גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שבטוח: זה הרגע שבו סין תפלוש לטיוואן

שיחה עם פרופ' אילן אלון, מומחה לכלכלה בינלאומית וכלכלת סין ● על האינטרסים הכלכליים של סין, היחס לישראל, הפיקוח על המדיה והיום שבו תיפתח מלחמת העולם השלישית ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אילן אלון / צילום: יח''צ
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אילן אלון / צילום: יח''צ

 

פרופ' אילן אלון, לפני שנגיע לנושא השיחה העיקרי שלנו - האינטרסים הכלכליים והאסטרטגיים שמנחים את סין - נציין שיש לך היכרות קרובה עם המדינה. לימדת שם כלכלה בינלאומית ומנהל עסקים במשך שנים. עד כמה סין שהכרת שונה מסין של היום?
"מאוד. כשהגעתי לשנגחאי בסוף שנות התשעים, כפרופסור אמריקאי מטעם אוניברסיטת העיר ניו יורק, הופתעתי לראות כלכלה משגשגת. היו שם אנרגיות גבוהות שבתוכן פתיחות ורצון להתקדם וללמוד ממומחים מערביים על כלכלה בינלאומית. הם הפגינו יחס אוהד מאוד כלפי יהודים וישראל. בחנויות ספרים יכולת למצוא ספרים על התלמוד והיהדות". 

הצוללת | החוקרת שנלחמה על ההכרה בפשעי חמאס באו"ם: "כבר כשהתחלתי לדבר, שמו אותי על מיוט"
הוא קנה ביטקוין כשהיה שווה 20 דולר, אבא שלו אמר לו - "מה אתה דפוק, תקנה מניות טבע"

לסין וליהודים יש היסטוריה ארוכה, חיובית ברובה.
"זו היסטוריה ארוכה, שראשיתה בתקופה של דרך המשי (מסלול ימי ויבשתי ששימש למסחר וחיבר בין ארצות המזרח לאפריקה ואירופה - ה"ו). במאה ה-19 יהודים, למשל מעיראק, עשו עסקים בסין. חלקם אפילו החליטו לעבור ולהתגורר בסין בעיר קאיפנג, ונבנתה שם קהילה יהודית.

 

"לאט לאט הקהילה נטמעה בין הסינים ונעלמה, אבל בחלק מהבתים נשמרו פריטים מהמורשת היהודית כמו תנ"כים ופמוטים. בזמן מלחמת העולם השנייה סין הסכימה לקלוט יהודים והם התקבלו באהבה, אבל אחרי הפלישה היפנית לעיר הם רוכזו במעין גטו.

"במהפכה הקומוניסטית של 1949 כל הזרים סולקו מסין, כולל יהודים, שהגיעו לארה"ב ולישראל. ובכל זאת, לאורך שנים ישראל זכרה לחיוב את היחס המיטיב שהיהודים זכו לו מצד הסינים, והיו כמה ראשי ממשלות שביקרו בסין לאורך השנים כמו רבין, אולמרט ונתניהו".

לאורך השנים הייתה אהדה גם כלפי אמריקה?
"בהחלט, הסינים רצו ללמוד מהחברות האמריקאיות. אבל לאט לאט היחס לישראל ולארה"ב השתנה".

איפה תמקם את נקודת המפנה?
"הייתי מצביע על אמצע שנות ה-2000. סביב 2005 סין נעשתה מעצמה חזקה ובטוחה בעצמה. היא התחילה לראות את עצמה תחרותית מול ארה"ב ושינתה גישה כלפי המערב כולו וכלפי ישראל. החבר של האויב שלי הוא סוג של אויב".

לא ארה"ב ולא ישראל הן אויבות מוחלטות של סין, שהרי מתקיימים יחסים כלכליים בין המדינות. יחסי הסחר מול ארה"ב מוערכים במאות מיליארדי דולרים בשנה. רק ביוני האחרון נתניהו התגאה כשקיבל הזמנה מהנשיא שי ג'ינפינג לבקר בסין. מנגד, אחרי 7 באוקטובר סין לא גינתה כלל את מתקפת חמאס. לאיזה מחנה היא משתייכת?
"סין מונעת בעיקר מאינטרסים כלכליים. אין לה עניין ליצור אויבים גדולים במערב באופן שיעצור את הפיתוח הכלכלי שהיא מחפשת. היא משחקת משחק כפול. מכוניות חשמליות סיניות הן דוגמה טובה - הן הציפו וממשיכות להציף את השוק הישראלי. אמנם היחסים הכלכליים מול ארה"ב נחלשו, בעיקר בתחום השבבים, אבל בתחומים רבים הם ממשיכים כרגיל".

עדיין, אם נחזור להצהרה של סין, שלפיה היא מגנה ״פעולות שפוגעות באזרחים״, הרי שהיא תפסה צד ברור.
"הכול נמדד בעלות־תועלת. ברמת הכדאיות הכלכלית כדאי הרבה יותר ליישר קו עם מדינות ערב. סין תלויה במקורות האנרגיה של איראן, עיראק וערב הסעודית".

מעניין להיזכר שארה"ב סללה את הדרך של סין להיכנס לארגון הסחר העולמי (WTO) ב־2001. היא האמינה שהשילוב של סין בכלכלה ידחוף לפתיחות למערב. בפועל קרה ההפך. סין תחת שי ג'ינפינג נעשתה סמכותנית ואגרסיבית, אבל היה לכך גם מחיר כלכלי. מאז 2010 הצמיחה בהאטה.
"הממשלה הסינית חושבת שהזינוק הכלכלי בשנות התשעים הוא תולדה של מדיניות נכונה. זה בדיוק הפוך, זה קרה בזכות ההיפתחות לעולם. ככל שהם משתלטים על הכלכלה, כך יורד הפוטנציאל הכלכלי של סין. צריך לזכור שמדובר בכלכלה יחסית שבירה. שוק הנדל"ן, שהוא חלק משמעותי ממנה, עומד לקראת קריסה".

למה?
"הייתה בניית יתר בסין, אבל הבנייה המואצת הזאת הגיעה לכדי רוויה. כמה עוד בניינים וגשרים אפשר לבנות? כמה עוד הלוואות אפשר לקחת כנגד כל הבנייה הזאת?".

ישנה גם בעיה דמוגרפית. שיעור הפריון הוא 1.2 ילדים לאישה, והוא לא מספיק לפצות על הזדקנות האוכלוסייה.
"כן, כי אמנם כבר אין את מדיניות הילד האחד, אבל עדיין יש ילד אחד. בעוד 50 שנה האוכלוסייה בסין צפויה להתכווץ מ-1.4 מיליארד לכמיליארד. המשמעות היא שהאוכלוסייה בגיל העבודה תהיה במחסור. כל הפרמטרים הכלכליים עלולים להיות מושפעים מכך: התוצר, היבוא והיצוא וכן הלאה".

למה הסינים לא מביאים יותר ילדים?
"אנשים התרגלו לילד אחד, וגם הכלכלה התפתחה על גב התרבות הזאת. הסבים והסבתות לרוב מטפלים בילד של ילדיהם, כדי שההורים יוכלו לצאת לעבודה ולממן את חייהם".

מה התוכנית שלה לטווח הארוך? לתפוס את המקום של ארה"ב כמעצמה הגדולה?
"זו הייתה התוכנית מאז ומתמיד, להיות המעצמה הכלכלית הגדולה בעולם. סין עשתה את כל הצעדים הנכונים כדי לעמוד בכך. לאט לאט היא השתלטה על עמדות הכוח ונכנסה למוסדות העיקריים של הכלכלה העולמית כמו ארגון הסחר העולמי (WTO) וקרן המטבע. במקביל הם פיתחו מוסדות חדשים כמו 'יוזמת החגורה והדרך', שמייצגת למעשה את דרך המשי החדשה. זוהי רשת תחבורתית שכוללת כבישים, רכבות ומסלולי ים, שנועדה לחבר בין אסיה לאירופה בשלב ראשון ולהגיע בהמשך עד אפריקה".

בפברואר סין הייתה המתווכת בחידוש היחסים בין היריבות סעודיה ואיראן.
"זה דבר גדול, כי עד היום רק ארה"ב הייתה בפוזיציות כאלה. והנה, סין מתגלה כמעצמה שיכולה לעשות שלום. היא מתחילה להראות את היכולות שלה גם בתחום הדיפלומטיה".

"כל אזרח הוא עובד ממשלה"

אם נחזור לרגע לשינוי הגישה כלפי המערב, הרי שסין מעצבת את דעת הקהל כרצונה באמצעות השליטה שלה בכלי המדיה הסיניים, שכולם נתונים לפיקוח.
"המדיה היא כלי חשוב מאוד בארסנל הסיני. זה לא משנה אם מדובר במדיה ציבורית או פרטית. אם חברה לא מיישרת קו, המנכ"ל יכול להיכנס לכלא או להיעלם לכמה שבועות".

יש דוגמה קונקרטית לכך. בנובמבר 2020 מייסד עליבאבא ג'ק מא נעלם לפתע מהעין הציבורית. זה קרה זמן קצר אחרי שנשא נאום שבו ביקר את המערכת הפיננסית הסינית. כיום הוא מתגורר בטוקיו.
"בדיוק, וזה קורה הרבה. למדיה במערב אין גישה לשוק הסיני, כך שנוצר מצב שבו הסינים משדרים לכל העולם, אבל אף אחד 'מבחוץ' לא יכול לשדר בשוק הסיני".

דוגמה לכך היא איציק הסיני, עובד המחלקה לעברית של הרדיו הבינלאומי של סין, ששמו האמיתי שי שאוצ'י.
"איציק הסיני ולצדו סטודנטים סינים שלומדים במכון ויצמן, באוניברסיטת בתל אביב ובמקומות אחרים נפגשים מפעם לפעם עם שגריר סין. הם מדברים איתו על מה הם עושים כאן. במילים אחרות, כל אזרח סיני הוא גם מין סוג של עובד ממשלה. את יודעת, מלמדים כיום עברית בכמה אוניברסיטאות בבייג'ינג. למה? כדי להכשיר 'מרגלים'".

"מגמות מדאיגות"

מהן להערכתך התוכניות של סין לגבי טייוואן? מצד אחד, בשנים האחרונות ראינו מטוסים סיניים שחגים מעל המרחב האווירי של טייוואן. מצד שני, לא נראה שלסין יש אינטרס במלחמת עולם שלישית.
"הסינים מסתכלים לטווח ארוך יותר מאשר האמריקאים למשל, שבדרך כלל בונים אסטרטגיות לארבע שנים, עד הבחירות הבאות. המגמות בסין מדאיגות".

מהן?
"הסינים אוגרים פחות דולרים ויותר זהב. הם מתחילים להגן על מקורות הנפט שלהם ולשתף פעולה עם רוסיה בתחום יבוא האנרגיה ועוד. אנחנו רואים שהם פועלים לפתח את החקלאות כדי לספק תצרוכת לכל העולם. לסין יש כמעט מונופול כיום בתחום תעשיית השום העולמית. היעד שלהם הוא שלא יצטרכו להישען על הכלכלה האמריקאית. לגבי פלישה לטייוואן, השאלה היא לא אם זה יקרה, אלא מתי זה יקרה".

מתי זה יקרה?
"ברגע שהסינים יאתרו חולשה בצד האמריקאי. כשהם יחושו שאין ביכולתה או ברצונה של ארה"ב להגן על טייוואן - הם ילכו על זה. ייתכן שזה יהיה בתצורה של אמברגו: הם יקיפו את האי, יחסמו כניסת סחורות אליו. יכול להיות שהמומנטום לתקיפת טייוואן יהיה מסונכרן עם ההידרדרות הכלכלית שתחל להתרחש בסין. מדוע? כי כשיחל משבר כלכלי, עשויה לפרוץ גם מחאה נגד הממשלה. איך עוצרים מחאה מסוג זה? מעוררים את הרגש הלאומי הסיני".

סין, אם כך, מחפשת שעת כושר מתאימה לתקיפת טיוואן?
"בדיוק, הם מחכים לרגע המתאים. הם גם יכולים לחכות 50 שנה, אבל לדעתי זה יקרה בעשור הבא. זה קשור גם להתכווצות האוכלוסייה. סין לא תוכל להרשות לעצמה הידרדרות כלכלית לפני תקיפה כזו".

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?