גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' אשר טישלר: "להקים ועדה קבועה לתקציב הביטחון"

קשה למצוא בישראל אדם שמכיר לעומק את תקציב הביטחון כמו פרופ' אשר טישלר ● כמי שעמד בעבר בראש ועדה שבחנה את הסוגיה, הוא בטוח שצריך להקים אחת חדשה ומבקר את גרירת הרגליים של הממשלה ● "אנחנו חוזרים על השגיאה שוב ושוב, חייבים לתכנן 5־10 שנים קדימה ולא לפתוח את המאבק כל שנה"

פרופ' אשר טישלר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ישראל הדרי, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), דובר צה''ל, AP
פרופ' אשר טישלר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ישראל הדרי, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), דובר צה''ל, AP

פרופ' אשר טישלר נחשב לאחד המומחים הגדולים בישראל ביחס לתקציב הביטחון - תקציב מורכב, מסובך, שמורכב רבדים על רבדים וכולל לא מעט חלקים סודיים. הוא עמד בראש ועדה מטעם הממשלה לבחון את הנושא, חקר אותו לעומק וחיבר עבודות. ספק אם יש מישהו בישראל שמכיר את הסוגיה בצורה עמוקה כל כך.

ראיון | האלוף ישראל זיו מסביר: זו הסיבה שישראל מאיימת להיכנס לרפיח
ניתוח | הנפילה האחרונה היא תמרור אזהרה: מומחים מנתחים לאן הולך שוק השבבים

כעת, כשהקמת ועדה חדשה על הפרק והוויכוחים מהעבר חוזרים, הוא מביט בדאגה על המצב, חושב שבממשלה לא שואלים את השאלות הנכונות ביחס לעתיד ובטוח שתקציב ביטחון גדול יותר היה עוזר למנוע את השבעה באוקטובר. לפני שנצלול לראיון, נחזור לדברים שאמר טישלר לפני כמעט עשור, בשנת 2015.

"הבעיה של צה"ל היא לא השגרה, אלא להתכונן למלחמת יום הכיפורים הבאה. להתכונן למשהו שיכול לגרום לישראל נזק בקנה מידה מסחרר. הוא חייב להיות מוכן כל הזמן למלחמה, וזה עסק יקר. זה אירוע שגדול פי 100 מהיום יום. אם הוא מוכן היטב זה לעולם לא יקרה. אז כולם יגידו שזה בזבוז, אבל זה פשוט לא נכון. אף אחד לא בדק אם צה"ל יוכל להתמודד עם המשימות שלו במבנה החדש, וזה מאוד מטריד אותי".

במבט לאחור, טישלר בטוח שהוא צדק ביחס לתקציב. "חד וחלק, השבעה באוקטובר נגרם גם בשל חוסר תקצוב לאורך השנים. אני טוען הרבה זמן שהטיפול בתקציב הביטחון פשוט לא נכון, לא מתייחסים אליו ברצינות הראויה".

 

מן הסתם אתה מתכוון למסגרת התקציב, אבל גם לחלוקה הפנימית?
"קודם כל, לפי דעתי תקציב הביטחון במדינת ישראל פשוט קטן מדי כבר הרבה שנים. כשאתה עובד עם תקציב קטן מדי, מה שקורה לך זה שהתקציב לא יהיה אופטימלי גם בחלוקה הפנימית שלו. ישראל נמצאת במזרח התיכון ואנחנו נהיה פה במצב של לחימה כזו או אחרת עוד הרבה מאוד שנים. אותי מאוד מטריד שתקציב הביטחון נמוך מדי בהרבה מכפי שנדרש".

"לא לבנות על הבטחות"

בתקציב החדש ל־2024, יש תוספת של 53 מיליארד שקל בעקבות המלחמה, עוד לפני חבילת הסיוע מארה"ב. לטווח המיידי זה יספיק?
"אנחנו עושים את השגיאה שעושים כל הזמן. אתה קונה מטוסים וטנקים ומציב חיילים, אבל אתה לא יכול לתכנן את זה רק שנה קדימה. צריך לתכנן 5 עד 10 שנים קדימה באופן מאוד מפורט.

"הניהול לא קל בפני עצמו, וברור שגם ייעשו שגיאות מסביב. התקציב החדש הוא, איך לומר, פשוט כבר לא רלוונטי ונוגע בעיקר למה שכבר היה. אבל אין תקציב רב־שנתי לשנים הבאות. לא נתנו לצה"ל את האפשרות לתכנן קדימה. הרי אם צריכים עוד מטוסים או עוד טנקים או עוד מיירטים, זה לא יקרה מחר בבוקר, ייקחו 3־5 שנים להרים את זה".

בנושא הזה סוכם בין משרד האוצר למערכת הביטחון על תוספת של 100 מיליארד שקל לשבע שנים עבור התעצמות, מעבר לעלויות הישירות של המלחמה.
"מה זה 'סוכם'? תקציב צריך להיות בכתב, מסודר ומאורגן. אני יודע מה צה"ל ביקש ואני מאמין שגם למשרד האוצר יש רצון טוב. אבל אני רואה איך הממשלה מתכננת את כלל התקציב - אז אני מציע לכולנו לא לבנות על הבטחות.

"במערכת הביטחון מכירים את המגבלות הפוליטיות ולכן הם משתדלים לעשות כמיטב יכולתם. זה לא מחליף ממשלה מתוקנת, והממשלה הזאת היא לא. זוהי לדעתי הבעיה העיקרית. אני מסכים שצריכים להיות שיקולי מאקרו, ביטחון זה לא הדבר היחידי. אבל קודם כל, מי שמתכנן את תקציב הביטחון צריך לשאול את השאלה: למה בדיוק אנחנו מתכוננים?".

על הפרק הקמת ועדה חדשה לבחינת תקציב הביטחון, אבל היא נתקלת בלא מעט קשיים.
"זאת החלטה נכונה להקים ועדה, זה לא טריוויאלי. כי כל השנים לא מדברים על הנושא ועכשיו, במכה אחת, צריך לדבר כאן על המון כסף. אז באמת צריכים להחליט על זה בצורה מסודרת, אבל למה נזכרו עכשיו? למה לא עושים את זה כל הזמן?".

איך לדעתך זה צריך להתנהל?
"לא רק תקציב הביטחון, גם בתקציבים אחרים כמו החינוך והבריאות, לא ייתכן שכל שנה תחזור המלחמה מחדש. צריך כל הזמן לטפל בתקציב הזה ולחשוב עליו במונחים ארוכי טווח, ולתקן מדי שנה מה שצריך לתקן. זה מחייב הבנה בנוגע לשאלה אילו סוגי מלחמות, מבצעים וביטחון יהיו לנו ב־3־5 שנים הבאות.

"מה אחת הבעיות שקורות כשאין מספיק כסף? אתה מתחיל לקצץ איפה שאתה יכול, לא איפה שצריך. ואז מזניחים חלפים, תחמושות וכלי נשק מסוימים. זאת הבעיה וזה מה שקרה לדעתי ב־7 באוקטובר. אני לא אכנס לפרטים אבל אני יכול להגיד שהחוסרים במגוון כלים וסוגי חלפים הוא מזעזע".

"צה"ל לא כל יכול"

טישלר בטוח שגם כעת, בזמן המלחמה וכשהברזים כביכול פתוחים, הצבא לא יכול לבצע את מה שהיינו מצפים ממנו, בגלל ההתנהלות סביב התקציב. "אנשים מתפלאים שקורים דברים רעים. קורים דברים רעים כשאתה לא עובד כמו שצריך. אנשים לא מבינים את תקציב הביטחון, הוא לא מפורט לציבור והוא ברובו סודי. צה"ל לא יכול לעשות מה שרוצים שהוא יעשה, כי אין לו את הכלים לעשות את זה. הרעיון שצה"ל הוא כל יכול הוא פשוט שטות. כדי זה יקרה צריך שיהיה לו מספיק טנקים ומטוסים, ושיהיו מוכנים מבצעית".

תן דוגמאות לחוסרים שאתה מדבר עליהם.
"אני טוען שב־25 שנה האחרונות, כל שנה היה חסר בתקציב הביטחון שיעור שבין 15%־20%. ביטחון זה יקר, אבל בוא נסתכל רגע על האם אפשר בכלל לעמוד בסדר גודל כזה בישראל? כי כאמור יש גם חינוך, בריאות ורווחה שצריך להשקיע בהם.

"ב־1985, אחת השנים היותר קשות כלכלית בישראל, שיעור תקציב הביטחון מהתמ"ג היה כמעט 10%. בשנים 1995־1996 הוא היה קרוב ל־9%. אבל ב־2022 הוא כבר ירד לאזור ה־4%. אז אם אני אומר לך שצריך להגדילו ב־20%, זה אומר להעלות את תקציב הביטחון ל־5%־5.5% תוצר (כ־100 מיליארד שקל במונחים של היום)".

הכלכלה הישראלית של היום שונה בתכלית מזו של שנות ה־80 וה־90. התוצר גדל דרמטית.
"זה נכון שקרו דברים טובים בכלכלה הישראלית. אף אחד לא מבקש להיות באחוזים שהיינו בשנים ההן. צריך את זה כי הנזק שנגרם עכשיו אדיר גם מהבחינה החברתית, ולא רואים אותו בתקציב. למזלנו, החיילים הצעירים והמילואימניקים הם נהדרים וטובים לא פחות מהדור שלי. ב־67' הייתי חייל סדיר וב־73' מילואימניק שחזר למלחמה מלימודי הדוקטורט". לסיכום, טישלר מבקר בחריפות את הממשלה. לדבריו, "בתחומי הביטחון, הציון שלה הוא אפס".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל