גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקטור הביומד הישראלי התייבש ב־2023, אך קרנות ההון סיכון אופטימיות להמשך

דוח חדש של איגוד תעשיות ההייטק משקף את המכות שספגו חברות הביומד הישראליות ב־2023: גיוסי ההון נחתכו ב־40%, וחלה ירידה של 50% בהקמת חברות חדשות ● במבט לכיוון 2024, הדוח צופה את חזרתן של ההנפקות ותולה תקוות בתוכנית של רשות החדשנות לעידוד המוסדיים

קרנות ההון סיכון אופטימיות לגבי סקטור הביומד / אילוסטרציה: Shutterstock
קרנות ההון סיכון אופטימיות לגבי סקטור הביומד / אילוסטרציה: Shutterstock

שנת 2023 הייתה קשה עבור תעשיית מדעי החיים הישראלית, כמו גם להייטק ולמשק בכלל. לקראת כנס Mixiii בתחום הטכנולוגיות הרפואיות שיתקיים מחר (ג') בירושלים, הדוח השנתי של האיגוד לתעשיות מתקדמות (IATI) מספר את הסיפור במספרים. 

השבוע בביומד | מאבק משפטי צפוי בין טבע לחברה ישראלית נוספת בוול סטריט
מסטרס ועד סרטן השד: אפליקציות לניהול המחזור פותחות עולם חדש של מחקר
בצל חשד לביצוע עבירת ני"ע בחברת ביומד: 70 מיליון שקל מהשווי התאדו ביום

הדוח כולל גם נתונים ראשונים מן הרבעון הראשון של 2024, אשר עדיין אינם מעידים על מגמת התאוששות. עם זאת, סקר שערכו כותבי הדוח בקרב בכירים ביותר מ־20 קרנות הון סיכון בישראל, מצייר תמונה קצת יותר אופטימית להמשך.

לפי הדוח, בשנת 2023 הושקעו 2.2 מיליארד דולר בתעשיית מדעי החיים, צניחה של 40% לעומת 2022. הירידה נרשמה גם במספר עסקאות הגיוס: 163 עסקאות נסגרו ב־2023, לעומת 279 עסקאות ב־2022 ו־311 עסקאות ב־2021, שהייתה שנת השיא.

בחלוקה לרבעונים, אפשר לראות את ההחמצה של 2023 ברזולוציה ברורה יותר. ברבעון הראשון (שבו הוצגה הרפורמה והחלה המחאה) גויסו 305 מיליון דולר ב־51 עסקאות. התאוששות מסוימת נרשמה ברבעון השני, עם גיוסים של 810 מיליון דולר ב־43 עסקאות. ברבעון השלישי שוב חל שינוי לרעה, וגויסו רק 475 מיליון דולר ב־41 עסקאות, וברבעון הרביעי, על רקע טבח השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, חלה צניחה נוספת, הפעם דרמטית, ל־28 עסקאות ורק 145 מיליון דולר בגיוסים.

 

"התוצאות בפועל אינן מפתיעות", אומר עומר גביש, שותף תחום מדעי החיים בפירמת PWC, שהוביל את כתיבת הדוח. "כל פעילות שעוד הצליחה להישמר במהלך 2023, נגמרה ברבעון הרביעי", אומר גביש.

אבד המומנטום בתחום הבריאות הדיגיטלית

כותבי הדוח מדווחים כי בשבועות הראשונים של 2024, גויסו פחות מ־100 מיליון דולר, בעסקאות בגודל ממוצע של שבע מיליון דולר. כלומר, השנה אינה מתחילה בהתאוששות, אלא דומה יותר לרבעון הרביעי.

הירידה בהשקעות נרשמה גם בקרב קרנות הון הסיכון בעלות זיקה ישראלית וגם בקרב הקרנות הזרות. בהתאם למגמה הכללית בעולם, שיעור ההשקעות בחברות בשלבים מוקדמים היה גבוה ב־2022, וירד מעט ב־2023, כשהשינוי בסביבת הריבית הוביל להימנעות מסיכון ולהעדפת חברות בשלות יותר.

עם זאת, חלה ירידה משמעותית בגודל העסקה בחברות בשלבים המתקדמים. השפעה זו כנראה נובעת מהמומנטום שאבד בחברות הבריאות הדיגיטלית, אשר מהוות 30% מכלל שוק הביומד. בשנים 2021־2022 ועל רקע מגפת הקורונה הן רשמו מגה־עסקאות גיוס, אך בשנת 2023 ירדו מהשיא והמגמה השתנתה.

יזמים היו במילואים או בהתנדבות

הנתון שהוא אולי העגום ביותר הוא קצב הקמת החברות החדשות. רק 53 חברות חדשות הוקמו בישראל ב־2023, ירידה של 51% לעומת 2022. לדברי גביש: "בתשעה החודשים הראשונים של 2023 היו כנראה חברות שהוקמו על ידי ישראלים אבל לא נרשמו בישראל, והן אולי ייספרו כחברות ישראליות בעתיד. עם זאת, ברבעון הרביעי של 2023 והראשון של 2024, לא מעט יזמים פשוט לא היו פנויים להקים חברות. הם היו במילואים או עסקו בהתנדבות. אני רואה אותם חוזרים, דווקא חדורי מוטיבציה להקים את החברות ולעשות את המקסימום כדי שהן יצליחו, אז אולי נראה שיפור בהמשך".

עומר גביש, ראש תחום מדעי החיים ושותף ב־PwC Israel שהוביל את הכנת הדוח / צילום: PwC Israel

בדוח מציינים לטובה את פעילות רשות החדשנות השנה, בעיקר בנושא התמיכה סביב המלחמה. הרשות הצהירה על 'מסלול מהיר' למימון חברות צעירות, על תוכניות חדשות ותקציבים מוגדלים, והשתתפה בהקמה של קרן חירום חדשה לתמיכה בסטארט־אפים ישראלים צעירים בזמן המלחמה. כמו כן, אחרי 30 שנה מחדשת הרשות את תוכנית 'יוזמה' שתעודד מוסדיים ישראלים להשקיע בקרנות, שבתורן יבצעו השקעות בחברות הייטק צעירות, בכללן חברות ביומד.

במבט לכיוון 2024, הבעיות הישראליות הייחודיות פוגשות דווקא שוק עולמי שנמצא במגמת שיפור, והשאלה היא האם החברות הישראליות תוכלנה לנצל זאת. סקר שנערך בקרב קרנות הון סיכון עם זיקה ישראלית בתחום מדעי החיים, מראה כי הקרנות מוטרדות לגבי הקושי לגייס הון ב־2024, וכ־51% מהן רואות זאת כאתגר הגדול ביותר של השנה. עם זאת, גביש אומר כי: "אנחנו לא רואים בפועל קושי מיוחד של קרנות הון הסיכון בעלות הזיקה הישראלית לגייס בחו"ל".

59% מהקרנות טוענות שהמלחמה לא תשפיע על החלטות ההשקעה שלהן בהמשך, 62% מעריכות שרוב הכספים שלהן יושקעו בחברות ישראליות (בדומה לשיעור הקרנות בעלות זיקה ישראלית בתחום הביומד שבאמת משקיעות כיום את רוב כספן בחברות ישראליות, כלומר לא צפויה הסטה של כספים לחו"ל). רק 10% מהקרנות צופות פגיעה במערכות היחסים ובשיתופי הפעולה הבינלאומיים, ובניסויים קליניים.

ישראליות בנאסד"ק דווקא הצליחו יחסית

בשנת 2023 לא היו הנפקות של חברות ביומד בבורסות זרות. זו הייתה באופן כללי שנה חלשה יחסית להנפקות בנאסד"ק, הבורסה העיקרית בחו"ל לחברות מן הסוג הזה. ובכל זאת, חברות ישראליות שכבר נסחרות בבורסה הצליחו לגייס 423 מיליון דולר בגיוסי המשך (לעומת 230 מיליון ב־2022 והרבה פחות מה־644 מיליון שגויסו ב־2021). זוהי דוגמה טובה לכך שכאשר חברות כבר נסחרות בבורסה ויש להן קשר מוצלח עם המשקיעים, הן יכולות למצוא מקורות מימון למרות הסנטימנט השלילי כלפי ישראל ולמרות תקופה חלשה לתחום בכלל.

גביש: "בשנת 2024 אנחנו רואים את הבורסות בחו"ל באופן כללי פתוחות, ויש כבר חברות ישראליות שנמצאות בתהליכים למיזוגים לחברות קיימות וגם קצת להנפקות, וחברות נוספות מתחילות לדבר על היערכות לכך. 2024 היא שנת בחירות בארה"ב, ושנים כאלה מאופיינות בדרך כלל בגידול בפעילות בסקטור מדעי החיים בבורסה עד הבחירות". החברות הישראליות, אומר גביש, כן מתנהלות כמי שמצפות להנות מן הגל הזה.

בבורסה בתל אביב לא היו השנה הנפקות של חברות מדעי החיים ובקושי היו גיוסי המשך. ב־2023 גויסו רק 2.1 מיליון דולר לחברות מדעי החיים בבורסה בתל אביב, סכום זעום אותו ניתן להשוות ל־208 מיליון דולר ב־2021. את ההבדל ניתן לייחס לסביבת הריבית ולהימנעות המשקיעים מהשקעות מסוכנות, וגם הביצועים הבעייתיים של חלק מן החברות שנכנסו לבורסה ב־2021.

קרין מאיר רובינשטין, מנכ''לית IATI / צילום: סיון פרג'

מבחינת רכישות, 2023 הייתה שנה סבירה עם רכישות בהיקף של 1.1 מיליארד דולר, כשהמובילות הן של קרטיהיל וסייקי (טרם הוכרזה רשמית). מספר רכישות נחתמו גם אחרי השבעה באוקטובר, עדות לכך שכאשר נכס מעניין באמת את החברות הזרות, הן אינן נרתעות אפילו מכך שחלק מן הנכסים נמצאים פיזית בישראל, מדינה במלחמה. הישראלים מצידם עשו מעל ומעבר כדי להראות שהם עומדים בכל היעדים, ופעילותם אינה מושפעת מן המלחמה.

לדברי קרין מאיר רובינשטין, מנכ"לית ונשיאת איגוד התעשיות המתקדמות IATI: "השנה האחרונה הייתה מאתגרת ביותר בענף ההייטק בכללותו, וגם לחברות הישראליות בתעשיית מדעי החיים. אני מאמינה שהאתגר הגדול הזה, יכול להביא איתו פתרונות יצירתיים וצמיחה וגם לחזק את אמון המשקיעים בפיתוחים כחול לבן. זה יגיע רק תוך צעדים משמעותיים ובעבודה צמודה עם משרד האוצר ורשות החדשנות על מנת לוודא את ההמשכיות והוודאות העסקית של התעשייה".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

סמל מיכאל רוזל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת" • הסלמה בצפון: חשד לחדירת כטב"ם במטולה; בתגובה, צה"ל תוקף בדרום לבנון • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?