גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתח בין סין לארה"ב מגיע לשוק הביומד: הצעת חוק חדשה מאיימת על התעשייה

מחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים מקדמים חוק שיאסור העברת מידע לגופי ביומד סיניים, ביניהם חברות מובילות שיש להן שיתופי פעולה בישראל ● "אנחנו חסקה בין שתי נושאות מטוסים, נצטרך להסתנכרן עם האמריקאים", אומר גורם המקורב לממשלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס, שאטרסטוק
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

הצעת חוק דו־מפלגתית שהוגשה לאחרונה לקונגרס האמריקאי שמה את שוק הביומד במוקד המתח הכלכלי והפוליטי בין ארה"ב לסין, ועלולה להשפיע גם על פעילות החברות הישראליות. עד לאחרונה, מוצרים שנחשבו לתועלת הציבור היו ברשימות הירוקות והמותרות לשיתופי פעולה בין המדינות, אבל אם החוק יעבור, יחול איסור על העברת מידע לגופי ביומד מובילים בסין, ביניהם החברות BGI לבדיקות גנטיות ו־Wuxi המשמשת בעיקר כקבלנית משנה לייצור תרופות לחברות בכל העולם. כמחצית מפעילותה מגיעה כיום מארה"ב.

משקיעי ביומד הגיעו לישראל כדי להצהיר: אנחנו פתוחים לעסקים, למרות המצב
אקזיט ענק בתחום הסייבר: חברה ישראלית שהוקמה רק לפני שנתיים נרכשת ב-350 מיליון דולר
ארה"ב: אושר חוק שמחייב את טיקטוק למכור את פעילותה במדינה

גם לישראל יש קשרים עם שתי החברות הללו. רבות מהחברות הישראליות שהגיעו לשלב המסחרי מייצרות את מוצריהן אצל Wuxi. ל־BGI הייתה בעבר נוכחות בישראל כאשר שיווקה בדיקות דרך חברת AID Genomics. הקשר הזה הסתיים בינתיים, אבל אם יעברו ההגבלות החדשות, זה עלול להשפיע על היכולת לעבוד עם החברות הללו, ובעתיד אולי בכלל על העבודה עם חברות סיניות או בעלות קשרים עם סין.

 

הצעת החוק הוגשה לקונגרס לראשונה לפני קצת יותר מחודש, ולפני כמה ימים היא אושרה על ידי הוועדה לביטחון פנים של הסנאט. היא זוכה לתמיכה של גורמים במפלגה הדמוקרטית והרפובליקנית כאחד, אך יש לה גם מתנגדים, בעיקר בתעשיית הביומד.

כדי שההצעה תהפוך לחוק נדרש אישור של בית הנבחרים ושל הסנאט וחתימה של הנשיא, וגם אם כל זה יקרה, ההצעה עשויה להשתנות משמעותית בדרך. אבל כל צעד נוסף בכיוון מאותת על הכוונות של הפוליטיקאים בארה"ב.

"חוק מטריד": חברות הביומד בארה"ב מתנגדות

מאז הוגשה הצעת החוק, ירדה מניית Wuxi ב־27% בבורסת שנחאי, אם כי בשבועות האחרונים היא חזרה למגמת התאוששות, בין היתר בזכות תוכנית רכישת מניות שביצעה כדי לייצב את החברה עד יעבור זעם. החברה נסחרת לפי שווי המיתרגם ל־21 מיליארד דולר. BGI נסחרת לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר בבורסת שנזן, ומנייתה נפלה גם היא בעקבות האירועים אך חזרה לעצמה. שתי החברות הצהירו שהן אינן מהוות סכנה לציבור האמריקאי, וכי האשמתן בכך היא קפריזית ומוטעית.

ארגון BIO, המאגד את חברות הביוטק בארה"ב, מתנגד לחוק במתכונתו הנוכחית. "החוק מצביע על חברות ספציפיות ומעניש אותן בלי שבאמת הוכח שהן פוגעות בביטחון", נטען במכתב ששלח הארגון. עוד נטען כי הוצאת החברות הסיניות מהשוק עלולה לחזק מונופולים של חברות אחרות, באופן שיפגע בתחרותיות התעשייה האמריקאית - אותו גורם שהחוק מנסה להגן עליו.

ד"ר ג'רמי לוין, בעבר מנכ"ל טבע ויו"ר BIO, והיום דירקטור בארגון, אמר ל"גלובס": "החוק הזה בהחלט מטריד. קודם כול, הוא מקבץ יחד חברות שעוסקות במידע גנטי יחד עם קבלניות מו"פ וייצור, באופן שמעלה את השאלה לגבי רמת ההבנה של כותבי החוק את התחום. מהותית, לחוק כזה יכולה להיות השפעה מיידית שלילית על סקטור הביוטק בארה"ב, לפגוע בשרשראות האספקה ובניסויים קליניים".

ג’רמי לוין / צילום: סיון פרג'

הסיבה לכך היא שאישורי רשות המזון והתרופות (FDA) ניתנים למפעלים ולתהליכי ייצור ספציפיים, כך שבחברות רבות האישור תלוי בתהליך ייצור מסוים אצל Wuxi, שלא יהיה טריוואילי לשחזר אצל יצרן אחר.

לוין מציין שכבר היום קיימים תהליכים לבחינת הסכמים עם חברות שהוכחו כבעייתיות. "ההגנות הקיימות מספיקות, בלי להוסיף שכבה של מכשולים נוספים ואי-ודאות לתעשייה שממילא סובלת מרגולציה חונקת".

איך ישפיע כל זה על ישראל?
לוין: "היכולת של חברות ישראליות להשיג הסכמי ייצור במחירים אטרקטיביים עלולה להיפגע".

"תאגידי הענק לעולם לא יסכימו"

תומכי החוק שוטחים מצדם טיעונים בעלי משקל. אחד ממקדמיו, נציג בית הנבחרים הרפובליקני מייק גלגר מוויסקונסין, אמר כי "זה לא רק מאבק על שרשראות אספקה או אפילו על ביטחון לאומי. כאשר סקטור הבריאות מתקדם בצעדי ענק, המדינה שתוביל את המרוץ תקבע את הסטנדרטים להתנהלות האתית בשימוש בטכנולוגיות הללו".

שתי המדינות משקיעות כיום משאבים רבים בקידום התעשייה, וסין אף הגדירה את אחת המטרות של תוכנית פיתוח סקטור הביומד שלה כשאיפה ל"עצמאות רפואית", כלומר, עצמאות מארה"ב. רק השנה הממשלה מתכוונת להקצות 52 מיליארד דולר למדע וטכנולוגיה, לפי דיווח בכתב העת Nature. עלייה של 10% משנה קודמת.

אבנר לושי, שותף בקרן GIBF המתמחה בפיתוח השוק הסיני עבור חברות ישראליות, לא ממהר להתרגש. "זו הצעת חוק פרטית שאינה בהכרח מייצגת את עמדת הממשל האמריקאי", הוא אומר. "מאוד הפתיע אותי לראות את השם של Wuxi בהצעת החוק, זו חברה מאוד איכותית ואמינה, עם אוריינטציה למערב. אני צופה שיהיה קשה לאמריקאים וגם לישראלים למצוא לה תחליפים באותו מחיר. אין חברות הודיות ברמה כזאת, למשל. מהבחינה הזו, לישראל יש יתרון שרוב החברות שלה עדיין לא בשלב הייצור, ולכן רובן לא יושפעו".

אבנר לושי / צילום: תמר מצפי

לדברי לושי, כרגע עסקים ממשיכים כרגיל. "עד היום הנחת העבודה הייתה שתחום מדעי החיים הוא לא בעייתי, לא ברשימות השחורות, וזאת אחת הסיבות שהתמקדנו בתחום הזה כשבחרנו לעבוד בסין. אנחנו גם היום ממשיכים לקדם עסקאות ישראליות בסין, ולא שומעים טענות על כך מגורמים באף לא אחת משלוש המדינות, סין, ישראל או ארה"ב".

גורמים נוספים מתעשיית הביומד הישראלית, שהעדיפו להתראיין בעילום שם, אמרו דברים דומים: יהיה קשה להתחרות בעולם אם תוגבל היכולת לייצר אצל Wuxi. "הם עושים עבודה מצוינת במחיר סביר מאוד. זה חשוב לא רק לישראלים. החברות האמריקאיות, כולל תאגידי הענק, לעולם לא יסכימו לזה", ניבא אחד מהם.

"האקו־סיסטם הישראלי רגיש לשינויים"

הסיפור של הצעת החוק ושתי החברות הסיניות הוא חלק מהסיפור הכללי של יחסי ישראל־סין על רקע המתיחות עם ארה"ב. "היחסים השמחים בין המדינות התחילו בסוף העשור הראשון של המאה ה־21, ועד 2016־2017 היה תור הזהב, עם הרבה מאוד עניין הדדי בהכוונה ממשלתית - משלחות, הסכמי מסגרת וגם השקעות", אומר גורם המקורב לממשלה.

"אולי בתקופה הזאת היו לנו המנופים החזקים ביותר לחלץ מהם קצת יותר שיתוף פעולה במישור הפוליטי, אבל זה לא קרה. במישור הכלכלי לכאורה היחסים הם כרגיל, אבל אני חושב שהאקוסיסטם הישראלי כן רגיש לשינויים האלה. בסופו של דבר אנחנו חסקה בין שתי נושאות מטוסים, ותמיד פעלנו מול סין בתחומים לא רגישים. אם עכשיו הביומד מוגדר כתחום רגיש, ואם יש היום יותר דיפ־טק בביומד וארה"ב שמה לב לתחום הזה יותר, אז אנחנו צריכים להיות מסונכרנים איתם.

"ולמרות הצלחות של חברות מסוימות בסין, גם בשוק הביומד, כולם מבינים שהמצב הגיאו־פוליטי הוא לא כתמול שלשום. לא כל חברה ישראלית שמה את סין על המפה שלה. מנגד, אם אנחנו זקוקים לכושר ייצור וחומרי גלם וחברות שיבצעו עבורנו ניסויים קליניים, וכל הדברים הללו לא פוגעים בארה"ב, אנחנו צריכים לדאוג גם לאינטרסים שלנו, כל עוד האמריקאים לא אמרו שייהרג ובל יעבור".

עוד כתבות

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה