גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוקראינה מתקשה בשדה הקרב, ובמערב מתווכחים: האם מלחמה כוללת בדרך?

נשיא אוקראינה מאשר שצבאו נמצא "בנסיגה איטית", ומתקשה להגן על שמי ארצו בהיעדר סיוע אמריקאי ● במקביל, ראש ממשלת פולין מזהיר כי אירופה נמצאת "ערב מלחמה", כמו ב־1939 ● דונלד טראמפ מסכים, ואומר שרק הוא יכול למנוע אותה

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי באזור סומי / צילום: Reuters, IMAGO
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי באזור סומי / צילום: Reuters, IMAGO

ביום שישי הטוב של חג הפסחא, רטט של חלחלה עבר במגוון של ערי בירה מערביות, משני צדי האוקיינוס האטלנטי. את הרטט העביר ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק. הוא התראיין בשורה של עיתונים באירופה, ודיבר בחומרה מיוחדת על המשבר המחמיר ביחסי המערב עם רוסיה.

הוא נשאל על השימוש הראשון מאז ומעולם שרוסיה עשתה נגד העיר קייב, באור יום, בטילים היפר־סוניים (שמהירות תעופתם גדולה פי חמישה ויותר ממהירות הקול). האם השימוש הזה מגביר את הסכנה שארצות אירופה ייגררו אל המלחמה?ֿ

"אני שומע את השאלה הזו בכל מקום", השיב טוסק. "היא מתגלגלת בין ראשי מדינות וראשי ממשלות. אפילו נכדיי מציגים לי אותה. אינני רוצה להפחיד איש, אבל מלחמה אינה עוד תפיסה מופשטת שאבד עליה הכלח. חובתנו היא להתכונן להגנתנו". חלק מן העיתונים ייחסו לו את המילים "אירופה נמצאת ערב מלחמה".

ארצו של טוסק נמצאת בחזית. היא גובלת במובלעת הרוסית המערבית ביותר באירופה, קלינינגרד. יש לה גבול ארוך עם בלארוס, עצמאית רק לכאורה, שהיא שלוחה צבאית ומדינית לכל דבר של רוסיה.

''כלכלת מלחמה - צרפת מתכוננת״, מכריז העיתון הצרפתי ׳לה דפש׳ (29.3)ראש ממשלת פולין דונלד טוסק: אנחנו חיים ערב מלחמה. שער העיתון הפולני ׳גאזטה ויבורצ׳ה׳ (29.3)

בשבוע שעבר, טיל שיוט רוסי חדר אל המרחב האווירי של פולין, בדרכו אל יעד באוקראינה. הוא שהה שם רק 40 שניות. ההגנה האווירית של פולין לא יירטה אותו, מפני שמסלול הטיל הראה כי הוא אינו מכוון נגד יעד פולני.

״יימלטו משדה הקרב״

סיבה קצת משונה לא ליירט. כשלעצמה היא כמעט מאשרת את מה שהכריז רודן בלארוס לוקשנקו בשבוע שעבר. הוא בטוח שאם כוחותיו יתקפו את שכנתו ליטא, החיילים הגרמנים והאמריקאים בנאט"ו "יימלטו משדה הקרב בהיתקלות הקשה הראשונה". ליטא חברה בנאט"ו, ואמנת נאט"ו מיוסדת על העיקרון של עזרה הדדית. העיתון הגרמני 'פרנקפורטר אלגמאיינה צייטונג' כתב בסוף השבוע שעבר, שהשאלה אינה אם לוקשנקו צודק, אלא אם לוקשנקו ופוטין מאמינים שנאט"ו לא תבוא להגנת ליטא. או אז, כתב העיתון, נראה שאמינותה של נאט"ו מוטלת בספק. נאט"ו לא אמינה היא נאט"ו נטולת הרתעה.

אמינותה אמנם מוטלת בספק מאז שדונלד טראמפ הכריז בתחילת מרץ, שהוא לא ינקוף אצבע לטובת חברות נאט"ו שלא עמדו ביעד של הקדשת 2% מן התל"ג שלהן להוצאות ביטחון. יתר על כן, הוא לא רק יגיב באדישות, אלא הוא יעודד את רוסיה לתקוף את הארצות שאינן נושאות בנטל.

בין אם הוא התכוון ובין אם לא, המסר החוזר ממנו לנאט"ו הוא שרעיון ההגנה הקיבוצית של המערב הוא לזרא לו. בלי הגנה קיבוצית אין נאט"ו, ובלי נאט"ו אין בעצם מחסום להתפשטות רוסית מערבה. מה שמביא אותנו אל החרדה הנוספת, הגוברת והולכת בבירות המערב: היחלשותה הצבאית והכלכלית של אוקראינה.

הלכה תחנת הכוח

לא התממשה התקווה לניצחון אוקראיני מכריע בשדה הקרב, שיסיים את המלחמה ויהדוף את רוסיה אל עמדות הפתיחה שלה. מקור התקווה, אולי הפנטזיה, היה סדרת ניצחונות מקומיים מפתיעים של צבא אוקראינה בסוף הקיץ של 2022.

ציפייה למתקפת נגד גדולה של אוקראינה באביב 2023 עוררה אופטימיות ניכרת בעיתונות המערבית, בייחוד בארה"ב. אבל הרוסים התכוננו. גלי התוקפים התנפצו על ביצורי הרוסים ובייחוד על שדות המוקשים שלהם.

מכאן ואילך אוקראינה עצמה עברה אל מגננה. לקראת סוף 2023 התחוורה חולשתה החמורה ביותר: מקור הנשק העיקרי שלה הסתתם בגלל הקיפאון הפוליטי בוושינגטון. הגיעו הדברים לידי כך, שיחידות אוקראיניות בקו החזית נשארו כמעט ללא תחמושת.

נשיא אוקראינה דיבר בסוף השבוע בפעם הראשונה על נסיגה איטית אל קווי הגנה חדשים. בהיעדר סיוע אמריקאי, אוקראינה מתקשה להתגונן מפני התקפות הטילים והמל"טים, היומיות והליליות. כך אבדה לה לפני שבוע ויותר אחת מתחנות הכוח החשובות ביותר באזור חרקיב, העיר השנייה בגודלה. כרגיל, שני הצדדים סובלים אבדות כבדות, מאות חיילים נהרגים מדי יום. אבל לרוסיה יש עתודות ענקיות בשעה שאוקראינה מתקשה למלא את השורות.

אוקראינה תלויה אפוא באירופה, וזו אינה תלות טובה. האירופים אמנם הזרימו 160 מיליארד דולר בשנתיים האחרונות, ובכלל זה גם סיוע צבאי ניכר. אבל אין לאירופים הכלים, המשאבים וכנראה גם כוח הרצון להיכנס לנעלי אמריקה. יתר על כן, אין שוויון להיטות לעזור לאוקראינה.

לפני קצת יותר משבועיים, יו"ר הסיעה הסוציאל־דמוקרטית בבונדסטאג של גרמניה קרא "להקפיא את המלחמה", זאת אומרת לקבל את שליטתה של רוסיה בחמישית משטחי אוקראינה. הוא עורר שאט נפש מצד רוב המערכת הפוליטית, אבל הוא עדיין יו"ר הסיעה של מפלגת השלטון.

לעומת זאת, נשיא צרפת מאקרון העלה את הרף לפני קצת יותר מחודש, כשדיבר על האפשרות של הצבת חיילים צרפתיים באוקראינה. אבל הוא נתקל בהתנגדותם הפומבית המיידית של מנהיגים אירופיים אחרים. לא עלה יפה נסיונו להביא את הרוסים לכלל מחשבה שנייה על התוצאות של מעשיהם. אם בכלל, הרטוריקה הרוסית הקצינה. אבל הצרפתים מוסיפים לגלות נחישות.

ביום ג' שעבר, שר ההגנה של צרפת דיבר על האפשרות של התערבות ישירה כדי לכוון את התעשייה למסלולים של ייצור צבאי. זה מהלך שארצות נוקטות ערב מלחמה, או במהלכה. כותרת בעיתון מקומי הכריזה "כלכלת מלחמה - צרפת מתכוננת".

״לדון ללא רגשנות״

מתיאוש מאציני, פרשן בעיתון הפולני החשוב 'גאזטה ויבורצ'ה', כתב ביום שישי, תחת הכותרת "האזרחים אינם צריכים לחשוש מפני מלחמה, אבל עליהם להביא אותה בחשבון", כי "לא כל מאמר על איום במלחמה מצד רוסיה נועד להפיח פאניקה. הבה ניקח דוגמה מארצות סקנדינביה, שבהן דיון בהכנות למלחמה מתנהל ללא רגשנות".

דונלד טוסק סיפר בראיון לכלי תקשורת אירופיים, כי ישירוּת הזהרותיו מעוררת עליו תרעומת מצד מנהיגים אחרים ביבשת. למשל, ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס ביקש ממנו שיחדל להשתמש במילה "מלחמה" לתיאור הסכנה באירופה. היא מפחידה שלא לצורך את אזרחי ארצו, אמר סאנצ'ס.

מעניין עד כמה אין הוא רחוק במובן הזה מדונלד טראמפ. התחייבותו של טראמפ לראש הממשלה הפרו־רוסי של הונגריה ש"לא לשלוח אף פרוטה אחת לאוקראינה" מאשרת בעיניו את הבטחתו לבוחריו, שרק הוא "יכול למנוע מלחמת עולם". זה אגב גם מקור ספקנותו כלפי מלחמת ישראל בעזה.

מדהים עד כמה הוויכוח על עתיד אוקראינה פוסח על אמריקה. 62 מיליארד דולר של סיוע תקועים בקונגרס, ואין זה מן הנמנע שהם יהיו תקועים שם עד סוף השנה. מה יקרה בשנה הבאה תלוי לחלוטין בשאלה מי יישבע אמונים כנשיא ארה"ב בעוד כמעט עשרה חודשים.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה