גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד המניות של הבורסה בת"א שהשאיר אבק לנאסד"ק ול-S&P 500

מדד ת"א נפט וגז רשם עלייה של מעל 50% בשנה האחרונה, וזינק ביותר מ־160% בשלוש שנים - הרבה יותר ממדדי הדגל הנוסקים של וול סטריט ● מה היו הסיבות לזינוק, כיצד יכולים המשקיעים להיחשף למדד, והאם עוד נותר לו לאן לעלות

צילום: אלבטרוס, shutterstock אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילום: אלבטרוס, shutterstock אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ביום ראשון השבוע נרשמה חגיגה בסקטור מניות הנפט והגז בבורסה בת"א, כשחלק מהשותפויות הרשומות למסחר (ישראמקו יהש , נפטא , תומר אנרגיה , תמר פטרוליום ) זינקו בשיעור של עד 9% - בעקבות חדשות חיוביות הנוגעות להרחבת ההפקה ויצוא הגז ממאגר תמר, שבו הן מחזיקות.

בבנק אוף אמריקה מעריכים: אלה המניות שיקפצו השנה בעשרות אחוזים 
קרן סל עם תשואה של 94.9%? ניחשתם נכון, יש כאן עוקץ 

היה זה לאחר שביום שישי שעבר סגרו בעלות הזכויות במאגר והשותף המפעיל שלו, חברת האנרגיה האמריקאית שברון , הסכם להגדלת יצוא הגז למצרים בהיקף של 43 מיליארד מטר מעוקב (BCM) ב-11 שנה - תוספת להסכם הקיים בין הצדדים.

בעקבות הזינוק במניות וביחידות ההשתתפות בבורסה עלה מדד ת"א נפט וגז ביום ראשון במעל ל-4%, בעת ששאר מדדי הבורסה טיפסו בשיעור מתון בהרבה. הצצה לגרף המדד תגלה כי הזינוק האחרון מהווה המשך לתקופת עליות ממושכת, שבה היכה ת"א נפט וגז את המדדים המובילים בבורסה המקומית, וגם את אלו של וול סטריט.

 

כך בסיכום השנה האחרונה עלה מדד ת"א נפט וגז ב-51% לעומת עלייה של 4% בת"א 35, 25% במדד S&P 500 ו-37% במדד הנאסד"ק. בשלוש השנים האחרונות זינק המדד האנרגטי ב-164% לעומת 18% בת"א 35, 28% ב-S&P 500 ו-14% בנאסד"ק. מיותר לציין כי מדובר במדד הענפי המצטיין של הבורסה בת"א בתקופות הללו.

אם מרחיבים את הבדיקה עד לשפל של פרוץ מגפת הקורונה (17 במרץ 2020), הרי שמאז המריא ת"א נפט וגז ב-420%, בזמן שמדד ת"א 35 עלה רק ב-51%, ואילו S&P 500 והנאסד"ק עלו בכ-110% וכ-130% בהתאמה מאותה עת.

מי כלולות במדד?

מדד ת"א נפט וגז מונה כיום 12 חברות ושותפויות נפט וגז שרובן מחזיקות נתחים במאגרי הגז הגדולים של ישראל, תמר ולוויתן, הממוקמים (בהתאמה) 90 ו-120 קילומטר מערבית לקו החוף. בין השותפויות הבולטות שנכללות במדד ניתן למצוא את ישראמקו, רציו, ניו-מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים) ואת קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. זו מחזיקה ב-54% מניו-מד וכן פועלת בהפקת נפט בים הצפוני, באמצעות חברת איתקה שהונפקה בבורסה של לונדון. חברות נוספות שבולטות במדד הן נאוויטס פטרוליום, בראשות גדעון תדמור, העוסקת בחיפושי גז ונפט בעיקר במפרץ מקסיקו בארה"ב, וכן החברה הזרה אנרג'יאן, שפועלת גם בישראל דרך החזקותיה במאגרי הגז תנין וכריש.

מה הוביל לעלייה הדרמטית של המדד מהשפל של הקורונה? לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי, מציין כי "למדד ת"א נפט וגז יש קורלציה מסוימת למחירי הנפט בעולם. ומחיר חבית נפט התקרב בימים של פרוץ המגפה ל-0 דולר (לעומת כ-80 דולר לחבית כיום, ח"ש), כך שמדובר בעלייה כמעט אינסופית ביחס לאותה נקודה".

עוד לדברי לובלין, בעת הקורונה אחת החברות הבולטות במדד - קבוצת דלק, נקלעה לקשיים בשל רמת מינוף גבוהה שגרמה לה לצאת למסע מימוש נכסים מהיר ולחוץ שנועד להשיג נזילות. זה גרם לתמחור נמוך מאוד של מניות החברה באותה עת, כשבהמשך הגיעה התאוששות.

"אם מביטים במדד, בשנתיים האחרונות היו הרבה התפתחויות חיוביות מבחינתו", אומר גלעד בן-צבי, אנליסט אנרגיה בלידר שוקי הון. "ב-2022 רוסיה פלשה לאוקראינה והמלחמה שם הובילה למשבר אנרגיה חריף באירופה. זה גרר אחריו את נסיקת מחירי הדלקים. לפי אופי ההסכמים במאגרי הגז של ישראל, יש הצמדה למחירי האנרגיה באירופה. ולכן זה גרר עליות בתעריף הנגזר של יצוא הגז".

בוסט נוסף למדד הגיע בסוף חודש מרץ אשתקד, עם הצעה שהגישו ענקית האנרגיה בריטיש פטרוליום (BP) וחברת הנפט הלאומית של אבו-דאבי (ADNOC) לרכוש מחצית ממניות ניו-מד לפי שווי של 14 מיליארד שקל לשותפות - מחיר שהיה גבוה ב-65% ממחיר המניה של ניו-מד ערב פרסום ההצעה. בן-צבי מזכיר כי "ב-2023 התחילו ירידות במדד בגלל שמחירי האנרגיה באירופה התמתנו, אבל במרץ, כשהגיעה ההצעה לרכישת ניו-מד, זה נתן בנצ'מרק לתמחור המאגרים של ישראל והפיח רוח גבית חזקה בסקטור".

לובלין מאי.בי.אי מציין גם את שינוי הפרדיגמה שבה בוחנים המשקיעים את הענף: "סקטור האנרגיה נתפס כספקולטיבי, אבל הוא כבר מזמן לא כזה. למעשה, זה אחד הסקטורים הכי בטוחים שיש בארץ", הוא אומר. "בניגוד לעולם שבו מוכרים את האנרגיה (גז ונפט) לפי מחירי ספוט (מחיר לפי נקודת הזמן בהווה, ח"ש), בארץ אלה חוזי אספקת גז ארוכי טווח. כך, כשהרוחות סוערות מסביב, עבור המשקיעים פנייה למדד הזה היא סוג של הליכה לחוף מבטחים (Flight to Safety).

"כיום ניירות הערך של מרבית השותפויות הנכללות במדד, בין שאלה ניו מד אנרג'י, רציו, תמר פטרוליום וכדומה, נתפסים מבחינת הביטחון כמו איגרות חוב יותר מאשר כמניות. בשוק מסתכלים על ההגדלה האחרונה של ההפקה ממאגר תמר, יותר כמו על הרחבה של סדרת אג"ח. התזרים ימשיך לזרום כל שנה, החברות לא ישנו את הייעוד שלהן, ואלה מאגרים ארוכי טווח - תמר עד שנת 2050 ולוויתן אפילו יותר. הם נתפסים כנכסים בטוחים".

ועדיין אנחנו בתקופת מלחמה והחשש ממערכה מול חיזבאללה הוא מוחשי (מאגר תמר אף הושבת מפעילות בתחילת המלחמה לתקופה של יותר מחודש). לדברי לובלין, המשקיעים למדו לתמחר את הסיכונים. "גם מאגר תמר וגם לוויתן מפיקים כמויות דומות כמו לפני שנתיים. מה שהשתנה זה תמחור הסיכון על ידי השוק. נכון שיש סיכון כשעפים טילים מעל הראש, אבל בסוף (כשהשוק לומד לתמחר אותם) הסקטור נתפס כמאוד דפנסיבי".

איך ניתן להיחשף למדד?

מעבר להשקעה באחת או יותר ממניות או יחידות ההשתתפות של החברות הבולטות בענף, ניתן להיחשף אליהן באופן רחב באמצעות קרנות סל המחקות את מדד ת"א נפט וגז. קרנות של החברות תכלית וקסם הניבו למשקיעים תשואה של יותר מ-50% בשנה האחרונה ומעל 170% בשלוש שנים.

 

ישנן גם קרנות נאמנות אקטיביות שעוקבות אחרי התחום, כמו מיטב גז ונפט וקסם אקטיב אנרגיה, המשקיעות לפי שיקול דעתו של מנהל הקרן, ועשויות לשלב השקעות גם בחברות אנרגיה מתחדשת ועוד.

האם נשאר עוד מקום לעליות במדד?

בן-צבי מלידר סבור כי "המדד יושפע מההתפתחויות העתידיות שנוגעות להצעת ההשקעה בניו-מד. אם העסקה תצא לפועל קיים עוד אפסייד בתמחור, אם לא יצא תתקיים, זה עלול לגרור את ניו-מד למטה ובעקבות זאת גם את המדד. זאת מאחר שהמשקיעים עשויים להעריך שהתמחור היה טיפה מוגזם".

לובלין מאי.בי.אי סבור כי היות שסקטור הנפט והגז הוא כיום סולידי יותר במהותו, יש אפשרות לעליות נוספות - גם אם לא דרמטיות כמו שהיו לפרקי זמן שונים בעבר. לדבריו, "היו אירועים שפתחו פוטנציאל לאפסייד נוסף בחלק מהנכסים, כך שלתפיסתי יש עוד מקום לעליות. השוק הישראלי בהגדרה זול, ולכן גם סקטור הנפט והגז ממשיך להיות כזה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים