גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה
''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

פרשת החברה הגרמנית "וויירקארד" הסתמנה כבר מתחילתה כסיפור שקשה להעלות בדמיון. חברת טכנולוגיה בעלת עשרות אלפי עובדים, נסחרת בבורסה הגרמנית, בעלת שווי של 24 מיליארד אירו, המבוססת למעשה על תרמית ועל זיוף מסמכים? קריסה בין-לילה שכוללת מעצר של המנכ"ל מרקוס בראון, בריחה של הסמנכ"ל יאן מרסלק, התאבדות של עד מפתח בפיליפינים והמון שאלות פתוחות? נדמה שכל שלב של הפרשה, שפרצה בבוקר ה-18 ביוני 2020, ושעדיין מתנהל בגינה משפט מתוקשר במינכן, היה מופרך יותר מקודמו. לא פלא ששימשה כבסיס לסדרה ב"נטפליקס".

בדרך למתקפה איראנית, האם ישראל תשלוף נשק תקדימי?
מטוסי קרב ונגמ"שים: המדינה שיוצאת למסע קניות במיליארדים
סערה בגרמניה: מגישת טלוויזיה האשימה את ישראל ב"רצח עם" 

אבל בימים האחרונים התפרסמו בווינה ובלונדון גילויים חדשים, שהופכים את הפרשה לדמיונית אפילו יותר. במרכזם עומד מרסלק, בן 44 כיום, סמנכ"ל התפעול דאז של החברה, שבזמנו טענה כי היא מובילה עולמית בתחום של פתרונות סליקה מקוונת ואבטחת תשלומים בתחום הצומח של מסחר אונליין. "ילד-פלא" בתחום המחשבים, במקור מאוסטריה, שהצטרף לחברה עוד לפני שנות ה-30 לחייו, כ"יבוא אישי" של המנכ"ל בראון, גם הוא מאוסטריה.

יחד, השניים הצמיחו את החברה בעזרת שקרים, מניפולציות ומסמכים שזויפו בפוטושופ -לצמרת העולמית של התחום ולגאוות גרמניה. כאשר קיבלו השניים את כספי המשקיעים בבורסה השתמשו בהם כדי לרכוש פעילות חברות אחרות, ולדאוג לעצמם באמצעות חשבונות בקריביים ונכסים ברחבי העולם. כעת, אל רשימת השאלות הפתוחות לגבי הפרשה מצטרפת אחת מרכזית: האם מרסלק היה למעשה סוכן-על רוסי, שהפעיל נכסים ביבשת והעביר להם תשלומים בחסות החברה?

 

בלעה אותו האדמה

ראשית תקציר העניינים. מרסלק ובראון היו אנשי המפתח בחברה הגרמנית, שהוקמה בשנות ה-90 אבל צברה תאוצה רק בתחילת שנות ה-2000, כשעברה מהתחום המפוקפק של הימורים, לאספקת שירותי סליקה למסחר מקוון. בראון נשכר בתחילה כיועץ מטעם חברת KPMG כדי לחלץ את החברה מצרותיה, אך בסופו של דבר פרש מחברת הייעוץ ורכש את "וויירקארד".

בהדרגה, עם צמיחת התחום, הפכה החברה למתחרה לחברות כמו "פייפאל" ו"מסטרקארד", וב-2018 היא נכנסה למדד ה"דאקס" הגרמני שבו נכללו אז 30 החברות המובילות בגרמניה.

כבר מראשית פעילותה נפוצו הערכות ושמועות על אי-סדרים פיננסים ו"עסקי אוויר". אלו הוכחשו ונסתרו על ידי דוחות של חברת EY (לשעבר "ארנסט את יאנג"), שהיתה האחראית על ניהול הספרים שלה.

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" ניהל מסע צלב נגד החברה, בהתבסס על דיווחים אנונימיים, כשהוא מאשים אותה בזיוף ובמרמה, שהיו למעשה רק קצה הקרחון ממה שהתרחש באמת. אך הרשויות בגרמניה היו כה גאות בחד-קרן הטכנולוגי הנדיר שגדל בגרמניה, עד שקיבלו את גרסת בראון ומרסלק, לפיה "שורטיסטים אלמונים" מנסים להפיל את ערך המניה.

לתקופה מסוימת, הרגולטור הגרמני אפילו אסר להציב "שורטים" על המניה שלה, וחקר את הכתב הבריטי שפירסם את החשדות. כדי להשקיט את ההאשמות, ולא ברור לגמרי מדוע, החברה שכרה ב-2019 את KPMG כדי לבקר את הפעילות השוטפת של EY. שתי החברות הודיעו במאי-יוני 2020, כי הן אינן מוצאות קרוב לשני מיליארד אירו שהיו אמורים להיות בחברה, מה שהוביל לשרשרת גילויים שהסתיימה בקריסה, בפשיטת רגל, בצווי מעצר לבכירי החברה ובמשפט המתנהל עדיין נגד בראון. בין המוקדים האחרים בהם התנהלה הפרשה היו סינגפור והפיליפינים, שבהן לפי החשד זויפו מסמכים המציגים לכאורה חשבונות של מיליארדים שמעולם לא היו, ודובאי, מרכז הפעילות של החברה במזרח התיכון.

כאשר מגדל הקלפים הזה קרס, נעצר בראון בבית הפרטי המפואר שלו לא רחוק ממינכן, אך מרסלק חמק ממעצר. בתחילה חשבו הרשויות כי זה עניין של זמן. שאיש הטכנולוגיה והפיננסים מסתובב ברחבי גרמניה ונמלט על נפשו, מאלתר ככל שהימים עוברים. הן הוציאו נגדו צו מעצר בינלאומי, אך ראו כיצד השבועות, ואז החודשים, ואז השנים, עוברות. אף אחד לא ראה את מרסלק, אף אחד לא הבין כיצד ברח. היו דיווחים על מגעים עם עורך דין שייצג אותו, אבל הם לא הבשילו לכדי הסגרה מרצון לרשויות. בגרמניה חיכו להופעתו, אך זו לא קרתה מעולם.

ההתפתחות הראשונה אירעה כשנה אחרי הפרשה, אז עקבות חדשות הצביעו על כך שמרסלק ברח באמצעות דרכונים מזויפים ורשת של אנשי קשר בטיסה לבלארוס. משם נחלקו הדעות. חלק סברו כי הוא נמצא בדובאי, וחלק סברו כי הוא נמצא במוסקבה. תמונות שלו עם זקן עבות פורסמו על ידי הרשויות, לכל מקרה. הוא נכנס לרשימת המבוקשים ביותר של האינטרפול. בינתיים, עד מפתח בפרשה מת במנילה שבפיליפינים. אחד אחר הפך לעד המפתח נגד בראון, שמצדו מנסה במשפט לגלגל את כל האשמה על מרסלק.

אבל כעת, כפי שעולה מצו מעצר מעודכן שהוציאה המשטרה האוסטרית השבוע בפרשת ריגול פנימית שמטלטלת את המדינה, נראה כי מרסלק לא המתין בשקט מתחת לרדאר כל אותו הזמן. לפי הצו, מסתבר, מרסלק נמצא ככל הנראה במוסקבה, ועוד לפני קריסת "וויירקארד" - אבל במיוחד אחריה - הוא היה מעורב במבצעי ריגול אחרי מתנגדי משטר רוסיים, בהשגת טלפונים חכמים ומחשבים מוצפנים לטובת רוסיה, והתנהג יותר כמו קצין מן השורה ב-FSB (שירותי המודיעין הרוסיים), מאשר איש עסקים גרמני שנמלט מאימת הכלא.

מה שמעלה את השאלה, אולי מרסלק היה כזה כבר מהתחלה? "ייתכן שמרסלק היה אחד מנכסי המודיעין הגדולים ביותר של הקרמלין באירופה בשנים האחרונות", דיווח העיתון האוסטרי "דר סטנדרט", שחשף את תוכן הצו ומצטט בהרחבה בימים האחרונים מתוך החקירה המודיעינית המתנהלת. הסיבה שהצו הוצא כעת היא מעצרם בבריטניה של חמישה חשודים בולגרים, ששימשו ככל הנראה כחולייה מטעם הקרמלין למבצעים מיוחדים. החוקרים מצאו התכתבויות טלגרם ענפות בין מרסלק לבין מנהיג החולייה, וגם התכתבויות עם בכירים במודיעין האוסטרי שהיו ככל הנראה סוכנים של רוסיה. החמישה אמורים לעמוד לדין בחודש הבא בבריטניה.

החולייה הבולגרית

בתוך אוסטריה, הגילויים הובילו לפני כשבועיים למעצר של בכיר לשעבר בשירות הביטחון הפנימי של המדינה (המקביל לשב"כ בישראל), אגיסטו אוט. לפי העדויות המובאות בתקשורת, אוט היה בקשר עם מרסלק כבר משנת 2017, וביצע בהנחייתו שורת פעולות ריגול ומודיעין למען רוסיה. אז היה מרסלק בתפקיד של סגן נשיא לענייני תפעול ב"וויירקארד", איש עסקים לגטימי לכאורה. לפי העדויות החדשות מבריטניה, וכן תחקיר של קונסורציום כלי תקשורת מערביים בפרשה, מרסלק גויס למעשה כבר ב-2014 לטובת שירותי המודיעין הרוסים. אחת הסיבות שהצליח להתחמק בקלות מגרמניה היה שימוש בדרכון מזויף שהרוסים העבירו לו ליום סגריר.

אוט, שלפי החשד הופעל בחלקו על ידי מרסלק, השיג בין היתר מידע על יעדי מודיעין של הממשלה הרוסית באירופה, כפי שהם נאספו בסוכנויות אכיפת החוק האירופיות, כולל הנסיעות שלהם ברחבי גוש שנגן ודיווחים פנים-משטרתיים מסווגים.

על הכוונת היו מתנגדי משטר רוסיים, אך גם סוכני מודיעין של רוסיה עצמה. המעקב אחרי הקבוצה השנייה נועד ללמוד כיצד מתחקות הרשויות באירופה אחרי תנועת סוכנים ו"להפיק לקחים" מהטעויות. כאשר רוצח מטעם הקרמלין התנקש ב-2019 בחייו של מתנגד משטר צ'צ'ני בפארק בלב ברלין, ונתפס לאחר מכן, סיפק אוט בתיאום עם מרסלק "תחקיר" לגבי הטעויות שביצע.

עוד חושדות הרשויות, כי אחרי שנמלט מגרמניה ומצא מקלט במוסקבה, סיפק אוט למרסלק מידע על כריסטו גרוזב, עיתונאי רוסי עטור-פרסים הנאבק במשטר פוטין מאוסטריה, כולל כתובת ופרטים אישיים. מרסלק עצמו ארגן ב-2022, לפי החשד, פשיטה של החולייה הבולגרית על הדירה, במטרה להשיג מידע מודיעיני על המקורות של העיתונאי, אך הם הצליחו למצוא רק מחשב ישן עם מידע לא רלוונטי. ההתכתבויות בין ראש הצוות למרסלק, שנחשפו בתקשורת האירופית, מצביעות על כך שהבולגרים גייסו כייסנים כדי לגנוב את הנייד של גרוזב, אך העלו בחכתם נייד ישן. העיתונאי נמלט מווינה אחרי שהרשויות הזהירו אותו כי רוסיה מתכוונת להתנקש בחייו.

בנוסף, מרסלק סייע כדי להבריח למוסקבה מחשב SINA - מחשב בעל הצפנה מובנית שבו משתמשים האלמנטים הרגישים יותר בממשל הגרמני כדי לתקשר ביניהם. "אנחנו צריכים אותו לבחינה על ידי ה-FSB", כתב בהודעת טקסט לראש החולייה הבולגרית. פרשה נוספת שנחשפה היתה כיצד אוט הבריח למוסקבה את התוכן בטלפונים הניידים של שלושה בכירים בממשל האוסטרי, כולל אנשי מודיעין. הם עצמם פנו לאוט - שפעל בשירות ביטחון הפנים האוסטרי - כדי "שיציל" את המידע שבטלפונים אחרי שהם נפלו לדנובה במהלך מפגש. בתיאום עם אוט, מרסלק שלח שליח מזויף של DHL לכתובות, והעביר את הניידים לפיצוח. גם פעולה זו התרחשה עוד ב-2017.

טלטלה באוסטריה

הגילויים הנוכחיים לא צובעים באור חיובי את מה שקורה מאחורי הקלעים באוסטריה. המערכת הפוליטית המושחתת במדינה - ראש הממשלה לשעבר סבסטיאן קורץ צפוי לעמוד לדין באשמה שניסה להטות את התקשורת לטובתו, ראש מפלגה אחר, היינץ-כריסטיאן שטראכה, תועד כשהוא מציע חוזים לאוליגרך רוסי תמורת השפעה פוליטית - ידועה ברחבי העולם בתככים הפנימיים שלה. גם הקשרים של וינה למוסקבה ידועים וברורים, וזכורה התמונה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כשהוא מגיע בשיירה מאובטחת לרקוד בחתונתה של שרת החוץ לשעבר קארין קנייסל. בינתיים, קנייסל עברה לסנט-פטרבורג ומשמשת כמנהלת מכון מחקר במימון הקרמלין.

אבל כעת, המעורבות העמוקה של שירותי המודיעין האוסטרים, כולל משרד הפנים, המשרד להגנה על החוקה ושירותי הביון, מציירים תמונה של כישלון מוחלט. גילויים לפיהם מרסלק ביקר כמה פעמים במשרדו של הרברט קיקל, ראש מפלגת החירות האוסטרית, מערבים גם את המפלגה בפרשה, כמה חודשים בלבד לפני בחירות כלליות במדינה. קיקל גם נחשד על ידי כלי התקשורת כמי שפעל לקדם את אוט בתוך שירות המודיעין האוסטרי, למרות שהחשדות נגדו צצו כבר לפני שבע שנים.

ואילו בגרמניה, הפרשה ממחישה עד כמה התרשלו הרשויות הפיננסיות בחובתם לפקח על הפעילות של החברות הנסחרות בבורסה הגרמנית, עד כי "וויירקארד" יכלה לשמש ככלי של הרוסים להעברות כספים בחצר האחורית של נאט"ו, ללא ידיעת שירותי המודיעין המערביים. הגילויים החדשים מכים גלים בימים האחרונים, ומרסלק כונה על ידי השבועון "די צייט" - "המרגל שאהב את הבורסה הגרמנית".

בשלב מסוים, נזכרו כתבי השבועון, כי החברה אף בדקה אפשרות לרכוש את "דויטשה בנק". המשקיעים הגרמנים שאיבדו את כספם, אזרחים אך בעיקר קרנות השקעה, עדיין מחפשים כיצד להשיג את כספם. בין היתר, הם הגישו תביעה נגד חברת EY וטוענים כי התרשלותה לכאורה בבדיקת העניינים הפיננסיים של "וויירקארד" אחראית להפסד המיליארדים. EY עצמה פתחה בתהליך "ארגון מחדש", שלפי התובעים עלול לנשל אותם מכל גישה לנכסים כספיים.

"העכביש במרכז הקורים"

דמות המפתח מרסלק ממשיכה לפעול מאחורי הקלעים, כך נראה. "הוא היה העכביש במרכז רשת קורים" שטוותה מוסקבה, כינה אותו מומחה המודיעין הגרמני תומאס ריגלר, שהתראיין לסוכנות הידיעות AP בנוגע לפרשה. היו בגרמניה מי שנזכרו כי כבר כנער הוא הסתבך בצרות. מרסלק עזב את בית הספר התיכון לפני סיום הלימודים ונכנס באופן עצמאי לתחום המחשבים וטכנולוגיה. אמו סיפרה בעבר, כי תמיד אהב לתכנת, וגם כי נכנס לחובות באופן קבוע - וכי הנושים היו מגיעים אליהם הביתה לדרוש את התשלום מההורים. העיתון "דר סטנדרט" ציין כי הוא ככל הנראה "מתגעגע" לווינה, משום שבאחת ההתכתבויות בינו לבין ראש החולייה הבולגרית הוא הזמין ממנו, ממאפיה מסוימת בעיר, שתי עוגות זאכר טורט ישר למוסקבה.

עוד כתבות

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי