גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

חגיגת התשואות של קרנות הפנסיה, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל, שהביאה אותן להציג תשואה שנתית ראויה כבר אחרי רבעון אחד בלבד, קיבלה תפנית שלילית בחודש אפריל. לאחר שמדדי המניות המרכזיים בישראל ובארה"ב ירדו במהלך החודש החולף בשיעור שבין 3% ל-5%, הציגו מוצרי החיסכון השונים תשואות שליליות ש"קילקלו" את תחילת השנה החיובית. 

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?
שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל 
הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן 

על פי התחזית של בית ההשקעות מיטב, התשואה השלילית הממוצעת שרשמו קופות הגמל הכלליות בחודש החולף עומדת על 1.6% כאשר ישנן קופות שירדו בחודש החולף גם ב-2%. הן למעשה מחקו כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה (4.6%), כך שהתשואה הממוצעת של קופות הגמל מתחילת השנה עומדת כעת על 2.8%.

במסלולי המניות הירידה הייתה כמובן חדה יותר ועמדה בממוצע על 3.2%, מה שהוריד את התשואה הממוצעת מ-8.7% בתום הרבעון הראשון ל-5.4%.

"לא יותר ממהמורות בדרך"

ערן גולדרינג, מנהל השקעות ראשי באנליסט, מסביר כי "מה שמעיב על שוק המניות הן תשואות האג"ח שעולות, בגלל האינפלציה שלא יורדת באופן משמעותי (המשקיעים חוששים מהתארכות תקופת הריביות הגבוהות, והמשמעות היא הכבדה על מחירם של נכסי סיכון ובראשם מניות, ר"ו). זו הפתעה לרעה אחרי שהשווקים ציפו בתחילת השנה להורדות ריבית יותר אגרסיביות, עד כדי שש הורדות, ואנחנו בישראל ראינו בקושי הורדה אחת".

גולדרינג מזהיר כי "מי שרוצה להשיג תשואות בהשקעות צריך להכיר בתנודתיות, אבל אין צורך להיבהל מכל ירידה".

דברים דומים אומר רועי הרטמן, מתכנן פיננסי בחברת ארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי: "משקיעים שנמצאים במסלולים המנייתיים נדרשים לכוון מראש לטווחי השקעה ארוכים מאוד, כך שהתנודתיות בטווח קצר לא אמורה להשפיע עליהם. בהסתכלות ארוכת-טווח מדובר במהמורות בדרך. יש לזכור בעניין זה שההיסטוריה בשוק ההון כבר הוכיחה שהשקעה עם אופק ארוך-טווח מתעלה על האירועים והאתגרים החולפים בשוק", הוא אומר.

מעבר לכך, לדברי הרטמן מארבע עונות, משקיעים שנמצאים במסלול הכללי נדרשים להכיר באבולוציה שהמסלול עבר: היום, למעשה, מרבית המשקיעים במסלול הכללי חשופים אפקטיבית ל-50% מניות במרבית החברות המנהלות. עם זאת, הוא מציין כי המסלול אומנם מוגדר כברירת מחדל, אך לא בהכרח מתאים למשקיעים שמרניים, עם סיבולת סיכון נמוכה, שבהחלט יכולים לחשוב על שילוב של מסלולים דפנסיביים יותר בתמהיל הנכסים שלהם. כך לדוגמה, בקרנות השתלמות ישנם מסלולים עם עד 10% או 20% חשיפה למניות ובקופות הגמל וקרנות הפנסיה מסלולים לבני 60 ומעלה. ישנם גם מסלולי אג"ח שקלי טווח קצר המהווים אלטרנטיבה לפיקדונות ולקרנות כספיות.

"לא חוזרים למפולת של 2022"

גם לאחר הירידות שנרשמו באפריל, גולדרינג מזכיר כי בכל הנוגע לשוק המניות, התוצאות של חברות הטכנולוגיה המובילות שכבר פרסמו את הדוחות הכספיים שלהן לרבעון הראשון של 2024 היו טובות, "כשבעיקר רואים צמיחה יפה באלו עם פעילות בתחום ה-AI (הבינה המלאכותית). גוגל הפתיעה לטובה, לאמזון היו דוחות טובים וגם למיקרוסופט. הרווחיות עולה והמכפילים אומנם לא זולים, אבל הם לא הגיעו לדעתי לרמה של בועה. בישראל המחירים בשוק המניות בוודאי סבירים, לכן קשה לי לראות מפולת. אני לא רואה את התרחיש של שנת 2022 חוזר את עצמו, אז כרגע אנחנו באנליסט לא עושים שינויים דרמטיים בתיק".

מאיפה האופטימיות?
גולדרינג: "מה ששונה מ-2022 הוא שאנחנו עכשיו אחרי אירוע של עליית התשואות באג"ח. 'הברבור השחור' אחרי תקופת הקורונה הגיע כשאנשים חשבו שאנחנו נישאר בסביבת ריבית אפס ופתאום באה אינפלציה שלא חווינו 15 שנים ובעקבותיה עליית ריבית חדה שהפילה את השווקים. היום אנחנו בעידן של 'פיין טיונינג' אז מפולת אנחנו לא רואים. עם זאת, הדברים מאוד נזילים ואם יתפרסמו נתוני מאקרו חלשים, התחזיות עלולות להשתנות".

בנוסף לירידות בשוקי ההון הסחירים, חשש נוסף שקיים לחוסכים במרבית החברות המנהלות קופות הגמל וקרנות השתלמות, הוא שיערוך כלפי מטה של השקעות מהותיות שביצעו אותם גופים בנכסי נדל"ן מניב, בעיקר בחו"ל. "לנוכח האינפלציה הדביקה, נראה שהשוק צופה ירידת ריבית איטית, הדרגתית ומבוקרת שעשויה להשפיע על שערוכים עתידיים, אפקט שיפיע גם על השיערוכים בחלק הלא סחיר במסלולי ההשקעה השונים", מסביר הרטמן.

"הדולר הגן על מסלולי S&P"

מהתחזית של מיטב עולה כי אפילו החודש הגרוע ביותר בוול סטריט בשנה וחצי האחרונות לא קלקל לחלוטין את התשואות יוצאות הדופן של המסלולים שעוקבים אחרי מדד ה-S&P 500. אומנם המדד עצמו ירד ב-4.4%, אולם התחזקות הדולר אל מול השקל מיתנה את הירידות במסלול של החוסכים מישראל והביאה אותו לתשואה שלילית קטנה ביחס למסלול המנייתי, כשזו עמדה על 2.5%, כאמור על מול 3.2% במסלולי המניות.

למעשה, מתחילת השנה רשמו המסלולים ה-S&P המקומיים תשואה חיובית של 9.1% שמהווה המשך ישיר של 2023, אז הם רשמו תשואה של כ-30%. כמובן שישנו סיכון הפוך, לפיו אם הדולר ייחלש מול השקל, תיווצר השפעה הפוכה ומתוך התשואה שהשיג המעקב אחרי המדד ייגרעו שיעורים ניכרים. כך לדוגמה קרה בחודש פברואר, כשהשקל התחזק אל מול המטבע האמריקאי והמסלולים העוקבים אחרי ה-S&P 500 הציגו תשואה של 3.5%, בעוד המסלולים המנייתיים רשמו תשואה של 4.5%.

"שער השקל-דולר מושפע גם הוא בצורה ישירה מהמצב הגיאופוליטי", מסביר הרטמן מארבע עונות. "המטבע מהווה חלק מהחשיפה של המשקיע הישראלי למדד ה-S&P 500 - וסביר שהחשיפה המטבעית תמשיך להוות פקטור בהשקעה".

האג"ח המיועדות הגנו על הפנסיות

באשר לקרנות הפנסיה, כמובן שהירידות לא פסחו עליהן, אך הן היו מתונות יותר הודות להגנה שנתנו להן האג"ח המיועדות שעדיין נמצאות בתיקים, גם אם בשיעור הולך ויורד, ומספקות תשואה של 4.86% על קצת פחות מ-30% מהתיק. נזכיר כי החל מנובמבר 2022 המנגנון הזה מוחלף במנגנון מבטיח תשואה בריבית אף גבוהה יותר (5.15%), והוא מגן על התיקים הפנסיוניים של הישראלים. לכן, המסלולים לצעירים (בני 50 ומטה) והמסלולים לבני 50-60 ירדו בשיעור כמעט זהה של 1.2%-1.3%, בעוד המסלולים הסולידיים יותר, לבני 60 ומעלה, ירדו בשיעור ממוצע של 0.7%.

עוד כתבות

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל אחרי הכסף

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

בעלי רכב חשמלי? אתם נמצאים על הכביש יותר מהממוצע

על פי סקר הלמ"ס בקרב בעלי כלי רכב חשמליים, הנסועה בהם גבוהה מאשר ברכבי בנזין ● עוד עולה מהסקר כי עיקר הטעינה מתבצעת בעמדות פרטיות ויש מחסור בזמינות של עמדות ציבוריות

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות