גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משתלטת על השוק: כך עקפה סין את ארה"ב במרוץ לאגירת חשמל

דוח חדש של בנק אוף אמריקה מגלה כי היקף ההשקעה העולמית בפתרונות אגירת אנרגיה זינק בחדות בתוך שלוש שנים, ליותר מ־36 מיליארד דולר - כשהמובילה הגדולה היא סין ● ומה קורה בישראל?

תחנת כוח לאגירת אנרגיה בסין / צילום: Reuters, CFOTO
תחנת כוח לאגירת אנרגיה בסין / צילום: Reuters, CFOTO

במסגרת המאמצים הגלובליים להשגת יעדי האקלים ומעבר לאנרגיה נקייה, יותר ממשלות משקיעות בפתרונות לאגירת חשמל, אשר מחפים על מגבלות שקשורות לרוב למזג האוויר. אולם לפי דוח חדש של בנק אוף אמריקה, בינתיים השליטה של סין בתחום היא מוחלטת.

18 מיליארד דולר ל-50 מטוסים: ארה"ב מתקדמת לעסקת ענק עם ישראל
"המשמעותי ביותר מאז קאסם סולימאני": כל הפרטים על חיסול הבכיר האיראני בלב סוריה

התורה היא כזאת: לוקחים את ההספק שלא נצרך בשעות השפל, שומרים אותו במתקנים כאלה ואחרים בקרבה לאזורי הביקוש - ובעת הצורך מזרימים אותו ברשת החשמל לפי הדרישה. כך, פוחתת התלות ברשתות הולכה ארוכות, ואם יש הפסקת חשמל אפשר להתגבר עליה באופן מיידי. בד בבד, אגירת אנרגיה חשובה במיוחד בישראל בכל הנוגע לאנרגיות המתחדשות, שמתבססות בכ־96% על סולאר.

פתרונות האגירה מאפשרים לשמור את עודפי הייצור משעות האור, ולהפחית את התלות בתחנות כוח פוסיליות. בבנק אוף אמריקה צופים כי ככל שקיבולת הסוללות כחלק מרשת החשמל תגבר, יפחתו תעריפי החשמל בשעות שיא, ומחירי השפל יישארו יציבים יותר. זאת, משום שאלו מפחיתים את הצורך בדלקים.

בשבוע שעבר נחשפה בגלובס תוכנית נגה - ניהול מערכת החשמל, להטמעת כ־2,500 מגה־וואט (מיליון וואט־לשעה) למתקני אגירה. זו תוכנית ראשונה בישראל, אך בקנה מידה בינלאומית היא זניחה לעומת העולם. היקף ההשקעה העולמית בפתרונות האגירה זינק מפחות מ־5 מיליארד דולר ב־2020 ליותר מ־36 מיליארד דולר ב־2023, כשהמובילה היא כאמור סין. לפי בנק אוף אמריקה, בתום השנה שעברה עמדה סין על 33 ג'יגה־וואט (מיליארד וואט־לשעה) בפתרונות אגירה, יותר מפי שניים מארה"ב. לצורך ההשוואה, לפי נתוני נגה, ההספק המקסימלי של תחנות הכוח בישראל עומד על כ־17.5 ג'יגה־וואט, וכ־5 ג'יגה־וואט של אנרגיות מתחדשות. יתרה מכך, בשנת 2023 לבדה, סין הוסיפה 22 ג'יגה־וואט - פי ארבעה יותר מ־2022.

 

מרימים פרויקט בשנה

סין היא צרכנית האנרגיה הגדולה בעולם, בהיקף שגדול פי 1.6 מארה"ב שמדורגת במקום השני. במבט צופן פני עתיד, הפער בינה לבין העולם רק צפוי לגבור: כיום, יש 72 ג'יגה־וואט שנמצאים בשלבי תכנון או בנייה, לעומת 36 ג'יגה־וואט בארה"ב. בה בעת, מרגע ההכרזה על פרויקט אגירה בסין, לוקח בממוצע כשנה לחבר אותו לרשת, מול כשלוש שנים בארה"ב.

לפי התוכניות, האמריקאים צפויים לסיים את 2024 עם 30 ג'יגה־וואט ואת 2025 עם 40 ג'יגה־וואט - יותר מפי 20 מהמצב ב־2020 ברמה הגלובלית, הספק פתרונות האגירה העולמי כיום עומד על פחות מ־10% מההספק שהוסיפה סין ב־2023 בלבד. בשנתיים הקרובות, צפויות מדינות העולם שאינן ארה"ב להוסיף כ־17 ג'יגה־וואט פתרונות אגירה בלבד.

מן הזווית הישראלית, ניתן ללמוד עד כמה דווקא מדינות שטופות שמש בארה"ב מובילות את הטמעת פתרונות האגירה, עבור תחום הסולאר. קליפורניה היא המובילה, עם 5.6 ג'יגה־וואט אגירה מותקנת בתום 2023 - פי עשרה מב־2020. עם זאת, מי שצפויה לעקוף אותה כבר בשנה וחצי הקרובות היא טקסס, שרק בשנה הנוכחית צפויה לחבר לרשת החשמל 7 ג'יגה־וואט פתרונות אגירה.

במסגרת התחום יש פתרונות שונים, כמו אגירה תרמית או מכאנית, אך עיקר המוצרים מתבססים על אנרגיה כימית - סוללות. בתוך הסוללות ישנם סוגים שונים שמשפיעים על קצב הטעינה או הפריקה, אך בבנק אוף אמריקה מציינים כי 99.8% מהאגירה הכימית בארה"ב מתבססת על ליתיום־יון.

מגמה מעניינת שעליה מצביעים בבנק אוף אמריקה, היא שמחירי מערכות אגירה לארבע שעות התייקרו בין השנים 2023־2021 ב־21%. מנגד, המחירים בסין צנחו ב־34%, וביתר העולם ירדו בשיעור מתון בהרבה - 3%.

אנרגיות מתחדשות

לצד סוללות, אחד מכלי אגירת האנרגיה שעומדים לרשות מנהלי המערכת בישראל ובעולם הוא אגירה שאובה. פרויקטים מסוג זה הם תחנות כוח הידרו־אלקטריות, שבהן נפילת מים מגובה גורמת להנעת טורבינות המייצרות חשמל. המתקן מאפשר ייצור בשעות העומס, באמצעות שאיבת מים מחזורית ממאגר במפלס נמוך למאגר מים במפלס גבוה. היתרון המרכזי של אנרגיה שאובה היא היכולת להפעיל אותה באופן מיידי לפי דרישה.

במדינת ישראל, עומדת לרשות נגה תחנת האגירה שאובה במעלה גלבוע, בעלת הספק של 300 מגה־וואט. פרויקט דומה בכוכב הירדן, בעלות של כ־1.7 מיליארד שקל, סובל מעיכובים. כפי שפורסם בגלובס, לוחות הזמנים להקמה התארכו בכמה חודשים בשל עזיבתם של כ־70 מהנדסי חברת GE (ג'נרל אלקטריק) האמריקאית בעקבות המלחמה.

בבנק אוף אמריקה אמנם מציינים כי ברשות מנהל המערכת האמריקאי עומד הספק אגירה שאובה גדול משל הסוללות, אבל בטווח הארוך - האנליסטים לא רואים היתכנות ארוכת טווח בתחום בשל ההשלכות הסביבתיות של מיזמים מסוג זה.

עוד כתבות

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת פיגוע בירושלים / צילום: דוברות מד''א

חשד לפיגוע בשער הפרחים בירושלים


המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; הבית הלבן: הנשיא ביידן ונשיא מצרים א-סיסי דנו בעסקה. ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • כל העדכונים 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; טבע מזנקת ב-6%, אלוני חץ יורדת בכ-4%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.2% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספר תווי החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"