גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת אברכהן: זו התוכנית של האחים אמיר לשופרסל

צמד בעלי השליטה החדשים ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל צפויים להחליף את צמרת שופרסל - בעצמם ● השניים עשויים להציע ליו"ר איציק אברכהן ולמנכ"ל אורי וטרמן תפקידים בהנהלת הרשת, אבל ספק אם הללו יתרצו ● וגם: מדוע המוסדיים בחרו דווקא באחים אמיר?

צילומים: יח''צ, תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: יח''צ, תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יממה לאחר סיכום העסקה לרכישת השליטה ברשת שופרסל, האחים שלומי ויוסי אמיר כבר מתכננים את הצעדים הראשונים שיבצעו ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל לאחר השלמת העסקה - בעוד כשבועיים. ההערכה בשוק היא שבכוונת האחים "להפשיל שרוולים" ולהתמנות לתפקידי המפתח החברה: יוסי אמיר ישמש כיו"ר שופרסל ואילו שלומי אמיר ימונה לתפקיד המנכ"ל (בדומה לחלוקת התפקידים ביניהם ברשת פרשמרקט שמכרו השניים לפז).

לפי ההערכות, מהלך כזה יקבל אור ירוק מהגופים המוסדיים המחזיקים ברשת וידיח למעשה מתפקידיהם את היו"ר הנוכחי של שופרסל, איציק אברכהן, ואת המנכ"ל שמינה לרשת, אורי וטרמן. ייתכן שלשניים הללו יוצעו תפקידים ניהוליים ברשת אך ספק אם ייענו להם בחיוב. בעבר, כשרכשו רשתות קמעונאיות בעת בנייתה של רשת פרשמרקט, הקפידו האחים אמיר לשלב את הבכירים שהגיעו איתן בתפקידי מפתח. בשופרסל, השניים מעוניינים להכיר כל בורג בחברה, וגם לפגוש את העובדים מחוץ לקומת ההנהלה (שופרסל מעסיקה כמעט 17 אלף עובדים).

לפי תנאי העסקה, שאישרו השבוע הגופים המוסדיים, האחים אמיר יעבירו לבעלי המניות (הראל, הפניקס, מנורה, מגדל, כלל ואלטשולר שחם) תשלום של 1.5 מיליארד שקל במזומן, בתמורה לכמעט 25% ממניות שופרסל. המוסדיים ימשיכו להחזיק בכ־40% ממניות הרשת, ומצפים מהאחים שיובילו להשבחת החזקותיהם לאחר שנים של דשדוש בביצועי המניה.

אם לשפוט לפי השבוע האחרון, לא רק המוסדיים מאמינים בשניים: מאז הגשת ההצעה של האחים אמיר בשבוע שעבר, מניית שופרסל  זינקה בכ־17% וכעת היא משקפת לרשת שווי דומה לזה הגלום בעסקת הרכישה - 6 מיליארד שקל. עם זאת, בשלוש השנים האחרונות השיאו המניות תשואה שלילית של 12%, לעומת עלייה של 13% במדד הייחוס תל אביב 125. מבט של חמש שנים מספק תמונה אפילו עגומה יותר - שופרסל עם תשואה שלילית של 2%, בזמן שמדד תל אביב 125 עלה ב־33%.

 

1מה מתכננים האחים אמיר לשופרסל?

ההערכות בענף הקמעונאות הן שלאחר תקופה ראשונית שבה השניים ילמדו את הרשת, יובילו האחים אמיר מהלכים של התייעלות לטובת השבחת השקעתם והגדלת הרווחיות של החברה. ככל הנראה המהלכים הללו יכללו קיצוצים בקומת ההנהלה (ולא רק במשרת היו"ר והמנכ"ל).

עלות העסקתו של היו"ר אברכהן למשל, כפי שאושרה באוגוסט 2022, עומדת על 4.8 מיליון שקל לשנה. עבור המנכ"ל אורי וטרמן מדובר בסכום של 4.3 מיליון שקל. מדובר הן בשכר, הן בתשלום מבוסס מניות בשווי של 1־2 מיליון שקל, ובבונוסים. אם ירצו האחים אמיר לפטר את אברכהן, הם יידרשו להודיע לאברכהן שלושה חודשים מראש, ולווטרמן ארבעה.

בנוסף, ולמרות ששופרסל יושבת על בוננזה נדל"נית, בעלי השליטה שבדרך לא צפויים לפצל את פעילות הנדל"ן של הרשת, אלא להשביח אותה. שופרסל מחזיקה היום בנדל"ן מניב בשווי של 3.5 מיליארד שקל המונה עשרות נכסים (רובם מושכרים לסניפי הרשת". גורם בענף הקמעונאות, העריך בשיחה עם גלובס כי "פיצול של פעילות הנדל"ן עשויה להציף ערך בזמן הקצר. אבל בסוף, הוצאת הנכסים משופרסל, תוביל להעלאת דמי השכירות לסניפים - מה שיפגע בפעילות הקמעונאית".

כמי שהקימו את רשת פרשמרקט, אותה מכרו לפז לפני כשנתיים וחצי לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל, מחזיקים האחים אמיר במוניטין עשיר בתחום הקמעונאי. עם זאת, קשה להשוות בין פעילות של רשת שכללה עם מכירתה 42 סניפים, לבין רשת ענקית כמו שופרסל עם כמעט 420 סניפים. ולא מדובר רק בפער המספרי: כדי להקים את פרשמרקט האחים אמיר יצאו למסע רכישות של רשתות מזון קטנות וסניפים קטנים, אופרה אחרת לגמרי מהמצב בשופרסל, מפלצת קמעונות עם פעילות נרחבת בפארם (רשת Be), מועדון לקוחות גדול וזרוע נדל"ן עצומה. לשניים יש לא מעט מה להוכיח בליגה של הגדולים.

2 איך יבססו את שליטתם ברשת?

האחים אמיר רוכשים בפועל רק 24.99% ממניות שופרסל. אם היו רוכשים 25% ויותר, הם היו מחויבים להגיש הצעת רכש לכלל בעלי מניות הרשת - מה שלא היה מאפשר את העסקה הישירה מול המוסדיים. אבל עסקה שעוברת יחסית בקלות לא בהכרח תסתיים בקלות. עבור שליטה בפועל, והוצאה לפועל של מהלכים משמעותיים, השניים יהיו תלויים בבעלי מניות אחרים.

 

עורך הדין גאי כרמי, שותף ומייסד משרד ד"ר גאי כרמי ושות', מסביר איך שולטים בחברה עם פחות מ־25% מהמניות. "שליטה בתאגיד לא מחייבת החזקה של יותר מ־50% מהמניות, למרות שזה המצב הקלאסי שבו ברור שלגורם מסוים יש שליטה בתאגיד", הוא אומר. "לפעמים מספיקות החזקות קטנות בהרבה, כאשר המבחן המהותי בודק אם אותו בעל מניות יכול בעצם לשלוט בנעשה בחברה".

כרמי מציין כי "האפשרות למנות דירקטורים או להשפיע על זהות מנכ"ל החברה, יכולים גם הם לשמש אינדיקציה כדי לזהות בעל שליטה. במקרה של שופרסל, ניתן לראות שהעסקה המסתמנת תהפוך את האחים אמיר לבעלים במובן שהם יהיו בעלי המניות הגדולים ביותר. ניתן להניח שבמסגרת רכישת המניות הם גם יקבלו את הזכות למנות דירקטורים מטעמם, ולכן תהיה להם השפעה רבה על הנעשה בתאגיד".

בנוסף לכך, ההערכות בשוק ההון הן שהמוסדיים, שרוצים כאמור בהשבחת השקעתם בשופרסל, ייתנו לאחים גיבוי בניהול הפעילות העסקית של הרשת. יחד עם החזקות המוסדיים (כ־40% ממניות שופרסל לאחר השלמת העסקה) יוכלו האחים אמיר לעצב מחדש את הדירקטוריון והנהלת הרשת.

3 מדוע בחרו המוסדיים דווקא באחים?

האחים אמיר זכו בעסקה לאחר מירוץ מותח. על הקווים התחממו עוד שני גורמים פרט לאחים: צביקה ויליגר, בעלי יבואנית המזון ויליפוד, יחד עם דלק ישראל, וקבוצת משקיעים אמריקאים בניצוחו של איש הנדל"ן האמריקאי־יהודי מייקל אלפרט.

הגופים המוסדיים העדיפו את הצעתם של האחים אמיר למרות שנקבה במחיר נמוך יותר מזה שהציעו ויליגר וחברת דלק ישראל (לפי שווי חברה של 6.5 מיליארד שקל). נראה שהסיבה המרכזית לכך היא שהמוסדיים רצו בעל בית שיידע לנווט להשבחת הרשת לאחר האכזבות שנחלו בה בשנים האחרונות. נזכיר כי בין האירועים המרכזיים שהובילו את המניה לתשואות חסר, היו הזעזועים בקומת ההנהלה של שופרסל. המוסדיים העדיפו יציבות על פני מחיר.

זאת ועוד, הצעתו הראשונית של ויליגר, בעלי יבואנית המזון ויליפוד, הייתה מורכבת וכללה שותפות עם המוסדיים, שהעדיפו עסקת מזומן "נקייה". השינוי בתנאי ההצעה, לאחר הצטרפותה של דלק ישראל (שבשליטת החברה הציבורית להב אל.אר של אבי לוי ואלי להב), כאמור לפי שווי גבוה יותר ובמזומן, הגיעה מבחינת המוסדיים באיחור, כשגם הפרש התמורה (עבור רבע ממניות הרשת) לא היה מהותי מבחינתם.

זאת ועוד, צביקה ויליגר הוא מספקי המזון הגדולים במשק, גם לשופרסל. רכישת השליטה ברשת על ידו דורשת את אישור הממונה על התחרות, מה שעלול היה לסבך את העסקה. זאת הגם שויליגר הצטייד ככל הידוע בחוות דעת משפטית לפיה אין מניעה כי יקבל את האישור וכן הסכים להעביר את החזקותיו בויליפוד לנאמנות. כך או כך נראה שויליגר בכל מקרה הסתבך עם רשות התחרות, גם ללא השלמת העסקה (ראו ידיעת צד).

4 האם האחים אמיר יביאו בשורה לצרכן?

בתקופה האחרונה חווה הציבור עליות מחירים ברשתות המזון ושופרסל אינה חריגה בנושא זה. מותגים כמו שטראוס, סוגת, ויליפוד, דיפלומט, שסטוביץ' וכו', הודיעו על התייקרות מוצריהן בשיעורים שנעים בין אחוזים בודדים לעשרות אחוזים. האחים אמיר עדיין לא ניפקו בשורה צרכנית כלשהי וספק אם לנוכח השקעת הענק שיבצעו ברשת, תהיה אחת כזו, כך שמוקדם לקרר את בקבוקי השמפנייה.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי