גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי
סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

בחודשים האחרונים רבו הדיווחים על ביקורים תכופים מצדו של סם אלטמן, מנכ"ל ענקית הבינה המלאכותית OpenAI, באיחוד האמירויות. אלטמן, האיש שעומד מאחורי הצ'טבוט הפופולרי ChatGPT מנהל מפגשים תכופים עם משקיעים ובכירים בממשל האמירתי ועם אישים סעודיים, על פי הערכה כדי לדון בהקמת תשתיות יקרות בעבור פיתוח בינה מלאכותית, כך בין היתר לפי מקורות שצוטטו בבלומברג. דיווחים אחרים תיארו מפגשים דומים שמנהל אלטמן גם עם גורמי ממשל בארה"ב סביב אותו פרויקט בינה מלאכותית שאפתני.

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה
החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

מוקדם יותר השבוע הצטרפה גם מיקרוסופט, שותפתה של OpenAI והמממנת העיקרית שלה, לפעילות במדינות המפרץ עם הבטחה להשקיע כ-1.5 מיליארד דולר בקרן G42, קרן השקעות אמירתית-אמריקאית המתמחה בהשקעות בינה מלאכותית באבו דאבי ובמדינות המערב.

 

ברקע, פרסומים של הוול סטריט ג'ורנל מתחילת השנה שלפיהם אלטמן מתכוון "לעצב מחדש את תעשיית השבבים העולמית", שאיפה שכדי לממשה, הוא יזדקק למיליארדי דולרים. ייצור שבבים מתקדמים לבינה מלאכותית הוא תהליך יקר המרוכז כיום בידיהן של שלוש חברות: TSMC הטייוואנית, המייצרת את הרוב המכריע של שבבי אנבידיה המשובצים גם במערכות OpenAI, וכן אינטל וסמסונג.

מה עומד מאחורי מסע הדילוגים של סם אלטמן במפרציות, ומדוע מדינת ישראל - לכאורה מוקד עולמי שכבר זכה לביקור מצדו - איננה בתמונה?

"אין סכומים כאלה בישראל"

"הציטוטים בתקשורת העולמית כאילו אלטמן מגייס טריליוני דולרים לפיתוח שבבי בינה מלאכותית לא היו נכונים, ונכון להיום אנחנו כלל לא יודעים מה באמת אלטמן רוצה", אומר אלעד רז, מנכ"ל חברת שבבי הבינה המלאכותית נקסט סיליקון. "האם הוא מתכוון להרחיב את פעילות החברה לפיתוח שבבים? לדעתי, מה שאנחנו רואים זה בעיקר הניסיון של OpenAI להבין את האסטרטגיה שלה, ואם אלטמן אכן מתכנן לייצר את השבבים בעצמו, הסכומים הנדרשים לכך לא קיימים בישראל. כדי לבנות מפעל לייצור שבבים, הסעודים והאמירתיים הם כתובת טבעית לגיוס כסף. אם אלטמן יחפש את ההון האנושי - ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה".

ייתכן כי אלטמן מבין, כמו רבים בענף השבבים, כי צוואר הבקבוק להמשך הפיתוח של בינה מלאכותית ופריסתה ברחבי העולם הוא החומרה שעומדת בבסיסה. מספר שבבי הבינה המלאכותית הקיים בעולם, כמו גם מספרן של החברות שמפתחות ומייצרות אותם, הוא מוגבל. זו אחת הסיבות בגללה מניית אנבידיה זינקה ב-230% בשנה האחרונה: היא הספקית הכמעט בלעדית של מרבית השבבים בעולם בתחום הזה, בעוד ש-TSMC הטייוואנית היא היצרנית הכמעט בלעדית שלהם.

סעודיה ואיחוד האמירויות הן שותפות טבעיות למיזם טכנולוגי שכזה. מחד, שתי המדינות משקיעות כבר מספר שנים מיליארדי דולרים בטכנולוגיה - הן כמנוף ללחץ פוליטי על המערב והן כאמצעי לביזור ההכנסות שלהן מנפט וגז טבעי. סעודיה, למשל, נחשבת למממנת העיקרית של קרן סופטבנק - אחת מקרנות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, ואיחוד האמירויות משקיעה גם היא בחברות טכנולוגיה באמצעות קרן מובאדלה ואף הקימה ענקית בינה מלאכותית משל עצמה בשם TII, שנחשבת לאחת הבולטות בתעשייה.

"כדי להקים חברת שבבים חדשה נדרשת השקעה ראשונית של מיליארדי דולרים" אומר לגלובס שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, המנהלת קרנות גידור להשקעות בטכנולוגיה. "אבל סיכויי ההצלחה לא גדולים: כל חברות השבבים שניסו להתחרות באנבידיה נכשלו, וגם אמזון, גוגל ומיקרוסופט מתקשות בתחרות למרות עשרות מיליארדי הדולרים ששפכו על פיתוח בתחום, כך הסכומים שנדרשים לפרויקט כזה מאוד משמעותיים".

"יש מחסור אדיר בשבבי בינה מלאכותית - והוא מהווה חסם בפני היכולת לפתח מודלים, בדגש על המודלים הגדולים והחדשים ביותר", אומר לגלובס זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות. "מול הדבר הזה, OpenAI ואלטמן מאמנים מודלים ענקיים ומשלמים הון עתק בעבור מרכזי חישוב שמיקרוסופט בנתה עבורם. לפיכך, ניתן להניח שאלטמן יראה עצמו כאדם שרוצה ומסוגל להתרחב מפיתוח תוכנה לכיוון החומרה, וכאן טמון ההסבר למה הוא פוקד את מדינות המפרץ. עם זאת, צריך לזכור ששרשרת הערך של תעשיית השבבים מורכבת וכוללת כמה תחנות שהייצור הוא האחרון שבהן, וקודמת לו פעילות ענפה של תכנון שבבים, תחום שבו ישראל נחשבת למעצמה".

ההסתבכות הסינית של השותפה מהמפרץ

לפי הפרסומים, אחת השותפות הטבעיות של אלטמן היא הקרן האמירתית G42 שעוסקת בבינה מלאכותית. השקעת המיליארדים של מיקרוסופט ב-G42 מהימים האחרונים אף מחזקת את ההשערה שלקרן, שבראשה עומד השייח' טחנון בן-זאיד, קשר מיוחד לעתיד המיזם. אלא שאם OpenAI ומיקרוסופט בונות על הקמת חברת בינה מלאכותית חדשה ומפעלי ייצור בשיתוף הקרן האמירתית, הדבר לא יעבור ללא התנגדות מוושינגטון.

G42 סופגת אש מהקונגרס האמריקאי שהאשים אותה בחודש ינואר האחרון בשותפות עם מוסדות ביטחוניים בסין, כשלטענת ועדת הקונגרס לענייני סין היא מסייעת לממשל לדכא זכויות אדם ולהגביר את השליטה הטכנולוגית באזרחיו. כך, נטען כי הקרן תורמת להתעצמות הצבאית של סין. בכתבה בניו יורק טיימס מהימים האחרונים אף צוטטה ג'ינה ריימונדו, מזכירת המסחר האמריקאית, באומרה כי "כשזה מגיע לטכנולוגיה מתפתחת, אי אפשר להיות גם במחנה של סין וגם במחנה שלנו". ארה"ב בתקופתה של ריימונדו הגבילה משמעותית את יכולתן של חברות השבבים האמריקאיות אינטל ואנבידיה למכור שבבים מתקדמים לסין.

על פי הדיווחים, השקעת העתק של מיקרוסופט בקרן האמירתית נעשתה לאחר שזו הבטיחה לחתוך חלק מקשריה עם סין - כולל ויתור על מניותיה בטיקטוק וסיום כל קשריה עם וואווי - אך ספק אם הדבר ירצה את מייק גלגאר, חבר הקונגרס ואיש המודיעין לשעבר שטוען כי קשריה של הקרן עם סין עמוקים מאוד. נראה כי מיקרוסופט וסם אלטמן מוכנים ללכת רחוק אל עבר מדינות המפרץ וקרוב לסין - בשביל מימון. לא בטוח שבממשל האמריקאי ישתפו עם זה פעולה.

עוד כתבות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-3%

דאו ג'ונס יורד ב-0.6% ● פיפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את התחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"