גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרמניה נתבעת בהאג על תמיכתה בישראל: "מסייעת לרצח עם בעזה"

בבית הדין הבינלאומי לצדק דנו השבוע בעתירה שהגישה ניקרגואה נגד גרמניה, בדרישה שתעצור את אספקת הנשק לישראל ● בברלין חוששים: "כותרות שליליות על במה מכובדת"

שלב השימוע בתביעה נגד גרמניה בהאג, היום / צילום: Reuters, Piroschka van de Wouw
שלב השימוע בתביעה נגד גרמניה בהאג, היום / צילום: Reuters, Piroschka van de Wouw

עתירה יוצאת דופן שהגישה ניקרגואה נגד גרמניה, הכוללת האשמות שברלין "מסייעת ומאפשרת" את מה שהמדינה המרכז־אמריקאית מכנה כ"ג'נוסייד ישראלי ברצועת עזה", נידונה בימים אלה בבית הדין הבינלאומי בהאג (ICJ). העתירה מתבססת על זו שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל לפני כארבעה חודשים, בטענה כי היא מבצעת רצח עם, ודורשת מבית הדין להוציא צווים שיפסיקו את שיתוף־הפעולה הצבאי בין גרמניה לישראל ואת יצוא הנשק אליה. שתי המדינות, כמו 151 מדינות אחרות, חתומות על האמנה נגד רצח עם שמכוחה פועל בית הדין.

ראיון | לקראת עסקת חטופים? המומחה שמנסה לנתח מה רוצה סינוואר
כותרות העיתונים בעולם | איראן נמצאת בעמדה הטובה ביותר מעולם לשליטה במזרח התיכון
חרם הנשק על ישראל: המסלול העוקף של הולנד, הסכנה שאורבת באירופה

המדיניות הגרמנית

העתירה היא חלק מלחץ בינלאומי של גורמים פרו־פלסטינים להפסיק את מכירות הנשק הגלובליות לישראל. גרמניה היא אחת מיצואניות הנשק הגדולות האחרונות שמספקות ציוד ביטחוני לישראל גם אחרי שפרצה המלחמה ב־7 באוקטובר. ספרד, איטליה, בלגיה, קנדה, שבדיה ושורת מדינות אחרות כבר הודיעו על השהיית רישיונות יצוא הנשק לישראל. חלקן נימקו זאת בחשש מכך שישראל עוברת על החוק הבינלאומי בפעולותיה בעזה. הולנד נאלצה לעשות זאת בשל צו בית משפט. בריטניה שוקלת זאת, ושר החוץ שלה דיוויד קמרון אמר בסוף השבוע כי "התמיכה בישראל אינה בלתי מותנית".

לעומתן, גרמניה המשיכה לספק נשק לישראל ואף הקצתה לטובת הפעילות הישראלית בדרום ובצפון שני מל"טים מסוג Heron-TP שחכרה מישראל לצורך אימון כוחותיה. בעבר דווח כי גרמניה שוקלת לספק, או שסיפקה, עשרות אלפי פגזים חכמים לטנקים מתוך המאגרים של ה"בונדסווהר" עצמו. "אנחנו עמדנו ונמשיך לעמוד לצדה של ישראל", הבטיח קנצלר גרמניה אולף שולץ בביקורו האחרון בישראל בחודש שעבר.

המדיניות הזו של גרמניה הובילה את ניקרגואה, דיקטטורה בעלת קשרים טובים למוסקבה, המנהלת מדיניות אנטי־ישראלית מאז תחילת המלחמה, לעתור לבית הדין הבינלאומי לצדק. לפי העתירה, "הממשלה הגרמנית מסייעת ומאפשרת... רצח עם ברצועת עזה על־ידי הושטת עזרה פוליטית, פיננסית וצבאית לישראל".

בין היתר מאשימה ניקרגואה את גרמניה באחריות למצב בעזה בשל החלטתה להשהות את העברת הכספים לאונר"א. כמו מדינות אחרות, גרמניה עשתה זאת בשל עדויות להעסקת טרוריסטים שלקחו חלק במתקפת ה־7 באוקטובר על־ידי סוכנות האו"ם.

מבוכה לתדמית הבינלאומית

עצם העתירה והדיון בבית הדין הבינלאומי גורמים מבוכה לגרמניה ולתדמית הבינלאומית שלה, אחד הגורמים המשפיעים ביותר על מדיניות החוץ שלה אחרי מלחמת העולם השנייה. ביום שני החל שלב השימוע, ושתי המדינות שלחו משלחות משפטיות להאג. כפי שהיה במקרה הישראלי, בית הדין נדרש על־ידי העותרים להוציא שורה של צווים זמניים, הכוללים בין היתר את הפסקת אספקת הנשק לישראל.

פרשנים העריכו כי בניגוד לעתירה של דרום אפריקה נגד ישראל, שעדיין נדונה ושבירורה עשוי לארוך שנים רבות, ה"קייס" של ניקרגואה חלש הרבה יותר. חלק מזה נובע מסיבות פרוצדורליות בנוגע למנדט של מדינה שלישית שאינה קשורה לאירועים, לעתור נגד מדינה שלישית אחרת כחלק מהאמנה. אולם חלק נובע מכך שהעתירה כרוכה בדיונים המקבילים בעתירה הדרום־אפריקאית. "השופטים עשויים להזכיר את העתירה המקבילה המתנהלת כסיבה לדחייה", אמר מומחה משפטי לעיתון הגרמני "טאגסשפיגל", שכמו כלי תקשורת אחרים, התייחס בהרחבה לנושא השבוע. 

קריאות לשינוי כיוון

הדיונים נעשו על רקע התגברות הקולות גם בארה"ב - ואפילו בגרמניה - לשינוי כיוון ביחס החיובי עד כה לישראל, שיהיה כרוך גם בהפסקת אספקת הנשק. עצומה שעליה חתמו עשרות מחוקקים דמוקרטים בבית הנבחרים האמריקאי בשבוע החולף, כולל הבכירה הדמוקרטית ננסי פלוסי, קוראת להפסיק מיידית יצוא נשק התקפי לישראל.

בשנים האחרונות, יותר מ־70% מהיבוא הביטחוני הישראלי הגיע מארה"ב, וקרוב ל־20% מגרמניה. בברלין הוגשה בשבוע שעבר עתירה לבית משפט מקומי על־ידי שורת ארגונים משפטיים פרו־פלסטיניים, בדרישה "לעצור באופן מיידי" את יצוא הנשק לישראל". ממשלת גרמניה הודיעה בלקוניות כי טרם קיבלה לידיה את כתב התביעה.

אבל בשטח ישנם כבר קולות הקוראים לשינוי כיוון שכזה מצד ברלין, בין היתר בשל הפעולות הישראליות בעזה, המצב ההומניטרי ומספר הקורבנות הרב בצד הפלסטיני, אך גם מחשש לתדמית הבינלאומית. "כל העניין יכול להיתרגם לכותרות שליליות (בעבור גרמניה, א"א)", כתב ביום שני המגזין "שפיגל", "ובית הדין בהאג מציע במה מרכזית ומכובדת להאשמות נגד ברלין בדיוק בנקודת הזמן שבה גובר עליה הלחץ להתאים מחדש את רמת הסולידריות שלה עם ישראל על רקע הסבל בעזה".

ביום שלישי תציג המשלחת הגרמנית את תגובתה להאשמות. אחרי שלב ההצהרות הראשוניות השבוע יתכנס בית הדין לדון בהוצאות צווים זמניים כמבוקש, ויפרסם את מסקנותיו בתוך כמה שבועות, לפי ההערכות.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד