גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גירעון, תלות בממשלה ושיטת ארנונה בעייתית: האתגרים של הרשויות המקומיות

רשויות רבות בישראל סובלות מחובות לספקים ולבנקים, תלות כלכלית־פוליטית בממשלה ושיטות גבייה שפוגעות בפיתוח, כך מזהירים גם ב־OECD למרות זאת, הנתונים מגלים שהאזרחים סומכים על הרשויות הרבה יותר מאשר על הממשלה

בחירות לרשויות המקומיות בראשון לציון, היום / צילום: ארן הרשלג
בחירות לרשויות המקומיות בראשון לציון, היום / צילום: ארן הרשלג

הבחירות לרשויות המקומיות בישראל אמנם זוכות בדרך כלל לאחוז מצביעים נמוך יותר ביחס לבחירות המרכזיות (59.5% הצביעו בבחירות לרשויות המקומיות ב־2018 מול 68.5% בבחירות לממשלה ב־2019). אולם, אין זה אומר שאין להן חשיבות או השפעה על חיי התושבים שלהן.

בדיקת גלובס | הרשויות המקומיות הפכו כר פורה לאי סדרים. חוקרים מציעים פתרונות
קלפיות בשטחי לחימה ופרוטוקול אזעקות: מאחורי הקלעים של הבחירות המקומיות

קובץ הרשויות המקומיות שפורסם ב־2023 העלה בעיות עומק משמעותיות שקיימות ברשויות רבות בישראל - כמו שיטת גבייה בעייתית, גירעונות כרוניים ותלות בממשלה. הדרך לפתור את הבעיות האלו עוברת בשינוי מדיניות ברשויות עצמן, ובקשר שהן מנהלות עם הממשלה.

הרשויות בחובות

לפי נתונים שמתייחסים ל־2021 ופורסמו כאמור בקובץ הרשויות המקומיות, רשויות רבות בישראל סובלות מגירעונות וחובות כלפי ספקים ובנקים. עיריית ירושלים למשל מחזיקה בחוב של 78% מההכנסות העצמיות שלה בשנה; לנתניה יש חוב של 84%, וטבריה מחזיקה בחוב של 86%. ברשויות הערביות והדרוזיות הנתונים מזנקים עוד יותר - בדלית אל־כרמל מגיע החוב ל־221%, ובקלנסווה ל־239%.

לגירעונות כאלה יש מחירים כבדים. יוגב שרביט, מנהל המחלקה הכלכלית בחברת בילד אסטרטגיה אורבנית, שעיבד את הנתונים, הסביר כי הגירעון מתגלגל בסופו של דבר לדחיית תשלומים לספקים - מה שמוביל לבסוף לעליית מחירים מצדם, ולירידה בתחרות - שכן התנהלות כזו מרחיקה ספקים. "היום, תל אביב היא אחת הרשויות היחידות שמשלמות בשוטף פלוס שלושים", אמר בעבר שרביט לגלובס.

 

כיצד הרשויות מגיעות לחובות ולגירעונות כאלו מלכתחילה? ד"ר יניב ריינגוורץ, מרצה בכיר במחלקה למינהל ולמדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה, הסביר כי "ההכנסות העצמיות של הרשויות המקומיות מבוססות על ארנונה עסקית (שנגבית בשטחי מסחר), הארנונה שנגבית עבור מגורים היא גרעונית ולא מפצה על ההוצאות הנדרשות לטובת אותם תושבים".

הסיבות לכך הן שתיים: אחת, הארנונה העסקית יכולה להגיע לפי ארבעה מהארנונה למגורים ברשויות. שתיים, הוצאות העירייה הכרוכות בבנייה למגורים הן גבוהות בהרבה. בנוסף, הממשלה המרכזית מחלקת פטורים והנחות מארנונה למגורים - שאותם העירייה אמורה לספוג.

באופן טבעי, במצב כזה, רשויות מקומיות עם שטחי מגורים נרחבים ושטחי תעסוקה מעטים ימצאו את עצמן עם גרעונות כרוניים, ולא משנה עד כמה יתייעלו - אין להן יכולת להכניס באותה מידה שהן מוציאות על שירותים עירוניים מינימליים. כך למשל, בעוד תל אביב (העצמאית תקציבית) נהנית מיחס גבוה של שטחי מסחר ותעסוקה לשטח מגורים (46.1%), בבני ברק מדובר ב־26.2%, ובכפר יונה למשל היחס עומד על 3.7%.

ב־OECD התייחסו ב־2021 לגביית הארנונה בישראל, וציינו כי "שיטת הארנונה מעודדת רשויות מקומיות לדכא פיתוח עירוני למגורים, בייחוד לדירות במחיר נמוך או בינוני. העובדה שההכנסות הנוספות שנובעות מכניסת תושבים חדשים לא מצליחות לכסות את ההוצאות שכרוכות באותם תושבים, מביאה לכך שהרשויות המקומיות נמנעות מפיתוח דיור חדש".

התלות הפוליטית

בניסיון לפצות על הגירעונות הכרוניים של הרשויות המקומיות, העבירה הממשלה ב־2023 "מענקי איזון", מענקי פיתוח, מענקי צמצום פערים ושאר תקציבים בסך כולל של 6.8 מיליארד שקל. זאת, בנוסף למענקים שנותנים משרדים אחרים כמו משרדי החינוך, הרווחה והתרבות, על פעילויות שמתקיימות במסגרת העירייה. המענק הגדול ביותר שמוענק במסגרת זו הוא "מענק הבירה" של ירושלים, שעמד ב־2023 על יותר ממיליארד שקל. בעקבות המענק, ראש העיר משה ליאון העניק לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' תעודת הוקרה.

מענקים אלו אולי עוזרים לעיריות, אך הם גם מייצרים תלות מסוכנת שלהן בממשלה. עיריית ירושלים שואבת 20% מההכנסות שלה מהממשלה, מטה בנימין 23%, ורהט 39%. מרדכי כהן, שכיהן כמנכ"ל משרד הפנים בין 2017־2021, וכיום עמית במכון למחשבה ישראלית, ציין כי ישנן כיום רק 60 רשויות שיש להן תלות מועטה בממשלה. לדבריו, "יש 200 רשויות מקומיות שתלויות בממשלה. זה יוצר 'ז'יטון פוליטי' שרץ בין השלטון המקומי למרכזי: ראש הרשות מקבל כוח לסחור עם המערכת הפוליטית, כי הוא השריף הקטן של התושבים בפני הממשלה, והשר מקבל כוח אדיר שראש הרשות תלוי בו".

בעיניו, התלות הזו היא "סכנה איומה. במקום שהמערכת הארצית תעזור לרשויות המקומיות לפי המצב שלהן ותעזור להן להפחית תלות, המציאות היא הפוכה כי התמריץ הוא שלילי - אם מתקנים את הבעיה, הז'יטון הפוליטי נעלם. הרשויות החלשות בישראל והמערכת הפוליטית נמצאות בריקוד מסוכן. הפוליטיקאים בממשלה המרכזית אומרים, 'זו התלות, בוא נראה איך מסדרים קריטריונים ככה שרשויות מקורבות יקבלו יותר'".

חלשות וחזקות

אחת הדרכים לחזק את האיתנות הפיננסית של רשויות מקומיות, לפי מומחים, היא דרך איחודן - רשויות מקומיות חלשות ובעלות גירעון כרוני יצורפו לרשויות מקומיות וחזקות יותר, וכך תיווצר רשות מקומית איתנה.

איחוד הרשויות הגדול ביותר בישראל התרחש בשנת 2003, כחלק מהתוכנית להבראת כלכלת ישראל בממשלת אריאל שרון ותחת שר האוצר בנימין נתניהו. 13 רשויות אוחדו עם רשויות אחרות, ו־5 נוספות התווספו למועצות אזוריות. אולם, בשנים האחרונות קצב האיחודים האט משמעותית, כאשר האחרון בוצע ב־2022 (שערי תקווה ועץ אפרים שאוחדו לכדי "שער השומרון").

כיום, שרביט ממליץ על איחודים "נושאיים" בין עיריות שונות. למשל - כמה עיריות ששותפות לבעיה או נושא מסוים יתאחדו ויעבדו ביחד למען מציאת פתרונות ותכנון משותף. כבר היום קיים איגוד שמחבר את צורכי הביוב ואיכות הסביבה של כלל גוש דן. על פי אותו היגיון, ניתן לדעת שרביט גם להקים ועדת תכנון מטרופולינית הכפופה לרשויות הפועלות בתוכה. בכך, ניתן לחלק באופן הוגן יותר את ההוצאות העירוניות בלי אפליה, ובכך לחזק את הרשויות החלשות יותר באיחוד, מבלי לפגוע בייצוגיות של אזרחים בתוך הרשויות המקומיות.

האמון והקשב אצלן

נראה כי למרות הגירעונות, החובות, וחוסר האוטונומיה הנרחב של הרשויות המקומיות, רוב האזרחים בישראל סומכים עליהן הרבה יותר מאשר על הממשלה. מסקר המכון הישראלי לדמוקרטיה, שפורסם לפני שלושה חודשים, עולה כי 51% מהציבור מאמין שהרשויות המקומיות פועלות באופן יעיל ומקצועי יותר מהממשלה, בהשוואה ל־20% בלבד שחושבים את ההיפך. מבחינת קשב לאזרח מהשורה, 61% מעדיפים את הרשות המקומית, לעומת 11% שמרגישים שהממשלה קשובה יותר לצרכיהם. מהסקר עולה כי גם בקרב מצביעי הקואליציה, יש רוב ברור לסומכים יותר על הרשות המקומית על פני הממשלה.

ב־OECD המליצו כבר לפני שלוש שנים לישראל להעניק יותר אוטונומיה לרשויות המקומיות, כאשר היא תהיה בעלת הסמכות והאחריות על הארנק - כמה מסים ייגבו, ממי ואיך. כך, הרשויות המקומיות לא יזכו רק באמון הציבור, אלא גם במפתח ליעילות ולמימוש המדיניות המקומית, בהתאם לצרכי האוכלוסייה שלה. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

המערכת הישראלית שתשמש את חיל האוויר האמריקאי לבניית בנק מטרות

לגלובס נודע כי מערכת Earth Solver, אותה מפתחת חברת TSG הישראלית, תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים ● המערכת מאפשרת הפקת נקודות ציון תלת־ממדיות מדויקות - יכולת קריטית לשימוש במערכות חימוש מונחות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית