גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,
טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

ענקית הטכנולוגיה אפל דיווחה אמש על התוצאות הרבעוניות שלה לרבעון השני לשנת 2024, כך לפי החלוקה הפיסקלית שלה. למרות שהצליחה לעקוף את תחזיות האנליסטים בסגמנטים השונים, היא עדיין הציגה ברוב המוצרים ירידה בהכנסות. הירידה הכואבת ביותר היא במכירות האייפונים, כ-10% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ואף ירידה של 4% במכירות באופן כללי.

ניתוח | ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב-70 מיליארד דולר ביום אחד
בדרך לשווי של 2 טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

בנוסף לכל זאת אפל הכריזה על תוכנית גדולה לרכישה חוזרת של מניות, דיבידנד קטן - ועדיין לא אומרת מילה על הבינה המלאכותית באמת. ולמרות כל הבעיות איתן מתמודדת החברה, עדיין מניית אפל  עלתה בכ-6% במסחר המאוחר.

5 הערות על דוחות אפל, החברה שמטלטלת את כל השוק.

 1 בייבאק: הבעת אמון עצמית 

בדוחות אמש הכריזה אפל על תוכנית "בייבאק", רכישה עצמית של מניותיה. הרכישה העצמית לא מפתיעה, מאז 2018 בכל רבעון רכשה החברה מחדש מניות בשווי של כ-20 מיליארד דולר.

בייבאק מתרחש בדרך כלל כשיש לחברה נסחרת תזרים מזומנים חזק ועקבי, אבל עם ירידה במכירות של אפל, היא הופכת "מחברת צמיחה לחברת ערך", מסביר לגלובס סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר. וסצ'ונוק מסביר כי הרכישה החוזרת "מהווה הבעת אמון בחברה. החברה מאותת לשוק שהיא מאמינה בפעילות שלה, בכך שהיא קונה את המניות של עצמה. בנוסף, זה נותן תמיכה למניה, ומנטרל את הלחץ מאלו שרוצים למכור כי נכנס קונה משמעותי. במובנים רבים זה מעלה את הרווח למניה - שכן אם עושים בייבאק, מקטינים את מספר המניות, והרווח למניה עולה".

אך וסצ'ונוק מזהיר כי הבייבאק עלול לבוא לרעת אפל. "הייתה לה קופת מזומנים גבוהה, ואז התחילו לבצע בייבאק. משמע, קופת המזומנים ירדה. אם אפל תמשיך את הבייבאק שלה, והמכירות שלה ימשיכו להיפגע, היא עלול ליצור מצב של חוב נטו, וזו בעיה עתידית אפשרית".

לעומת זאת, אוראל לוי, מנהל השקעות בקרן טכנולוגיה במור קרנות נאמנות מסביר לגלובס כי הבייבאק הרגיע אנליסטים. "אם אפל הייתה מנסה לקחת את קופת המזומנים הזו והייתה מנסה לרכוש חברה ענקית בשוק הסטרימינג, כמו נטפליקס לדוגמה, אפשר להרוס בקלות את כל הערך".

 2 החברה עקפה את הציפיות הנמוכות

אפל הצליחה לעקוף מעט את תחזיות האנליסטים לגבי ההכנסות מהמכירות הכלליות - עם 90.75 מיליארד דולר, לעומת הצפי של 90.01 מיליארד דולר, אך במכירות האייפון היא פספסה עם 45.96 מיליארד דולר לעומת 46 מיליארד דולר שציפו.

יתרה מכך, ברבעון האחרון מכירות האייפון ירדו ב-10%, לעומת השנה הקודמת. בכך, אפל מציינת את הפעם החמישית בשישה הרבעונים האחרונים שההכנסות שלה במגמת ירידה. בנוסף, אפל לא נותנת תחזיות רשמיות לרבעון הבא, אבל היא סימנה שצפוי גידול בהכנסות, הפיכת המגמה מהרבעונים האחרונים. 

נתוני ההכנסות ממכירות תואמים את הדוח של חברת המחקר IDC, לפיו בשלושת החודשים הראשונים של השנה, סמסונג תפסה את המקום הראשון בנתח השוק בעולם. לפי הדוח, משלוחי יחידות האייפון ירדו ב-10% ברבעון לעומת השנה הקודמת, למרות ששוק הסמארטפונים הכולל התרחב ב-8%. 

המשקיעים חוששים במיוחד מהתחזקות המתחרות בסין. חברות כמו וואווי ושיאומי תופסות נתח שוק רב יותר, וצוברות תאוצה. לדוגמה, וואווי זינקה במכירות בכמעט 70% מהשנה הקודמת, בעוד שמכירות אפל ירדו בסין ב-19%, כך לפי Counterpoint Research. אפל הראתה ירידה של 8% במכירות ברבעון האחרון בסין הגדולה, למרות שלפי מנכ"ל אפל, טים קוק, האייפון "צמח ביבשת סין ברבעון", לדבריו. זאת מבלי שהציג נתונים פיננסיים שתומכים בזה.

וסצ'ונוק מסביר לגלובס כי בשוק הסלולר יש תחרות מאוד קשה כבר שנים. "מה שמפתיע זה איך אפל מצליחה להמשיך, כי כבר ההבדלים הסמארטפונים של החברות השונות מצטמצמים. למרות הכל, היא עדיין מצליחה לשמור על היקף מכירות גדול, וזה משמעותי מבחינת כסף. סביר להניח שאייפון 16 יזכה לאותם ביקושים כמו אייפונים קודמים, כי יש לו קהל נאמן".

לוי מסביר כי בוול סטריט מסתכלים על הציפיות יותר מאשר הביצועים ממש. "התחזיות וציפיות האנליסטים היו נמוכות בגלל סין ובכלל, ולכן החברה הצליחה - כי הציפיות ממנה היו נמוכות".

גם לפי וסצ'ונוק, "הייתה תמימות דעים שהמכירות יפספסו את תחזיות השוק. בהיבט הזה אפל הפתיעה, היו מספרים לא טובים, פשוט לא כמו שציפו. לזה הוסיפו את הבייבאק, והנה עליית המניה". 

3אפל מיוזיק, TV ו-Cloud: הסגמנט הצומח והרווחי

בסגמנט השירותים, הגיעה אפל ל-23.9 מיליארד דולר, שיא הכנסות חדש עם עלייה של 14% לעומת 20.9 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. עם יותר ממיליארד מנויים בתשלום, לא רק שמדובר בפעילות הצומחת ביותר שלה, היא גם הרווחית ביותר. 

עם זאת, אנליסטים מסבירים שגם כאן יש שתי בעיות מרכזיות. ראשית, גם בסגמנט הזה אפל חווה האטה בצמיחה. בעבר בסגמנט השירותים היא צמחה ביותר מ-20% ועכשיו היא צומחת ב-8% משנה מול שנה. כשזה מצטרף להעלאות המחירים בשירותי אפל, אנשים משלמים יותר כסף ויכולה להיות פגיעה עתידית.

 4 לא חדשנית

אחת הביקורות הקשות ביותר על אפל, היא על כך שלא חידשה שום דבר משמעותי בשנים האחרונות. הנתון שיכול להצביע על כך בצורה הכי טובה, אלו השקעות החברה בהוצאות הון. 

ענקיות הטכנולוגיה השונות, משקיעות רבות בהוצאות ההון שלהן - השורה בדוחות שמפרטת את ההשקעות והמשאבים לצורך הטכנולוגיות העתידיות והתשתיות שצריך לבנות כדי להריץ את הטכנולוגיות האלו. לדוגמה, חברות כמו גוגל, פייסבוק ועוד, משקיעות מעל ל-10 מיליארד דולר ברבעון. לעומת זאת, אפל בפיגור. סך הוצאות ההון של אפל הוא גם 10 מיליארד דולר, אך לא ברבעון אלא בשנה. וסצ'ונוק אומר על כך כי "בחצי השנה האחרונה, אפל הורידה את ההשקעה בהוצאות ההון שלה ביחס לרמה המקבילה של שנה שעברה. יש מירוץ חימוש לבינה המלאכותית אצל כל החברות, ונראה שאפל לא שותפה בכלל".

ולכל זאת צריך להוסיף את הטלטלות שהיו לה בפרויקטים השונים: המכשיר החדשני היחיד שהיא השיקה בשנים האחרונות, קסדת המציאות המעורבת שלה, לא הצליח להתרומם. בפברואר האחרון החברה ביטלה את פרויקט הרכב החשמלי שלה ופיטרה מעל ל-600 עובדים. חלק מהעובדים הועברו לעבודה על בינה מלאכותית גנרטיבית.

 5 מה עם הבינה המלאכותית?

עד כה, אפל עושה אפל, והיא לא משתפת את התוכניות שלה בכלל לגבי פיתוחים עתידיים. זאת הסיבה המרכזית למה אפל לא מזכירה אפילו בשיחות המשקיעים שלה את המילים בינה מלאכותית. ובכל זאת, נשאלת השאלה בוול סטריט - איפה הבאז וורדס "בינה מלאכותית" שכה התרגלו אליהן אצל כל חברה אחרת?

וסצ'ונוק אומר כי "בהקשר של הבינה המלאכותית, אפל בפיגור מאוד רציני אחרי האחרים. היא באזור הנוחות שלה, אין לה תחרות בסגמנט שלה". 

לפי לוי, אפל יכולה להשקיע בבינה המלאכותית מבלי להוציא את כל הכסף. "לדוגמה, אפל יכולה להכניס את הפיצ'רים החדשים של הבינה המלאכותית במק או באייפונים. כשיש להם השקה חדשה לסירי לדוגמה, זה יכול להביא למגה סייקל של מכירות אייפונים. מבחינת אפל היא יכולה לעשות את זה בחינם - כי היא יודעת שהיא יכולה לבצע את ההשקעות האלו בהוצאות השוטפות. היא יודעת שגוגל ישלמו לאפל לפי הדיווחים זה עמד על 10-15 מיליארד דולר, כדי להיות ברירת המחדל במנוע החיפוש. אותו דבר יכול להיות עם הבינה המלאכותית, אפל תעזור לגוגל, וכך אפל תוכל להביא את זה בחינם לצרכנים שלה".

בתקופה האחרונה התרבו הדיווחים על שיתופי פעולה אפשרי בין אפל לבין OpenAI או גוגל, ביחס ליכולות בינה מלאכותית שייכנסו לאייפונים. ובינתיים, באפל עושים טיזינג שהם יתחילו לדבר על הבינה המלאכותית יותר באירוע האייפדים שלה בשבוע הבא וגם באירוע המפתחים השנתי שלה WWDC שקורה ביוני בכל שנה. עם זאת, צריך לומר שלרוב המשקיעים והצופים מתאכזבים מאירועי אפל, אז על אפל יש הרבה על הכתפיים.

עוד כתבות

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית