גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרדיולוג כיו"ר שופרסל? האחים אמיר מנסים להרגיע את הרגולטור, וזו התוצאה

בניסיון לפייס את הרגולטור, שבוחן האם האחים אמיר הפכו לבעלי שליטה בפועל בשופרסל מבלי להצהיר על כך, השניים מוותרים על תפקיד היו"ר ויהפכו למנכ"לים משותפים ● לראשות הדירקטוריון ימונה קרדיולוג מאיכילוב ללא ניסיון בקמעונאות ● וגם: מצנח הזהב של אברכהן יחכה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים יוסי ושלומי אמיר, הבעלים החדשים של שופרסל , מנסים לפייס את רשות ניירות ערך. השניים השלימו בתחילת החודש שעבר רכישה של כרבע ממניות רשת הקמעונאות הגדולה בישראל בתמורה ל־1.5 מיליארד שקל. הרשות בודקת אם השניים הפכו לבעלי שליטה בשופרסל בפועל למרות שאינם מוגדרים ככאלה.

בניסיון לרכך את הרגולטור, האחים צפויים לוותר כעת על תפקיד יו"ר דירקטוריון הרשת, שביקשו לקחת לעצמם, ולהתמנות במקום זאת למנכ"לים משותפים. את המהלך יזמו השניים בעצת עורכי הדין של שופרסל ממשרד גורניצקי ושות'. 

רשות ניירות ערך לשופרסל: האם האחים אמיר הם בעלי השליטה בחברה?
בן 39 בלבד וקרוב למיליארדרים ופוליטיקאים: הכירו את דמות המפתח בשופרסל
רגע לפני הפרידה משופרסל: וטרמן ואברכהן מציגים דוחות טובים ורווח שיא
האחים יוסי ושלומי אמיר לא רק השתלטו על שופרסל, הם שמו סוף לשלטון המנהלים

בד־בבד צפויה דחייה של מספר חודשים באסיפת בעלי המניות שתוכננה להתכנס השבוע, לאישור המינוי של השניים ותנאי העסקתם, וכן את תנאי הפרישה של היו"ר הקודם איציק אברכהן והמנכ"ל אורי וטרמן.

דחיית האסיפה תותיר פתוחה לעת עתה את שאלת התגמול שלו יזכו האחים אמיר (תוכנן לעמוד על 7 מיליון שקל כל אחד) וכן את תשלום פיצויי העתק לצמד הבכירים שנאלצו לפרוש - מה שבוודאי לא ימצא חן בעיניהם.

בשבועות האחרונים, מאז נכנסו למשרדי הרשת, נוהגים האחים אמיר מנהג בעלים בשופרסל. זאת, למרות שהחזקתם (24.99%) אינה מגדירה אותם כבעלי שליטה על־פי חוק. בין היתר מינו השניים עם כניסתם 6 דירקטורים חדשים ברשת - מחצית מחברי הדירקטוריון. כמו כן הודיעו האחים כי ימונו לתפקידי יו"ר ומנכ"ל שופרסל (יוסי ושלומי אמיר בהתאמה) במקום אברכהן ווטרמן.

בשבוע שעבר שיגרה רשות ניירות ערך, בראשות עו"ד ספי זינגר, שאלות לשופרסל בנושא הרכישה של האחים אמיר, וכן לשניים מהגופים המוסדיים שמכרו להם מניות: הפניקס (נותרה להחזיק 9% מהון הרשת) ואלטשולר שחם (מחזיק כ־6%). ברשות מבקשים כאמור לברר האם הושגו הבנות על תיאום מהלכים בין המוסדיים לאחים אמיר קודם למכירת המניות - תיאום אסור על־פי דין. 

ברשות ניירות ערך בודקים בין היתר האם האחים אמיר שולטים מכוח הבנות אליהן הגיעו עם הגופים המוסדיים שמכרו להם את המניות שבידיהם - 6 חברות ביטוח ובתי השקעות, שגם לאחר המכירה לאחים מחזיקים בסך־הכול בכ־40% ממניות שופרסל. כאמור, רשמית האחים אמיר לא מוגדרים כבעלי שליטה בשופרסל, מה שמשחרר אותם מהגבלות כמו עסקאות בעלי עניין.

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה כי "הרשות ממשיכה בבחינת ההשלכות המשפטיות והרגולטוריות של רכישת מניות שופרסל בידי האחים אמיר. ככל שהדבר יידרש, הוא יבוא לידי ביטוי בדיווחי החברה".

מצנח הזהב של אברכהן ווטרמן יתעכב

לצורך אישור המינוי של האחים כיו"ר ומנכ"ל, השכר שיקבלו ותנאי הפרישה של קודמיהם, זימנה שופרסל אסיפה כללית לשבוע הקרוב. אלא שכעת היא צפויה להודיע על דחייה - ייתכן שאף ל־90 יום - תקופה בה היא מעוניינת לפתור את סוגיית השליטה בהידברות עם רשות ניירות ערך. כעת מתוכנן כי השניים ישמשו כמנכ"לים משותפים, ולתפקיד היו"ר ימונה פרופ' יצחק שפירא, אחד מהדירקטורים החדשים שהכניסו לשופרסל.

בזימון המקורי לאסיפת בעלי המניות בשופרסל, שפורסם בחודש שעבר, ביקשו האחים אמיר לאשר לעצמם באסיפה שכר נדיב של 7 מיליון שקל בשנה לכל אחד. בד־בבד אמורה הייתה האסיפה לאשר את תנאי הפרישה הנדיבים של היו"ר הפורש אברכהן והמנכ"ל העוזב וטרמן.

על־פי דוחות שופרסל, עלות העסקתו המצרפית של אברכהן בשנים 2023־2024 צפויה לעמוד על 14 מיליון שקל (מסכום זה 5.7 מיליון שקל ב־2024), וזו של וטרמן על 11 מיליון שקל (מזה 4.9 מיליון שקל ב־2024).

היו"ר החדש: קרדיולוג בכיר מאיכילוב

במקום מינויו המתוכנן של יוסי אמיר לתפקיד יו"ר שופרסל, צפוי להתמנות דירקטור אחר שמונה מטעמם בחודש שעבר, הדירקטור הבלתי תלוי פרופ' יצחק שפירא. לא מדובר ככל הידוע במומחה לקמעונאות, אלא ברופא, קרדיולוג בכיר בבית החולים איכילוב, המכהן שם בתפקיד סמנכ"ל ומנהל של תחומים שונים בבית החולים.

תקוותם של האחים אמיר היא שהצבתו של יו"ר בלתי תלוי לכאורה תסיים את המחלוקת מול רשות ניירות ערך. עם זאת, יוסי אמיר, שכבר מונה לתפקיד דירקטור בשופרסל, ימשיך לכהן בתפקיד זה במקביל לכהונתו החדשה והמסתמנת כמנכ"ל משותף.

אלא שייתכן כי הבעיה העקרונית נותרת בעינה. האם האחים אמיר, שמחזיקים בפחות מרבע המניות בשופרסל, הם בעלי השליטה ברשת בפועל, כאשר המכתבים ששלחה הרשות לשופרסל ולמוסדיים נוגעים לסוגיה זו. "האחים אמיר החליטו לחשוב קודם כל על טובת העסק ולשים את האגו בצד", טוענים גורמים בסביבת שופרסל, ומעריכים כי לנגד עיניהם של השניים עומדת השבחת הרשת ולהימנע מכיפופי ידיים עם הרגולטור.

"המוסדיים לא אהבו את המינוי"

גורם מוסדי בכיר אומר לגלובס כי בדומה לרשות ניירות ערך, "גם הגופים המוסדיים לא אהבו את הכוונה של האחים אמיר להתמנות לתפקיד יו"ר ומנכ"ל שופרסל. לו הייתה מתקיימת הצבעה בנושא, לא בטוח שזה היה עובר, למרות שיש סיכוי טוב שכן. מה שברור הוא שמבחינת האחים, מה שהם הכי רוצים זה להתחיל לעבוד. הם השקיעו המון כסף, והדירקטוריון אישר תנאי פרישה נדיבים ליו"ר אברכהן ולמנכ"ל וטרמן הפורשים. ראינו שכבר החלו להתבצע מינויים חדשים כמו מנהל ביטחון חדש בשופרסל שהוא חבר הנהלה, בכיר לשעבר במשטרה ודמויות נוספות".

לגבי הוויתור על משרת היו"ר, אותו גורם אומר כי "אני מניח שהם העדיפו לוותר על התוכנית המקורית, בתקווה שזה יאפשר להם לצאת בצורה מכובדת מהסיפור הזה של עניין 'בעלי השליטה'. המוסדיים קיבלו את ההצעה למכור להם מניות, אבל להבנתי זו לא שליטה. אם האחים אמיר לא יביאו תוצאות, לא מן הנמנע שיבוצעו שינויים בחברה בעתיד (מטעם המוסדיים), ככה שאני לא חושב שיש פה שליטה. גם כעת רוב המניות (כ־40%) אצל המוסדיים, כשלאחים אמיר יש כ־25%. הם כן מקבלים את האפשרות לנהל את החברה, זו הסיבה שהמוסדיים הביאו אותם". 

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"