גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו מכונית שתגרום הנאה גם לנהגים טהרנים, רק חבל שהתמחור שלה כה גבוה

הגרסה החזקה של I5 החשמלית מצדיקה את התואר "ספורט סלון" ● היא משלבת בין איכות נסיעה ותא נוסעים של מכונית מנהלים יוקרתית לבין ביצועים אימתניים ● חבל שהמחיר מציב אותה בליגה אחרת ● מבחן דרכים

ב.מ.וו I5 M60 / צילום: יח''צ
ב.מ.וו I5 M60 / צילום: יח''צ

רבים בתעשיית הרכב האירופית עוקבים בדאגה אחרי ההתפתחויות במלחמת הסחר החדשה, שנפתחה בשבוע שעבר בין האיחוד האירופי לבין סין. לכאורה היצרניות האירופיות ירוויחו מהחלטת נציבות האיחוד להיערך לקראת הטלת מכסי עונשין על כלי רכב חשמליים שמיובאים מסין החל מסוף 2024, אבל המצב בשטח מורכב יותר. בפועל ליצרניות אירופיות רבות יש אינטרסים כלכליים בסין שעלולים להיפגע. היצרניות הגרמניות מייצאות לסין מדי שנה כרבע מיליון כלי רכב ומייצרות שם מיליונים, הן עבור השוק המקומי והן עבור יצוא לאירופה.

מבחן דרכים | האבזור נדיב, העיצוב נאה אבל המחיר של הרכב הזה מנצח
מבחן דרכים | מסך ענקי ומחיר תחרותי: האלטרנטיבה האטרקטיבית לטסלה 3
מבחן דרכים | למי שמעריך הנאה מנהיגה, הרכב הזה הוא אופציה נדירה

אחת הדוגמאות היא ב.מ.וו I5 החשמלית החדשה. המכונית מיוצרת גם במפעל באירופה וגם במפעל סופר-מתקדם בסין, שבו השקיעה ב.מ.וו מאות מיליוני דולרים. שני קווי הייצור חולקים ביניהם רכיבים ואם ממשלת סין תחליט להטיל מכסים נגד יצרניות אירופאיות שרשרת הייצור תיפגע.

עיצוב חיצוני

בניגוד לשלל החשמליות הסיניות היוקרתיות, עם העיצוב האווירודינמי הקיצוני, ה-I5 שומרת על מראה "גרמני" מוצק. זו מכונית ארוכה, עם קצת יותר מ-5 מ' בין הפגושים, ויש לה פרופורציות סדאן קלאסיות עם זנב ארוך יחסית למקובל בפלח ועמודי גג אחוריים בזווית מתונה. פרופיל הצד שמרני למעט עיטורים מבריקים במפתני הדלתות וחישוקים גדולים בעיצוב ייחודי בתחתית הדלתות. הזנב מזכיר את סדרה 5 היוצאת וגם עיצוב החרטום טיפוסי למותג ושומר על שכבת מצנן (גריל) כפולה וגדולה, שאופיינית לב.מ.וו. בחרטום ממוקמים פנסים בעיצוב המוכר של המותג ותחתם פגוש ספורטיבי עמוק עם פתחי אוורור גדולים ומושחרים. בסה"כ המכונית סולידית ויוקרתית ומצליחה להסוות את אופייה "החשמלי".

פנים הרכב

גם תא הנוסעים לא נכנע לתכתיבים אופנתיים, דוגמת עיצוב מינימליסטי ונטול מתגים, ושומר על עיצוב ותכנון מסורתיים. מערך הפיקוד דיגיטלי אבל לא תופס את החלל עם מסכי ענק אלא מסתפק במסך רוחבי, שמורכב משני מסכים שמשתלבים זה בזה.

העיצוב הכללי מרגיש קצת "כבד" ביחס לטסלה ושות' אבל מצליח לשדר יוקרה והייטק בזכות תאורת פנים מתוחכמת ושימוש בחומרי דיפון מרהיבים למראה ולמגע. לא תמצאו כאן ריפוד עור "צמחוני" ודיפוני "עץ" מפלסטיק. איכות הייצור והגימור עילית כפי שניתן לצפות מרכב ברמת המחיר הזו ובידוד הרעשים יעיל מאד בכל המהירויות. נסיעה ב־140 קמ"ש מחדירה לתא רק אוושה חרישית.

עם זאת לא ייתכן שמכונית יוקרה גרמנית ברמת המחיר הזו תציע בתשלום פריטים שמוצעים כסטנדרט בסינית שעולה שליש. כמו למשל עיסוי במושבים או סגירת ואקום של הדלתות. נמשיך להגיד את זה עד שהאסימון ייפול אצל האירופים.

החלל הפנימי מרווח, כפי שניתן לצפות מרכב שניצב על בסיס גלגלים באורך של כמעט 3 מ'. מרחב הראש לא נדיב כמו בקרוסאובר IX אבל סביר גם לנוסעים גבוהים. מרחב הרגליים טוב מלפנים ומאחור אם כי המושב האחורי מתוכנן בעיקר עבור שני מבוגרים. מושבי הספורט הקדמיים נוחים ותומכים היטב אבל מסעד המושב האחורי ממוקם בזווית די אנכית ואינו נוח לנסיעות ארוכות.

מולטימדיה ומצלמות

הנדסת האנוש מתוכננת היטב וקל להתרגל לנהיגה בזכות כמות סבירה של מתגים פיזיים ומתגי מגע לשליטה על מערכות חיוניות, אם כי השליטה על פתחי האוורור עדיין מסתתרת בתפריטים שעל המסך.

האבזור התקני בדגם ה-M60 מכובד וכולל מערכת קול לאודיופילים, גג פנורמי עם כיסוי חשמלי נגלל ומערך עזרי נהיגה מתקדמים, שמבצעים לא מעט ממשימות הנהיגה המתישות כמו שיוט אוטונומי בפקקי תנועה.

תא מטען

תא המטען רחב ועמוק יחסית ועם נפח של 490 ליטר ניתן להטעין לתוכו סט של מזוודות בגודל מלא או כמה תיקים של מקלות גולף. עם זאת את אופני ההרים שלכם תצטרכו להתקין באמצעות מנשא על הגג.

ה-I5 נמכרת בישראל בגרסה "מתונה" עם מנוע אחורי בודד בהספק של 340 כ"ס או בגרסה כפולת מנועים שנושאת את הסימול המחייב M60 - רמז לכך שתוכננה בחטיבת הספורט של ב.מ.וו. ל-M60 שהתייצבה למבחן יש שני מנועים עם הספק מירבי מרשים של 601 כ"ס ומומנט מירבי של עד כ-83 קג"מ, והיא מסוגלת להאיץ מאפס ל-100 קמ"ש ב-3.8 שניות.

ה-I5 מצוידת בסוללה בקיבולת מתונה יחסית של 84 קילוואט-שעה, שהטווח הנקוב שלה בגרסה החזקה הוא עד 497 ק"מ. יש בפלח המחיר הזה, ומתחת לו, דגמים עם סוללות גדולות יותר וטווח גדול משמעותית, כולל שתי הגרסאות של טסלה S המתחרה וה-EQE של מרצדס. עם מזגן פועל ברציפות ושימוש תכוף במצב "בוסט" (ראו בהמשך) - כי בשביל מה קונים M60 אם לא בשביל ליהנות - אפשר לצפות לטווח ריאלי שנע סביב 400 ק"מ ואולי פחות.

כאמור יש כיום בפלח החשמלי המיוחס הזה מתחרות מהירות לא פחות עם טווח גדול יותר. אבל טרם נתקלנו בפלח במכונית חשמלית, שהיא כה מגובשת ומהנה לנהיגה.

על הכביש

ל־I5 יש מתלי אוויר נשלטים אלקטרונית, מנגנון שמפצה על נטיית הגוף, והרבה אלקטרו-מכאניקה מחוכמת שמנתבת את המומנט לגלגלים הנכונים בזמן הנכון. הוסיפו לכך הגה מהיר ומאוזן ובלמים נשכניים וקיבלתם מכונית שגורמת לנהג לשכוח את ממדיה ואת משקלה על כבישים מפותלים. מתלי האוויר עושים עבודה טובה בניטרול זעזועים למעט על פסי הרעדה עירוניים, שגורמים להם להגיב בצורה נוקשה.

מחשב המנוע מציע כמה מצבי נהיגה, שהמתונים שבהם מאפשרים להתנהל עם הרכב כמו נהגים נורמטיביים בעיר ובכבישים עמוסים. מצבי הספורט כבר משחררים את הרסן ומאפשרים לרכב לייצר תאוצות שהודפות את הנוסעים לאחור, גם בעליות. מי שמחפש דרמה ילחץ על ידית ה"בוסט", שממוקמת משמאל להגה, ומשחררת את מלוא פוטנציאל המנוע ומעיפה את הרכב לעבר האופק בקצב מבהיל בכל נגיעה בדוושה. למרבה המזל המצב הזה זמין רק לפרקי זמן של כמה שניות בכל פעם, כך שלנהג יש מספיק זמן לשקול האם הוא באמת רוצה להסתבך בצרות.

מחיר

מחיר גרסת הבסיס החד-מנועית של ה-I5 מתחיל בכ-580 אלף שקל, וגרסת ה-M60 שנבחנה כבר מתחילה ב-850 אלף שקל. זה תמחור שאפתני, אפילו למכונית יוקרה של ב.מ.וו, שמציב את הרכב מול כמה מתחרות אימתניות כולל פורשה טייקן וטסלה S הסופר-מהירה. בשורה התחתונה, זו מכונית שתגרום הנאה גם לנהגים טהרנים, שנשבעו שלעולם שלא יישבו מאחורי ההגה של מכונית חשמלית.

חלק מהמתחרות

טסלה מודל S "פלייד"

730 אלף שקל לטסלה S גרסת PLAID, מאובזרת במערכות בטיחות מתקדמות. הספק כולל של מעל 1000 כ"ס ותאוצה ל־100 ב־2.3 שניות. תא מרווח אך פחות מפואר.

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

פורשה טייקן 2024

835 אלף שקל לגרסת הבסיס של פורשה טייקן המחודשת. הספק כולל של 435 כ"ס, זינוק ל־100 ב־4.8 שניות וטווח סוללה של עד 680 ק"מ. תא הנוסעים עבר שיפור מקיף.

טייקן 2024 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה