסתכל על הבעלים של הבתים הענקיים, חלקם יורשים", אומר רפפורט.

הקונים שמאחדים נכסים צמודים

בהתחשב בנדירותם של נכסים כאלה, קונים מביני עניין איתרו כמה נכסים בשוקי הפריים בשנים האחרונות. גריפין, למשל, הוציא יותר בשנים האחרונות מ־250 מיליון דולר על איחוד חלקות כדי לבנות אחוזה בפאלם ביץ'. ב־2023 בזוס שילם 147 מיליון דולר סך הכול על נכסים צמודים במיאמי ב־Indian Creek Village. "אנשים הבינו כמה יקרת ערך הקרקע בערים, אין הרבה ממנה אז אם אתה מוצא נכס מהמם במיוחד, ויש לך הזדמנות לקנות את הנכס השכן, למה לא?" שואלת הרצברג.

הקונים שילמו פרמיה גם עבור יותר חלל ופרטיות. במליבו, מייסד ווטס אפ ג'אן קום שילם 187 מיליון דולר עבור אחוזות שכנות שקנה ב־2019 וב־2021. בדומה לכך, איש ההון סיכון מארק אנדריסן ואשתו לורה ארייגה אנדריסן, שילמו 177 מיליון דולר עבור אחוזה במליבו ב־2021. שנה לאחר מכן הם שילמו 44.5 מיליון דולר על נכס שכן.

סוכני נדל"ן אומרים שיש כמה נכסים שנבנו במשך הזמן והיו מקבלים 100 מיליון דולר אם היו יוצאים לשוק. בגריניץ' וילג' במנהטן, לדוגמה, מייסד רשת המסעדות צ'יפוטל סטיב אלס שילם קרוב ל־32 מיליון דולר בשתי עסקאות ב־2014 ו־2015 לרכוש שני בתים צמודים. מאוחר יותר הוא הגיש למחלקת השימור של עיריית ניו יורק בקשה לאחד את שני הבתים - שישתרעו יחד על פני 16 אלף רגל רבועה (כ־4,800 מ"ר) ולהפכם לאחוזה. בחודשים האחרונים, אלס התחיל לחפש בשקט קונה לנכס, לפי מקורות שונים, במחיר של 125 מיליון דולר.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"