גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסוי הכלים בתותחים של אלביט ועסקת הטנקים הענקית של ארה"ב

איראן משדרגת את חיל השריון המיושן שלה ● בפיליפינים מתרגלים את מערכת התותחים הישראלית ● איחוד האמירויות מקימה בשטחה לגיון זרים בו ישרתו כ־3,000-4,000 חיילים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערך ארטילרי גדודי של ATMOS / צילום: אלביט מערכות
מערך ארטילרי גדודי של ATMOS / צילום: אלביט מערכות

איחוד האמירויות הפכה בעשור האחרון לכוח צבאי בלתי מבוטל במרחב, וכעת היא רוצה לשדרג אף יותר את השפעתה. בה בעת, ארה"ב בעסקת ענק עם בחריין, איראן מבינה כי היא מוכרחה לשדרג את חיל השריון המיושן שלה, טורקיה עוקפת את הודו בדרך לשוק הביטחוני במדינה אסטרטגית, ובאסיה הפיליפינים מתרגלים את מערכת התותחים הישראלית. על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

בעקבות אמברגו הנשק הקנדי: המדינות שישראל באמת צריכה לחשוש מהן
מרוץ החימוש: האם אירופה "תעתיק" מישראל את כיפת ברזל?
אלה המדינות עם מספר הטנקים הגבוה בעולם. ומה עם ישראל?
עקפה את ארה"ב: המדינה שהפכה לשיאנית ייצור הפגזים בעולם

צבא הפיליפינים תרגל את התותחים של אלביט

בצל המתיחות הרבה באסיה־פסיפיק בגלל סין, צבא הפיליפינים ביצע השבוע תרגיל ראשון באש חיה עם תותחי "אטמוס" מתוצרת אלביט. מערכת אטמוס כוללת תותח הוביצר שמסוגל לירות את כל הפגזים והקליעים בעלי אישור נאט"ו 155 מ"מ, בעל טווח אפקטיבי של יותר מ-40 ק"מ עם קליעים סטנדרטיים, וכן מציע טווח מורחב עם קליעים בעזרת רקטות. 

אטמוס מתנועעת על גבי משאית, ומאוישת על ידי צוות בן 6-2 לוחמים. הפיליפינים רכשו את המערכת תמורת כ־47 מיליון דולר ב־2020, והפכו אותה למבצעית ביוני 2022. לפי דיווחים זרים, לא רק הפיליפינים מחזיקים בידיהם את המערכת, אלא גם אזרבייג'ן, בוצוואנה, דנמרק, קמרון, קולומביה, תאילנד, אוגנדה וזמביה. 

איחוד האמירויות מקימה צבא שכירי חרב

יוצא הכוחות המיוחדים של צרפת מקים עבור איחוד האמירויות לגיון זרים. כך פורסם באתר "אינטליג'נס אונליין". צפויים לשרת בו כ־3,000-4,000 חיילים, שיוצבו בשתי מדינות שמהוות יעדים אסטרטגיים עבור אבו דאבי: תימן וסומליה. 

לפי מסמך שנחשף, לגיון הזרים האמירותי יוטמע בתוך הצבא המקומי. הליך הגיוס צפוי להתחיל בחודש יולי, ולהסתיים באמצע השנה הבאה. המתגייסים יזכו לחוזים אישיים ובדומה לליגיון הצרפתי, יהיו כפופים לחוק המקומי. מודל השכר יכלול שיפור תנאים מדי שלוש שנים. 

בשנתיים האחרונות צובר נושא שכירי החרב הזרים מקום מרכזי בצבאות העולם, בשל חוסר מוטיבציה של אזרחים צעירים מקומיים להתגייס וגם בגלל שבחלק מהמקומות פשוט צריכים אנשים שילכו כצאן לטבח. דוגמה מרכזית לכך היא רוסיה שמגייסת נפאלים ואפריקנים רבים לשורותיה במטרה שיילחמו בחזית באוקראינה. 

עסקת הטנקים הענקית של ארה"ב עם בחריין

מזכירות המדינה האמריקאית עדכנה את הקונגרס כי בכוונתה למכור לבחריין 50 טנקים מדגם אברמס M1A2 תמורת כ־2.2 מיליארד דולר. כעת, השאלה הגדולה שנותרה בעינה היא האם בשל השיקולים הפוליטיים של הרוב הרפובליקאי בשנת בחירות יבלמו את העסקה. בדיוק כפי שבבית הנבחרים תקועה הצעת המענק בסך 106 מיליארד דולר לידידותיה של ארה"ב, כולל כ־14.25 מיליארד דולר לישראל.

"המכירה המוצעת תשפר את יכולתה של בחריין לעמוד באיומים בהווה ובעתיד בעזרת מתן כוח משמעותי שעשוי להרתיע אויבים ולספק את היכולת להשתתף בפעולות אזוריות עם ארה"ב ושותפות אחרות של ארה"ב", נמסר ממזכירות המדינה. ייתכן כי עסקה זו היא התועלת של בחריין מכך שהפכה למדינה היחידה באזור שנוטלת חלק בקואליציה להגנת השיט בים האדום נגד החות'ים.

מערכת היחסים האמריקאית־בחריינית היא אחת המשמעותיות ביותר של וושינגטון במזרח התיכון. מטה הצי החמישי יושב במנאמה, כשמנגד המלך חמד נהנה מנוכחות קבע אמריקאית שמהווה גורם מרתיע מול האיום הגדול ביותר של מדינתו - איראן.

איראן משדרגת את הטנקים שלה

לאחר שחשפה בתקופה האחרונה אמצעים חדשים באוויר ובים, בשבוע של ראש השנה הפרסי "דלפו" קטעים של טנקי M60 פטון שאיראן שדרגה עבור עצמה. במסגרת השדרוגים, ניכרת תוספת שריון, קנה מיוצב ומערכת ירי נשלטת מרחוק. 

פטון הוא טנק מתוצרת אמריקאית. הם נמצאים ברשות איראן עוד מתקופת השאה, ובגלל שאין לטהרן את היכולות לייצר טנק מערכה מתקדם משלה - היא משדרגת את הקיימים. לאורך עשרות שנות הפטון, התבצעו לטנק שדרוגים רבים על ידי גופים שונים. 

טורקיה עוקפת את הודו בהשפעה במלדיביים

המלדיביים קיימו טקס קבלה של המל"טים מדגם TB-2, שאותם היא רכשה מחברת "בייקאר" הטורקית. בטקס נכח הנשיא מוחמד מואיזו, שעלה לכותרות הבינלאומיות זמן קצר לאחר שנכנס לתפקידו בנובמבר האחרון. אז, במקום לקיים ביקור מדיני ראשון אצל השכנה הודו, כמו כל אחד מקודמיו, הוא עשה זאת דווקא באנקרה - ידידה קרובה של פקיסטן ויריבה של הנשיא נרנדרה מודי. 

מטקס החניכה ניכר כי מדובר בעסקה רחבת היקף, שהרי על המל"טים הותקנו טילי MAM-L מתוצרת חברה טורקית אחרת: רוקטסאן. אלו טילים חכמים, שכוללים הנחיות אינרציאליות, GPS ולייזר, ומותקנים גם על המל"טים שבשימוש צבא טורקיה. 

בחמשת החודשים הראשונים של הנשיא מואיזו בתפקידו, הוא הספיק לדרוש מהודו להוציא את 88 אנשי הצבא שלה מהאי, ולהשקיע תקציב חירום של כ־37 מיליון דולר ברכש מל"טים. אותם כלים מיועדים לבצע פטרולים בשטח המים הכלכליים האסטרטגי שלה, שגובל בסרי לנקה, הודו ובמים הבינלאומיים של האוקיאנוס ההודי והים הערבי. 

המל"ט החמקן החדש של איחוד האמירויות

חברת אדג' מאבו דאבי השלימה טיסה ניסוי ראשונה של המל"ט החמקן "ג'נייה", שבה הוא הגיע למהירות של כ-1,050 קמ"ש. בה בעת, מהירות השיוט של המל"ט, שפיתוחו החל לפני כשלוש שנים, עמדה על 0.8 מאך בגובה כ-25 אלף רגל. יכולת הנשיאה שלו עומדת על כ-480 ק"ג, והמשקל המקסימלי בעת ההמראה - 4 טונות. 

כמיטב המסורת בתעשיות הביטחוניות הבינלאומיות כיום, ג'נייה בעל בינה מלאכותית שמיועדת לסייע לו בפעילותו העצמאית. ככל הנראה מדובר במל"ט בעל יכולות מגוונות של איסוף מודיעין ותקיפות, כאשר אלו יכולים להתבצע כבודד או כקבוצה. בעת התקיפה, הוא צפוי להיות מסוגל לבחור את היעד בעצמו, או להיות מופעל מרחוק. זאת, אף שיכולות השליטה מרחוק בו לא פורטו. סוגיה משמעותית נוספת שטרם ברורה היא מהיכן האמירותים רוכשים את הרכיבים של המל"ט. 

המל"ט צפוי להתווסף בשנים הקרובות למגוון המוצרים שמייצרת חברת אדג' וכוללים, למשל, טילים כמו "מנסופ" ER לטווח של כ-200 ק"מ, הרכב שנשלט "עדאסי" בעל יכולת תקשורת ממרחק של כ-10 ק"מ, הכשב"מ (כלי שיט בלתי מאויש) ADSB שיעיל לפעילות נגד צוללות, וכן אמצעי לוחמה אלקטרונית וסייבר. אדג' היא חברה ממשלתית שבתפקיד היו"ר שלה עומד מקורבו של מוחמד בן זאיד, פייסל אל-בנאי. זו חברה צעירה בת כ-4.5 שנים, שמעסיקה כ-10 אלף עובדים. 

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?