גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מושפע מהמשפחה ומאתרי הכלכלה יותר מאנשי המקצוע: קווים לדמותו של המשקיע הישראלי

מחקר של הבורסה בדק מה רמת התעוזה וחיבת הסיכון בקרב המשקיעים המקומיים, ועד כמה ההתפתחויות הגיאופוליטיות משפיעות על ההחלטות שלהם ● במבט קדימה – 40% מהמשקיעים הפעילים שוקלים להרחיב את התיק, ו-41% ממי שאינו משקיע סבור שיעשה זאת השנה ● המחקר בוצע בקרב האוכלוסייה היהודית בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock

המשקיע הישראלי מחזיק בממוצע 3.4 מוצרי השקעה, מנהל את התיק באופן עצמאי, משקיע מחוץ לישראל ומושפע יותר מהעיתונות הכלכלית מאשר מהיועץ בבנק - אלו הם חלק מממצאי מחקר שפרסמה הבורסה לניירות ערך.

מאחורי הקלעים של טרנד ההשקעות ב־500 S&P: הטעויות שכדאי להימנע מהן
כסף בקיר | פעם אחת ולתמיד: איזו דירה כדאי לרכוש - חדשה או יד שנייה?
סלינה צללה בעשרות אחוזים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסופ"ש

המחקר בוצע על ידי חברת "שילוב" באמצעות סקר אינטרנטי בקרב מדגם מפאנל גולשי iPanel, שבו השתתפו 1,297 נשאלים מקרב האוכלוסייה היהודית בישראל (57% גברים והשאר נשים), מהם 994 משקיעים בהווה ובעבר (699 מתוכם משקיעים פעילים). הסקר נערך בינואר, כך שהמשתתפים בו כבר הביאו בחשבון את השפעות המלחמה, ואת ניסיונות החקיקה המשפטית, שלפי הסקר הובילה רבע מהמשקיעים להוציא השקעות לחו"ל.

"מניתוח המגמות ניתן לציין שהמשקיע הישראלי פועל כיום בסגנון יותר 'קיומי' - זקוק ליותר ביטחון ומידע, מביע זהירות ויתר חשיבות לבחינת רמת הסיכון, והוא בעל צורך מוגבר ב'עוגנים' המייצגים ודאות - כמו אמון בהנהלת החברה שבה משקיע, לצד המלצות של משפחה וחברים", נכתב במחקר.

איך משקיעים מקבלים החלטות השקעה? לפי המחקר, "בבחינת הגורמים לבחירה במוצר השקעה, הבולטים ביותר הם רמת סיכון, ביצועי עבר ועמלה נמוכה". התשובה השכיחה ביותר לשאלה מי משפיע על החלטה לגבי תיק השקעות אצל משקיעים בניהול עצמי, היא המשפחה - 35%, ואחריה העיתונות ואתרים כלכליים - 33%. רק אחר כך מגיעים יועצים פיננסיים ויועצי השקעות בבנק (30% כל אחד). 23% מושפעים מדוחות כספיים ואתר הבורסה.

נכון להיום 18% מהמשקיעים מושפעים מבלוגים ופורומים ו-15% מרשתות חברתיות. נזכיר שבוול סטריט פרחו לפני כשנתיים מניות meme כמו גיימסטופ, שזינקו על רקע המלצות סוחרים ברשת החברתית רדיט.

רוב המשתתפים בסקר שיש או היה להם תיק השקעות, העידו על ניהול עצמאי - 58% באופן עצמאי בלבד, ו-13% בניהול עצמי ומנוהל. בין אלו שמנהלים תיק עצמאי, 41% מעדיפים פלטפורמת השקעה של הבנק ו-30% של בית השקעות. בין 44% ממשתתפי הסקר שהתיק שלהם מנוהל, כמחצית עושים זאת בבתי ההשקעות.

מניות ישראליות, מדדים בחו"ל

לפי הנתונים, מניות ישראליות הן מוצר ההשקעה הפופולרי ביותר, כש-46% מהמשקיעים הפעילים בניהול עצמי ציינו שהם משקיעים בהן. מניות בחו"ל/זרות נמצאות בתיקי 42% מהמשקיעים העצמאיים. בתחום המדדים, מדדי חו"ל נמצאים ב-72% מהתיקים, לעומת 68% במדדים בארץ.

מוצרי ההשקעה השכיחים ביותר הם פיקדונות בנקאיים - 46%, מטבע חוץ - 27%, וכן אג"ח וקרנות נאמנות. שיעור המשקיעים בקריפטו עומד על 9%, ללא הבדל מאפייני מגדר, אזור מגורים או רמת הכנסה, אך בשיעור נמוך יותר של 21% מהמשקיעים המבוגרים יותר (50+) לעומת 53% מגילאי 30-49.

42% משקיעים בהשקעות מקומיות בלבד, בעוד ש-50% משקיעים גם בישראל וגם בחו"ל ו-8% רק בחו"ל. בבורסה מציינים שהנתונים דומים לממצאי הסקר מהשנה שעברה ומוסיפים כי "קיים עיוות רגולטורי המייצר אפליה בין המוצרים המקומיים לזרים, שלמעשה מעודד את הגופים המוסדיים להסיט השקעות של הציבור לחו"ל. כך למשל קיים איסור על מוסדיים ישראלים לגבות דמי ניהול בגין רכישת מוצרים על מדדים מקומיים, אך למרבה האבסורד איסור דומה לא חל על רכישת מדדים זרים".

בין 50 אלף ל-500 אלף שקל

באשר להיקפי התיקים, המחקר מעלה שכשליש מהתיקים המנוהלים בניהול עצמי הם בעלי שווי של פחות מ-50 אלף שקל, וקרוב לרבע מנהלים מעל חצי מיליון שקל. רוב המשקיעים בניהול עצמי, 53%, מחזיקים בתיק השקעות בשווי של 100 אלף שקל ומטה. שליש מנהלים תיק ששווה בין 100 אלף ל־500 אלף שקל, ו־14% מנהלים תיק בשווי של 500 אלף שקל ומעלה. 

37% מהמשקיעים העצמאיים נוהגים לבדוק את תיק ההשקעות בתדירות של פעם-פעמיים בשבוע, והיתר נחלקים שווה בשווה בין כאלו שבודקים יותר, לכאלו שבודקים בתדירות נמוכה יותר. 39% מהמשקיעים מבצעים פעולה פעם בכמה חודשים או פחות מכך, 32% מבצעים פעולה פעם-פעמיים בחודש, ו-11% מהמשקיעים מבצעים פעולה פעם ביום לפחות (מהם 4% העידו שהם מבצעים כמה פעולות בכל יום).

עוד עולה כי 30% מהמשקיעים עושים שימוש כלשהו, לרוב מזדמן, בכלי AI לקבלת החלטות השקעה.

מחכים להפחתת המס והחלפת הממשלה

נתון מעניין מהמחקר הוא שכרבע מהנשאלים בסקר לא ידעו או לא זכרו באילו סקטורים הם מושקעים. בין אלה שהשיבו על השאלה, 38% מהמשקיעים בניהול עצמי מושקעים בהייטק, והסקטורים המובילים האחרים הם בנקים - 30%, נדל"ן ובנייה - 22% וכן תעשייה ושירותים פיננסיים, עם 19% כל אחד.

לשאלה היכן היו משקיעים 100 אלף שקל, 47% מהמשקיעים הפעילים השיבו שבשוק ההון, עלייה של 8% מסקר קודם. הנכונות להשקיע בנדל"ן פחתה משמעותית - רק 15% היו בוחרים בה, ירידה של 6% מסקר קודם.

הסקר מוצא שישנה עלייה בחשש מהפסד בהשקעות בשוק ההון. לפי הסקר, שני החסמים המרכזיים לכניסה להשקעה בשוק ההון הם היעדר כסף פנוי וחשש להפסדים. היעדר כסף פנוי צוין על-ידי 60% מהנשאלים, עלייה לעומת סקר קודם, וגם החשש מהפסד גדל. עוד חסם הוא חוסר זמן, ובקרב אלה שאינם משקיעים כלל כמחצית ציינו כחסם את חוסר ההבנה. מנגד, היכרות עם משקיעים בסביבה הקרובה היא גורם משמעותי שעשוי להקל עבורם על כניסה להשקעה.

בבורסה מציינים כי "אחד הממצאים הבולטים הוא החשיבות הרבה שמקנה ציבור המשקיעים למס רווחי הון". אחת השאלות בסקר הייתה על הורדת המס מ-25% ל-20%, ו-14% מהמשקיעים העצמיים ציינו שהדבר ישפיע במידה רבה מאוד ועוד 30% אמרו שישפיע במידה רבה על הנכונות להשקיע עוד; 8% היו אדישים לכך.

עוד דבר שישפיע לטובה על נכונות ההשקעה הוא שינוי הממשלה: 33% מהמשקיעים הפעילים ציינו זאת כגורם שיגביר את פוטנציאל ההשקעה בשוק, לעומת 8% שהעריכו כי תהיה לכך השפעה שלילית. בין משקיעי העבר ואלה שכלל לא משקיעים, 31% ו-18% ציינו השפעה לחיוב, לעומת 11% ו-8% כגורם שלילי, בהתאמה.

אירועי ה-7 באוקטובר והרפורמה המשפטית מוזכרים כזרזים ליציאה מהשוק, וכרבע ממשקיעי העבר ציינו השפעה שלילית של המלחמה. 20% ממשקיעי העבר מציינים את הרפורמה כגורם שלילי, וכרבע מהמשקיעים הפעילים העבירו השקעות לחו"ל בשל הרפורמה - רובם מחצית מההשקעות או יותר. "הרפורמה היא הגורם השלילי ביותר מבחינת המשקיעים הפעילים, ואילו המלחמה היא הגורם השלילי ביותר מבחינת משקיעי עבר", אבחנו בבורסה.

ומה בנוגע לעתיד? לפי המחקר, "ניכרת אופטימיות זהירה עם נכונות להרחבת התיק בקרב 40% מהמשקיעים הפעילים". רק 6% מעריכים שיקטינו את התיק. 41% ממי שאינו משקיע סבור שיעשה זאת השנה.

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות