גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת היריון ברוק היא רק קצה הקרחון: מה צפוי לנו בשוק הבדיקות הביתיות?

בשיא הקורונה השקיעו חברות הון כדי לפתח בדיקות ביתיות מהירות, ולרגע היה נדמה שהשוק כולו הולך בכיוון הזה ● מה גרם לרבות מהן לסגת, והאם בדיקת היריון חדשה מבשרת על שינוי? ● מרוק ועד בדיקות דם ביתיות - ההבטחות שמחכות להתממש

בדיקה ביתית / צילום: Shutterstock
בדיקה ביתית / צילום: Shutterstock

הפרסומת שמציעה עכשיו בדיקת היריון מהירה חושפת חברה ישראלית חדשה בתחום בדיקות הרוק, סליגנוסטיקס (Salignostics). החברה, שהוקמה על בסיס פיתוח שנעשה באוניברסיטה העברית, מחזירה אותנו לימים שבהם בדיקות מהירות וביתיות היו לרגע במוקד תשומת הלב העולמית, תקופת הקורונה כמובן.

חזית המדע | התרופה נגד השמנה נותנת תקווה גם לחולי אלצהיימר. אבל מה הבעיה איתה? 
חזית המדע | החוקרת שיצאה לבדוק מה קרה לליבידו שלנו בזמן המלחמה 

מאמצי על הושקעו אז בשיפור הדיוק, המהירות וקלות השימוש בבדיקות לאבחון ביתי. מדינות וחברות ענק השקיעו כספים רבים בפיתוח המדע, הטכנולוגיה ותשתיות הייצור של הבדיקות הללו. חברות רבות שהאמינו שהשוק הולך לכיוון הזה פתחו מחלקות לפיתוח בדיקות ביתיות, אלא שבינתיים סגרו אותן כי התברר שיש לשוק הזה גם מגבלות. בכל זאת, אנחנו עדיין עשויים ליהנות מהפירות של ההשקעות שנעשו ומגל של בדיקות ביתיות חדשות.

לאסוף באמצעות רוק חומר שנמצא בשחלות

נתחיל בחידוש האחרון. בדיקת ההיריון של סליגנוסטיקס, שכבר נמכרת בבריטניה ונכנסת בימים אלה לשוק הישראלי, מציעה לנשים נוחות - הן לא חייבות לבצע אותה בשירותים ואין מעורבות של שתן באירוע. החברה מדווחת על אחוזי דיוק של 96% ביום האיחור הראשון של הווסת, קצת נמוך מה־99% שעליהן מדווחות חלק מהבדיקות האחרות. לפי החברה, הדיוק עולה ככל שימי האיחור מצטברים.

"פריצת הדרך היא שאוספים דרך הרוק חומר שמופרש בכלל מהשחלות", אומר החוקר שעומד מאחורי הפיתוח, פרופ' אהרון פלמון, מהאוניברסיטה העברית. "בעבר היה נהוג לומר שהורמונים מסוג זה כלל לא נמצאים ברוק, אבל הראינו שהם קיימים שם, פשוט קשה למצוא אותם".

הבדיקות הבאות שהחברה עובדת עליהן הן בתחום הסטרפטוקוק וסרטן הלוע, מחלות שהסמנים הביולוגיים שלהן כן נמצאים בתוך הפה. אבל לדעת פלמון אחר כך השמים הם הגבול. הוא מאמין שבעתיד יהיה ניתן למצוא ברוק כל חלבון, כלומר לבצע מגוון בדיקות הקשורות בזיהומים, בשינויים הורמונליים, בפעילות חיסונית ועוד.

פלמון: "ב־2002, כשה־NIH האמריקאי הודיע שכדאי להתחיל להשתמש בבדיקות רוק כתחליף לדם ושתן, זה קרה כי התפתח מדע שקוראים לו פרוטאומיקה, המאפשר לזהות בדגימה אלפי חלבונים במקביל, במקום אחד או שניים, וכך להשוות בין חלבונים של חולים ובריאים כדי לאתר סמנים מבוססי חלבונים של מחלות".

בדיקות הדם מתחילות להתקרב לבית

פלמון נחשף לתחום המתפתח כשהיה חוקר ב־NIH, בשנים 2004־2005. "אז העריכו שבתוך עשור יהיו לנו בדיקות מבוססות רוק ל־10 המחלות הכי נפוצות בעולם, אבל זה לא קרה". ומדוע לא? לדברי פלמון, משום שהרוק משתנה מאוד בהרכבו לא רק בין אדם לאדם אלא גם אצל אותו אדם בשעות שונות של היום, וכן משום שהחלבון הרצוי ברוק מוסתר על ידי חומרים אחרים. "זה כמו לחפש כדור לבן אחד בבריכת כדורים מלאה באלפי כדורים צבעוניים", הוא אומר. "הגישה של סליגנוסטיקס היא לנקות את החומרים הלא רצויים ואז לרכז את הדגימה כדי שיהיו בה כמה שיותר 'כדורים' מהסוג הרצוי".

בין פריצות הדרך של החברה אפשר למנות ידית מתוחכמת שכיום משמשת לאיסוף רוק ובעתיד תאפשר איסוף צואה ודגימות רקמה מחלל הפה, וגם ניירות בדיקה רגישים יותר מהקיימים. האם פיתוחים כאלה יובילו אותנו לעולם חדש ומופלא של בדיקות ביתיות? אולי, אבל יש גם חסמים.

הרעיון ששוק הבדיקות צריך לעבור מהפכת נגישות וזמינות לא התחיל בקורונה. חברת תרנוס, שהתגלתה לבסוף כהונאה, הציגה כמה שנים לפני פרוץ המגפה חזון מעניין: פאנל בדיקות רחב בדקירת אצבע אחת, שניתן יהיה לעשות בכל בית מרקחת.

אבל "מגפת הקורונה הייתה מאורע טקטוני ששינה המון דברים, גם בעולם הבדיקות", אומר ערן אדן, מנכ"ל חברת מימד, המפתחת בדיקות המאפשרות להבדיל בין חיידקים לווירוסים, וכבר משווקת בדיקות אלה בישראל, ארה"ב ומדינות נוספות. "התפתחו יכולות שהופכות את כל עולם האבחון למהיר, מתכלה וזעיר־פולשני יותר. זה לא אומר שכל דבר יבוצע בבית, כי אין תמיד בהכרח צורך לבצע כל דבר בבית, אבל תהיה הנגשה משמעותית".

הנגשה כזאת תתאפשר לא רק בזכות חידושים בתחום הרוק, אלא גם בזכות פיתוחים בבדיקות דם. "נמצאו שיטות לעבוד עם הרבה פחות דם", אומר אדן. "לדוגמה, אנחנו קיבלנו ב־2023 אישור FDA לבדיקה שאין בה צורך להפריד בין מרכיבי דם. היתרונות שלה הן כמות הדם המעטה הנדרשת וגם המהירות שלה - משעה לכ־15 דקות במוצר שלנו, כי מדלגים על שלב הפרדת המרכיבים".

הבדיקה של מימד עצמה מתבצעת במרפאה, אבל ככל שיידרש מעט יותר דם ופחות עיבוד, בדיקות כאלה יתקרבו לבית או לרפואת השטח. אפשר לאבחן כך אלח דם או זעזוע מוח. בדיקת דם ביתית שכבר קיימת היא של חברת נובמד, המאבחנת אם כאב בחזה הוא בסבירות גבוהה התקף לב. "ברגע שיש גישה קלה ונוחה לדם, אפשר לעשות כמעט הכול", אומר אדן. "בדיקות סקר לסרטן ומעקב אחר מחלות מטבוליות, זיהוי מחלות זיהומיות וניבוי התקפים במחלות אוטואימוניות".

כמה אנחנו מוכנים לשלם על נוחות?

מאז הקורונה הגיעו אלינו הביתה גם בדיקות שפעת, RSV ובתחום הפוריות התרחב היצע בדיקות הביוץ. אז מדוע חלק מחברות הדיאגנוסטיקה הגדולות שנכנסו לתחום בהתלהבות בימי המגפה כבר הספיקו לצאת ממנו?

"חברות אבחון לא בנויות לעבוד עם צרכן סופי, אלא עם מעבדות גדולות", אומר גורם באחת החברות הללו. "אנחנו לא יודעים לתקשר עם צרכן, ומועמסת עלינו כמות אדירה של רגולציה כדי לוודא שהוא יבצע את הבדיקה כמו שצריך. ומנגד, הצרכנים הסופיים קונים לפי מחיר, ולחברה שחשובה לה האיכות אין אפשרות להתחרות בשווקים כמו קורונה. פיתוח בדיקות למחלות שכרגע אין להן בדיקות ולכן אין תחרות, זה אומר עלויות גבוהות וחינוך שוק, והשאלה היא אם העלויות מצדיקות את המחיר. מתברר שלא תמיד צרכנים מוכנים לשלם עבור הנוחות של בדיקה בבית".

דוגמה לכך היא הסיפור של חברת ויסבי מדיקל, שהוקמה בארה"ב על ידי הישראלי ד"ר אדם דה לה זרדה ועוררה תשומת לב תקשורתית בתקופת הקורונה. החברה פיתחה בדיקת PCR ביתית למחלות מין. הדיוק והדיסקרטיות שהיא מציעה היו אמורים לסדר לה שוק גדול, אלא שלפי כתבה שפורסמה לפני כחצי שנה באתר Nature, המחיר שלה - 80 דולר - עדיין גבוה מדי לצרכן הקצה, במיוחד במדינות ובאוכלוסיות שבהן מחלות מין הן בעיה משמעותית.

דורון בירגר, יו"ר חברת סייט דיאגנוסטיקס, טוען שהבדיקות הביתיות רלוונטיות בעיקר כשהצרכן יכול לקבל החלטה עצמאית בהתאם לתוצאה שלהן, ולדבריו אין הרבה מקרים כאלה. הוא מספר שהחברה שלו נטשה פיתוח של ספירת דם ביתית למטופלים בכימותרפיה כי "התברר שזה לא כל כך רלוונטי לבצע בבית בדיקות שיש בהן המון פרמטרים שרופא צריך להסתכל עליהם כדי לפענח. אני רואה יותר מקום להנגשת הבדיקות דרך סניפי מעבדות קטנים בבתי המרקחת". כיום החברה מפתחת בדיקות שמתבצעות בקליניקות במקום במעבדה.

בכתבה ב־Nature סיכמו את הנושא כך: בדיקות ביתיות יכולות לעשות הבדל גדול באזורים שבהם בדיקות המעבדה אינן זמינות או כשיש צורך לבדוק מאסה גדולה של אנשים במקביל. כדי לענות על הצרכים האלה, הבדיקה חייבת להיות זולה מאוד, רגישה וספציפית מספיק, פשוטה לשימוש ומהירה. קשה מאוד כיום לענות לכל הקריטריונים האלה.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק