גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הג'וקר הפוליטי בארה"ב? רמז: לא עזה

על רקע משברים גלובליים עצומים קצת קשה להאמין שהנושא שעשוי לעזור לביידן יותר מכל הוא, עדיין, הפלות מלאכותיות ● עובדה, הרפובליקנים רועדים מפחד

תומכות בזכות ההפלה באוהיו, שהצביעה בעד במשאל עם באוקטובר. גל נגד לפסיקת העליון / צילום: Associated Press, Joe Maiorana
תומכות בזכות ההפלה באוהיו, שהצביעה בעד במשאל עם באוקטובר. גל נגד לפסיקת העליון / צילום: Associated Press, Joe Maiorana

ג'ון זוגבי, סוקר דעת קהל אמריקאי, הוא שטבע את המימרה, "סקרים אינם מדע, הם אמנות", או על כל פנים היה מראשוני משתמשיה. זה היה, אם אינני טועה, סביב הבחירות של 2000, שנת ההתנגשות המפורסמת בין אל גור לג'ורג' בוש הבן, שהוכרעה בפחות מ־600 קולות במדינת פלורידה.

ערב הבחירות שררה הסכמה כמעט מלאה בין הסקרים, שלבוש מובטח ניצחון. סקרים אחדים העמידו אותו ביתרון של 5%-9%. בסופו של דבר הוא הפסיד במניין הקולות הכללי בהפרש של חצי מיליון, וניצח רק בזכות שיטת הבחירות הארכאית של חבר האלקטורים.

פרשנות | תוכנית ביידן: לצנן את היחסים הבינלאומיים ולנטרל מרעומים במזרח התיכון ובמזרח הרחוק 
פרשנות | אוקראינה מתקשה בשדה הקרב, ובמערב מתווכחים: האם מלחמה כוללת בדרך? 
פרשנות | בדרך אל דונלד טראמפ ואל 1940

זוגבי הזהיר שסקרים באמריקה מצריכים לא רק מדגמים טובים, אלא גם שקלול. זאת אומרת, אין זה מספיק לספור את הקולות הניתנים בסקר לכל מועמד. צריך לחשב את הסבירות שהמרואיין יגיע אל הקלפי. זה נכון בכל מקום, אבל נכון במיוחד בארץ המפורסמת באדישות בוחריה.

בארה"ב יש יום בחירות קבוע, אחת לשנה, והוא משמש לכל מיני צרכים אלקטורליים, ארציים ומקומיים. הוא אינו יום שבתון. אמריקאים ואמריקאיות צריכים לעשות מאמץ להגיע אל הקלפי, ולא פעם הם נאלצים לעמוד בתורים ארוכים, לפעמים במשך שעות, על חשבון זמנם החופשי או במקום לעבוד. בשנים האחרונות גברה הנטייה להצביע באמצעות הדואר, אופציה שאינה קיימת ברוב הארצות, והיא מגדילה כמובן את מספר המצביעים. אבל רוב המצביעים מוסיפים להעדיף את הקלפיות.

השאלה היא מיהם רוב המצביעים. באמריקה אנשים צריכים להירשם כדי להצביע. כמעט רבע מבעלי זכות הבחירה אינם טורחים להירשם. מה מביא אנשים להירשם, או להצביע?

ואף כי כולנו למדנו (מפי ג'יימס קרוויל, יועץ הבחירות המחוספס של ביל קלינטון) כי "זו הכלכלה, טמבל", התברר במרוצת השנים שזו דווקא לא הכלכלה, או לפחות לא רק הכלכלה. מספר גדול מאוד של אמריקאים מצביעים הצבעה רגשית, או הצבעה של זהות קבוצתית.

הבריאות היא לא העיקר

הבה נחשוב על עיר תעשייה שוקעת במדינת אוהיו, שבה אנשים איבדו מקומות עבודה המכבדים את בעליהם בתעשייה הכבדה. ידם אינה משגת לממן את ביטוח הבריאות של ילדיהם. האין זה מובן מאליו שהם יצביעו בעד מועמד המבטיח לתקן את מצב העניינים הזה?

התשובה המדהימה שניתנה באמריקה בתחילת העשור הראשון של המאה הייתה 'לא, תודה'. מצביעים על סף העוני, ללא ביטוח בריאות, העדיפו מועמדים של הימין שהבטיחו להם לפעול נגד הפלות מלאכותיות ונגד נישואים חד־מיניים. זה עבד ב־2004, כשג'ורג' בוש הבן חזר ונבחר בזכות ניצחון לא גדול במדינת אוהיו. ספק אם הוא היה מושג אלמלא נהרו נוצרים ימנים אל הקלפי; והם לא היו נוהרים אלמלא שוכנעו להתגייס נגד הפלות ונגד הומוסקסואלים.

בחצי המאה האחרונה הפלות מילאו תפקיד מרכזי בהתוויה מחדש של מסלולי הפוליטיקה האמריקאית. ההתנגדות המאורגנת להפלות התחילה ב־1973, לאחר שבית המשפט העליון האציל את הגנת החוקה על הפלות בפסיקה שנויה מאוד במחלוקת.

בסיס התמיכה של המפלגה הרפובליקנית התחיל להשתנות לרגל נהירת הימין הנוצרי. מפלגה שהייתה רוב הזמן מתונה, פרגמטית ופלורליסטית התחילה להידחק ימינה. היא הכניסה התנגדות להפלות למצעה, והבטיחה למנות שופטים שמרנים לבית המשפט העליון כדי לשנות את פסיקת 1973.

שוחרות הזכות להפלה הניחו שהגנת בית המשפט העליון תהיה נתונה להן עד אחרית הימים. מה גדולה הייתה טעותן. ב־2022 בית המשפט העליון, עם רוב שמרני מוצק (6 נגד 3), ביטל את פסיקת 1973, והחזיר את ההחלטה לידי כל אחת מ־50 המדינות. הימין הנוצרי ניסה מיד להחמיר את ההגבלות וכמעט לאסור הפלות מעיקרן.

גל הנגד

שיכרון ההצלחה של מתנגדי ההפלות הניב בדיוק מה שהניבה פסיקת בית המשפט לפני 50 שנה: גל נגד. הוא נתן את אותותיו בבחירות לקונגרס, למושלי מדינות ולבתי מחוקקים של מדינות בסתיו 2022. בן לילה נודע לרפובליקנים הפוטנציאל המזיק של החקיקה נגד הפלות. בשבוע שעבר תומך בהפלות ניצח במפתיע בהתמודדות במדינת אלבמה, ב'דרום העמוק', אחת הימניות הדתיות ביותר באמריקה.

זרים יתקשו להאמין לנוכח משברים גלובליים עצומי ממדים, שנשיאות ארה"ב תוכרע על מחלוקת בעניין הפלות. כאשר אנחנו שומעים בוקר וערב מה תעולל עזה לסיכויי ביידן, מוטב להזכיר שבאמריקה רק לעתים רחוקות בחירות מוכרעות על ענייני חוץ.

על השאלה מי יגיעו הפעם לקלפי בהמוניהם, יועצי בחירות רפובליקנים משיבים בחיל ורעדה, "תומכות הפלות". לרפובליקנים יש בעיה היסטורית בגיוס תמיכתן של נשים, בייחוד אלה המתגוררות בפרברים של המעמד הבינוני, בערים קטנות ובינוניות. זה נכון בכל סיבוב בחירות, וזה נכון בכל עניין העומד על הפרק, קל וחומר כאשר העניין הוא נושא קלאסי של זכויות נשים.

הסקרים מראים כמעט שוויון בין טראמפ לביידן, עם יתרון קל של טראמפ בזירה הארצית ויתרון מוחשי הרבה יותר בשש או שבע מדינות מפתח. זה מעמיד את טראמפ בעמדת ניצחון. אבל כאן מגיע תור האמנות־לא־מדע של זוגבי. לפני ארבע שנים נשים החרדות לגורל הזכות להפיל לא ראו את עצמן נאלצות להצביע. הבחירות השנה הן הראשונות לנשיאות מאז 1972, שבהן הפלות אסורות או עלולות להיאסר בחלקים ניכרים של ארה"ב. זה הג'וקר בחפיסת הקלפים הפוליטית.

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי