גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין האחים אמיר לדורי נאוי: איך לשלוט בחברה גדולה עם "כסף קטן"

קבוצת האשראי החוץ־בנקאי, אחים נאוי, נכנסת למרוץ לרכישת השליטה בחברת כרטיסי האשראי ישראכרט ● אלא שבניגוד להצעה הקודמת, של הראל, דורי נאוי מבקש לקנות רק רבע מהמניות בישראכרט, במודל דומה לעסקה לרכישת השליטה שופרסל ● מה סיכויי ההצלחה שלו?

צילום: איל יצהר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילום: איל יצהר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בחודש מרץ 2019, בדיוק לפני חמש שנים, פורסם בגלובס כי חברת אחים נאוי, אז עוד בבעלות משותפת של דורי ושאול נאוי, החלה להתעניין ברכישת השליטה בחברת ישראכרט, שהייתה שייכת לבנק הפועלים באותה התקופה. הבנק אולץ למכור את ישראכרט בהתאם לחוק הריכוזיות, כשבסופו של דבר המהלך לא נשא פרי ובפועלים העדיפו להנפיק את חברת כרטיסי האשראי בבורסה.

ניתוח | המחירים והרווחים: באל על חשבו שהמלחמה תפגע בעסקים. ואז הכול התהפך ובגדול 
המניה הדואלית שהשלימה ירידה של 98% מהשיא: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

חמש שנים חלפו וכעת החברה החוץ־בנקאית, שנשארה בינתיים בידיו של דורי נאוי בלבד (שאול נאוי מכר את המניות לאחיו במאי 2020), חידשה את המאמצים לרכישת גרעין השליטה בישראכרט. זו תהיה הפעם השלישית שהם מנסים לקדם צעד כזה והיא יוצאת לדרך אחרי שרשות התחרות סיכלה ברגע האחרון את מכירת מלוא המניות של ישראכרט להראל.

"לפני כשנה ורבע כבר היינו בתהליך להגדלת ההחזקות", סיפרו בשיחה עם גלובס בעל השליטה בחברה דורי נאוי ויו"ר הדירקטוריון שחר אושרי. הם מתייחסים למהלך שבו רכשו במהלך הרבעון השלישי של 2022 מניות ישראכרט בכ־96 מיליון שקל. חודשים ספורים לאחר מכן, בינואר 2023, הפכה אחים נאוי לבעלת עניין. מאז ועד היום היא רשמה תשואה דו ספרתית על ההשקעה הזו כשהשווי של 5% בהם היא מחזיקה עומד על 140 מיליון שקל.

 

בנאוי יצטרכו לרכוש 30% ממניות ישראכרט כדי להגיע לשליטה, אך מקווים להתגמשות מצד בנק ישראל. "היום יש רצון מטעם בנק ישראל להגברת התחרות. קיימנו שיחה עם בנק ישראל בשבוע שעבר והתרשמנו מאוד מהצוות הרציני של בנק ישראל שמכוון לעידוד תחרות. נכון להיום המדיניות של בנק ישראל קובעת החזקה של 30% כדי להגיע לשליטה אך אנחנו ביקשנו הקלות נוספות בעקבות המדיניות לעידוד התחרות שתאפשר לנו רכישת שליטה. לכן כינסנו את הדירקטוריון כדי לאשר את הפניה", מסבירים נאוי ואושרי.

המודל של שופרסל יעבוד גם כאן?

בין הניסיון של דורי נאוי לרכוש שליטה בישראכרט לעסקה בה רכשו האחים יוסי ושלומי אמיר את השליטה בשופרסל, שנסגרה בשבוע שעבר, יש דמיון מסוים. האחים יוסי ושלומי אמיר רכשו כרבע ממניות ענקית הקמעונות (24.99%) בתמורה ל־1.5 מיליארד שקל. כך, באמצעות כסף קטן יחסית לשווי החברה (6 מיליארד שקל בעסקה), שני שחקנים כמו האחים אמיר השיגו את השליטה ברשת הקמעונות הגדולה בישראל וקנו כרטיס למגרש של הגדולים.

נראה שגם דורי נאוי מנסה את אותה "שיטה": לרכוש את השליטה בחברה גדולה כמו ישרכארט, ששווה 2.2 מיליארד שקל, עם 25% מהמניות בלבד - ובדרך להפוך לקבוצת אשראי חוץ־בנקאי וצרכני מהגדולות במדינה.

אבל ספק אם הגופים המוסדיים יענו למודל של שופרסל במקרה של ישראכרט. במקרה של שופרסל המוסדיים הסכימו לעסקה תחת הנחה שהאחים ישבחו את הרשת ויגדילו את הרווחים שלהם על יתר המניות שבידיהם. אבל הסיפור של ישראכרט שונה.

לאחים נאוי הון עצמי של כ־800 מיליון שקל, הגבוה ביותר בענף החוץ־בנקאי, ונאוי ואושרי מציינים כי החברה נהנית מ"תמיכה פיננסית גדולה מצד כל המערכת הבנקאית" ומנזילות גבוהה שמתבססת בין היתר על מכירת ההחזקות במימון ישיר לפני ימים ספורים בכ־80 מיליון שקל. על מנת להגיע להחזקה של בין 25% ל־30% מהמניות נראה כי אחים נאוי תצטרך לשלם הרבה יותר מהשווי הנוכחי של המניות בהן היא חושקת - 560 מיליון שקל (רכישת 20% מהמניות בנוסף ל־5% בהם מחזיקה החברה).

השאלה הגדולה היא מה יעשו הגופים המוסדיים שמחזיקים ברוב מניות ישראכרט. לפני כמעט שנה, בסוף מרץ 2023, אישרה האסיפה הכללית של בעלי המניות בחברת ישראכרט את המיזוג של חברת כרטיסי האשראי אל תוך הראל ברוב מוחץ של 95%. הראל, הציעה בזמנו 3.3 מיליארד שקל עבור כל מניות ישראכרט, ומנורה ביקשה לרכוש 32% מהמניות לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל. למרות שההצעה של מנורה גילמה שווי גבוה יותר לחברה, המוסדיים העדיפו רוכש אחד גדול.

המשמעות היא שבעלי המניות העדיפו באופן מובהק למכור את כל החזקותיהם ולא להסתפק במכירת השליטה בלבד. הסיבה לכך היא ככל הנראה שהם לא האמינו שהם יצליחו להשיג רווח גדול יותר על המניה לעומת מה שהוצא להם על ידי הראל והעדיפו "להיפטר מכל הסחורה". מניית ישראכרט אמנם עלתה ב־14% מאז הודיעה רשות התחרות כי היא בולמת את עסקת המכירה להראל, אך המניה עדיין רחוקה מהשיאים שרשמה כשהעסקה הקודמת עוד הייתה על השולחן ושווי החברה בפועל נשק ל־3.2 מיליארד שקל.

הנחת המוצא של נאוי: המוסדיים יצאו מהמרוץ

כיום, כשישראכרט נסחרת סביב 2.8 מיליארד שקל, אך עם תנודתיות גבוהה, לא מן הנמנע כי המוסדיים ימשיכו לחכות למשקיע שייקנה מהם את כל המניות. מנורה מבטחים טרם הבהירה אם היא עדיין מעוניינת ברכישת ישראכרט, בעיקר כשעוד לא ברור אם ההחלטה של רשות התחרות להתנגד למכירה להראל התבססה רק על החשש באשר לדומיננטיות של הראל בתחום ביטוחי הבריאות, או שמדובר בהתנגדות גורפת למכירת חברת כרטיסי אשראי לידי כל גוף מוסדי שלא יהיה. כמובן שאם יתברר כי ברשות התחרות לא מתכוונים לאשר מכירה למנורה מבטחים, הפניקס או כל מוסדי אחר (כלל כבר רכשה את חברת כרטיסי האשראי מקס), סיכוייה של אחים נאוי לרכוש את השליטה בישראכרט יגדלו לאין שיעור.

"השוק המקומי צריך שינוי ומשב רוח רענן. אנו מקווים שבנק ישראל יפעל לעודד תחרות מקומית ולא כניסה של קרן זרה שבאה לעשות סיבוב ולצאת מישראל אחרי כמה שנים. השוק גם לא צריך חברת ביטוח שתתחזק אלא תחרות אמיתית על משקי הבית", הסבירו אושרי ונאוי.

השוק מעניק לנאוי קרדיט על נסיון העבר

מנגד, יתכן כי דווקא מחשבה שמניית ישראכרט לא תשיא תשואה נוספת משמעותית מעבר למחיר המניה כיום, עשויה לשכנע חלק מהמוסדיים למכור את החזקותיהם. כאן מגיעה נקודת דמיון נוספת בין עסקת שופרסל לשאיפות של נאוי. במקרה של שופרסל, כאמור, המוסדיים העדיפו את ההצעה של האחים אמיר כנראה בשל הערכת המוסדיים כי האחים יצליחו להשביח את הרשת ולכן כדאי להם למכור רק חלק מההחזקות ולהינות מרוווחי ההשבחה. תחת אותה הנחה מניית שופרסל זינקה מאז ההצעה לרכישה ועד השלמת העסקה ב־17%.

גם במקרה של ישראכרט נראה שהמשקיעים אופטימיים בצל הדיווח על הכוונות של דורי נאוי. עם פתיחת המסחר קפצה מניית ישראכרט ב־4%, אך בהמשך התמתנו העליות לקצת פחות מ־3%. כך נראה כי השוק מעניק לאחים נאוי קרדיט בגין ניסיון העבר, אך הוא רחוק ממה ששיקפה משפחת אמיר לשופרסל. 

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית