גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסוכנת יותר וכמעט בלתי אפשרית להריסה: מערכת המנהרות של חיזבאללה בצפון

לפי הודעת דובר צה"ל, צה"ל החל בתמרון יבשתי מוגבל בלבנון, במטרה להרחיק את האיום מאזור הגבול עם ישראל ● מה ידוע לישראל על היקף המנהרות, האם ניתן לנטר ולנטרל אותן, ומה הקשר של צפון קוריאה לאיום? גלובס עושה סדר

חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit
חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל פתח אתמול (ב') בפעולה הקרקעית בלבנון. לפי הודעת דובר צה"ל כוחות צה"ל החלו בפעולה קרקעית ממוקדת נגד יעדי טרור של חיזבאללה במרחב הסמוך לגבול בדרום לבנון. על כן, נשאלות השאלות אילו מנהרות כולל המערך של חיזבאללה? מהם היעדים שלהן? ומה ההבדלים בין המנהרות ברצועת עזה לאלו בלבנון? גלובס עושה סדר.

בלבנון בטוחים: זו המדינה שאחראית למתיחות בגבול עם ישראל 
חזית חדשה? היבשת המפתיעה שאיראן רוצה להקים בה בסיס צבאי 

אילו מנהרות כולל המערך של חיזבאללה?

ההערכות בפרסום של "ליברסיון", כי מנהרות חיזבאללה גדולות, עמוקות ומשמעותיות יותר מאלו של חמאס, עוררו חששות בישראל. לפי העיתון הצרפתי, המלאכה של חיזבאללה בדרום לבנון מתבצעת בעבודת כפיים עם פטישים או עם מכונות הידראוליות, עבודה שקטה יותר שנובעת מהמאפיינים הגיאולוגיים. במתווה הזה, לפי הערכות, מדובר על התקדמות של כ־15 מטר בחודש -כיום מדובר על מאות ק"מ של מנהרות, שמגיעות עד לסוריה. בעיתון מצטטים את מכון המחקר עלמא הישראלי, שהעריך כי רשת ההגנה של חיזבאללה כוללת עשרות מרכזים מבצעיים, שמנהלים רשת שכוללת מנהרות מקומיות ובין־אזוריות. המנהרות הללו בעומק של כ־80-40 מטרים.

לפי מכון עלמא, מאז 2006, חיזבאללה שמו דגש על פיתוח רשת מנהרות שמקשרת - לאורך עשרות קילומטרים - את אזור ביירות (מפקדות מרכזיות) והבקאע (עורף אופרטיבי לוגיסטי) עם דרום לבנון. המנהרות הללו, ככל הנראה, מצוידות ברקטות פתאח 110 מתוצרת איראן, לטווח קצר, ואף בטילים בליסטיים. בדוח שפרסם עלמא לפני כמה חודשים הוזכרו מנהרות נפץ, שאטומות בצד אחד ומסוגלות להקריס מנהרה על יושביה, או לגרום מפולות.

לצורך ההשוואה, בניו יורק טיימס פרסמו בחודש ינואר כי הערכות מדינת ישראל מחודש דצמבר, שלפיהן אורך מנהרות חמאס ברצועת עזה עומד על 400 ק"מ, היו שגויות. לפי אותו דיווח, אורך מנהרות חמאס עומד על כ-560-720 ק"מ, עם כ-5,700 פירים שונים. כל זאת, ברצועה שאורכה עומד על כ-40 ק"מ. מנגד, חיזבאללה היא ארגון טרור שיש לו מדינה.

מהם היעדים של המנהרות הללו?

"למנהרות חיזבאללה יש שלושה יעדים מרכזיים", מספר לגלובס ד"ר נתנאל פלמר, מרצה בכיר במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר אילן. "הסתרה - דרך שבה רחוקים מהמודיעין הישראלי; הישרדות - גם אם ישראל תאתר אז יהיה לה קשה להגיע; וגביית מחיר בלתי נסבל - אם ישראל תרצה להיכנס ולהילחם בתוך המנהרות, המחיר יהיה כזה שימנע ממנה את הצעד".

עד כמה מודעים בישראל להיקף המנהרות?

בישראל מודעים כבר שנים רבות לעצם פיתוח המנהרות, גם אם לא להיקפן. בדצמבר 2018 פתח צה"ל במבצע "מגן צפוני" שנמשך 41 יום, ובו נוטרלו שש מנהרות התקפיות של חיזבאללה. עם זאת, לא מן הנמנע כי מדובר רק בחלק מאותן מנהרות חוצות גדר. 

מה ההבדלים בין המנהרות ברצועת עזה לאלו בלבנון?

"המנהרות בעזה נעשות לרוב דרך כורכר, שאפשר להגדיר בין חול לסלע רך. בצפון, מדובר בסלע קשה בעיקר, במיוחד באזורים ההרריים יותר", אומר לגלובס ד"ר עמיחי מיטלמן מהמחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל בשומרון.

מהן המשמעויות מבחינת יכולת נטרול המנהרות?

במהלך מבצע "מגן צפוני" שהחל ב־2018, צה"ל הזרים אלפי מ"ק בטון למנהרות חיזבאללה. זוהי שיטה שונה בתכלית מזו שברצועת עזה, שם מפוצצים באמצעות הפצצות חיל האוויר, חומר נפץ או מזרימים מים. כל זאת, בהתאם לעומק ומבנה המנהרה.

ד"ר מיטלמן מסביר כי בסלע חזק כפי שקיים בדרום לבנון, אין כמות חומר נפץ סבירה שיכולה לפוצץ מנהרות. "במהלך מבצע "מגן צפוני" היו דיונים על פיצוצים לעומת סתימה, ואיזו סתימה. הסתימה בבטון עלתה הרבה כסף, אבל השיגה את היעד. אם המטרה היא לנטרל את מנהרות חיזבאללה, אז עדיף לסתום אותן - כך יודעים כי ב-100% ודאות לוקחים אותם תקופה אחורה".

האם יש מענה טכנולוגי לניטור המנהרות?

ד"ר מיטלמן מציין כי אחרי צוק איתן היו על שולחן מערכת הביטחון יותר ממאה פטנטים לניטור. יש כאלו שמתאימים לניטור תנועת אנשים, או חלל, אבל לדבריו ישנן מגבלות טכנולוגיות שמשפיעות על ניטורי שווא - במיוחד בתוואי השטח הלבנוני. "סוג הקרקע משפיע על התראות שווא. חומר גיאולוגי הוא לא כמו חומר שמייצרים, למשל בטון, פלסטיק או פלדה - הוא מבולגן. לעתים יש רטיבות, חללים טבעיים, ופתאום יש כיס קרקע או חצץ. לכן, מקבלים סיגנלים מוטעים בכמות גבוהה, ובעולם אין טכנולוגיה שנותנת שקט מוחלט".

מי אמון על מנהרות חיזבאללה?

יחידת העילית של חיזבאללה, כוח רדואן, שמונה כ-2,500 לוחמים, נבנתה במשך שנים כדי לנצל את אלמנט ההפתעה ולהשתלט על יישובי הגליל. ואולם, מי שהפתיעו לא רק את ישראל, אלא גם את חיזבאללה, אלו כוח נוח'בא של חמאס, ב-7 באוקטובר. לו הייתה מתקפה משולבת של רדואן ונוח'בא ב-7 באוקטובר, ניתן רק לשער באיזה אירוע סבוך פי כמה הייתה נמצאת ישראל.

מהי מידת המעורבות האיראנית והצפון קוריאנית?

בראש ובראשונה, איראן מספקת לחיזבאללה כסף - והרבה: כ-700 מיליון דולר בשנה. בד בבד, כוח קודס במשמרות המהפכה, בפיקודו של אסמעיל קאאני, מעניק ידע וייעוץ בשטח.

על הזווית הצפון קוריאנית שפכו אור במכון עלמא בדוח שלהם שפורסם ב-17 בדצמבר. מומחים מפיונגיאנג הגיעו לאורך שנים ותרמו לנסראללה ולאנשיו מהידע הרב שצברו מרשת המנהרות שהקימו מאז שנות ה-50, מתוך ציפייה שבבוא העת תתחדש הלחימה מול קוריאה הדרומית.

מעבר לכך, הצפון קוריאנים מנוסים בשמירת אמצעים מתחת לקרקע. בזמן שבחיזבאללה מאחסנים בתת-קרקע, ככל הנראה, טילים בליסטיים - הצפון קוריאנים מציבים שם ארסנל גרעיני. בעלמא ציינו בדוח שלהם כי שילוב זרועות איראני-צפון קוריאני בא לידי ביטוי, כאשר עבודות ביצורים התבצעו על ידי חברה צפון קוריאנית בפיקוח קצין איראני ממשמרות המהפכה.

לבניית "ארץ המנהרות" סייעה חברה צפון קוריאנית בשם KOMID - Korea Mining Development Trading Corporation. "בניית המנהרות בפועל מתבצעת על בסיס ג'יהאד הבינוי", מציין ד"ר פלמר. "במסגרת תורת לחימת המנהרות מיישם חיזבאללה את מה שמכירים מארגוני טרור אחרים. חיבור לבתים אזרחיים והטמעה בהם".

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

תיקון והתנצלות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה