גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שרוצה לשנות את הפרסום הדיגיטלי: "אנחנו סוכנות אוטומטית על סטרואידים"

הסטארט־אפ אליסון, שפיתח פלטפורמת בינה מלאכותית לניתוח ויצירת תוכן וקריאייטיב, מציג כלי חדש ליצירת סרטונים באורך של עד דקה ● המייסד והמנכ"ל אסף ינאי מסביר למה עדיף להשתמש באנימציה, איך ייראה שיתוף־הפעולה שלו עם נטפליקס, ומהם הסיכונים בתחום

אסף ינאי, מייסד ומנכ''ל אליסון / צילום: ALISON.AI
אסף ינאי, מייסד ומנכ''ל אליסון / צילום: ALISON.AI

פרסום אפקטיבי מבוסס לא מעט על מיומנות של הבנה פסיכולוגית: מה תופס את תשומת־הלב, מה מעורר אהדה ומה מניע לפעולה. בסטארט־אפ Alison.AI, המתמחה בפרסום דיגיטלי באמצעות בינה מלאכותית יוצרת, מנסים להפוך את זה למדע מדויק. 

התחזית: שיווק בשידור חי, קמפיינים מותאמים אישית וסיפור מותג שניסח AI
התחרות האפקטיבית בשיווק: משרד הפרסום שהוביל והמחווה לחטופים

בניתוח שעשתה החברה לאחרונה נבחנה שורה של סרטוני פרסומת ברשתות החברתיות, במטרה למצוא מהם הפרמטרים שמעלים את שיעור ההקלקות. בין הממצאים: לוקיישן ביתי שמשדר חמימות מביא לתוצאות טובות ב-62% מלוקיישנים ציבוריים וחיצוניים; דמויות מונטאז' או אנימציה מובילות לעלייה של 45% בהקלקות; וסימבולים אבסטרקטיים מניבים עלייה של 43%. 

סיפור עלילה הפוך, שמתחיל מהתוצאה ומאתגר את הצופים להבין מה קרה בהתחלה, מביא לעלייה של 33% בהקלקות; ולבסוף, חצאי תמונות ומשחקי צללים מפעילים את יצר הסקרנות ומובילים לעלייה של 27%. 

שימוש בשפה אבסטרקטית בפרסומת מוביל לעלייה של 43% בהקלקות / צילום: Alison.AI

"החוזק של הבינה המלאכותית הוא גם היכולת לראות מעבר לקיבעונות ולקונספציות", מסביר אסף ינאי, מייסד משותף ומנכ"ל אליסון. "אנחנו מסבירים ללקוחות את הרציונל ברמה הסטטיסטית, הם בודקים אותנו כמה פעמים, ובסוף מאמינים שזה עובד.

"יש הבנה בשוק ש־AI זה לא באזז וורד ולא טרנד, אלא המציאות היומיומית. מי שרוצה להישאר בחזית הטכנולוגיה ולשפר מדדים וביצועים, חייב להשתמש בכלים האלה. זה מחליף אנשים, וזה יותר זול - מה שעלה פעם 2,000 דולר, עולה היום דולרים בודדים".

"מכונת AI עצומה"

נתח הפרסום הדיגיטלי נמצא בעלייה מתמדת, אך לפחות בישראל, השימוש בבינה מלאכותית הוא עדיין מנת חלקם של הנועזים בענף. השמרנים עדיין מאמינים בשיטות המסורתיות, אך ייתכן כי לא לזמן רב.

באליסון מנסים לחולל את הקפיצה הבאה בתחום ברמה הגלובלית: אחרי שפיתחו פלטפורמת בינה מלאכותית לניתוח ויצירת תוכן וקריאייטיב, כעת משיקה החברה כלי חדש ליצירה אוטומטית של סרטונים באורך של עד חצי דקה (תוך כמה חודשים כבר יהיה מדובר בדקה שלמה).

הסרטונים מבוססים על הדאטה של המפרסם, אך לא פחות חשוב מזה - גם על הדאטה של המתחרים. איך זה עובד? כלי הבינה המלאכותית של אליסון מפרקים אלמנטים, פיצ'רים ומאפיינים בפרסומות קיימות, מחפשים התאמה לביצועי הקמפיין (פרפורמנס) ומספקים תובנות לגבי טיוב הקריאייטיב.

כעת מגיע השלב שבו החברה מציעה פרסום מקצה לקצה: החל מניתוח והפקת תובנות מדאטה של קמפיינים קודמים ושל מתחרים, דרך גיבוש בריף מפורט הכולל סטוריבורד, קופי, תסריט ופסקול - ועד ליצירת סרטון שלם שמותאם לפלטפורמות, קהלי יעד, גאוגרפיה, העדפות צרכניות ועוד.

בריף של אליסון באמצעות בינה מלאכותית יוצרת, מתוך קמפיין לחברת גיימינג / צילום: ALISON.AI

"אנחנו מחוללים מהפכה בשוק האונליין - בשיווק, בדאטה ובאנליזה - באמצעות מכונת AI עצומה", אומר ינאי. "עד לאחרונה, התוצר העיקרי שלנו היה בריף חכם שמבוסס על המון מידע של הלקוח והמתחרים, והלקוחות אמרו לנו שזה חוסך להם 50% מהזמן. עכשיו אנחנו מקצרים את זמן ההפקה ב־90%. אנחנו מציעים וידאו מלא, שניתן להזין מיידית לתוך הקמפיינים. זו סוכנות פרסום אוטומטית על סטרואידים".

בלי 30 מעצבים

אליסון הוקמה ב־2021 על־ידי ינאי וקובי ברקוביץ, סמנכ"ל הטכנולוגיות. ב־2022 השלימה החברה סבב גיוס פרה־סיד של כ־5 מיליון דולר. בין לקוחותיה נמנים גוגל, פייסבוק, טיקטוק, זינגה, LG, וורנס ברדרס, אוגליבי ועוד.

הפלטפורמה מבוססת על כך שהלקוח נותן לחברה גישה לדאטה שלו ברשתות החברתיות. האלמנטים הקריאטיביים שהוא יצר עד כה, לצד האלמנטים שעבדו עבור המתחרים שלו, מוזנים למנועי בינה מלאכותית יוצרת, ואז מתקבלים התוצר שמוביל לסרטון וידאו חדש. "אין בעיית זכויות יוצרים", אומר ינאי, "כיוון שאנחנו לא מעתיקים את הוויז'ואל של המתחרה, אלא רק משתמשים בפיצ'רים שעבדו לו טוב".

אם אתה מתבסס תמיד על העבר. איך יגיעו הברקות?
"בעיניי זה מגדיל את הקריאטיביות בצורה אקספוננציאלית. היום היא מגיעה מסיעור מוחות ומחקר באינטרנט, מסתכלים על המתחרים ומגיעים עם קונספט חדש. אנחנו עושים את זה הרבה יותר מהר ממה שאדם יכול לעשות, ואנחנו לא מוגבלים בשום דבר".

כשדיברנו לפני שנה, אמרת שאתה לא מתיימר להחליף אף אחד. זו כבר לא המציאות.
"בהתחלה לא התיימרנו להחליף, אבל היום הטכנולוגיה מאפשרת. מי שמשתמש באליסון, לא יצטרך להחזיק צוותים גדולים. במקום 30 מעצבים, יספיקו שלושה. אנחנו משפרים את העבודה של אנשי הקריאייטיב. במקום סרטון אחד בשבוע, אפשר לייצר 100 ביום, שמבוססים על הרבה יותר מידע רלוונטי וקוהרנטי, ומביאים ביצועים טובים יותר.

"אנחנו לא הופכים לסוכנות פרסום, אבל כן עובדים ישירות מול הלקוחות, כך שהם יצטרכו הרבה פחות את סוכנויות הדיגיטל. חלקם יחליפו או יקטינו את הפעילות איתן בעזרת אליסון, ואחרים ינצלו את זה להרחבת הפעילות".

טריילרים לנטפליקס

כניסת הבינה המלאכותית היוצרת לענף הובילה לכך שחסמי הכניסה ליצירת וידאו ירדו משמעותית. בלי שום ניסיון מוקדם, ניתן להיכנס לאחת הפלטפורמות, לכתוב כמה משפטי הנחיה ולקבל סרטון. "כל אחד יוכל להיות מפיק וידאו, והתוצאה תהיה שכמויות הווידאו יעלו משמעותית", אומר ינאי.

"הצפי שלי הוא שבעוד שנתיים נראה אינפלציה של תכנים שיוצרו ב־AI. יהיה צונמי, וזה מסוכן משתי סיבות: הראשונה - בתור משתמשים אנחנו נוצף, וחוויית המשתמש תיפגע משמעותית. והשנייה - אם מפרסם ייצר 300 סרטוני וידאו במקום שלושה, זה ישאב לו את התקציב ויכניס הרבה רעש למערכת. יהיה צורך בהטמעת כלי אנליזה, שמוציא את המוץ מהתבן, ושם תהיה החוזקה שלנו כאליסון".

מה השלב הבא מבחינתכם?
"נכניס את היכולות שלנו לתוך תוכנות עיצוב כמו פוטושופ, אבל בעיקר נעבוד עם טלוויזיות חכמות ותכני סטרימינג. אנחנו במגעים עם נטפליקס בכל מה שקשור לעולם הטריילרים.

"לכל סדרה יש מספר טריילרים, לפעמים מדובר בעשרות, שמטרתם למשוך את היוזר. למה הם מייצרים עשרות? כי הם לא יודעים מה יעבוד. בודקים בלייב מה עובד, וזה עולה זמן וכסף. ברגע שאנחנו ניכנס לתמונה, נוכל להמליץ מה כדאי לכלול בכל טריילר.

"לפני עשור הקונספציה הייתה שסרטון אחד יתאים לכולם, אבל היום מבינים שזה לא עובד. אנחנו מאפשרים ללקוח להכניס פרטים על הקהלים שלו - מדינות, שפות, גיל, נשים־גברים ומאפיינים נוספים - והקריאייטיב נוצר על בסיס זה. לכל קהל מאופיין, למשל נשים מאלבמה שמשתמשות במוצר מסוים, יהיה וידאו משלו". 

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

תיקון והתנצלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה