גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

בית ההשקעות אלטשולר שחם פנ  ביצע באמצע החודש הנוכחי שלוש עסקאות רחבות-היקף, שבמסגרתן מכר מניות של שלושה גופים גדולים במשק. ב-10 באפריל מכר אלטשולר שחם החזקות בשני הבנקים הגדולים - לאומי  והפועלים , תוך שהוא יורד מתחת לרף החזקה של 5%, מה שגרם לו להפסיק להיות בעל עניין בשניהם.

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר 
טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק 

11 ימים לאחר מכן החליט על מכירת מניות בהיקף של 96 מיליון שקל ממניות פוקס , חברת הריטייל הגדולה ביותר בישראל, תוך שהוא יורד מהחזקה של 16.2% ל־13.84%.

הסיבה שבגינה ביצע אלטשולר שחם את המכירות היא שאיפתו להמשיך להפחית חשיפתו לישראל. בית ההשקעות, ומי שמכתיב את מדיניות ההשקעה שלו - הבעלים והמנכ"ל המשותף גילעד אלטשולר, מעדיף את חו"ל. נכון להיום החשיפה של קופות הגמל של בית ההשקעות לחו"ל עומדת על 80%, לעומת 20% בישראל.

 

לגלובס נודע כי באלטשולר שחם לא מתכוונים להסתפק בכך, ומכוונים להגיע לחלוקה של 90% מול 10%. אותה העדפה למניות בחו"ל התחדדה מאחר שישראל עדיין נמצאת במלחמה. מה גם שמכירת מניות הבנקים בוצעה בעיצומם של האיומים האיראניים שהגיעו לשיאם שלושה ימים לאחר מכן במתקפה רחבת-היקף שסוכלה בהצלחה על ידי צה"ל.

לכן, בבית ההשקעות גם לא מתרגשים מהאופוריה היחסית בשווקים בעקבות דיווחים על עסקאות להשבת החטופים, שהזניקו בין היתר את השקל, ולכן גם, אם וכאשר, העסקאות יצאו לפועל, האיום הגיאופוליטי בישראל עדיין יישאר גבוה.

בעיית הנזילות של הבורסה

זהו מהלך שנעשה בכיוון הפוך למגמה שאפיינה את שוק החיסכון מאז פרוץ המלחמה, כשהגופים המוסדיים הגדילו חשיפה לישראל בין תחילת אוקטובר לסוף פברואר בהיקף של יותר מ־20 מיליארד שקל, כשגם אלטשולר שחם עצמו היה חלק מהמגמה. עם זאת, לא מעט גופים הצהירו בשבועות האחרונים על כך שהיקף ההזדמנויות ב"מחירי רצפה" בת"א הצטמצם.

בנוסף, ההחלטה להגדיל עוד יותר את החשיפה לחו"ל נובעת מבעיית הנזילות החמורה של הבורסה בישראל. כלומר, מבחינת בית ההשקעות, גם אם השוק הישראלי נמצא בעלייה, אי אפשר לנצל זאת בהיקפים גדולים, מכיוון שהנזילות נמוכה.

ואם מדברים על העלייה הזו, גם לאחר שרשם עלייה של 4.2% מתחילת השנה, מדד ת"א-125 עדיין מפגר אחרי ה־S&P 500, שעלה מתחילת השנה ב־7.26%. כך שמבחינת בית ההשקעות, גם מניות יציבות יחסית, כמו אלו של לאומי (המניה הגדולה ביותר בתיק של אלטשולר שחם) והפועלים, אינן יכולות להתחרות בפוטנציאל של חברות טכנולוגיה גדולות כמו אנבידיה או מיקרוסופט.

עם זאת, חשוב לומר שבית ההשקעות לא מפחית לגמרי חשיפה לישראל, אלא מעדיף להתמקד בסקטורים עם פוטנציאל צמיחה גבוהה יותר ויכולת התפתחות שאינה קשורה רק לישראל. במוקד עומדות כמובן חברות התעשיות הביטחוניות, ובכוונת בית ההשקעות להגדיל אליהן חשיפה, או לכל הפחות לא לצמצם אותה, בעיקר מכיוון שהוצאות הביטחון של ישראל צפויות לצמוח בשנים הקרובות.

פדיונות גבוהים בגמל

למרות הכוונות של אלטשולר שחם לשנות את תמהיל ההשקעות, בשוק מציינים כי ההסבר לכך פשוט הרבה יותר, וכי הוא נעוץ בקצב הפדיונות הגבוה של נכסי הגמל של בית ההשקעות, שנמשך למרות שהתשואות התאוששו בשנה האחרונה.

"לאלטשולר שחם יש פדיונות בקצב גבוה ולכן הם צריכים למכור נכסים", אומרים גורמים בשוק. "הם יעדיפו למכור נכסים נזילים שהמכירה שלהם לא 'תפרק' את המחיר של המניה, והבנקים הם הנכסים שהכי קל למכור".

גם יניב פגוט סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה לני"ע בתל אביב, טוען שזו הסיבה למימוש הנכסים. "מבחינת ההיגיון יש פה קיטון משמעותי בנכסים וכשיש קיטון בנכסים צריך לעשות התאמה בחשיפות. ברגע שאתה יורד בצורה כל כך משמעותית, גם ההחזקות צריכות לרדת, במיוחד אם המגמה לא משתנה - קל וחומר צריך לעשות את ההתאמות", הוא מסביר.

אז במה בעצם מדובר? מתחילת השנה העבירו לקוחות אלטשולר שחם למתחרים נכסי גמל בהיקף של 6.36 מיליארד שקל, אחרי שבחודש מרץ עמדו הנכסים שעברו ממנו לחברות גמל אחרות קצת יותר מ־2 מיליארד שקל. מבט על התזוזות בשנה האחרונה, שמבוצעות ברובן על ידי סוכני הביטוח ומקצתן באופן עצמאי מצד הלקוחות, מגלה כי מאפריל 2023 עד מרץ 2024 העבירו הלקוחות מאלטשולר שחם למתחרים 23 מיליארד שקל.

הנהנים הגדולים היו ילין לפידות, אנליסט ומיטב. השניים הראשונים נהנו מתשואות עודפות על יתר השוק, בעיקר בשל היעדר חשיפה לנכסים לא סחירים (השקעות אלטרנטיביות), שסבלו משיערוך בחסר בשל השפעות סביבת הריבית הגבוהה.

בילין לפידות רשמו ניוד חיובי מהמתחרים בסך של 5.2 מיליארד שקל בשלושת החודשים הראשונים של השנה, ושל 11.3 מיליארד שקל בשנה האחרונה. באנליסט ניידו אליהם 4.45 מיליארד שקל מתחילת השנה ו־9.36 מיליארד שקל בשנה האחרונה ואילו במיטב העבירו אליהם 3.4 שקל בין ינואר למרץ ו־10.66 מיליארד שקל מאז אפריל אשתקד.

"לא בגלל תמחור המניות"

כאמור, באלטשולר שחם דוגלים שנים בחשיפה לחו"ל על חשבון ישראל. העדפה זו שיחקה לטובתם בחלק ניכר מהחודשים האחרונים, ובמרץ הם ניצבו במקום הראשון בטבלת התשואות, למרות שבמבט על שלוש שנים לדוגמה הם עדיין סוחבים על הגב פער ניכר אל מול המתחרים, בעיקר בשל השקעה גדולה בשוק הסיני (שמאז נמכרה כולה).

לדברי פגוט, "אין מחלוקת שהבנקים הישראליים מעניינים (נסחרים במכפיל נמוך על ההון העצמי ורושמים רווחי עתק, ר' ו'). אין גם מחלוקת על כך שהתוכניות של פוקס מאוד מעניינות וגם הביצועים של המניה היו טובים (זינקה מתחילת השנה בכ־26% למרות ירידה של 11% באפריל, ר' ו'), כך שאי אפשר לקשור את המכירות לתמחורי המניות, לאטרקטיביות של הבורסה המקומית או לנתוני המאקרו בישראל", הוא מסביר.

בהקשר זה נציין, כי מתחילת השנה, בעקבות התשואות הנאות, ולמרות הפדיונות, סך נכסי הקופות של אלטשולר שחם עלה מ־127.3 מיליארד במרץ ל־128.6 במרץ, נתונים שיש בהם כדי לתמוך בכך שהמכירות נובעות מהרצון להקטין החזקות בישראל.

הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק הפועלים הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק לאומי מכר מניות פוקס בכ-100 מיליון שקל

עוד כתבות

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו / צילום: טל גבעוני

פאלו אלטו נטוורקס בעוד תחזית נמוכה - המנייה צנחה במסחר המאוחר

החברה פרסמה תחזיות לקצב צמיחה שנתי בהכנסות ברבעון הבא שעשוי לנוע בטווח שבין 10%-11% - נמוך מהקצב אליו הורגלו המשקיעים בשנים האחרונות ● עבור הרבעון השני של השנה הציגה פאלו אלטו תוצאות לא רעות: ההכנסות ברבעון עמדו על 2 מיליארד דולר, צמיחה של 15% משנה לשנה

ישראל בפער קריטי בהטמעת הבינה המלאכותית / אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר חדש: ההשקעה בסטארט-אפ של AI בישראל נמוכה משמעותית ביחס לעולם

על פי המחקר, הדירוג של ישראל ירד במהלך השנים והיא ממוקמת במדד זה במקום השביעי בעולם, כאשר ב-2020 דורגה במקום החמישי ● עם זאת, הנתונים מציגים כי כחצי מההשקעות וסבבי הגיוס בשנת 2023 היו בתחום הבינה המלאכותית היוצרת

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

בניינים בסיום בנייה בבאר שבע / צילום: דיאגו מיטלברג

יותר משלוש שנים: הסטנדרט החדש של הקבלנים למסירת דירות

סעיף מועד המסירה מגיע כבר ל־40 חודשים ואף יותר, בגלל הקשיים הנגרמים מהמחסור בכוח אדם ● בינתיים המדינה לא מצליחה להביא עובדים, ונראה כי לא תסייע לקבלנים להתמודד עם המצב

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע