גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסוכנת יותר וכמעט בלתי אפשרית להריסה: מערכת המנהרות של חיזבאללה בצפון

הפרסום בעיתון הצרפתי "ליברסיון" על היכולות התת־קרקעיות של ארגון הטרור השיעי בצפון ממחיש את גודל האתגר הביטחוני שניצב בפני צה"ל ● מה ידוע לישראל על היקף המנהרות, האם ניתן לנטר ולנטרל אותן, ומה הקשר של צפון קוריאה לאיום ● גלובס עושה סדר

חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit
חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit

הפרסום בעיתון "ליברסיון" הצרפתי השבוע, כי מנהרות חיזבאללה גדולות, עמוקות ומשמעותיות יותר מאלו של חמאס, עורר חששות בישראל.

בלבנון בטוחים: זו המדינה שאחראית למתיחות בגבול עם ישראל 
חזית חדשה? היבשת המפתיעה שאיראן רוצה להקים בה בסיס צבאי 

בצל היקף לחימת המנהרות של צה"ל ברצועת עזה, הפרסום המחיש עד כמה תמרון בלבנון בבוא היום יהיה שונה לחלוטין מזה של מלחמת לבנון השנייה - עם תשתיות תת-קרקע נרחבות. לכן, נשאלות השאלות מה ידוע על מערך המנהרות של חיזבאללה? מה היקפן? ולמי בכלל יש אינטרס להציף בצרפת את הנושא? גלובס עושה סדר.

אילו מנהרות כולל המערך של חיזבאללה?

לפי הערכות בפרסום, מערך המנהרות של חיזבאללה, שנבנה בסיוע כלכלי איראני ועם ידע צפון קוריאני, הוא באורך של מאות ק"מ - ומגיע עד לסוריה. עומק המנהרות מגיע עד ל-80 מטרים. בשל המאפיינים הגיאולוגיים של דרום לבנון, אנשי חיזבאללה התקדמו לאורך כ-40 שנות עבודה בעצימות שונה למרחק של כ-15 מטרים בחודש.

לפי מכון עלמא, מאז 2006, חיזבאללה שמו דגש על פיתוח רשת מנהרות שמקשרת - לאורך עשרות קילומטרים - את אזור ביירות (מפקדות מרכזיות) והבקאע (עורף אופרטיבי לוגיסטי) עם דרום לבנון. המנהרות הללו, ככל הנראה, מצוידות ברקטות פתאח 110 מתוצרת איראן, לטווח קצר, ואף בטילים בליסטיים. בדוח שפרסם עלמא לפני כמה חודשים הוזכרו מנהרות נפץ, שאטומות בצד אחד ומסוגלות להקריס מנהרה על יושביה, או לגרום מפולות.

לצורך ההשוואה, בניו יורק טיימס פרסמו בחודש ינואר כי הערכות מדינת ישראל מחודש דצמבר, שלפיהן אורך מנהרות חמאס ברצועת עזה עומד על 400 ק"מ, היו שגויות. לפי אותו דיווח, אורך מנהרות חמאס עומד על כ-560-720 ק"מ, עם כ-5,700 פירים שונים. כל זאת, ברצועה שאורכה עומד על כ-40 ק"מ. מנגד, חיזבאללה היא ארגון טרור שיש לו מדינה.

מהם היעדים של המנהרות הללו?

"למנהרות חיזבאללה יש שלושה יעדים מרכזיים", מספר לגלובס ד"ר נתנאל פלמר, מרצה בכיר במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר אילן. "הסתרה - דרך שבה רחוקים מהמודיעין הישראלי; הישרדות - גם אם ישראל תאתר אז יהיה לה קשה להגיע; וגביית מחיר בלתי נסבל - אם ישראל תרצה להיכנס ולהילחם בתוך המנהרות, המחיר יהיה כזה שימנע ממנה את הצעד".

עד כמה מודעים בישראל להיקף המנהרות?

בישראל מודעים כבר שנים רבות לעצם פיתוח המנהרות, גם אם לא להיקפן. בדצמבר 2018 פתח צה"ל במבצע "מגן צפוני" שנמשך 41 יום, ובו נוטרלו שש מנהרות התקפיות של חיזבאללה. עם זאת, לא מן הנמנע כי מדובר רק בחלק מאותן מנהרות חוצות גדר. בה בעת, לפי הפרסום יש מנהרות לוגיסטיות וכאלו שמיועדות לתת מענה למנהיגים, כמו יחיא סינוואר בעזה או חסן נסראללה בביירות.

מה ההבדלים בין המנהרות ברצועת עזה לאלו בלבנון?

"המנהרות בעזה נעשות לרוב דרך כורכר, שאפשר להגדיר בין חול לסלע רך. בצפון, מדובר בסלע קשה בעיקר, במיוחד באזורים ההרריים יותר", אומר לגלובס ד"ר עמיחי מיטלמן מהמחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל בשומרון.

מהן המשמעויות מבחינת יכולת נטרול המנהרות?

במהלך מבצע "מגן צפוני" שהחל ב־2018, צה"ל הזרים אלפי מ"ק בטון למנהרות חיזבאללה. זוהי שיטה שונה בתכלית מזו שברצועת עזה, שם מפוצצים באמצעות הפצצות חיל האוויר, חומר נפץ או מזרימים מים. כל זאת, בהתאם לעומק ומבנה המנהרה.

ד"ר מיטלמן מסביר כי בסלע חזק כפי שקיים בדרום לבנון, אין כמות חומר נפץ סבירה שיכולה לפוצץ מנהרות. "במהלך מבצע "מגן צפוני" היו דיונים על פיצוצים לעומת סתימה, ואיזו סתימה. הסתימה בבטון עלתה הרבה כסף, אבל השיגה את היעד. אם המטרה היא לנטרל את מנהרות חיזבאללה, אז עדיף לסתום אותן - כך יודעים כי ב-100% ודאות לוקחים אותם תקופה אחורה".

האם יש מענה טכנולוגי לניטור המנהרות?

ד"ר מיטלמן מציין כי אחרי צוק איתן היו על שולחן מערכת הביטחון יותר ממאה פטנטים לניטור. יש כאלו שמתאימים לניטור תנועת אנשים, או חלל, אבל לדבריו ישנן מגבלות טכנולוגיות שמשפיעות על ניטורי שווא - במיוחד בתוואי השטח הלבנוני. "סוג הקרקע משפיע על התראות שווא. חומר גיאולוגי הוא לא כמו חומר שמייצרים, למשל בטון, פלסטיק או פלדה - הוא מבולגן. לעתים יש רטיבות, חללים טבעיים, ופתאום יש כיס קרקע או חצץ. לכן, מקבלים סיגנלים מוטעים בכמות גבוהה, ובעולם אין טכנולוגיה שנותנת שקט מוחלט".

מי אמון על מנהרות חיזבאללה?

יחידת העילית של חיזבאללה, כוח רדואן, שמונה כ-2,500 לוחמים, נבנתה במשך שנים כדי לנצל את אלמנט ההפתעה ולהשתלט על יישובי הגליל. ואולם, מי שהפתיעו לא רק את ישראל, אלא גם את חיזבאללה, אלו כוח נוח'בא של חמאס, ב-7 באוקטובר. לו הייתה מתקפה משולבת של רדואן ונוח'בא ב-7 באוקטובר, ניתן רק לשער באיזה אירוע סבוך פי כמה הייתה נמצאת ישראל.

מהי מידת המעורבות האיראנית והצפון קוריאנית?

בראש ובראשונה, איראן מספקת לחיזבאללה כסף - והרבה: כ-700 מיליון דולר בשנה. בד בבד, כוח קודס במשמרות המהפכה, בפיקודו של אסמעיל קאאני, מעניק ידע וייעוץ בשטח.

על הזווית הצפון קוריאנית שפכו אור במכון עלמא בדוח שלהם שפורסם ב-17 בדצמבר. מומחים מפיונגיאנג הגיעו לאורך שנים ותרמו לנסראללה ולאנשיו מהידע הרב שצברו מרשת המנהרות שהקימו מאז שנות ה-50, מתוך ציפייה שבבוא העת תתחדש הלחימה מול קוריאה הדרומית.

מעבר לכך, הצפון קוריאנים מנוסים בשמירת אמצעים מתחת לקרקע. בזמן שבחיזבאללה מאחסנים בתת-קרקע, ככל הנראה, טילים בליסטיים - הצפון קוריאנים מציבים שם ארסנל גרעיני. בעלמא ציינו בדוח שלהם כי שילוב זרועות איראני-צפון קוריאני בא לידי ביטוי, כאשר עבודות ביצורים התבצעו על ידי חברה צפון קוריאנית בפיקוח קצין איראני ממשמרות המהפכה.

לבניית "ארץ המנהרות" סייעה חברה צפון קוריאנית בשם KOMID - Korea Mining Development Trading Corporation. "בניית המנהרות בפועל מתבצעת על בסיס ג'יהאד הבינוי", מציין ד"ר פלמר. "במסגרת תורת לחימת המנהרות מיישם חיזבאללה את מה שמכירים מארגוני טרור אחרים. חיבור לבתים אזרחיים והטמעה בהם".

למי יש אינטרס להציף את סוגיית מנהרות חיזבאללה?

לא בהכרח לישראל או ללבנון. לפני כשבועיים שר החוץ הצרפתי, סטפן דז'ורנה, הגיש הצעה להפסקת אש לראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי. בניגוד להצעה 1701, שהביאה להפסקת אש במלחמת לבנון השנייה ב-2006 באמצעות הרחקה לכאורה עד למעבר לנהר הליטני (כ-30 ק"מ), כעת מדובר בנסיגה של כוח רדואן, יחידת העילית של חיזבאללה, עד למרחק של כ-10 ק"מ. זהו שלב ראשון מתוך שלושה שיימשכו כעשרה ימים, כאשר בשני ייכנסו כ-15 אלף חיילי צבא לבנון למרחב. בשלב השלישי, יימשך מו"מ לקביעת הגבול היבשתי בין המדינות.

עוד כתבות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023