גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרדיולוג כיו"ר שופרסל? האחים אמיר מנסים להרגיע את הרגולטור, וזו התוצאה

בניסיון לפייס את הרגולטור, שבוחן האם האחים אמיר הפכו לבעלי שליטה בפועל בשופרסל מבלי להצהיר על כך, השניים מוותרים על תפקיד היו"ר ויהפכו למנכ"לים משותפים ● לראשות הדירקטוריון ימונה קרדיולוג מאיכילוב ללא ניסיון בקמעונאות ● וגם: מצנח הזהב של אברכהן יחכה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים יוסי ושלומי אמיר, הבעלים החדשים של שופרסל , מנסים לפייס את רשות ניירות ערך. השניים השלימו בתחילת החודש שעבר רכישה של כרבע ממניות רשת הקמעונאות הגדולה בישראל בתמורה ל־1.5 מיליארד שקל. הרשות בודקת אם השניים הפכו לבעלי שליטה בשופרסל בפועל למרות שאינם מוגדרים ככאלה.

בניסיון לרכך את הרגולטור, האחים צפויים לוותר כעת על תפקיד יו"ר דירקטוריון הרשת, שביקשו לקחת לעצמם, ולהתמנות במקום זאת למנכ"לים משותפים. את המהלך יזמו השניים בעצת עורכי הדין של שופרסל ממשרד גורניצקי ושות'. 

רשות ניירות ערך לשופרסל: האם האחים אמיר הם בעלי השליטה בחברה?
בן 39 בלבד וקרוב למיליארדרים ופוליטיקאים: הכירו את דמות המפתח בשופרסל
רגע לפני הפרידה משופרסל: וטרמן ואברכהן מציגים דוחות טובים ורווח שיא
האחים יוסי ושלומי אמיר לא רק השתלטו על שופרסל, הם שמו סוף לשלטון המנהלים

בד־בבד צפויה דחייה של מספר חודשים באסיפת בעלי המניות שתוכננה להתכנס השבוע, לאישור המינוי של השניים ותנאי העסקתם, וכן את תנאי הפרישה של היו"ר הקודם איציק אברכהן והמנכ"ל אורי וטרמן.

דחיית האסיפה תותיר פתוחה לעת עתה את שאלת התגמול שלו יזכו האחים אמיר (תוכנן לעמוד על 7 מיליון שקל כל אחד) וכן את תשלום פיצויי העתק לצמד הבכירים שנאלצו לפרוש - מה שבוודאי לא ימצא חן בעיניהם.

בשבועות האחרונים, מאז נכנסו למשרדי הרשת, נוהגים האחים אמיר מנהג בעלים בשופרסל. זאת, למרות שהחזקתם (24.99%) אינה מגדירה אותם כבעלי שליטה על־פי חוק. בין היתר מינו השניים עם כניסתם 6 דירקטורים חדשים ברשת - מחצית מחברי הדירקטוריון. כמו כן הודיעו האחים כי ימונו לתפקידי יו"ר ומנכ"ל שופרסל (יוסי ושלומי אמיר בהתאמה) במקום אברכהן ווטרמן.

בשבוע שעבר שיגרה רשות ניירות ערך, בראשות עו"ד ספי זינגר, שאלות לשופרסל בנושא הרכישה של האחים אמיר, וכן לשניים מהגופים המוסדיים שמכרו להם מניות: הפניקס (נותרה להחזיק 9% מהון הרשת) ואלטשולר שחם (מחזיק כ־6%). ברשות מבקשים כאמור לברר האם הושגו הבנות על תיאום מהלכים בין המוסדיים לאחים אמיר קודם למכירת המניות - תיאום אסור על־פי דין. 

ברשות ניירות ערך בודקים בין היתר האם האחים אמיר שולטים מכוח הבנות אליהן הגיעו עם הגופים המוסדיים שמכרו להם את המניות שבידיהם - 6 חברות ביטוח ובתי השקעות, שגם לאחר המכירה לאחים מחזיקים בסך־הכול בכ־40% ממניות שופרסל. כאמור, רשמית האחים אמיר לא מוגדרים כבעלי שליטה בשופרסל, מה שמשחרר אותם מהגבלות כמו עסקאות בעלי עניין.

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה כי "הרשות ממשיכה בבחינת ההשלכות המשפטיות והרגולטוריות של רכישת מניות שופרסל בידי האחים אמיר. ככל שהדבר יידרש, הוא יבוא לידי ביטוי בדיווחי החברה".

מצנח הזהב של אברכהן ווטרמן יתעכב

לצורך אישור המינוי של האחים כיו"ר ומנכ"ל, השכר שיקבלו ותנאי הפרישה של קודמיהם, זימנה שופרסל אסיפה כללית לשבוע הקרוב. אלא שכעת היא צפויה להודיע על דחייה - ייתכן שאף ל־90 יום - תקופה בה היא מעוניינת לפתור את סוגיית השליטה בהידברות עם רשות ניירות ערך. כעת מתוכנן כי השניים ישמשו כמנכ"לים משותפים, ולתפקיד היו"ר ימונה פרופ' יצחק שפירא, אחד מהדירקטורים החדשים שהכניסו לשופרסל.

בזימון המקורי לאסיפת בעלי המניות בשופרסל, שפורסם בחודש שעבר, ביקשו האחים אמיר לאשר לעצמם באסיפה שכר נדיב של 7 מיליון שקל בשנה לכל אחד. בד־בבד אמורה הייתה האסיפה לאשר את תנאי הפרישה הנדיבים של היו"ר הפורש אברכהן והמנכ"ל העוזב וטרמן.

על־פי דוחות שופרסל, עלות העסקתו המצרפית של אברכהן בשנים 2023־2024 צפויה לעמוד על 14 מיליון שקל (מסכום זה 5.7 מיליון שקל ב־2024), וזו של וטרמן על 11 מיליון שקל (מזה 4.9 מיליון שקל ב־2024).

היו"ר החדש: קרדיולוג בכיר מאיכילוב

במקום מינויו המתוכנן של יוסי אמיר לתפקיד יו"ר שופרסל, צפוי להתמנות דירקטור אחר שמונה מטעמם בחודש שעבר, הדירקטור הבלתי תלוי פרופ' יצחק שפירא. לא מדובר ככל הידוע במומחה לקמעונאות, אלא ברופא, קרדיולוג בכיר בבית החולים איכילוב, המכהן שם בתפקיד סמנכ"ל ומנהל של תחומים שונים בבית החולים.

תקוותם של האחים אמיר היא שהצבתו של יו"ר בלתי תלוי לכאורה תסיים את המחלוקת מול רשות ניירות ערך. עם זאת, יוסי אמיר, שכבר מונה לתפקיד דירקטור בשופרסל, ימשיך לכהן בתפקיד זה במקביל לכהונתו החדשה והמסתמנת כמנכ"ל משותף.

אלא שייתכן כי הבעיה העקרונית נותרת בעינה. האם האחים אמיר, שמחזיקים בפחות מרבע המניות בשופרסל, הם בעלי השליטה ברשת בפועל, כאשר המכתבים ששלחה הרשות לשופרסל ולמוסדיים נוגעים לסוגיה זו. "האחים אמיר החליטו לחשוב קודם כל על טובת העסק ולשים את האגו בצד", טוענים גורמים בסביבת שופרסל, ומעריכים כי לנגד עיניהם של השניים עומדת השבחת הרשת ולהימנע מכיפופי ידיים עם הרגולטור.

"המוסדיים לא אהבו את המינוי"

גורם מוסדי בכיר אומר לגלובס כי בדומה לרשות ניירות ערך, "גם הגופים המוסדיים לא אהבו את הכוונה של האחים אמיר להתמנות לתפקיד יו"ר ומנכ"ל שופרסל. לו הייתה מתקיימת הצבעה בנושא, לא בטוח שזה היה עובר, למרות שיש סיכוי טוב שכן. מה שברור הוא שמבחינת האחים, מה שהם הכי רוצים זה להתחיל לעבוד. הם השקיעו המון כסף, והדירקטוריון אישר תנאי פרישה נדיבים ליו"ר אברכהן ולמנכ"ל וטרמן הפורשים. ראינו שכבר החלו להתבצע מינויים חדשים כמו מנהל ביטחון חדש בשופרסל שהוא חבר הנהלה, בכיר לשעבר במשטרה ודמויות נוספות".

לגבי הוויתור על משרת היו"ר, אותו גורם אומר כי "אני מניח שהם העדיפו לוותר על התוכנית המקורית, בתקווה שזה יאפשר להם לצאת בצורה מכובדת מהסיפור הזה של עניין 'בעלי השליטה'. המוסדיים קיבלו את ההצעה למכור להם מניות, אבל להבנתי זו לא שליטה. אם האחים אמיר לא יביאו תוצאות, לא מן הנמנע שיבוצעו שינויים בחברה בעתיד (מטעם המוסדיים), ככה שאני לא חושב שיש פה שליטה. גם כעת רוב המניות (כ־40%) אצל המוסדיים, כשלאחים אמיר יש כ־25%. הם כן מקבלים את האפשרות לנהל את החברה, זו הסיבה שהמוסדיים הביאו אותם". 

עוד כתבות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר