גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמות הבולטים והישיבות לתוך הלילה: הכירו את הכוורת של האחים אמיר

יוסי ושלומי אמיר, בעלי השליטה החדשים בשופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בארץ, מתחילים להטביע את חותמם באמצעות שורת מינויים ● שני שמות בולטים במיוחד: איש העסקים תום יונאי ויו"ר קצא"א ארז כלפון, שעבדו עם שר האוצר לשעבר משה כחלון ● האם צפויים בקרוב עוד זעזועים?

האחים אמיר ומאחוריהם: ארז כלפון, חזי צאיג, תום יונאי / צילומים: יח''צ, קצא''א, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
האחים אמיר ומאחוריהם: ארז כלפון, חזי צאיג, תום יונאי / צילומים: יח''צ, קצא''א, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר כמעט שש שנים שבהן התנהלה כחברה ללא גרעין שליטה, השבוע הושלמה השתלטות האחים שלומי ויוסי אמיר על שופרסל, כאשר רכשו כרבע ממניותיה (24.9%) לפי שווי של 6 מיליארד שקל. יוסי אמיר יחליף בסוף החודש את יו"ר החברה איציק אברכהן, ואחיו שלומי ימונה למנכ"ל הרשת במקומו של אורי וטרמן, בכפוף לאישור האסיפה.

האחים אמיר נכנסו לשופרסל: מי הדירקטורים החדשים שמונו?
פער כמעט בלתי נתפס: שווי שופרסל גבוה פי 20 מזה של קרפור ישראל

בנוסף למינויו של יוסי אמיר כדירקטור, מונו כדירקטורים גם צילי נוה, משה ויינגרטן, חזי צאיג, פרופ' יצחק שפירא וארז כלפון, שיצטרפו לדירקטורים המכהנים - מלבד שלמה זהר, שהודיע על עזיבתו.

השבוע התכנסו חברי ההנהלה החדשה של הרשת לפגישת עבודה ארוכה, שנמשכה עד השעות הקטנות של הלילה. על־פי גורמים המעורים במתרחש, לכולם ברור ששופרסל היא רשת בסדר גודל אחר לגמרי מפרשמרקט, שאותה מכרו האחים אמיר לפז ב־2021.

"מדובר במשחתת, ולא בסירה קטנה, כל צעד חייב להיות שקול ומדוד. ההערכות הן שלא צפויה בעתיד הנראה לעין העלאת מחירים או שינוי דרסטי אחר, וכי האתגרים שלהם יהיו בעיקר בתחומי הפיננסים, הנדל"ן והאונליין", אומר גורם בשוק.

בקוקפיט החדש שמרכיבים האחים אמיר כלולים שניים שצפויים להיות דומיננטיים במיוחד. הראשון הוא איש העסקים תום יונאי, שהיה יועצו הראשי של שר האוצר לשעבר משה כחלון. לפי הערכות בשוק, יונאי יהיה איש המפתח, המוציא והמביא של האחים. השני הוא יו"ר קצאא ארז כלפון, שנחשב למקורב לאחים. כמו יונאי, גם כלפון עבד צמוד לכחלון, ואף כיהן כראש המטה שלו.

פרלמנט חודשי

"מההיכרות רבת־השנים שיש לי עם האחים אמיר, הם לא אנשים שיבואו לעשות רה־ארגון ופיטורים ביום אחד", אומר גורם המקורב מאוד לאחים. "הם הגיעו לאן שהגיעו בעבודה קשה, התחילו מכלום והתקדמו לאט בעולמות הקמעונאות - ממסעדה קטנה למכולת, מינימרקטים ואז רשת. הם רואים עצמם כשווים בין שווים, יתחברו לעובדים מלמטה עד למעלה ויגיעו לתובנות ומסקנות אחרי שילמדו את העסק טוב־טוב".

אותו גורם מזכיר כי שופרסל הייתה חברה בלי גרעין שליטה, "וזה מודל שנכשל כלכלית בארץ. ברור שיש חששות, אבל הם לא יעשו דברים בלי ללמוד את העסק ולשתף את העובדים".

בהתייחס לשאלה בנוגע לחוסר הניסיון של האחים עם יתר מנועי הצמיחה של הרשת, אומר הגורם כי "עדיין הכול קמעונאות. הם יודעים לעטוף עצמם באנשים שמבינים, ולא מתיימרים לעשות הכול לבד. הרשת לא לקראת גל פיטורים או סגירת סניפים.

"הם אנשים שבאו לטווח ארוך, והם הביאו כמעט 2 מיליארד שקל מהבית. הם לא באים לעשות סיבוב וללכת, והם בוודאי שלא צריכים את הכסף. יש להם מספיק. המוסדיים מאמינים בהם, כי הם מכירים את העולמות האלה ורצים למרחקים ארוכים".

היתרון של האחים אמיר הוא העובדה שהם מגיעים מהתחום, אך קשה להשוות בין ההיקף של שופרסל לזה של פרשמרקט. "זו ספינה גדולה בהרבה - ועד עובדים, אונליין, ניהול מרכזים לוגיסטיים ופריסה גדולה", מסביר גורם נוסף בשוק. "הם עשו עבודה מאוד טובה בפרשמרקט, אבל בדיסקאונט התחרות הרבה יותר חזקה. זה תחום כל־כך תחרותי וקשה, שכל תזוזה יכולה להטביע את הספינה, כמו שקרה עם מגה בזמנו. עם כל הכבוד אליהם, ויש הרבה, הניסיון שלהם לא קרוב בכלל למה שהם נכנסים אליו".

על הכוורת של האחים אמיר ניתן ללמוד גם מאירוע שהם מקיימים מדי חודש בביתו של שלומי בסביון - סעודת ראש חודש. ה"פרלמנט", שמתקיים כבר שנים, החל כאירוע שאליו הוזמנו בעיקר הספקים. מאירוע לאירוע, הפורום התרחב, והאחים רכשו להם עוד ועוד מכרים. בין היתר מגיעים לשם בכירים במשק, ולעתים גם פוליטיקאים, אנשי צבא, פקידי מדינה בכירים, רבנים ואנשי תקשורת.

השוני הגדול מפרשמרקט

שירה אחיעז, אנליסטית קמעונאות בבית ההשקעות IBI, צופה כי ב-2024 שופרסל תציג צמיחה חד־ספרתית בהכנסות ועלייה מתונה ברווחיות. "האחים אמיר יצליחו להערכתי לשפר את הרווחיות בשנה הקרובה, אולם לא לרמות של פרשמרקט", היא מסבירה. "כיום סקטור הקמעונאות מאופיין באתגרים רבים. התשומות עולות, התחרות התחזקה, המצב הכלכלי של הצרכן פחות טוב מבעבר. יש הרבה אתגרים על הפרק, ויש גם צורך לחזק את כל מנועי הצמיחה של החברה - אם זה Be, השוק המוסדי, רשת הסטוק דן דיל, פעילות המרלו"גים האוטומטיים. יש גם חוסר ודאות ביטחוני".

אחיעז לא הופתעה מההשתלטות המהירה של האחים על הרשת. "עליית הריביות והמלחמה דחו קצת את המהלך, אבל לאור מחיר מניית שופרסל  והעובדה שכבר מספר שנים החברה מתנהלת ללא גרעין שליטה, לא מדובר בהפתעה. צריך גם לזכור שזו אינה הפעם הראשונה שהאחים מנסים לרכוש את השליטה.

"התרומה המשמעותית ביותר שלהם תהיה בקמעונאות המזון, תחום הליבה, ומערך הסחר. הם יפעלו לשפר את תנאי הסחר ששופרסל מקבלת מספקיה, כרשת הגדולה בישראל. מהכיוון הזה הם יכולים להשביח את הרשת. להערכתי, לבעלי המניות זו הייתה האופציה הטובה ביותר מכל האחרות (הצעות הרכישה של ויליגר והאמריקאים, ש"ס)".

החשש בשופרסל

למרות הניסיון לייצר תחושת יציבות וביטחון, במסדרונות שופרסל העובדים מלאי חששות. "כולם מרגישים חוסר ודאות, בעיקר בזמן שמודלפים מסרים לתקשורת. איך מישהו אמור להרגיש כשהוא קורא בעיתון שמתכננים לפטר ולהחליף אותו?", אומרים גורמים המעורים בפרטים.

גורמים בשוק שכן הופתעו מהמהלך המהיר מצביעים על סימני שאלה הנוגעים לעתיד הרשת, שיבואו לידי ביטוי בטווח הארוך. האם חוסר ההיכרות של האחים אמיר עם ניהול חברה בסדר גודל כזה, הכוללת מנועי צמיחה רבים, יהיה להם לרועץ - או שהכוונה להקיף את עצמם בכוורת אנשים מקצועיים תספיק?

וטרמן ואברכהן רק החלו לייצב את הרשת, לאחר לא מעט טלטלות וזעזועים שחוותה בשנתיים האחרונות, שבהן התחלפו שלושה יו"רים ושלושה מנכ"לים. הם הובילו תוכניות התייעלות, אולם אלה עדיין לא באו לידי ביטוי במלואן במניה. כעת יהיה מעניין לעקוב האם האחים אמיר אכן יצליחו למלא את האמון שהביעו בהם המוסדיים.

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים