גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם 3,300 עובדים ואופציות בסכומים אדירים: הצד הישראלי של המניה שמסחררת את העולם

ענקית השבבים הימרה ב־2016 על ישראל כאשר פתחה את מרכז הפיתוח הראשון שלה כאן ● השבוע רשמה המניה שלה את עליית השווי היומית הגבוהה אי־פעם, ויש מי שקושר בין ההצלחה הגלובלית לפעילותה בארץ ● החל משורת מוצרי מפתח שפותחו ועד השבחים מצד המנכ"ל: הזווית הישראלית בהצלחה של אנבידיה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה
בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

ככל הנראה, אין מי שלא שמע את השם "אנבידיה " אחרי השבוע החולף. מניית ענקית השבבים, שהוגדרה לאחרונה כ"חברה הכי טובה בעולם", רשמה זינוק של 16% בסוף שבוע שעבר לאחר פרסום הדוחות החיוביים. מדובר בעליית השווי היומית הגבוהה ביותר אי־פעם שנרשמה. בסך הכול קפצה המניה ביותר מ־600% מאז אוקטובר 2022 ועד לנקודת הזמן הנוכחית, ובכך חצתה החברה את רף השווי של 2 טריליון דולר. כעת, רבים מעובדיה הפכו למיליונרים מאופציות שקיבלו.

ניתוח | אנבידיה עשתה את הלא ייאמן, וזו הסכנה הכי גדולה שלה
כמה הרוויחו החוסכים הישראלים מהזינוק של אנבידיה?
ניתוח | עם תשואה של 43% בשנה: טרנד ההשקעות החדש שמתחיל לסחוף את הישראלים    

עד כמה החטיבה הישראלית של אנבידיה תרמה להצלחתה בעולם? מרכז הפיתוח השני בגודלו של ענקית השבבים מחוץ לארה"ב הוא בארץ, והיא אחת המעסיקות הגדולות בישראל עם מעל ל־3,300 עובדים, המהווים 13% מכוח האדם שלה בעולם. מדובר במספר השווה לכל עובדי החברה ב־16 מדינות ברחבי אירופה ובכל הודו. "ישראל היא ביתם של חוקרי ומפתחי בינה מלאכותית מהמובילים בעולם, היוצרים יישומים שיניעו את הגל הבא של פיתוחי ה־AI", הצהיר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג לפני כחצי שנה.

ואכן, הפעילות של אנבידיה בישראל מהווה חלק משמעותי מהסנסציה שלה בעולם. במאי האחרון החברה הכריזה על שורת מוצרי מפתח שפותחו בארץ, ובראשם ישראל וואן (Israel 1), מחשב העל החזק ביותר במדינה. "בישראל החברה מפתחת טכנולוגיות בעלות השפעה עולמית; אלו טכנולוגיות שמהוות את אחד המנועים שמאפשרים פריצות דרך בשלל תחומים, בהם הגיימינג, עולם הרפואה ואפילו אל מול משבר האקלים", אומר גורם בחברה, ומוסיף: "הטכנולוגית בישראל מאפשרת לפתח תעשיות גלובליות רבות".

הכניסה לארץ ורכישת הענק

אנבידיה החלה את דרכה בישראל בשנת 2016, כאשר פתחה את מרכז הפיתוח הראשון שלה בארץ. כיום, לחברה יש מרכזי פיתוח ביוקנעם, תל אביב, רעננה, ירושלים, באר שבע, קרית גת ותל חי. פעילותה המקומית מתמקדת בתחום התקשורת המואצת (נטוורקינג), ובין היתר מפתחת שבבים, מתגים, פלטפורמות תוכנה וחומרה. במקביל, גורם בחברה מציין כי אנבידיה עוסקת בישראל בפיתוח שניים מתוך שלושת שבבי הליבה של החברה - בתחילת שנת 2022, החלה החברה לייצר מעבדים מרכזיים (CPUs) עבור מרכזי נתונים וכלי רכב אוטונומיים.

בין השנים 2019־2020 ביצעה אנבידיה את אחת מעסקאות הענק של חברה ישראלית, כאשר הודיעה על רכישת מלאנוקס מיקנעם בעבור כ־7 מיליארד דולר. תהליך המכירה היה תחרותי מאוד ושבע חברות נאבקו על מלאנוקס, שעוסקת בפיתוח וייצור של ציוד תקשורת להעברת נתונים מהירה.

בהמשך, אנבידיה הרחיבה את פעילותה בארץ כשרכשה חברות נוספות, בהן הסטארט־אפ אקסלרו (Excelero) המתמחה בפיתוח ובייצור טכנולוגיות אחסון. בנוסף, ענקית השבבים הקימה קבוצת מחקר בינלאומית של טכנולוגיות בינה מלאכותית, תחת השם Nvidia Research, המונה כ־200 איש - עשרות מהם מישראל. את פעילות הקבוצה בארץ מוביל פרופסור גל צ'צ'יק, המכהן גם כפרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת בר אילן.

החברה הקימה בארץ קבוצות נוספות האחראיות על פיתוח מערכות על־שבב (SoC) בתחומי הרובוטיקה וכלי רכב אוטונומיים, פיתוח טכנולוגיות תוכנה לכלי רכב אוטונומיים, פיתוח טכנולוגיות אבטחת מידע מבוססות בינה מלאכותית, אופטימיזציה למשחקי מחשב ועוד.

"רבים נוטים לחשוב שהפעילות בישראל היא רק התקשורת כביכול", מסביר גורם בחברה. "בהקבלה לעולם התחבורה למשל, ניתן לטעון שהפעילות בישראל נוגעת רק למערכת הכבישים, אבל היא ללא כוללת את כלי הרכב ויעדים. הטכנולוגיה שאנבידיה מפתחת בארץ היא חלק מגורמי המפתח שמאפשרים לעולם הבינה המלאכותית בכללותו להתפתח בצורה ובקצב שבו הוא מתפתח כעת".

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

למרות המלחמה, הפעילות ממשיכה

מאז מתקפת הפתע של חמאס ב־7 באוקטובר, משפיעה המלחמה בעזה על חברות רבות במשק הישראלי, שחלקן אף צופות פגיעה. גם חברות ענק ברחבי העולם לא נותרות אדישות להשפעות המלחמה על עסקיהן. באינבידיה מנסים לשדר עסקים כרגיל, לפחות לעת עתה. בדצמבר, חודשיים לאחר שהחלה הלחימה, ערכה החברה כנס משקיעים מקומי במסגרתו נפגשו נציגים של סטארט־אפים מקומיים הפועלים בתחומי הבינה המלאכותית עם 14 קרנות הון סיכון ישראליות וזרות, בהן פיטנגו, ויוליה ונצ'רס וסופטבנק.

האירוע התקיים במסגרת תוכנית גלובלית של החברה, NVIDIA Inception, שנועדה לתמוך בסטארט־אפים, בה משתתפים למעלה מ־17 אלף חברים מתעשיות ותחומים שונים, מתוכם יותר מ־900 סטארט־אפים מישראל. התוכנית תומכת בחברות הזנק במספר דרכים, בהן טכנולוגית, עסקית ושיווקית. כך לדוגמה, החברה מציעה סיוע באמצעות אנשי מקצוע והכשרות מקצועיות, או חיבור בין סטארט־אפים לקרנות הון סיכון מקומיות וזרות.

"אנבידה עובדת עם מאות סטארט־אפים בישראל במסגרת התוכנית", מספר גורם בחברה. "בשנת 2020 השתתפו בתוכנית כ־200 סטארט־אפים מישראל, והיום כבר יש מעל 900".

בנוסף, בנובמבר הכריזה החברה על כך כי השלב הראשון בפיתוח מחשב העל של אנבידיה, ישראל וואן, נכנס לשימוש ראשוני.

האם ההצלחה תוביל לשאננות?

חרף הצלחתה של אנבידיה, היא מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים. בדצמבר האחרון פורסם בביזנס אינסיידר כי מנכ"ל אנבידיה הביע חשש שחלק מהעובדים הוותיקים בחברה קרובים למעין "פרישה סמויה". הסיבה, נטען בפרסום, היא שרבים מהם התעשרו לאור הזינוק של מניית החברה בשנים האחרונות, כך שתפוקתם עלולה להיפגע.

בדוח הכספים האחרון שפרסמה החברה, צוין כי אנבידה הקצתה לעובדיה 14 מיליון מניות חסומות בשווי מוערך של 5.316 מיליארד דולר. במקביל נרכשו 3 מיליון חבילות ESPP (חבילת הטבות לעובדי החברה כשהם רוכשים מניות של מקום העבודה). מדובר בבונוס שיכול להגיע לעשרות ואף מאות אחוזים מהשכר. מכשיר זה מאפשר לעובדים לרכוש את המניה בהנחה של 15% בשני מועדים שונים בשנה, לרוב בחודשים ינואר ויוני. אם למשל מניה אחת של אנבידיה נסחרה ב־148 דולר ב־1 בינואר, עובדים יכולים לממש את האופציה שברשותם ולרכוש את המניה בסכום של 125 דולר. גם ב־1 ביוני, כשערך המניה עמד על כ־400 דולר, עדיין העובדים היו יכולים לממש את האופציה ולרכוש אותה תמורת 125 דולר בלבד. כלומר, העובדים יכולים רק להרוויח.

לרוב, העובדים מפרישים סכום חודשי שנאמד בכ־10% משכרם ומממשים לאחר כחצי שנה. במקרה של אנבידיה, עובדים שעשו זאת בשנה שעברה הרוויחו בפועל, על פי הערכות, פי שמונה.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית