גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיצומו של המחסור האדיר בשבבי בינה מלאכותית: אינטל מכריזה על השינוי הגדול בתולדותיה

אינטל הודיעה כי היא פותחת באופן רשמי את מפעלי השבבים שלה בעבור חברות אחרות ● מטרת המהלך כפולה - למשוך אליה את מעצבות השבבים הגדולות, כמו אנבידיה, AMD וקוואלקום, ולהוכיח שהחברה רוצה לשוב להיות יצרנית השבבים הראשונה בארה"ב ● עם זאת, בדרך למימוש החזון של החברה לשנים הבאות עומדים גם לא מעט מכשולים

מנכ''ל אינטל, פט גלסינגר, בדצמבר / צילום: ap, Ben Hider
מנכ''ל אינטל, פט גלסינגר, בדצמבר / צילום: ap, Ben Hider

שלוש שנים לאחר שמונה למנכ"ל אינטל  - אחד התפקידים הקשים, המאתגרים וכפויי הטובה בעמק הסיליקון - מציג היום (ד') פט גלסינגר את התוכנית עליה שקד ולה פילל: אינטל פותחת באופן רשמי את מפעלי השבבים שלה - שעד כה תעדף את השבבים מתוצרת בית - גם בעבור חברות אחרות.

"אין לי שום רצון לפרוש": מנכ"ל טאואר טוען שהיא במצב הטוב ביותר אי פעם
אבק הכוכבים של אנבידיה: לחברת השבבים הספיק דיווח אחד כדי להקפיץ שורת מניות
זה היה אמור להיות הלהיט החדש של אפל. אז למה הלקוחות לא מרוצים?

אינטל אמנם מייצרת מזה כמה שנים שבבים בנפח מצומצם עבור חברות כמו ארם (ARM)  ואפילו עבור אנבידיה , אך הפעם, בונה גלסינגר חומה סינית בין מערך הייצור למערך הפיתוח, במטרה למנוע ניגוד אינטרסים מובנה, והופך את רשת מפעלי הייצור של אינטל ליחידת רווח והפסד, הנמדדת ומתוגמלת לפי העסקאות שהביא מצדם של לקוחות חיצוניים. אגב כך, הוא עשוי, לראשונה, לחשוף למשקיעים את הוצאות הייצור העצומות של אינטל - נתון שלא נחשף בכל 56 שנות קיומה.

חטיבת הייצור החדשה תיקרא Intel Foundry, והיא תכלול את מערך הייצור החיצוני הקיים - IFS - שהיה ליחידה הצומחת ביותר באינטל ב-2023 והגיע להכנסות של קרוב למיליארד דולר. החטיבה תכלול, לראשונה, גם את כל קבוצת מפעלי הייצור של אינטל בעולם, בכלל זה את מפעלי השבבים בקריית גת ומפעל הדגל באורגון, שאחראי על הוכחת התכנות של טכנולוגיות ייצור חדשות.

בחטיבה החדשה, תתמחה אינטל בפעילות שירות ללקוחות חיצוניים ובפיתוח תהליכי ייצור עתידיים. ומה יעלה בגורלם של מרכזי הפיתוח של אינטל? אלה ייאלצו להפשיל שרוולים ולעבוד כמו באנבידיה או בארם - לחשוב כאילו אין בצדו השני של הקיר מפעל שעומד לרשותם ועונה לכל גחמותיהם, אלא מפעל שמייצר עבור כל לקוח המרבה במחיר, עובד על תוכניות פיתוח בצורה יסודית ומקדים לבצע הזמנות עתידיות. כך, יכולים למצוא עצמם מהנדסי הפיתוח של אינטל מייצרים אצל המתחרות, TSMC מטייוואן או סמסונג.

באינטל סבורים, גם אם לא אומרים זאת במפורש, שהערך המוסף של החברה כבר אינו מצוי בעסקי הליבה שלה - פיתוח וייצור שבבים למחשבים אישיים - שוק שהולך ומצטצמם עם רווחיות שולית, שהולכת ופוחתת עם השנים - אלא במערך הייצור שלה. כך, שואפת להיות אינטל אחת מיצרניות שבבי הבינה המלאכותית הגדולות בעולם, יותר מאשר לפתח את שבב הבינה המלאכותית המצליח ביותר בעצמה.

מטרת המהלך שהושק היום כפולה: למשוך אליה את מעצבות השבבים הגדולות ביותר, ביניהן אנבידיה, AMD , קוואלקום  וארם, כמו גם את שותפותיהן: אפל , אמזון  ומיקרוסופט , ולהוכיח לבעלי המניות, שתמחרו את אינטל בשווי נמוך יחסית לשוק ובמכפיל הכנסות חד־ספרתי - שאינטל רוצה לחדש את ימי העבר שלה ולחזור ולהיות יצרנית השבבים הראשונה בארה"ב. גלסינגר מאמץ גישה ריאליסטית: כל מה שהוא שואף לו, הוא להפוך להיות יצרן השבבים השני בגודלו בעולם, אחרי TSMC - מפעל השבבים הגדול בעולם, הממוקם בטייוואן ועקף את אינטל בשווי השוק - עד סוף העשור.

את המהלך, שתוכנן שנים מראש, ממתגת אינטל ככזה שיביא אותה להיות היצרנית המרכזית עבור שבבי בינה מלאכותית. מדובר ברעידת אדמה תרבותית ועסקית בתוך אינטל, ובשינוי הארגוני הגדול ביותר שהחברה עוברת מאז הקמתה ב-1968. בעבר, שלטה אינטל בשוק השבבים העולמי: תחילה, בזכות מהפכת המחשוב האישי בשנות השמונים ולאחר מכן, בזכות מהפכת המחשבים הניידים שחוללה בשנות התשעים ובראשית שנות האלפיים, בין השאר, בזכות שבבים שפותחו בחיפה.

אך העשור האחרון היה קשה במיוחד ליצרנית השבבים מסנטה קלרה, שנסוגה במספר תחומים: היא לא הצליחה לחדור לתחום הסמארטפונים, כאשר גם בתחום הבינה המלאכותית, מרבית השבבים המיוצרים כיום לשרתים ולחוות שרתים מפותחים ומיוצרים על־ידי מתחרות. בגלל המבנה הסגור והייחודי שלה כחברת שבבים, המייצרת אך ורק מה שהיא מפתחת - ללא פתיחות למפתחים חיצוניים - התרבות הארגונית שלה עברה ניוון מסוים, ויכולתה לחדש ולהוביל תהליכי ייצור מורכבים הוחלשה. כך, עקפו כמעט כל המתחרים המרכזיים את אינטל בשווי השוק ובמומנטום בשוק ההון. אנבידיה ו-AMD עקפו אותה בשווי השוק ובנתח השבבים בשוק שרתי הבינה המלאכותית.

התלות הגדולה שלה, שעומדת בעינה, בשבבים למחשבים אישיים, מקשה עליה להראות שיפור משמעותי בתוצאות הכספיות ולצבור מספיק מזומנים למימון האסטרטגיה החדשה שלה. הסתמכות על מענקי ממשלה ושיתופי פעולה במימון שותפים מספקים לאינטל את צינור החמצן בינתיים, במטרה להגיע לפיבוט המיוחל.

מפעל אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

כך אינטל מתכננת לעקוף את המתחרות

בהכרזה שלה מהערב, מראה אינטל בכנס מיוחד ראשון שהיא עורכת, לראשונה, עבור לקוחות בתחום הייצור - שהיא רצינית מאוד לגבי תוכניות הייצור שלה. הכנס מתקיים בהשתתפות בכירים בתעשייה כמו סם אלטמן, מנכ"ל וממייסדי OpenAI, סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט ושרת המסחר האמריקאי, ג'ינה ריימונדו.

בניגוד למתחריה, כמו TSMC וסמסונג, שמתנהלות בחשאיות ושומרות על עמימות בנוגע לתוכניות הייצור שלהן, אינטל פורסת מפת דרכים מפורטת מאוד ומגיעה עם כמה הכרזות משמעותיות, שעשויות להקנות לה יתרון מסוים בייצור עבור לקוחות מפתח אפשריים כמו אנבידיה, אפל או AMD.

בעוד שעד לאחרונה, אינטל פיגרה בדור או שניים לאחר TSMC בארכיטקטורת שבבים, החברה מודיעה על פיתוח של יכולת ייצור לשבבי 1.4 ננומטר (14 אנגסטרום). מדובר בהיקף המצומצם ביותר של טרנזיסטורים - המעגלים החשמליים שעומדים בבסיסם של השבבים - שהוכרז על־ידי יצרנית שבבים עד כה, עם השקה צפויה ב-2026.

זו הכרזה שאפתנית אשר מרימה גבות בתעשייה, מכיוון שהיא מהווה עבור אינטל קפיצה של כמה דורות בבת אחת. זאת, מאחר שאינטל מייצרת עד כה באופן המוני שבבים בטכנולוגיה של עד 7 ננומטר בלבד ונגררת מאחורי המתחרה TSMC, שמייצרת את שבבי ה-5 ננומטר - שמשובצים במכשירי אפל ובחוות השרתים של אנבידיה כבר מעל לשנה.

גם המתחרות לא נותרות חייבות: TSMC וסמסונג נמצאות כבר בישורת האחרונה לפיתוח שבבי 2 ננומטר, בעוד שטכנולוגיית ה-5 ננומטר של אינטל (המכונה "אינטל 3") רק עתה סיימה את תהליך הפיתוח שלה ועשויה להיכנס לייצור בקרוב. באינטל מבטיחים שכבר השנה יושקו לייצור המוני השבבים המתקדמים בטכנולוגיה של 2 ננומטר (20 אנגסטרום) ו-1.8 ננומטר (18 אנגסטרום). החברה טוענת שהשבבים שלה יהיו יעילים יותר מהמתחרים, ומותאמים יותר לעיבוד בינה מלאכותית ולעבודה בחוות שרתים, באמצעות ארכיטקטורה שמאפשרת הזרמת חשמל לטרנזיסטורים מכיוונים רבים - מה שיאפשר צריכת אנרגיה יעילה יותר וחיסכון בהוצאות החשמל.

לאינטל יש גם כמה יתרונות שאין למתחרות, שעשויות להפוך אותה למובילה, אפילו על TSMC, בטווח הארוך: היא משקיעה ברשת של מפעלי הרכבה, אריזות ובדיקות של שבבים בניו מקסיקו, בקוסטה ריקה, במלזיה ובפולין - פעילות שכמעט איננה קיימת אצל המתחרות ונחשבת לקריטית לייצור שבבים מורכבים ממספר מעבדים. אינטל מקווה לנצל את מפעלי ההרכבה הללו כדי לשלב מעבדים משלה בשבבים שהוזמנו ותוכננו על־ידי לקוחות. השבבים כוללים אסופה של מעבדים במגוון תחומים - זיכרון, הצפנה, עיבוד ליבה, עיבוד גרפי ובינה מלאכותית, מיצרניות שונות, לפי הזמנה.

לאינטל יש גם קשר מיוחד עם החברה היחידה בעולם המייצרת מכונות לייצור שבבים מתקדמים, ASML  ההולנדית, שמספקת לה את מכשירי הייצור לכל השבבים המתקדמים. זאת, בניגוד ל-TSMC, שעושה בהן שימוש מוגבל יותר ומסתמכת יותר על ייצור פנימי. אינטל ייסדה רשת קשרים נרחבת עם חברות לעיצוב שבבים כמו קיידנס , סינופסיס  וארם - בעבר יריבה מרה שלה - על־מנת לאפשר לסטארט־אפים ולחברות צמיחה לייצר בפסי הייצור את השבבים שלהן. בנוסף, אינטל התבשרה השבוע שתקבל את המענק הגבוה ביותר שניתן עד כה לחברת שבבים אמריקאים על בסיס חוק השבבים - 10 מיליארד, סכום ששווה ערך לבנייה של חצי מפעל. לשם השוואה, גלובל פאונדרי  קיבלה 1.5 מיליארד דולר בלבד.

את המהפך עושה אינטל אחרי תקופה של צמצומים וארגון מחדש בכמה מהחטיבות - אך החברה לא יצאה לגל פיטורים מסיבי כפי שעשתה ב-2016, אז פיטרה 12 אלף עובדים. ב-2022, החילו בחברה קיצוצים בשכר שהסתיימו בשנה העוקבת, אז הבונוסים חזרו.

יחד עם זאת, בפני אינטל עומדים לא מעט מכשולים וסימני שאלה באשר ליכולתה לממש את החזון השאפתני שלה. הראשון שבהם הוא למשוך אליה את המתחרות הגדולות, כגון אנבידיה, קוואלקום ו-AMD, בנוסף ללקוחות עבר, כמו אפל ואמזון. החברות הללו התרגלו לעבודה צמודה עם המתחרה TSMC, ולמרות שחלקן עשוי להתרצות ולייצר באינטל, לעולם לא נדע מה נפח הייצור שהיא מעבירה לה.

במצב בו הביקוש לשבבי בינה מלאכותית כה גדול, כל מפעל שמייצר עשוי לזכות בחוזה; לכך, יש להוסיף את חשש המתחרות שסודותיהן המסחריים יזלגו למחלקות הפיתוח של אינטל. בחברה מבטיחים חומה סינית ואפס מעבר של מידע, אך בו בזמן, נמנעים מלפצל את פעילות הייצור החוצה במעין ספין־אוף, כפי שהמליצו האנליסטים. פיצול שכזה, ללא ספק, היה מעלה את מניית אינטל מעלה, וכל יום שעובר מבלי להפוך את מפעלי הייצור לחברה נפרדת, מותיר את מניית אינטל נמוכה.

יש בבחירה של גלסינגר להחזיק את מפעלי הייצור בחברה גם היגיון כלכלי: עיקר המזומנים של החברה עדיין נובע מעסקי הפיתוח של מחשבים אישיים - אך תזרים המזומנים של אינטל, בכללה, ממשיך לשבור שיאים שליליים. את 2023, סיכמה החברה עם שיא שלילי מתואם של 11.9 מיליארד דולר, פי שלושה מהנתון המקביל בשנה שלפניה - אז הייתה זו השנה הראשונה בה סיכמה אינטל תזרים שנתי שלילי. על כן, לא מפתיע שאינטל נסמכת על מענקי ממשלה ועל מימון מצד שותפים.

מעבר לכך, סימן השאלה בדבר המשך הביקוש הגבוה לבינה מלאכותית הולך וגובר. כיום, קיים מחסור גבוה בשבבי בינה מלאכותית - בשל המונופול של אנבידיה בתחום הפיתוח ושל TSMC בתחום הייצור. בתעשייה חוששים מהצפה של מפעלי שבבים לאחר פתיחה מסיבית של מפעלים בשנים הקרובות, כמו גם ממחסור בעובדים מתאימים, שכבר הוביל את בניית המפעל במגדבורג בגרמניה לעיכוב בבנייתו. אינטל תצטרך לגייס עשרות אלפי עובדי ייצור והנדסאים במקומות כמו גרמניה, אוהיו, ניו מקסיקו וישראל - והקושי למצוא אותם ולהעביר אותם לאינטל אינו קטן.

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: Shutterstock

הזווית הישראלית

כחלק מהארגון החדש, יצטרפו המפעל הקיים והמפעל העתידי של אינטל בקריית גת לחטיבת הייצור העצמאית החדשה, ועובדים במפעל עוברים כעת הכשרות לשירות לקוחות חיצוניים. עם זאת, טרם הוחלט באיזה אופן, בעבור אילו לקוחות ואילו טכנולוגיות ייווצרו עבורן בישראל.

כעת, מייצרים במפעל פאב 28 בקריית גת פרוסות סיליקון עבור שבבים בטכנולוגיה של 10 ננומטר. עם זאת, ישראל היא האתר היחיד בעולם מחוץ לארה"ב בו קיימת קרבה גדולה מאוד בין סניף של אינטל לזה של אנבידיה, ובחברה שוקלים כיצד להיעזר בקרבה הזו כדי למשוך את אנבידיה אליהם, בסיוע ישראלי. בנוסף, כמה חברות ישראליות כבר חתומות על ייצור שבבים עבור סטארט־אפים ישראליים - בהם וואלנס וסיווה, כך שהקרבה של חברות ישראליות למפעל שבבים ישראלי, על חשבון TSMC, היא משב רוח מרענן.

"התהליך הזה בו אינטל מארגנת מחדש את תהליכי הייצור שלה ופותחת אותו עשוי לקחת עוד כמה שנים, לפחות עוד שנתיים או שלוש", אומר לגלובס משה תנ"ך, מייסד ומנכ"ל חברת השבבים ניוריאליטי. "את הניצנים הראשונים של הניסויים והבדיקות נראה עד סוף השנה ובמהלך 2025. מדובר בתהליך שאינטל כבר ניסתה אותו בעבר, אבל קיבעון ושמרנות מצד גופי הייצור מנעו זאת".

משה תנך, מייסד משותף ומנכ''ל Neureality / צילום: Neureality

תנ"ך הוסיף כי "גלסינגר אמנם שם דגש גדול יותר על התהליך הזה, אבל בחברה גדולה, שבמקביל צריכה להמשיך עם ייצור המוצרים המקוריים שלה, לייצר הכנסות ורווחים לבעלי המניות זו משימה מאתגרת מאוד - אתגר שנובע משני וקטורים שלעיתים מתנגשים זה בזה. יחד עם זאת, מתחרות כמו אנבידיה ו-AMD פתחו פער על היכולות של אינטל בפיתוח מעבדים גרפיים וגם במעבדי ליבה - אך אינטל היחידים שמחזיקים ביכולת ייצור מתקדמת, שיהיה קשה עד בלתי־אפשרי לחברות אחרות לפתח".

*** גילוי נאות: הכתב הינו אורח אינטל בסן חוזה

עוד כתבות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, ובין יוני לספטמבר נפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

זירת פיגוע בירושלים / צילום: דוברות מד''א

פיגוע הדקירה בירושלים: לוחם מג"ב פונה במצב בינוני

המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; הבית הלבן: הנשיא ביידן ונשיא מצרים א-סיסי דנו בעסקה. ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • כל העדכונים 

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; טבע מזנקת ב-6%, אלוני חץ יורדת בכ-4%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.2% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן