גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סדר עולמי חדש": המומחית שמסבירה - איך צריך להיראות תיק ההשקעות שלכם השנה

"חשיבות פיזור ההשקעות עולה, וחייבים להיות ערניים. בסדר הכלכלי החדש תיק של 'שגר ושכח' הוא לא משהו שנוכל להרשות לעצמנו" ● שיחה עם ענת לוין, מנכ"לית בית ההשקעות בלקרוק ישראל, על איך צריך להיראות תיק השקעות ב־2024 ועל הטרנדים הצפויים ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ענת לוין / צילום: רמי זרנגר
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ענת לוין / צילום: רמי זרנגר

 

ענת לוין, לאורך השנים עברת בין תפקידים בכירים בעולמות הפיננסים והביטוח. היום את מנהלת את הפעילות הישראלית של חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם בלקרוק, שלה נכסים בשווי של יותר מ־10 טריליון דולר (כמעט פי 20 מהתוצר של ישראל). איך נוצר השידוך?
"זה שיא בקריירה שלי. אם אני חוזרת 35 שנים לאחור, הייתי אמא לשני ילדים קטנים שחיפשה מעסיק שיקלוט אותה. דווקא העולם הפיננסי נתן גמישות והיה כשיר לקבל אימהות. אחרי התפקידים האחרונים (מנכ"לית מגדל אחזקות ומשנה למנכ"ל כלל - ה"ו), חשבתי שאנוח.

"אבל אז פנה אליי נשיא בלקרוק רוב קפיטו ואמר: הקשבתי לך בכמה הרצאות, פגשתי אותך כלקוח, ואני רוצה שתבואי לעבוד אצלנו. החלק היפה בחברה הוא לראות הכול מזווית גלובלית. לבלקרוק יש 20 אלף עובדים והיא פזורה ב-36 מדינות. כל מנהלי הסניפים ברחבי העולם יושבים ב'מרפסת הזאת' בשורה הראשונה, לומדים המון זה מזה, מתקנים זה את זה, וזה מוסיף עושר של ידע".

 

אם נתבונן לרגע על 2023, ראינו ראלי בשווקים. מדדי וול סטריט זינקו בעשרות אחוזים בשנה. הדחיפה הזאת הותנעה בידי הזינוק של שבע חברות הטכנולוגיה החזקות בעולם. מה הצפי ל־2024?
"ב-2022 'שבע המופלאות' קרסו, נכון? אז אנחנו תמיד צריכים להסתכל מאיפה הגענו, ולא רק מה קרה ברגע האחרון. לכן צריך לפתוח את הספקטרום, ולומר 'מה שקרה לנו בכלכלה ב-2023, זה תיקון של תקופת הקורונה'. אז חווינו צניחה בביקושים ואחר כך עלייה באינפלציה. זו תקופה שיצרה המון עיוותים כלכליים, בגלל הבעיות של שרשראות האספקה והמלחמה באוקראינה. לכן כל מה שאת רואה כרגע זה 'תיקון הבור'. והתיקון קורה בעולם שונה מכפי שהכרנו. זה סדר כלכלי חדש".

מה משמעותו של הסדר הכלכלי החדש?
"מבחינת אינפלציה אין יותר מחיר אפס לצמיחה. העולם המופלא שהיה לנו בשנים שקדמו ל-2019, שבו יכולנו לצמוח בלי עם תג מחיר של אינפלציה, נגמר. בסדר החדש יש מחיר לצמיחה ששמו אינפלציה. למשל: האוכלוסייה בעולם המערבי מזדקנת, ויש מחסור בעובדים, מה שגורר העלאות שכר. נוסף על כך, ארה"ב מנסה שהרבה מייצור האנרגיה שלה יהיה בתוך הבית. יש היום השקעות עתק בארה"ב, כי הממשל דוחף להרבה סובסידיות במטרה להגן על המפעלים, וזה גם כוח שמניע עליות שכר.

"אם רוצים להגן על השווקים מאינפלציה גבוהה, שהרסנית למדינות ולאזרחים, אז צריך למתן את הצמיחה. בארה"ב, למשל, הצמיחה בשנים הקרובות צפויה להיות נמוכה יותר, בהשוואה לתקופה שקדמה לקורונה".

בעולם שבו האינפלציה והריבית יישארו גבוהות לאורך זמן, מה תהיה ההשפעה על תחום ההשקעות?
"בעולם של ריבית גבוהה יותר יש אלטרנטיבות להשקעה במניות. ברמת הסקטורים יש כאלה שיותר רגישים לאינפלציה ויש כאלה שדווקא הולכים איתה בטבעיות. בעבור חברות ממונפות, למשל, כפי שרואים בסקטור הנדל"ן, אינפלציה היא בעייתית, כי עלות החוב מתייקרת. מנגד, בעולם של אינפלציה כולם משלמים יותר על תשתיות, ולכן חברות תשתית פחות נפגעות. חברות טכנולוגיה לא רגישות לאינפלציה כמעט בכלל".

 

"AI יהיה כוח ממתן"

בראיון לגלובס מנהל ההשקעות של הראל, סמי בבקוב, אמר שמדד S&P500 הגיע לרמות שיא. לדבריו, יש מקום לפזר השקעות למקומות נוספים. מה דעתך?
"בהנחה שהעולם ימשיך לצמוח, הרי שעל פני זמן מניות אמורות לתת תשואה טובה יותר מאיגרות חוב. זו אמת לחיים, תמיד הייתה. אותו הדבר לגבי פיזור השקעות. אף פעם לא היה נכון להתמקד במקום אחד. באשר ל־2023 בהחלט רואים שצדק מי שהשקיע בארה"ב כי הביצועים של הצרכן האמריקאי היו טובים יותר מאשר במדינות אחרות. האם המשקיעים צדקו? הם צדקו כשנתנו משקל יתר לארה"ב. כשאנחנו מסתכלים על 2024, אנחנו אומרים: תקשיבו רגע, המחיר למה שאנחנו קוראים 'קריאה לא נכונה של השווקים' הולך ועולה".

למה הכוונה?
"מה חלומו של כל משקיע? שיהיו מונחים לפניו נתוני העתיד. כלומר, בהנחה שיש לי את המידע המושלם לגבי העתיד, איך יהיה נכון לעשות אלוקציה בין אג"ח למניות. זה מה שמכונה ראייה 6:6. אמרנו, אוקיי, ניקח את החלום הזה וננסה לראות מה הוא אומר (הכוונה היא שהיו עושים בדיקה לתוצאות השוק, לו היו בידי המשקיעים מידע מושלם - ה"ו)".

מה מצאתם?
"הסתכלנו על שתי תקופות, 2019-2016 ו-2020-2023, והשווינו בין השקעה שמבוססת על ראייה 6:6, שבה מבצעים שינויים בתיק בהתאמה לשוק, לבין השקעה מסוג של 'שגר ושכח'. מצאנו שבתקופה הראשונה לתיק שאיזן את עצמו, שהתבסס על ראייה 6:6, היה עודף פרמיה של 30%. אבל בתקופה השנייה השקעה לפי ראייה 6:6 גורמת להכפלה של שווי התיק, בהשוואה למצב של 'שגר ושכח'. זאת אומרת, העלות של חוסר פעילות, עלתה".

מה המסקנה, צריך מגדת עתידות?
"לא. לומדים מזה שחשיבות הפיזור עולה ושחייבים להיות ערניים. התנודתיות כיום בשווקים גבוהה מאוד. ב-2023 ראינו נפילות ועליות של השווקים ובסוף השנה האג"ח לעשר שנים של ארה"ב ירדו בבת אחת מ־5% ל־4% בתוך חודש. צריך לחשוב מה המשמעות הכלכלית לטווח ארוך, מה זה אומר מבחינת רווחי הון. בסדר הכלכלי החדש 'שגר ושכח' הוא לא משהו שאנחנו יכול להרשות לעצמנו".

את ה־AI מכנים בבלקרוק מגה־טרנד, כלומר הוא מסומן כתחום שימשיך ללוות את האנושות. "שבע המופלאות" זינקו בזכות טכנולוגיית AI. מנגד, אולי זו בועה?
"כמו בכל דבר, יהיו פה מנצחות ויהיו כאלה שירכבו על הטרנד. חשוב לחדד שאנחנו מתייחסות לבינה מלאכותית גנרטיבית (Generative AI), שבדומה למוח אנושי, יודעת לייצר מידע חדש. בשנים הקרובות נידרש לבחון איך נראית מציאות שבה מכונה מחליפה את שיקול הדעת שלנו. ברמה הכלכלית זו סוגיה מרובת רבדים. נדרש כוח מחשוב עצום. הבינה המלאכותית תהיה נוכחת בכול".

את גם מוצאת שיש קשר בין הטרנד הזה לבין הורדת אינפלציה.
"הבינה המלאכותית הופכת את העבודה לפרודוקטיבית, מה שיפחית עלויות. דווקא בעולם שמתמודד עם אתגרים אינפלציוניים מצד הביקוש, ה-AI יעמוד ככוח ממתן".

הישראלי כמשקיע גלובלי

2024 צפויה להיות סוערת מבחינה גיאופוליטית. מה עשויות להיות ההשלכות על השווקים?
"צריך לדעת איפה מפזרים השקעות ומאזנים סיכונים. הכניסה של העולם לגושים מתחרים, מבשרת שהאינפלציה דביקה יותר ממה שחשבנו. זה קורה מכיוון שמדינות רוצות לשמור על עצמאותן. בתוך הניתוח הזה צריך להבין אילו אזורים מתבלטים באטרקטיביות שלהם. הודו היא דוגמה טובה לכך".

למה הודו אטרקטיבית בעינייך?
"הודו היא מדינה מעניינת מאוד. היא הובילה רפורמה מדהימה, שהכניסה הרבה מודרי אשראי לתוך עולם האשראי. דרך זה היא רוצה להאיץ את הצמיחה שלה. גם יפן זו מדינה שלא הסתכלנו עליה במשך עשורים, ופתאום היא מושכת משקיעים כי שיערוך הנכסים שם מאוד אטרקטיבי.

"כשאת מסתכלת על הגיאופוליטיקה, את שואלת את עצמך: מהו בסיס הכסף? פעם בסיס הכסף היה זהב, ואחר כך הוא היה רק דולר. עכשיו יש עוד מטבעות זרים שנכנסים לשם, למשל הדולר הקנדי והאוסטרלי. השאלות האלה גם קשורות ליכולת ההתממנות של אותן כלכלות. מה יקרה כשבארה"ב הגירעון יהיה גבוה והדולר ייחלש? יש לכך השלכות רבות על השקעות".

בלקרוק בוחנת את ההשפעה של אי־היציבות במזרח התיכון על הכלכלה העולמית. איך את מנתחת את זה?
"אי־היציבות כאן היא בגדר גורם סיכון. אבל ישראל היא רכיב קטן בתוך תיק ההשקעות של המשקיע הגלובלי. ישראלים צריכים לצאת להשקעות גלובליות כדי לתפוס את הטרנדים בכלכלה העולמית".

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"