ניסוי הכלים בתותחים של אלביט ועסקת הטנקים הענקית של ארה"ב

איראן משדרגת את חיל השריון המיושן שלה • בפיליפינים מתרגלים את מערכת התותחים הישראלית • איחוד האמירויות מקימה בשטחה לגיון זרים בו ישרתו כ־3,000-4,000 חיילים • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערך ארטילרי גדודי של ATMOS / צילום: אלביט מערכות
מערך ארטילרי גדודי של ATMOS / צילום: אלביט מערכות

איחוד האמירויות הפכה בעשור האחרון לכוח צבאי בלתי מבוטל במרחב, וכעת היא רוצה לשדרג אף יותר את השפעתה. בה בעת, ארה"ב בעסקת ענק עם בחריין, איראן מבינה כי היא מוכרחה לשדרג את חיל השריון המיושן שלה, טורקיה עוקפת את הודו בדרך לשוק הביטחוני במדינה אסטרטגית, ובאסיה הפיליפינים מתרגלים את מערכת התותחים הישראלית. על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

בעקבות אמברגו הנשק הקנדי: המדינות שישראל באמת צריכה לחשוש מהן
מרוץ החימוש: האם אירופה "תעתיק" מישראל את כיפת ברזל?
אלה המדינות עם מספר הטנקים הגבוה בעולם. ומה עם ישראל?
עקפה את ארה"ב: המדינה שהפכה לשיאנית ייצור הפגזים בעולם

צבא הפיליפינים תרגל את התותחים של אלביט

בצל המתיחות הרבה באסיה־פסיפיק בגלל סין, צבא הפיליפינים ביצע השבוע תרגיל ראשון באש חיה עם תותחי "אטמוס" מתוצרת אלביט. מערכת אטמוס כוללת תותח הוביצר שמסוגל לירות את כל הפגזים והקליעים בעלי אישור נאט"ו 155 מ"מ, בעל טווח אפקטיבי של יותר מ-40 ק"מ עם קליעים סטנדרטיים, וכן מציע טווח מורחב עם קליעים בעזרת רקטות. 

אטמוס מתנועעת על גבי משאית, ומאוישת על ידי צוות בן 6-2 לוחמים. הפיליפינים רכשו את המערכת תמורת כ־47 מיליון דולר ב־2020, והפכו אותה למבצעית ביוני 2022. לפי דיווחים זרים, לא רק הפיליפינים מחזיקים בידיהם את המערכת, אלא גם אזרבייג'ן, בוצוואנה, דנמרק, קמרון, קולומביה, תאילנד, אוגנדה וזמביה. 

איחוד האמירויות מקימה צבא שכירי חרב

יוצא הכוחות המיוחדים של צרפת מקים עבור איחוד האמירויות לגיון זרים. כך פורסם באתר "אינטליג'נס אונליין". צפויים לשרת בו כ־3,000-4,000 חיילים, שיוצבו בשתי מדינות שמהוות יעדים אסטרטגיים עבור אבו דאבי: תימן וסומליה. 

לפי מסמך שנחשף, לגיון הזרים האמירותי יוטמע בתוך הצבא המקומי. הליך הגיוס צפוי להתחיל בחודש יולי, ולהסתיים באמצע השנה הבאה. המתגייסים יזכו לחוזים אישיים ובדומה לליגיון הצרפתי, יהיו כפופים לחוק המקומי. מודל השכר יכלול שיפור תנאים מדי שלוש שנים. 

בשנתיים האחרונות צובר נושא שכירי החרב הזרים מקום מרכזי בצבאות העולם, בשל חוסר מוטיבציה של אזרחים צעירים מקומיים להתגייס וגם בגלל שבחלק מהמקומות פשוט צריכים אנשים שילכו כצאן לטבח. דוגמה מרכזית לכך היא רוסיה שמגייסת נפאלים ואפריקנים רבים לשורותיה במטרה שיילחמו בחזית באוקראינה. 

עסקת הטנקים הענקית של ארה"ב עם בחריין

מזכירות המדינה האמריקאית עדכנה את הקונגרס כי בכוונתה למכור לבחריין 50 טנקים מדגם אברמס M1A2 תמורת כ־2.2 מיליארד דולר. כעת, השאלה הגדולה שנותרה בעינה היא האם בשל השיקולים הפוליטיים של הרוב הרפובליקאי בשנת בחירות יבלמו את העסקה. בדיוק כפי שבבית הנבחרים תקועה הצעת המענק בסך 106 מיליארד דולר לידידותיה של ארה"ב, כולל כ־14.25 מיליארד דולר לישראל.

"המכירה המוצעת תשפר את יכולתה של בחריין לעמוד באיומים בהווה ובעתיד בעזרת מתן כוח משמעותי שעשוי להרתיע אויבים ולספק את היכולת להשתתף בפעולות אזוריות עם ארה"ב ושותפות אחרות של ארה"ב", נמסר ממזכירות המדינה. ייתכן כי עסקה זו היא התועלת של בחריין מכך שהפכה למדינה היחידה באזור שנוטלת חלק בקואליציה להגנת השיט בים האדום נגד החות'ים.

מערכת היחסים האמריקאית־בחריינית היא אחת המשמעותיות ביותר של וושינגטון במזרח התיכון. מטה הצי החמישי יושב במנאמה, כשמנגד המלך חמד נהנה מנוכחות קבע אמריקאית שמהווה גורם מרתיע מול האיום הגדול ביותר של מדינתו - איראן.

איראן משדרגת את הטנקים שלה

לאחר שחשפה בתקופה האחרונה אמצעים חדשים באוויר ובים, בשבוע של ראש השנה הפרסי "דלפו" קטעים של טנקי M60 פטון שאיראן שדרגה עבור עצמה. במסגרת השדרוגים, ניכרת תוספת שריון, קנה מיוצב ומערכת ירי נשלטת מרחוק. 

פטון הוא טנק מתוצרת אמריקאית. הם נמצאים ברשות איראן עוד מתקופת השאה, ובגלל שאין לטהרן את היכולות לייצר טנק מערכה מתקדם משלה - היא משדרגת את הקיימים. לאורך עשרות שנות הפטון, התבצעו לטנק שדרוגים רבים על ידי גופים שונים. 

טורקיה עוקפת את הודו בהשפעה במלדיביים

המלדיביים קיימו טקס קבלה של המל"טים מדגם TB-2, שאותם היא רכשה מחברת "בייקאר" הטורקית. בטקס נכח הנשיא מוחמד מואיזו, שעלה לכותרות הבינלאומיות זמן קצר לאחר שנכנס לתפקידו בנובמבר האחרון. אז, במקום לקיים ביקור מדיני ראשון אצל השכנה הודו, כמו כל אחד מקודמיו, הוא עשה זאת דווקא באנקרה - ידידה קרובה של פקיסטן ויריבה של הנשיא נרנדרה מודי. 

מטקס החניכה ניכר כי מדובר בעסקה רחבת היקף, שהרי על המל"טים הותקנו טילי MAM-L מתוצרת חברה טורקית אחרת: רוקטסאן. אלו טילים חכמים, שכוללים הנחיות אינרציאליות, GPS ולייזר, ומותקנים גם על המל"טים שבשימוש צבא טורקיה. 

בחמשת החודשים הראשונים של הנשיא מואיזו בתפקידו, הוא הספיק לדרוש מהודו להוציא את 88 אנשי הצבא שלה מהאי, ולהשקיע תקציב חירום של כ־37 מיליון דולר ברכש מל"טים. אותם כלים מיועדים לבצע פטרולים בשטח המים הכלכליים האסטרטגי שלה, שגובל בסרי לנקה, הודו ובמים הבינלאומיים של האוקיאנוס ההודי והים הערבי. 

המל"ט החמקן החדש של איחוד האמירויות

חברת אדג' מאבו דאבי השלימה טיסה ניסוי ראשונה של המל"ט החמקן "ג'נייה", שבה הוא הגיע למהירות של כ-1,050 קמ"ש. בה בעת, מהירות השיוט של המל"ט, שפיתוחו החל לפני כשלוש שנים, עמדה על 0.8 מאך בגובה כ-25 אלף רגל. יכולת הנשיאה שלו עומדת על כ-480 ק"ג, והמשקל המקסימלי בעת ההמראה - 4 טונות. 

כמיטב המסורת בתעשיות הביטחוניות הבינלאומיות כיום, ג'נייה בעל בינה מלאכותית שמיועדת לסייע לו בפעילותו העצמאית. ככל הנראה מדובר במל"ט בעל יכולות מגוונות של איסוף מודיעין ותקיפות, כאשר אלו יכולים להתבצע כבודד או כקבוצה. בעת התקיפה, הוא צפוי להיות מסוגל לבחור את היעד בעצמו, או להיות מופעל מרחוק. זאת, אף שיכולות השליטה מרחוק בו לא פורטו. סוגיה משמעותית נוספת שטרם ברורה היא מהיכן האמירותים רוכשים את הרכיבים של המל"ט. 

המל"ט צפוי להתווסף בשנים הקרובות למגוון המוצרים שמייצרת חברת אדג' וכוללים, למשל, טילים כמו "מנסופ" ER לטווח של כ-200 ק"מ, הרכב שנשלט "עדאסי" בעל יכולת תקשורת ממרחק של כ-10 ק"מ, הכשב"מ (כלי שיט בלתי מאויש) ADSB שיעיל לפעילות נגד צוללות, וכן אמצעי לוחמה אלקטרונית וסייבר. אדג' היא חברה ממשלתית שבתפקיד היו"ר שלה עומד מקורבו של מוחמד בן זאיד, פייסל אל-בנאי. זו חברה צעירה בת כ-4.5 שנים, שמעסיקה כ-10 אלף עובדים.