גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock
בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

משרדי הבריאות והאוצר הודיעו הבוקר על קבלת החלטה תקדימית: הרישיון להקמת בית החולים השני בעיר באר שבע, יינתן לשתי קופות החולים הקטנות יותר, לאומית ומאוחדת, כאשר בית החולים שיבא הוא שיפעיל עבורן את בית החולים בפועל. 

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?
הפתרון החדש של המל"ג למחסור ברופאים

מדובר בהחלטה תקדימית בכמה מובנים. מבחינת סקטור קופות החולים, זהו בית החולים הציבורי הראשון שבו מחזיקות קופות החולים הקטנות (בעוד לכללית ישנם בתי חולים רבים כולל סורוקה בבאר שבע בו יתחרה בית החולים החדש, ומכבי מחזיקה ברשת אסותא). 

מבחינת בית החולים שיבא זהו צעד משמעותי בתהליך ההתפרשות שלו מחוץ לקמפוס המרכזי ברמת גן. כמו כן, אחת הסוגיות שעוררו מחלוקת לגבי השתתפותו של שיבא בפרויקט הוא חוסר הרצון של האוצר להקים עוד בית חולים ממשלתי, שממומן מתקציב המדינה ועובדיו הם חלק ממצבת עובדי המדינה. בשל הסוגיה הזו, הוחלט כי לאומית ומאוחדת הן שיתקשרו עם המדינה בהסכם להקמת בית החולים, ואז עם שיבא בהסכם להפעלתו, כך שבית החולים לא יחשב לממשלתי. 

התקציב השנתי להפעלת בית החולים מוערך ב-3-1.5 מיליארד שקל

משרדי האוצר והבריאות צפויים לפעול לעגן את החלטתם גם בהחלטת ממשלה, כבר בשבועות הקרובים. תאריך ההשקה המיועד הוא 2028, אם כי גורמים בתחום מעריכים כי 2032-2030 הוא יעד יותר ריאלי. תקציב ההקמה מוערך על ידי גורמים שונים במיליארד שקל ועד אפילו 3 מיליארד להקמה בלבד. התקציב השנתי להפעלה של בית החולים מוערך ב-3-1.5 מיליארד שקל. 

ההחלטה להקים בית חולים שני בבאר שבע התקבלה כבר ב-2014, וכבר שם נקבע - בית החולים פרס, ומיקום: כ־1,000 דונם בסמוך למחלף שרה ממזרח לעיר, שמחבר את כביש 25 וכביש 40. יהיו בו 1,900 מיטות, כלומר גדול מכל בית חולים קיים בארץ כרגע (באיכילוב ובשיבא יש למשל כ-1,500 מיטות), אבל ההגעה למספר זה תתבצע בשלבים. תאריך היעד המקורי להשקתו היה 2025. 

התחרות על הקמת בית החולים הייתה רבה והתחרות עליה גם בית החולים איכילוב וקופות החולים הגדולות. בסופו של דבר נבחרה השותפות בין שיבא לבין קופות החולים הקטנות. כאמור, זהו בית החולים הציבורי הראשון שמקימות הקופות הללו, אך ללאומית יש בעלות ברשת רפואת החירום "טרם" ובבית חולים גריאטרי המוקם בימים אלה ברמת גן, ומאוחדת שותפה ברשת בתי החולים הפרטיים "מדיקה".

היום קופת חולים כללית היא הקופה החזקה בדרום בפער משמעותי, עם כ-70% נתח שוק, ומחזיקה גם בבית החולים סורוקה, המשרת את רוב הנגב. רשת אסותא מקבוצת מכבי מפעילה בעיר את בית החולים הפרטי אסותא באר שבע, ומתכננת להרחיב אותו בצורה משמעותית. 

מנכ"ל קופת חולים לאומית, חיים פרננדס, מסביר היום כי: "הקמת בית חולים חדש ישפר את התחרותיות בתחום הבריאות באזור באר שבע בשני מובנים. כמובן, תהיה תחרות בין שני בתי החולים, אבל בנוסף, הבעלות שלנו על בית חולים תאפשר לנו לשפר גם את השירות לקהילה. רופאים מבית החולים יוכלו לתמוך בנו בשירותים מסוימים בקהילה, וגם נוכל לשמור על רצף טיפולי". 

לדברי פרננדס, לאומית מחזיקה בכ-10% מנתח המבוטחים באזור אותו ישרת בית החולים, ומאוחדת ב-5%. בית החולים תלוי בכך שקופות החולים ישלחו אליו את המבוטחים שלהן, ובמקרה הזה בעיקר הכללית, בעלת בית החולים המתחרה. "נראה כי המדינה תצטרך בשנים הראשונות לקבוע חובת רכש, כלומר מינימום של הפניות אל בית החולים שלנו, כדי שהוא יוכל להתרומם. כך עשו גם באסותא אשדוד", אומר פרננדס. 

בעבר טענה הכללית כי היא צריכה להיות המפעילה של בית החולים, או שיש לוותר על הקמתו ובמקום זאת להרחיב את בית החולים סורוקה. היא טענה כי בית חולים נוסף יצור תחרות לא בריאה על הצוות הרפואי של סורוקה, באופן שיפגע בשני בתי החולים. פרננדס: "בית החולים שיבא הוא כאמור המפעיל של בית החולים החדש. הם יודעים לאתר ולגייס כוח אדם, ויש להם גם כמה שנים טובות להתארגן". אך בעבר עלתה האפשרות כי כאשר בית החולים יוקם בשלבים, בתחילת הדרך לא יפתחו בו כל המחלקות, אלא רק את אלה שיש בהן מחסור. 

תושבי באר שבע חיים בממוצע שנתיים פחות מתושבי המרכז

הדרום והנגב משוועים לחיזוק שירותי הרפואה. על פי דוח שפורסם ב-2022 על ידי מנהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, מספר רופאי הרפואה הראשונית (משפחה, ילדים וגניקולוגיה) נמוך ב־25% בדרום לעומת מחוז תל אביב. ברפואה שניונית (אורתופדיה, עור ומין, אא"ג ועיניים), מדובר ב־40% פחות. מספר האחיות לנפש ומספר מיטות האשפוז לנפש בדרום נמוכים ב־35%. שיעורי תמותת התינוקות בדרום גבוהים פי 2.7 מאשר בתל אביב, ותושבי באר שבע חיים בממוצע כמעט שנתיים פחות מתושבי תל אביב, 3.5 שנים פחות מתושבי כפר סבא.

לא כל הגורמים בדרום מרוצים מההחלטה למקם את בית החולים הגדול השני של הנגב בסמיכות לראשון. יש הטוענים כי בית החולים בבאר שבע רחוק מן היישובים הדרומיים יותר, שכרגע כל בתי החולים רחוקים מהם, והכי קרוב הוא בית החולים יוספטל באילת, גם הוא של הכללית, בית חולים לא-אוניברסיטאי שחסרים בו חלק מהשירותים החשובים שישנם בסורוקה ובבתי חולים אחרים. בעבר דובר על הקמת בית חולים בדימונה ואחר כך בלהבים, וגם הערים שדרות ונתיבות ביקשו להקים את בית החולים באזורן. ההסברים לבחירה בבאר שבע הם דרכי הגישה הנוחות לעיר והמחשבה שקל יותר יהיה לגייס רופאים לגור ולעבוד בה. 

מהמרכז הרפואי שיבא נמסר: "מדובר בצעד היסטורי לא רק עבור הנגב, אלא עבור מערכת הבריאות הציבורית בישראל. הקמת בית חולים נוסף בנגב בשיתוף פעולה בין קופות החולים לבית חולים ממשלתי משנה את פני המערכת ותביא לתושבי הפריפריה רפואה ציבורית מהטובות בעולם, בקהילה ובאשפוז. אנחנו מברכים את שרי האוצר, הבריאות את מנכ"לי משרדיהם והצוותים המקצועיים, על ההחלטה החשובה אשר יוצרת את התשתית לצמצום פערי הבריאות בפריפריה ותציב את היסודות לרפואת המחר.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', אמר היום כי: ״מדובר בהחלטה חשובה ומשמעותית לבאר שבע ולאזור הדרום והנגב כולו. אני מודה לידידי שר הבריאות, אוריאל בוסו, ולמנכ"לי שני המשרדים, עו"ד שלומי הייזלר ומשה בר סימן טוב על שיתוף הפעולה הפורה שהביא לקידום צעד משמעותי זה״. 

שר הבריאות אוריאל בוסו אמר: ״אנחנו עושים היום צעד גדול קדימה לקראת הקמת בית חולים חדש בבאר שבע. בשורה היסטורית שתשנה את פני מערכת הבריאות שלנו לדורות קדימה. אנו ממשיכים לממש את ההסכם הקואליציוני שעליו חתם יו"ר ש"ס הרב אריה דרעי עם הקמת הממשלה. אני מודה לשר סמוטריץ' על שיתוף הפעולה". 

רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר שבע, אמר: "בשורה ענקית! לאחר מאבק ממושך הוכרז היום על ידי משרדי האוצר והבריאות כי המרכז הרפואי החדש (השני בנגב) יתוכנן, יוקם וינוהל על ידי 'המרכז הרפואי שיבא', הנחשב לאחד מעשרת בתי החולים הטובים בעולם!אני מודה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', לשר הבריאות אוריאל בוסו, ולמנכ"לי משרדיהם שלומי הייזלר ומשה בר סימן טוב". 

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש