גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלצות ההשקעה של הבכיר ממנורה מבטחים, ואיך הן קשורות לביידן

אורן מונטל ממנורה מבטחים חזר להשקיע בת"א "בזכות נאום ה-'Don't' של הנשיא ביידן", וגם לאחר הראלי אחרון הוא ממשיך להשקיע בבורסה המקומית, "אבל בהדרגה, כי היא כבר לא כל-כך זולה" ● בשוק האמריקאי הוא מזהיר ממניות טכנולוגיה "שהפכו מאוד יקרות"

אורן מונטל, מנהל תחום השקעות כספי העמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר
אורן מונטל, מנהל תחום השקעות כספי העמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר

אורן מונטל גדל בבאר שבע ונחשף לשוק ההון בעת לימודי כלכלה באוניברסיטה הדרומית. את צעדיו הראשונים בתחום עשה לפני יותר מ-20 שנה במסגרת בית ההשקעות אופק של בנק לאומי (שלימים התמזג עם פסגות). היום הוא מנהל את תחום השקעות כספי העמיתים בקבוצת הביטוח מנורה מבטחים.

הבכירה שעזבה את מטא כדי למצוא לאנבידיה מנוע צמיחה חדש 
החברה הישראלית שמנהלת את תיקי ההשקעות של וול סטריט גייסה 100 מיליון דולר 

הוא נכנס לעולם ההשקעות בתזמון מעצב תודעה - "בשנת 2000, תוך כדי המפולת שבעקבות התפוצצות בועת הדוט.קום", כאשר מניות הטכנולוגיה בארה"ב התרסקו בעשרות אחוזים ומדד הנאסד"ק צלל ב-80%. באותה תקופה, הוא מזכיר, השוק האמריקאי ירד במשך שלוש שנים ואז עלה בחזרה, רק כדי ליפול שוב במשבר הסאב-פריים.

 

כך נוצר לדברי מונטל 'עשור אבוד' בכלכלה האמריקאית, כש"בין שנת 2000 ל-2010 מדד ה-500 S&P ירד". מבחינתו הלקח ברור: "תמיד לפזר את ההשקעות גם גאוגרפית וגם סקטוריאלית. להיזהר מטרנדים שבאים והולכים וגם מהשקעה במניות יקרות".

כולם מדברים עכשיו על השקעה ב-S&P ובנאסד"ק, זה נכון להשקיע שם?
"אם תרוץ אחרי טרנדים כנראה לא תעשה טוב, כי אתה הרי לא מזהה את הטרנד לפני שהוא קרה אלא רק אחרי, כשהוא לקראת הסוף שלו".

מונטל מציין כי "העליות וגם התיקונים בשנים האחרונות הרבה יותר חדים מבעבר. ייתכן שזה קורה בגלל תעבורת הנתונים המהירה יותר, קלות החשיפה למידע וכמובן - העובדה שבכל פעם יש 'קטר' אחר בדמות שבבים, AI ועוד.

"תיקי ההשקעות שלנו מורכבים מחלק קטן של מניות בישראל, לצד מניות בארה"ב בהיקף של יותר מ-60% מהחלק המנייתי. אנחנו מחזיקים גם באירופה ובשווקים מתעוררים, כי יש הזדמנויות בכל העולם, ולא נכון להיות רק בארה"ב".

"ארה"ב סיפקה ביטחון"

ומה לגבי השוק בישראל?
"כדאי לזכור שבאותו עשור שבו ה-500 S&P ירד, השוק בתל אביב עלה ב-8% כל שנה. גם זה מוכיח את חשיבות הפיזור. גם כעת, התמחור של המניות בתל אביב נוח, למרות שהשוק המקומי עלה ביותר מ-20% מאז השפל באוקטובר האחרון. המשך העליות תלוי כמובן במצב שיתפתח בצפון. אי-ודאות ממושכת יכולה להשאיר את השוק זול לעוד תקופה ארוכה".

מונטל מספר שברבעון הרביעי של 2023 במנורה "קנינו הרבה יותר בארץ, הסטנו כספים למניות, אג"ח קונצרניות וממשלתיות. כעת, אחרי התיקון בשוק אנחנו ממשיכים להגדיל החזקות בתל אביב, בהדרגה, שכן השוק המקומי כבר לא זול כמו שהיה".

מה שסייע לדבריו להחלטת הקנייה בשוק המקומי, למרות שהמלחמה בדרום רק החלה, היה נאום ה"Don't" המפורסם של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שסיפק "קצת יותר ביטחון שארה"ב תעצור כאן מלחמה יותר קשה, בעיקר בצפון".

בארץ - נדל"ן ובנקים

כשמונטל מתבקש להמליץ על בניית תיק השקעות הוא מחלק את תשובתו לשני סוגי משקיעים. לצעירים יותר הוא ממליץ להשקיע מחצית מהתיק במניות (35% בחו"ל ו-15% בישראל). בקרנות הפנסיה שעליהן הוא מופקד 27% מהתיק מושקע באג"ח מיועדות (שהנפיקה המדינה ומבטיחות תשואה של 4.86%). היתרה כוללת החזקה של 7% באג"ח סחירות (2% באג"ח ממשלת ישראל, 2% בקונצרניות מקומיות ו-3% באג"ח חו"ל) והשקעות לא סחירות, אליהן יכול משקיע פרטי להיחשף רק דרך הגופים המוסדיים.

למשקיעים מבוגרים יותר (60 פלוס) הוא ממליץ על חשיפה של 23% בלבד למניות (16% בחו"ל ו-7% בישראל), ולצד רכיב האג"ח המיועדות, כרבע מהתיק באג"ח סחירות (9% באג"ח ממשלת ישראל, עוד 11% בתחום הקונצרני ו-6% באג"ח בחו"ל) ורוב היתרה באפיק הלא סחיר.

 

באשר לאפיקי השקעה מומלצים בתיק המניות, בשוק המקומי מצביע מונטל על סקטור הנדל"ן שצפוי לתת לדעתו תשואה עודפת בתקופה הקרובה: "הנדל"ן למגורים ייהנה מהורדת הריבית, וגם מהמחסור הנוכחי בפועלים, העיכוב במסירת דירות חדשות והעובדה שיש חברות שנקלעו לבעיות (שיובילו לעליית מחירי הדירות, נ"א). ברור שהתחום לא מעניין כמו בתחילת המלחמה אבל הוא עדיין מושך". תחום נוסף שהוא מסמן בארץ הוא הבנקים, ש"אינם זולים, אבל ביחס לעולם הם בתמחור סביר".

בעולם - עדיפות לארה"ב

במנורה נותנים כאמור משקל עודף להשקעה במניות בארה"ב, שכן לדברי מונטל "הכלכלה שם צומחת ריאלית בקצב של 2% עד 2.5% ביחס לצמיחה אפסית באירופה. הכלכלה האמריקאית נראית במצב יותר טוב מהכלכלות האחרות למרות שהשוק שם מעט יקר יותר. החדשנות הטכנולוגית שם הביאה לתשואות עודפות בשנים האחרונות, ועשויה לתרום לצמיחת הרווחים שלהן גם השנה".

עם זאת הוא מגלה שמנורה נמצאת בחשיפה נמוכה יותר לטכנולוגיה מאשר בשנה שעברה: "אנחנו מחפשים חברות בתמחור סביר וצמיחה מעניינת, כי יש חברות שהפכו מאוד יקרות וצריכים להיות יותר זהירים". שתי חברות מעניינות לדעתו להשקעה הן יצרנית השבבים אפלייד מטיריאלס ומטא (פייסבוק) - "הגדלנו חשיפה לשתיהן כי הן היו בתמחור הרבה יותר סביר מהחברות שסביבן".

ובכל זאת, נאמן למשנת פיזור הסיכונים, מונטל מעדיף בוול סטריט השקעה בסקטורים אחרים, כמו בנקים ואנרגיה מסורתית. "אנחנו משקיעים בבנקים איכותיים שנסחרים במכפילים חד-ספרתיים עם תחזיות רווח צנועות. להערכתנו השוק מתמחר בחסר את ההתאוששות בפעילות הבנקאית הקשורה לשוק ההנפקות, המסחר בבורסה ושוק המיזוגים והרכישות, במיוחד על רקע סביבה של ריבית יורדת הצפויה במחצית השנייה של השנה. זה נכון לארה"ב, יפן ואירופה".

באשר לתחום האנרגיה המסורתית, שסבל בשנים האחרונות מיחסי ציבור שליליים, מונטל אומר כי "הביקוש לנפט ממשיך לעלות יחד עם הצמיחה העולמית והמעבר של האוכלוסיות בהודו, סין ובמדינות מתפתחות למעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר. עקב הימנעות חלק מהמשקיעים מהשקעה בסקטור זה, נוצרו הזדמנויות רבות בחברות ללא מינוף, עם תזרים חזק ותמחור מאוד אטרקטיבי".

עוד כתבות

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר