חיזבאללה | שאלות ותשובות

מסוכנת יותר וכמעט בלתי אפשרית להריסה: מערכת המנהרות של חיזבאללה בצפון

הפרסום בעיתון הצרפתי "ליברסיון" על היכולות התת־קרקעיות של ארגון הטרור השיעי בצפון ממחיש את גודל האתגר הביטחוני שניצב בפני צה"ל • מה ידוע לישראל על היקף המנהרות, האם ניתן לנטר ולנטרל אותן, ומה הקשר של צפון קוריאה לאיום • גלובס עושה סדר

חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit
חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit

הפרסום בעיתון "ליברסיון" הצרפתי השבוע, כי מנהרות חיזבאללה גדולות, עמוקות ומשמעותיות יותר מאלו של חמאס, עורר חששות בישראל.

בלבנון בטוחים: זו המדינה שאחראית למתיחות בגבול עם ישראל 
חזית חדשה? היבשת המפתיעה שאיראן רוצה להקים בה בסיס צבאי 

בצל היקף לחימת המנהרות של צה"ל ברצועת עזה, הפרסום המחיש עד כמה תמרון בלבנון בבוא היום יהיה שונה לחלוטין מזה של מלחמת לבנון השנייה - עם תשתיות תת-קרקע נרחבות. לכן, נשאלות השאלות מה ידוע על מערך המנהרות של חיזבאללה? מה היקפן? ולמי בכלל יש אינטרס להציף בצרפת את הנושא? גלובס עושה סדר.

אילו מנהרות כולל המערך של חיזבאללה?

לפי הערכות בפרסום, מערך המנהרות של חיזבאללה, שנבנה בסיוע כלכלי איראני ועם ידע צפון קוריאני, הוא באורך של מאות ק"מ - ומגיע עד לסוריה. עומק המנהרות מגיע עד ל-80 מטרים. בשל המאפיינים הגיאולוגיים של דרום לבנון, אנשי חיזבאללה התקדמו לאורך כ-40 שנות עבודה בעצימות שונה למרחק של כ-15 מטרים בחודש.

לפי מכון עלמא, מאז 2006, חיזבאללה שמו דגש על פיתוח רשת מנהרות שמקשרת - לאורך עשרות קילומטרים - את אזור ביירות (מפקדות מרכזיות) והבקאע (עורף אופרטיבי לוגיסטי) עם דרום לבנון. המנהרות הללו, ככל הנראה, מצוידות ברקטות פתאח 110 מתוצרת איראן, לטווח קצר, ואף בטילים בליסטיים. בדוח שפרסם עלמא לפני כמה חודשים הוזכרו מנהרות נפץ, שאטומות בצד אחד ומסוגלות להקריס מנהרה על יושביה, או לגרום מפולות.

לצורך ההשוואה, בניו יורק טיימס פרסמו בחודש ינואר כי הערכות מדינת ישראל מחודש דצמבר, שלפיהן אורך מנהרות חמאס ברצועת עזה עומד על 400 ק"מ, היו שגויות. לפי אותו דיווח, אורך מנהרות חמאס עומד על כ-560-720 ק"מ, עם כ-5,700 פירים שונים. כל זאת, ברצועה שאורכה עומד על כ-40 ק"מ. מנגד, חיזבאללה היא ארגון טרור שיש לו מדינה.

מהם היעדים של המנהרות הללו?

"למנהרות חיזבאללה יש שלושה יעדים מרכזיים", מספר לגלובס ד"ר נתנאל פלמר, מרצה בכיר במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר אילן. "הסתרה - דרך שבה רחוקים מהמודיעין הישראלי; הישרדות - גם אם ישראל תאתר אז יהיה לה קשה להגיע; וגביית מחיר בלתי נסבל - אם ישראל תרצה להיכנס ולהילחם בתוך המנהרות, המחיר יהיה כזה שימנע ממנה את הצעד".

עד כמה מודעים בישראל להיקף המנהרות?

בישראל מודעים כבר שנים רבות לעצם פיתוח המנהרות, גם אם לא להיקפן. בדצמבר 2018 פתח צה"ל במבצע "מגן צפוני" שנמשך 41 יום, ובו נוטרלו שש מנהרות התקפיות של חיזבאללה. עם זאת, לא מן הנמנע כי מדובר רק בחלק מאותן מנהרות חוצות גדר. בה בעת, לפי הפרסום יש מנהרות לוגיסטיות וכאלו שמיועדות לתת מענה למנהיגים, כמו יחיא סינוואר בעזה או חסן נסראללה בביירות.

מה ההבדלים בין המנהרות ברצועת עזה לאלו בלבנון?

"המנהרות בעזה נעשות לרוב דרך כורכר, שאפשר להגדיר בין חול לסלע רך. בצפון, מדובר בסלע קשה בעיקר, במיוחד באזורים ההרריים יותר", אומר לגלובס ד"ר עמיחי מיטלמן מהמחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל בשומרון.

מהן המשמעויות מבחינת יכולת נטרול המנהרות?

במהלך מבצע "מגן צפוני" שהחל ב־2018, צה"ל הזרים אלפי מ"ק בטון למנהרות חיזבאללה. זוהי שיטה שונה בתכלית מזו שברצועת עזה, שם מפוצצים באמצעות הפצצות חיל האוויר, חומר נפץ או מזרימים מים. כל זאת, בהתאם לעומק ומבנה המנהרה.

ד"ר מיטלמן מסביר כי בסלע חזק כפי שקיים בדרום לבנון, אין כמות חומר נפץ סבירה שיכולה לפוצץ מנהרות. "במהלך מבצע "מגן צפוני" היו דיונים על פיצוצים לעומת סתימה, ואיזו סתימה. הסתימה בבטון עלתה הרבה כסף, אבל השיגה את היעד. אם המטרה היא לנטרל את מנהרות חיזבאללה, אז עדיף לסתום אותן - כך יודעים כי ב-100% ודאות לוקחים אותם תקופה אחורה".

האם יש מענה טכנולוגי לניטור המנהרות?

ד"ר מיטלמן מציין כי אחרי צוק איתן היו על שולחן מערכת הביטחון יותר ממאה פטנטים לניטור. יש כאלו שמתאימים לניטור תנועת אנשים, או חלל, אבל לדבריו ישנן מגבלות טכנולוגיות שמשפיעות על ניטורי שווא - במיוחד בתוואי השטח הלבנוני. "סוג הקרקע משפיע על התראות שווא. חומר גיאולוגי הוא לא כמו חומר שמייצרים, למשל בטון, פלסטיק או פלדה - הוא מבולגן. לעתים יש רטיבות, חללים טבעיים, ופתאום יש כיס קרקע או חצץ. לכן, מקבלים סיגנלים מוטעים בכמות גבוהה, ובעולם אין טכנולוגיה שנותנת שקט מוחלט".

מי אמון על מנהרות חיזבאללה?

יחידת העילית של חיזבאללה, כוח רדואן, שמונה כ-2,500 לוחמים, נבנתה במשך שנים כדי לנצל את אלמנט ההפתעה ולהשתלט על יישובי הגליל. ואולם, מי שהפתיעו לא רק את ישראל, אלא גם את חיזבאללה, אלו כוח נוח'בא של חמאס, ב-7 באוקטובר. לו הייתה מתקפה משולבת של רדואן ונוח'בא ב-7 באוקטובר, ניתן רק לשער באיזה אירוע סבוך פי כמה הייתה נמצאת ישראל.

מהי מידת המעורבות האיראנית והצפון קוריאנית?

בראש ובראשונה, איראן מספקת לחיזבאללה כסף - והרבה: כ-700 מיליון דולר בשנה. בד בבד, כוח קודס במשמרות המהפכה, בפיקודו של אסמעיל קאאני, מעניק ידע וייעוץ בשטח.

על הזווית הצפון קוריאנית שפכו אור במכון עלמא בדוח שלהם שפורסם ב-17 בדצמבר. מומחים מפיונגיאנג הגיעו לאורך שנים ותרמו לנסראללה ולאנשיו מהידע הרב שצברו מרשת המנהרות שהקימו מאז שנות ה-50, מתוך ציפייה שבבוא העת תתחדש הלחימה מול קוריאה הדרומית.

מעבר לכך, הצפון קוריאנים מנוסים בשמירת אמצעים מתחת לקרקע. בזמן שבחיזבאללה מאחסנים בתת-קרקע, ככל הנראה, טילים בליסטיים - הצפון קוריאנים מציבים שם ארסנל גרעיני. בעלמא ציינו בדוח שלהם כי שילוב זרועות איראני-צפון קוריאני בא לידי ביטוי, כאשר עבודות ביצורים התבצעו על ידי חברה צפון קוריאנית בפיקוח קצין איראני ממשמרות המהפכה.

לבניית "ארץ המנהרות" סייעה חברה צפון קוריאנית בשם KOMID - Korea Mining Development Trading Corporation. "בניית המנהרות בפועל מתבצעת על בסיס ג'יהאד הבינוי", מציין ד"ר פלמר. "במסגרת תורת לחימת המנהרות מיישם חיזבאללה את מה שמכירים מארגוני טרור אחרים. חיבור לבתים אזרחיים והטמעה בהם".

למי יש אינטרס להציף את סוגיית מנהרות חיזבאללה?

לא בהכרח לישראל או ללבנון. לפני כשבועיים שר החוץ הצרפתי, סטפן דז'ורנה, הגיש הצעה להפסקת אש לראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי. בניגוד להצעה 1701, שהביאה להפסקת אש במלחמת לבנון השנייה ב-2006 באמצעות הרחקה לכאורה עד למעבר לנהר הליטני (כ-30 ק"מ), כעת מדובר בנסיגה של כוח רדואן, יחידת העילית של חיזבאללה, עד למרחק של כ-10 ק"מ. זהו שלב ראשון מתוך שלושה שיימשכו כעשרה ימים, כאשר בשני ייכנסו כ-15 אלף חיילי צבא לבנון למרחב. בשלב השלישי, יימשך מו"מ לקביעת הגבול היבשתי בין המדינות.