גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis
מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

כחלק מצבירת העוצמה והשקעות הענק של מדינות המערב בתחום הביטחוני, הן לא רק רוכשות אמצעים, אלא גם מפתחות אמצעים חדשים, במטרה שיתאימו לשדה הקרב המודרני, באוויר, בים וביבשה. בה בעת, שיתוף הפעולה בין איראן לבין רוסיה מתהדק, איחוד האמירויות מעמיקה את יכולות חיל האוויר, והיקף הרכישות של פולין מקוריאה הדרומית הולך ומתרחב. על כל אלו, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

עסקת ההגנה האווירית של אלביט

אלביט  הודיעה השבוע כי מכרה למדינה זרה את מערכת ההגנה האווירית מפני כטב"מים "רד סקיי", בעסקה בסך 50 מיליון דולר, שתתפרס לאורך שנתיים.

רד סקיי היא מערכת הגנה אווירית לטווח קצר מאוד, שמיועדת לאיומים אוויריים בגובה נמוך. במסגרת ההסכם, אלביט תספק ללקוחה שתי סוללות. מערכת רד סקיי מתבססת על לוחמה אלקטרונית ומיועדת לזהות, להתביית ולנטרל איומים של כטב"מים.

רפאל משתתפת במכרז של המארינס

רפאל הצטרפה, באמצעות החברה־בת רפאל ארה"ב, לחברת פרסונס לטובת התמודדות במכרז של המארינס להגנה על הכוחות מפני כלי טיס בלתי מאוישים. כך מדווח באתר ברייקינג דיפנס. תוצאות המכרז, שבו ההצעה של הצדדים כוללת את פרסונס כקבלן ראשי, צפויות להתפרסם ברבעון האחרון של השנה.

בבסיס ההצעה של החברות עומדת מערכת Drone Dome של רפאל, שפועלת 360 מעלות לשמירה על כוחות. המערכת יעילה בכל תנאי מזג האוויר ובכל שעות היממה. היא מודולרית, ועל כן ניתן להתאים אותה בקלות יחסית לצרכים.

המערכת מגלה ומזהה את כלי הטיס המאיים באמצעות מכ"ם וחיישנים אלקטרו-אופטיים. לאחר הגילוי והזיהוי הנתונים משולבים ומקושרים והתרעה נשלחת למפעיל כלי הטיס העוין. המערכת יוזמת פעולת שיבוש אוטומטית או ידנית בעזרת מפעיל המערכת, בהתאם לכללים שהוגדרו מראש. כאשר האיום מגיע לאזור הניטרול, כלי הטיס העוין מנוטרל על ידי הפעלת מערכת חסימת GPS וחסימת רדיו או מיורט בעזרת מערכת לייזר.

חוזה "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי בחר בתאגיד סיירה נבאדה (SNC) לבניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B. המטוסים הללו, שמבוססים על בואינג 747, מוגנים מפני פעימה אלקטרומגנטית, שנובעת ממתקפה גרעינית, ולכן ניתן להשתמש בהם בתור עמדת פיקוד במקרה של מלחמה גרעינית.

החוזה שבו זכו SNC צפוי להימשך עד 2036, ומבטיח לחברה סכום ענק - 13 מיליארד דולר. סכום שכזה מהווה את אחת העסקאות הגדולות בתולדות SNC, שלא נמנית על החברות הגדולות בשוק. החברה צפויה לבנות מטוס שיאפשר, בין השאר, תדלוק אווירית, תקשורת מאובטחת, ואת אותה ההגנה הנדרשת בעת מתקפה אלקטרונית או גרעינית.

החוזה צפוי לכלול 10-8 מטוסים, כאשר סוגיה מסקרנת בפני עצמה היא אילו מטוסים משומשים תרכוש SNC לצורך המשימה. לא מן הנמנע כי יתבססו, בדומה ל־E-4B, על בואינג 747.

הכטב"מים האיראנים החדשים שדומים לתוצרת הרוסית

מלחמת רוסיה־אוקראינה היא המערכה הרחבה ביותר בה מופעלים חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) מתוצרת איראן - על־ידי צבא רוסיה. עם זאת, בשבוע החולף, משמרות המהפכה הציגו חימוש משוטט חדש שנראה כמו העתק מוחלט של Lancet הרוסי, מה שעשוי להצביע כי גם בכירי מוסקבה משתפים בידע ובניסיון את הצד האיראני.

הכטב"ם האיראני המועתק יכול לטוס במשך 60-30 דקות, ומסוגל לשאת 6-3 ק"ג לטווח של עד 40 ק"מ. החימוש המשוטט החדש מצטרף לכלים הבלתי־מאוישים המוכרים של משמרות המהפכה, במרכזם שאהד 131, שאהד 136 ומוהאג'ר 6.

הניסוי המשמעותי שהשלימו הבריטים בהצלחה

צבא בריטניה השלים ניסוי באש חיה של טנק המערכה המתקדם שלהם, צ'אלנג'ר 3, בצפון גרמניה. הסיבה שהניסוי התבצע בגרמניה היא שבשנת 2021, סגר משרד ההגנה הבריטי חוזה בסך מיליארד דולר עם ריינמטאל הגרמנית, לייצור 148 טנקים מדגם צ'אלנג'ר 3.

הטנק, שצפוי לסיים את הליכי הבחינה ב־2027 ולהיכנס לשירות מבצעי בין השנים 2040-2030, הוא בעל מעורבות ישראלית מובהקת. במאי 2023, נודע כי אלביט מערכות בריטניה, חברה־בת בריטית של אלביט, זכתה בחוזה ממשרד ההגנה הבריטי בשווי כ־71 מיליון דולר, במסגרתו תספק, תתחזק ותתפעל סימולטורים לצ'אלנג'ר 3 ולנגמ"ש החדיש בוקסר. ההתקשרות תמומש על פני תקופה של שלוש שנים, בתוספת תשע שנות תחזוקה ותפעול מבצעיים.

במקביל, צ'אלנג'ר 3 נושא את מערכת ההגנה האקטיבית המפורסמת של רפאל "מעיל רוח". המערכת הזו, שגם נבחרה עבור טנק הליאופרד הגרמני, מותקנת על גבי 16 פלטפורמות ברחבי העולם - כולל כאלו מתוצרת אמריקאית.

מטוס השליטה והבקרה החדש הגיע משבדיה לאיחוד האמירויות

חברת סאאב השבדית סיפקה לאיחוד האמירויות את מטוס השליטה והבקרה הרביעי מדגם גלובל־איי, שכבר הוצב בבסיס חיל האוויר האמירותי אל־דהפרה שבאבו דאבי.

זהו המטוס הראשון שמסופק בעקבות עסקת המשך שנחתמה ב־2021 בין הצדדים לאספקת שני מטוסים. ב-2015, נחתמה העסקה הראשונה, שכללה שלושה מטוסים שכבר סופקו.

ההתקשרות בין סאאב לבין האמירותים כוללת גם חוזה לאורך שלוש שנים, לתמיכה במטוסים תמורת 190 מיליון דולר. איחוד האמירויות היא אמנם המדינה היחידה שמפעילה כיום גלובל־איי, אבל בין השאר, בזכות ההפעלה בשטחה - מדינות כמו צרפת, קנדה ושוויץ הביעו עניין במטוסים.

שיתוף הפעולה במיליארדים של פולין וקוריאה הדרומית מתהדק

כשנתיים לאחר שפולין וקוריאה הדרומית חתמו על מתווה לשיתוף פעולה בהיקף של 22 מיליארד דולר, ממשלת פולין חתמה על הסכם בסך 1.6 מיליארד דולר לרכישת 72 משגרי רקטות מדגם K239 צ'ונמו, אותם מייצרה חברת האנווה מסיאול.

זו כבר עסקה שנייה בין הצדדים, לאחר שהפולנים כבר רכשו את מערכת הטילים המונחים לטווח ארוך CTM-290, ומשגרים מסוגים שונים. מערכות הטילים והרקטות הללו מתווספות לעסקאות נוספות בין הצדדים, שכבר כללו טנקים מדגם K2, תותחי K9, מטוסי FA-50, ו־288 מערכות צ'ונמו שכבר סופקו.

עוד כתבות

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

שורת אזעקות בגליל המערבי: מספר כלי טיס חצו משטח לבנון - דיווח על נפילה במרחב געתון

בשעת בוקר מוקדמת: שורת אזעקות על חדירת כלי טיס עוינים וירי רקטות הופעלו בנהריה והסביבה, צה"ל: בוצע לפחות יירוט אחד • שר ההגנה של ארה"ב אוסטין לשר הביטחון גלנט: יש להגן על אזרחים לפני כל מבצע ברפיח • בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל • דובר צה"ל: שניים מהחטופים התאילנדים נרצחו וגופותיהם מוחזקות בעזה • עדכונים בולטים

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל אחרי הכסף

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"