גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף מדבר וחרם על ישראל לא יחזיק מעמד

קשה לראות מצב שבו הדה־לגיטימציה לישראל תימשך, כשגם עכשיו חברות מקומיות מדווחות כי אינן מרגישות בחרם מחו"ל ● אפילו בתחום הביטחוני, הניסיון שצברה המדינה במלחמה יהווה סחורה מבוקשת בעולם ● בתחום האמנות והתרבות לעומת זאת, התמונה שונה

הפגנה פרו־פלסטינית מול סניף של מקדונלדס באיסטנבול / צילום: Reuters, SOPA Images
הפגנה פרו־פלסטינית מול סניף של מקדונלדס באיסטנבול / צילום: Reuters, SOPA Images

אמיר כהנוביץ הוא כלכלן ראשי ומשנה למנכ"ל פרופיט תכנון פיננסי

מאז פרצה המלחמה ב־7 באוקטובר ניכר כי התמיכה בנרטיב הפלסטיני גדולה מאוד ברשתות החברתיות. ברחבי העולם מתקיימות גם הפגנות ענק פרו־פלסטיניות, ובבית הדין הבינלאומי לצדק נתבעת ישראל על פעולותיה ברצועת עזה. גם ארה"ב, התומכת המשמעותית ביותר של ישראל בחודשים האחרונים, נמנעה לאחרונה מהטלת וטו על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם להפסקת אש - צעד שנתפס בעיניי רבים כהפניית גב לבעלת בריתה.

דעה | השאלה אינה האם המודיעין הישראלי יופתע שוב, אלא מתי 
ראיון | לקראת עסקת חטופים? המומחה שמנסה לנתח מה רוצה סינוואר 

עם זאת, בנתונים הכלכליים השוטפים נראה שהכלכלה הישראלית חוזרת ברוב הענפים לרמות שהיו טרום המלחמה. סך הפדיון בענפי הכלכלה לדוגמה חזר לאותן רמות (כשבלט לטובה ענף ההייטק); סך הרכישות בכרטיסי אשראי עלה בחודשים דצמבר־פברואר ב־5.3% לרמות שהיו לפני המלחמה; שיעור האבטלה עלה מעט, אך עדיין נותר סביב רמות שפל היסטוריות של 3.3%; היקף המשרות הפנויות חזר לטפס לרמות גבוהות יותר מאלה שהיו, ואפילו השקל, למרות ההיחלשות האחרונה, עדיין חזק יותר מסל המטבעות לעומת ה־6 באוקטובר. ייתכן שזה השקט שלפני הסערה?

השקט שלפני הסערה?

בתיאוריית "השקט שלפני הסערה" תומכות לא מעט אינדיקציות, בהן בולטת חולשה ביבוא לישראל של תשומות לייצור, שמעידות כי החולשה בייצור התעשייתי כיום תלך ותחמיר. אינדיקציה בעייתית נוספת היא ההודעה של קרן העושר הנורבגית, אחת מגופי ההשקעות הגדולים בעולם, כי תבחן את השקעותיה בישראל, "מחשש שתעבור על החוק ההומניטרי הבינלאומי". הודעה דומה הוציאה גם קרן ההשקעות הריבונית של אירלנד, כי תמכור את אחזקותיה בחברות ישראליות שפעילות בהתנחלויות. אפשרי גם שההיחלשות האחרונה בשקל עשויה הפעם להקצין, ככל שהתמיכה שקיבל המטבע ממיליארדים שהועברו לכאן על ידי יהודי התפוצות מגיעה למיצוי.

 

נשים בצד את התרחיש של התפתחות הלחימה לחזיתות נוספות ונתמקד במצב הנוכחי. האם כלכלת ישראל נמצאת בראשיתו של תהליך התאוששות, או רגע לפני הנפילה? כדי לענות על שאלות כאלה כלכלנים נעזרים לרוב בסקרים, כמו למשל סקרי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של הערכת מגמות בעסקים ומצב התעשייה. אולם הסקרים הללו לא הותאמו לאופן שבו ישראל מושפעת מהדה־לגיטמציה שעושים לה.

חברות אמנם מדווחות ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה עד כמה המצב הביטחוני מגביל את פעילותן, אך הן לא נשאלות לגבי תת־הסיבה של המצב הביטחוני - ובפרט, אם הפגיעה נובעת מחרם על ישראל, פגיעה פיזית בייצור, פחד ועוד. כל עוד הנזקים נובעים משיבושים ספציפיים, סיום המלחמה יביא לריבאונד, אולם ככל שישראל תהיה מנודה, הצרות ירדפו אותנו. כמנהל בגוף התכנון הפיננסי הגדול בישראל אני נפגש עם בכירי התעשייה ומשתדל להבין את המציאות בשטח, וזה מה שלמעשה הוביל אותי לכתוב את המאמר הזה.

בעלי חברות שעובדים מול גורמים בחו"ל מספרים כי למצב הביטחוני יש בהחלט השפעה על עסקיהם, אך בעיקר בגלל החשש של השותפים (משקיעים, ספקים, לקוחות), להעביר כספים או לבצע הזמנות "לאזור מלחמה" (מחשש שהחברות הישראליות לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות או ביעדים). לא שמעתי מאף אחד כמעט שהוא חווה דה־לגיטימציה. למעשה, גם אם תסתכלו מסביב תראו שאין באמת גל עזיבה של חברות בינלאומיות את ישראל, גם לא כאלה עם נראות גבוהה, וגם לא כאלה שבפועל כבר נקלעו לחרם צרכני עולמי, כמו זארה או מקדונלד'ס.

מקדונלד'ס אומנם הודיעה שתנסה לרכוש את הזיכיון הישראלי, אבל לא בכדי לסגור את פעילותה במדינה. עם זאת, ענף שבו כן ראינו הפסקות עבודה עם ישראל הוא ענף התעופה, אך רובן התרחשו בתחילת המלחמה בשל קריסה בתיירות וחשש בטחוני (למטוס ולצוותים). כמעט כל חברות התעופה הודיעו שיחזרו לטוס לישראל בהדרגה, כשאפילו "טורקיש איירליינס" הודיעה שתחזור לפעול בארץ במרץ 2025. גם דרום אפריקה, שתפסה את העמדה הניצית ביותר נגד המדינה, לא הודיעה כי ישראל לא לגיטימית לעסקים, ודווקא האחרונה היא זו שמתנתקת קשרים איתה.

מדיניות טפלון

תחום בולט שבו הדה־לגיטימציה כן נראית אפקטיבית הוא התחום הביטחוני. מדינות כמו איטליה וקנדה עצרו עסקאות נשק עם ישראל, ולמעשה אין היום כמעט מדינות שמוכנות לבצע עמה עסקאות נשק. הסיבה לכך היא כנראה "מדיניות טפלון" - כדי ששום דבר בעייתי לא ידבק במדינות האלו, במיוחד לא תביעות בינלאומיות, כפי שהתרחש לאחרונה כשפעילים פרו־פלסטינים הגישו תביעה נגד קנדה בגין יצוא אמצעי לחימה לישראל. גם חברות שדיברנו איתן מהתחום הביטחוני אמרו כי הן מצפות שלאחר המלחמה העסקאות יתחדשו. להערכתי יש גם סיכוי גבוה לתיקון חד מאוד, בשל הזינוק בהוצאות הביטחון בעולם (גם על הרקע ההסלמה הצבאית בין נאט"ו לרוסיה) ובשל המומחיות הגדולה שישראל צברה במלחמה - ניסיון שהוא סחורה מבוקשת.

למעשה, ההיסטוריה מלמדת שהעולם לא באמת מתנהל מערכים אלא מכסף. להבדיל אלפי הבדלות, עם גרמניה חזרו לעשות עסקים מהר מאוד אחרי מלחמת העולם השנייה. למרות שנראה שאנחנו חיים היום בעידן אחר, ערכי יותר, העולם העסקי לא מעניש מדינות שהן באמת חסרות ערכים (כמו איראן וסין) ומוצאים את הדרך לעשות איתן עסקים, לפעמים דרך צד שלישי.

גם האיום של קרן העושר הנורבגית או של ממשלת קנדה לא יהיה באמת אפקטיבי, כיוון שמספיק שאחוז אחד מהעולם כן ישקיע בישראל, וזה יספיק כדי לממן את כל ההשקעות הנדרשות במשק. זאת כיוון שעולם ההשקעות פועל בצורה של חוק כלים שלובים. כלומר, כל נכסי ההשקעה אלטרנטיביים אחד לשני, וזה עוד לפני שלקחנו בחשבון שהיקף גדול מאד מהחברות שפועלות בישראל רשומות למסחר בחו"ל, נסחרות בתוך מדדים, ולא צבועות כישראליות.

לסיכום, קשה לראות מצב שבו הדה־לגיטימציה לישראל בתחום העסקי תישאר אחרי המלחמה. מה שכן הוא בהחלט עשוי לשרוד בתחומים שאינם למטרות רווח ובמעוזי הפרוגרסיביים כמו אמנות, תרבות, ספורט ומחלקות מדעי הרוח והחברה באקדמיה. ושוב, בתחום העסקי הכסף מדבר.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום