גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמות הבולטים והישיבות לתוך הלילה: הכירו את הכוורת של האחים אמיר

יוסי ושלומי אמיר, בעלי השליטה החדשים בשופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בארץ, מתחילים להטביע את חותמם באמצעות שורת מינויים ● שני שמות בולטים במיוחד: איש העסקים תום יונאי ויו"ר קצא"א ארז כלפון, שעבדו עם שר האוצר לשעבר משה כחלון ● האם צפויים בקרוב עוד זעזועים?

האחים אמיר ומאחוריהם: ארז כלפון, חזי צאיג, תום יונאי / צילומים: יח''צ, קצא''א, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
האחים אמיר ומאחוריהם: ארז כלפון, חזי צאיג, תום יונאי / צילומים: יח''צ, קצא''א, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר כמעט שש שנים שבהן התנהלה כחברה ללא גרעין שליטה, השבוע הושלמה השתלטות האחים שלומי ויוסי אמיר על שופרסל, כאשר רכשו כרבע ממניותיה (24.9%) לפי שווי של 6 מיליארד שקל. יוסי אמיר יחליף בסוף החודש את יו"ר החברה איציק אברכהן, ואחיו שלומי ימונה למנכ"ל הרשת במקומו של אורי וטרמן, בכפוף לאישור האסיפה.

האחים אמיר נכנסו לשופרסל: מי הדירקטורים החדשים שמונו?
פער כמעט בלתי נתפס: שווי שופרסל גבוה פי 20 מזה של קרפור ישראל

בנוסף למינויו של יוסי אמיר כדירקטור, מונו כדירקטורים גם צילי נוה, משה ויינגרטן, חזי צאיג, פרופ' יצחק שפירא וארז כלפון, שיצטרפו לדירקטורים המכהנים - מלבד שלמה זהר, שהודיע על עזיבתו.

השבוע התכנסו חברי ההנהלה החדשה של הרשת לפגישת עבודה ארוכה, שנמשכה עד השעות הקטנות של הלילה. על־פי גורמים המעורים במתרחש, לכולם ברור ששופרסל היא רשת בסדר גודל אחר לגמרי מפרשמרקט, שאותה מכרו האחים אמיר לפז ב־2021.

"מדובר במשחתת, ולא בסירה קטנה, כל צעד חייב להיות שקול ומדוד. ההערכות הן שלא צפויה בעתיד הנראה לעין העלאת מחירים או שינוי דרסטי אחר, וכי האתגרים שלהם יהיו בעיקר בתחומי הפיננסים, הנדל"ן והאונליין", אומר גורם בשוק.

בקוקפיט החדש שמרכיבים האחים אמיר כלולים שניים שצפויים להיות דומיננטיים במיוחד. הראשון הוא איש העסקים תום יונאי, שהיה יועצו הראשי של שר האוצר לשעבר משה כחלון. לפי הערכות בשוק, יונאי יהיה איש המפתח, המוציא והמביא של האחים. השני הוא יו"ר קצאא ארז כלפון, שנחשב למקורב לאחים. כמו יונאי, גם כלפון עבד צמוד לכחלון, ואף כיהן כראש המטה שלו.

פרלמנט חודשי

"מההיכרות רבת־השנים שיש לי עם האחים אמיר, הם לא אנשים שיבואו לעשות רה־ארגון ופיטורים ביום אחד", אומר גורם המקורב מאוד לאחים. "הם הגיעו לאן שהגיעו בעבודה קשה, התחילו מכלום והתקדמו לאט בעולמות הקמעונאות - ממסעדה קטנה למכולת, מינימרקטים ואז רשת. הם רואים עצמם כשווים בין שווים, יתחברו לעובדים מלמטה עד למעלה ויגיעו לתובנות ומסקנות אחרי שילמדו את העסק טוב־טוב".

אותו גורם מזכיר כי שופרסל הייתה חברה בלי גרעין שליטה, "וזה מודל שנכשל כלכלית בארץ. ברור שיש חששות, אבל הם לא יעשו דברים בלי ללמוד את העסק ולשתף את העובדים".

בהתייחס לשאלה בנוגע לחוסר הניסיון של האחים עם יתר מנועי הצמיחה של הרשת, אומר הגורם כי "עדיין הכול קמעונאות. הם יודעים לעטוף עצמם באנשים שמבינים, ולא מתיימרים לעשות הכול לבד. הרשת לא לקראת גל פיטורים או סגירת סניפים.

"הם אנשים שבאו לטווח ארוך, והם הביאו כמעט 2 מיליארד שקל מהבית. הם לא באים לעשות סיבוב וללכת, והם בוודאי שלא צריכים את הכסף. יש להם מספיק. המוסדיים מאמינים בהם, כי הם מכירים את העולמות האלה ורצים למרחקים ארוכים".

היתרון של האחים אמיר הוא העובדה שהם מגיעים מהתחום, אך קשה להשוות בין ההיקף של שופרסל לזה של פרשמרקט. "זו ספינה גדולה בהרבה - ועד עובדים, אונליין, ניהול מרכזים לוגיסטיים ופריסה גדולה", מסביר גורם נוסף בשוק. "הם עשו עבודה מאוד טובה בפרשמרקט, אבל בדיסקאונט התחרות הרבה יותר חזקה. זה תחום כל־כך תחרותי וקשה, שכל תזוזה יכולה להטביע את הספינה, כמו שקרה עם מגה בזמנו. עם כל הכבוד אליהם, ויש הרבה, הניסיון שלהם לא קרוב בכלל למה שהם נכנסים אליו".

על הכוורת של האחים אמיר ניתן ללמוד גם מאירוע שהם מקיימים מדי חודש בביתו של שלומי בסביון - סעודת ראש חודש. ה"פרלמנט", שמתקיים כבר שנים, החל כאירוע שאליו הוזמנו בעיקר הספקים. מאירוע לאירוע, הפורום התרחב, והאחים רכשו להם עוד ועוד מכרים. בין היתר מגיעים לשם בכירים במשק, ולעתים גם פוליטיקאים, אנשי צבא, פקידי מדינה בכירים, רבנים ואנשי תקשורת.

השוני הגדול מפרשמרקט

שירה אחיעז, אנליסטית קמעונאות בבית ההשקעות IBI, צופה כי ב-2024 שופרסל תציג צמיחה חד־ספרתית בהכנסות ועלייה מתונה ברווחיות. "האחים אמיר יצליחו להערכתי לשפר את הרווחיות בשנה הקרובה, אולם לא לרמות של פרשמרקט", היא מסבירה. "כיום סקטור הקמעונאות מאופיין באתגרים רבים. התשומות עולות, התחרות התחזקה, המצב הכלכלי של הצרכן פחות טוב מבעבר. יש הרבה אתגרים על הפרק, ויש גם צורך לחזק את כל מנועי הצמיחה של החברה - אם זה Be, השוק המוסדי, רשת הסטוק דן דיל, פעילות המרלו"גים האוטומטיים. יש גם חוסר ודאות ביטחוני".

אחיעז לא הופתעה מההשתלטות המהירה של האחים על הרשת. "עליית הריביות והמלחמה דחו קצת את המהלך, אבל לאור מחיר מניית שופרסל  והעובדה שכבר מספר שנים החברה מתנהלת ללא גרעין שליטה, לא מדובר בהפתעה. צריך גם לזכור שזו אינה הפעם הראשונה שהאחים מנסים לרכוש את השליטה.

"התרומה המשמעותית ביותר שלהם תהיה בקמעונאות המזון, תחום הליבה, ומערך הסחר. הם יפעלו לשפר את תנאי הסחר ששופרסל מקבלת מספקיה, כרשת הגדולה בישראל. מהכיוון הזה הם יכולים להשביח את הרשת. להערכתי, לבעלי המניות זו הייתה האופציה הטובה ביותר מכל האחרות (הצעות הרכישה של ויליגר והאמריקאים, ש"ס)".

החשש בשופרסל

למרות הניסיון לייצר תחושת יציבות וביטחון, במסדרונות שופרסל העובדים מלאי חששות. "כולם מרגישים חוסר ודאות, בעיקר בזמן שמודלפים מסרים לתקשורת. איך מישהו אמור להרגיש כשהוא קורא בעיתון שמתכננים לפטר ולהחליף אותו?", אומרים גורמים המעורים בפרטים.

גורמים בשוק שכן הופתעו מהמהלך המהיר מצביעים על סימני שאלה הנוגעים לעתיד הרשת, שיבואו לידי ביטוי בטווח הארוך. האם חוסר ההיכרות של האחים אמיר עם ניהול חברה בסדר גודל כזה, הכוללת מנועי צמיחה רבים, יהיה להם לרועץ - או שהכוונה להקיף את עצמם בכוורת אנשים מקצועיים תספיק?

וטרמן ואברכהן רק החלו לייצב את הרשת, לאחר לא מעט טלטלות וזעזועים שחוותה בשנתיים האחרונות, שבהן התחלפו שלושה יו"רים ושלושה מנכ"לים. הם הובילו תוכניות התייעלות, אולם אלה עדיין לא באו לידי ביטוי במלואן במניה. כעת יהיה מעניין לעקוב האם האחים אמיר אכן יצליחו למלא את האמון שהביעו בהם המוסדיים.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה