גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת אברכהן: זו התוכנית של האחים אמיר לשופרסל

צמד בעלי השליטה החדשים ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל צפויים להחליף את צמרת שופרסל - בעצמם ● השניים עשויים להציע ליו"ר איציק אברכהן ולמנכ"ל אורי וטרמן תפקידים בהנהלת הרשת, אבל ספק אם הללו יתרצו ● וגם: מדוע המוסדיים בחרו דווקא באחים אמיר?

צילומים: יח''צ, תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: יח''צ, תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יממה לאחר סיכום העסקה לרכישת השליטה ברשת שופרסל, האחים שלומי ויוסי אמיר כבר מתכננים את הצעדים הראשונים שיבצעו ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל לאחר השלמת העסקה - בעוד כשבועיים. ההערכה בשוק היא שבכוונת האחים "להפשיל שרוולים" ולהתמנות לתפקידי המפתח החברה: יוסי אמיר ישמש כיו"ר שופרסל ואילו שלומי אמיר ימונה לתפקיד המנכ"ל (בדומה לחלוקת התפקידים ביניהם ברשת פרשמרקט שמכרו השניים לפז).

לפי ההערכות, מהלך כזה יקבל אור ירוק מהגופים המוסדיים המחזיקים ברשת וידיח למעשה מתפקידיהם את היו"ר הנוכחי של שופרסל, איציק אברכהן, ואת המנכ"ל שמינה לרשת, אורי וטרמן. ייתכן שלשניים הללו יוצעו תפקידים ניהוליים ברשת אך ספק אם ייענו להם בחיוב. בעבר, כשרכשו רשתות קמעונאיות בעת בנייתה של רשת פרשמרקט, הקפידו האחים אמיר לשלב את הבכירים שהגיעו איתן בתפקידי מפתח. בשופרסל, השניים מעוניינים להכיר כל בורג בחברה, וגם לפגוש את העובדים מחוץ לקומת ההנהלה (שופרסל מעסיקה כמעט 17 אלף עובדים).

לפי תנאי העסקה, שאישרו השבוע הגופים המוסדיים, האחים אמיר יעבירו לבעלי המניות (הראל, הפניקס, מנורה, מגדל, כלל ואלטשולר שחם) תשלום של 1.5 מיליארד שקל במזומן, בתמורה לכמעט 25% ממניות שופרסל. המוסדיים ימשיכו להחזיק בכ־40% ממניות הרשת, ומצפים מהאחים שיובילו להשבחת החזקותיהם לאחר שנים של דשדוש בביצועי המניה.

אם לשפוט לפי השבוע האחרון, לא רק המוסדיים מאמינים בשניים: מאז הגשת ההצעה של האחים אמיר בשבוע שעבר, מניית שופרסל  זינקה בכ־17% וכעת היא משקפת לרשת שווי דומה לזה הגלום בעסקת הרכישה - 6 מיליארד שקל. עם זאת, בשלוש השנים האחרונות השיאו המניות תשואה שלילית של 12%, לעומת עלייה של 13% במדד הייחוס תל אביב 125. מבט של חמש שנים מספק תמונה אפילו עגומה יותר - שופרסל עם תשואה שלילית של 2%, בזמן שמדד תל אביב 125 עלה ב־33%.

 

1מה מתכננים האחים אמיר לשופרסל?

ההערכות בענף הקמעונאות הן שלאחר תקופה ראשונית שבה השניים ילמדו את הרשת, יובילו האחים אמיר מהלכים של התייעלות לטובת השבחת השקעתם והגדלת הרווחיות של החברה. ככל הנראה המהלכים הללו יכללו קיצוצים בקומת ההנהלה (ולא רק במשרת היו"ר והמנכ"ל).

עלות העסקתו של היו"ר אברכהן למשל, כפי שאושרה באוגוסט 2022, עומדת על 4.8 מיליון שקל לשנה. עבור המנכ"ל אורי וטרמן מדובר בסכום של 4.3 מיליון שקל. מדובר הן בשכר, הן בתשלום מבוסס מניות בשווי של 1־2 מיליון שקל, ובבונוסים. אם ירצו האחים אמיר לפטר את אברכהן, הם יידרשו להודיע לאברכהן שלושה חודשים מראש, ולווטרמן ארבעה.

בנוסף, ולמרות ששופרסל יושבת על בוננזה נדל"נית, בעלי השליטה שבדרך לא צפויים לפצל את פעילות הנדל"ן של הרשת, אלא להשביח אותה. שופרסל מחזיקה היום בנדל"ן מניב בשווי של 3.5 מיליארד שקל המונה עשרות נכסים (רובם מושכרים לסניפי הרשת". גורם בענף הקמעונאות, העריך בשיחה עם גלובס כי "פיצול של פעילות הנדל"ן עשויה להציף ערך בזמן הקצר. אבל בסוף, הוצאת הנכסים משופרסל, תוביל להעלאת דמי השכירות לסניפים - מה שיפגע בפעילות הקמעונאית".

כמי שהקימו את רשת פרשמרקט, אותה מכרו לפז לפני כשנתיים וחצי לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל, מחזיקים האחים אמיר במוניטין עשיר בתחום הקמעונאי. עם זאת, קשה להשוות בין פעילות של רשת שכללה עם מכירתה 42 סניפים, לבין רשת ענקית כמו שופרסל עם כמעט 420 סניפים. ולא מדובר רק בפער המספרי: כדי להקים את פרשמרקט האחים אמיר יצאו למסע רכישות של רשתות מזון קטנות וסניפים קטנים, אופרה אחרת לגמרי מהמצב בשופרסל, מפלצת קמעונות עם פעילות נרחבת בפארם (רשת Be), מועדון לקוחות גדול וזרוע נדל"ן עצומה. לשניים יש לא מעט מה להוכיח בליגה של הגדולים.

2 איך יבססו את שליטתם ברשת?

האחים אמיר רוכשים בפועל רק 24.99% ממניות שופרסל. אם היו רוכשים 25% ויותר, הם היו מחויבים להגיש הצעת רכש לכלל בעלי מניות הרשת - מה שלא היה מאפשר את העסקה הישירה מול המוסדיים. אבל עסקה שעוברת יחסית בקלות לא בהכרח תסתיים בקלות. עבור שליטה בפועל, והוצאה לפועל של מהלכים משמעותיים, השניים יהיו תלויים בבעלי מניות אחרים.

 

עורך הדין גאי כרמי, שותף ומייסד משרד ד"ר גאי כרמי ושות', מסביר איך שולטים בחברה עם פחות מ־25% מהמניות. "שליטה בתאגיד לא מחייבת החזקה של יותר מ־50% מהמניות, למרות שזה המצב הקלאסי שבו ברור שלגורם מסוים יש שליטה בתאגיד", הוא אומר. "לפעמים מספיקות החזקות קטנות בהרבה, כאשר המבחן המהותי בודק אם אותו בעל מניות יכול בעצם לשלוט בנעשה בחברה".

כרמי מציין כי "האפשרות למנות דירקטורים או להשפיע על זהות מנכ"ל החברה, יכולים גם הם לשמש אינדיקציה כדי לזהות בעל שליטה. במקרה של שופרסל, ניתן לראות שהעסקה המסתמנת תהפוך את האחים אמיר לבעלים במובן שהם יהיו בעלי המניות הגדולים ביותר. ניתן להניח שבמסגרת רכישת המניות הם גם יקבלו את הזכות למנות דירקטורים מטעמם, ולכן תהיה להם השפעה רבה על הנעשה בתאגיד".

בנוסף לכך, ההערכות בשוק ההון הן שהמוסדיים, שרוצים כאמור בהשבחת השקעתם בשופרסל, ייתנו לאחים גיבוי בניהול הפעילות העסקית של הרשת. יחד עם החזקות המוסדיים (כ־40% ממניות שופרסל לאחר השלמת העסקה) יוכלו האחים אמיר לעצב מחדש את הדירקטוריון והנהלת הרשת.

3 מדוע בחרו המוסדיים דווקא באחים?

האחים אמיר זכו בעסקה לאחר מירוץ מותח. על הקווים התחממו עוד שני גורמים פרט לאחים: צביקה ויליגר, בעלי יבואנית המזון ויליפוד, יחד עם דלק ישראל, וקבוצת משקיעים אמריקאים בניצוחו של איש הנדל"ן האמריקאי־יהודי מייקל אלפרט.

הגופים המוסדיים העדיפו את הצעתם של האחים אמיר למרות שנקבה במחיר נמוך יותר מזה שהציעו ויליגר וחברת דלק ישראל (לפי שווי חברה של 6.5 מיליארד שקל). נראה שהסיבה המרכזית לכך היא שהמוסדיים רצו בעל בית שיידע לנווט להשבחת הרשת לאחר האכזבות שנחלו בה בשנים האחרונות. נזכיר כי בין האירועים המרכזיים שהובילו את המניה לתשואות חסר, היו הזעזועים בקומת ההנהלה של שופרסל. המוסדיים העדיפו יציבות על פני מחיר.

זאת ועוד, הצעתו הראשונית של ויליגר, בעלי יבואנית המזון ויליפוד, הייתה מורכבת וכללה שותפות עם המוסדיים, שהעדיפו עסקת מזומן "נקייה". השינוי בתנאי ההצעה, לאחר הצטרפותה של דלק ישראל (שבשליטת החברה הציבורית להב אל.אר של אבי לוי ואלי להב), כאמור לפי שווי גבוה יותר ובמזומן, הגיעה מבחינת המוסדיים באיחור, כשגם הפרש התמורה (עבור רבע ממניות הרשת) לא היה מהותי מבחינתם.

זאת ועוד, צביקה ויליגר הוא מספקי המזון הגדולים במשק, גם לשופרסל. רכישת השליטה ברשת על ידו דורשת את אישור הממונה על התחרות, מה שעלול היה לסבך את העסקה. זאת הגם שויליגר הצטייד ככל הידוע בחוות דעת משפטית לפיה אין מניעה כי יקבל את האישור וכן הסכים להעביר את החזקותיו בויליפוד לנאמנות. כך או כך נראה שויליגר בכל מקרה הסתבך עם רשות התחרות, גם ללא השלמת העסקה (ראו ידיעת צד).

4 האם האחים אמיר יביאו בשורה לצרכן?

בתקופה האחרונה חווה הציבור עליות מחירים ברשתות המזון ושופרסל אינה חריגה בנושא זה. מותגים כמו שטראוס, סוגת, ויליפוד, דיפלומט, שסטוביץ' וכו', הודיעו על התייקרות מוצריהן בשיעורים שנעים בין אחוזים בודדים לעשרות אחוזים. האחים אמיר עדיין לא ניפקו בשורה צרכנית כלשהי וספק אם לנוכח השקעת הענק שיבצעו ברשת, תהיה אחת כזו, כך שמוקדם לקרר את בקבוקי השמפנייה.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס