גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אין זה סוד שהמשקיעים בישראל "התאהבו" כבר לפני חודשים ארוכים במסלולים הצמודים למדד S&P 500. נכון להיום בכל מוצרי החיסכון וההשקעה - מקרן הפנסיה, דרך קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ועד לקרנות הנאמנות - מוצעים מסלולים העוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי, ויחד הם מנהלים כבר כ-140 מיליארד שקל.

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה 
"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח 

לנוכח חולשתו של שוק המניות בישראל מתחילת 2023, תחילה על רקע קידום הרפורמה המשפטית ובהמשך המלחמה שפרצה באוקטובר, סיפק המדד האמריקאי המוביל את הסחורה, והקפיץ את תשואות החוסכים בו. קרנות הפנסיה שעקבו אחרי המדד הניבו תשואות שנשקו ל-30% (לעומת 9.4% בלבד במסלולים הכלליים), כך שבהחלט אפשר להבין את הנהירה. למעשה, הנסיקה של 2023 המשיכה גם ברבעון הראשון של 2024. התשואות בקרנות הפנסיה עוקבות S&P עמדו על 9.1% בחודשים ינואר-אפריל, לעומת 2.8% בלבד במסלולים הכלליים.

"מסוכן יותר מהשפעות המלחמה"

אבל קשה להתעלם מהסיכונים הנלווים להשקעה ב-S&P 500. ראשית מדובר במדד מניות אחד, שכמעט 30% ממנו מושקע בסקטור אחד - טכנולוגיה, ושבע הענקיות (מיקרוסופט , אפל , אנבידיה , גוגל , אמזון , טסלה  ונטפליקס ) אחראיות לרוב התשואה בו.

בנוסף, מדובר בהשקעה דולרית, בינתיים העובדה הזו בעיקר עבדה לטובתם של המשקיעים הישראלים לנוכח התחזקות הדולר מול השקל. אבל צריך לזכור שהתמונה תמיד יכולה להתהפך.

האפשרות לטלטלה כלפי מטה במדד, עלולה לפגוע בצורה דרמטית בחסכונות הציבור ולמחוק עשרות מיליארדי שקלים מהם. מי שמזהיר מכך הוא אמיר כהנוביץ, משנה למנכ"ל וכלכלן ראשי פרופיט (סוכנות ביטוח גדולה העוסקת בין היתר בהפצת מוצרים פיננסיים). הוא טוען כי "ריצת הציבור ל-S&P500 עלולה לסכן את חסכונותיו יותר מהשפעות המלחמה בעזה". לדבריו, "בעוד הוצאת החסכונות לחו"ל יעילה וטובה למשק, מה שלא יעיל הוא ריכוז הכספים הללו כמעט בבלעדיות במדד אחד שאומנם מורכב מ-500 המניות הגדולות בארה"ב, אך במציאות מושפע בעיקר משבע מהן, שהן בעלות מתאם גבוה מאוד לענף הטכנולוגיה".

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

כהנוביץ מציין כי באפריל האחרון, "ראינו דוגמה לסכנות במדד כשהוא רשם ירידה חדה למרות תוצאות טובות של החברות. במקרה שבו יתממש זעזוע עמוק בסקטור הטכנולוגיה או אפילו רק בעולמות הבינה המלאכותית (AI), נראה קבוצה גדולה מאוד של ישראלים נכנסים יחד למשבר פיננסי". לדבריו, "אנשים מסתכלים על עשר השנים האחרונות, אבל אלה היו שנים טובות, ושוכחים שבשנים 2000-2010, לקח לשוק 10 שנים להתאושש מהתפוצצות בועת הדוט.קום במניות הטכנולוגיה".

 

"התהליך חיובי, זה השוק היעיל בעולם"

מנגד, יש מי שטוענים כי עליית החשיפה של חסכונות הציבור למדד האמריקאי היא חיובית ומאפשרת גם למשקיעים ללא ידע פיננסי נרחב להניב תשואות יתר. אחד מהם הוא אבנר חדד, מנכ"ל חברת הקרנות קסם והפניקס בית השקעות, שמשווקים מוצרי השקעה העוקבים אחר מדדים. חדד טוען כי "זה בסוף מדד שמורכב מ-500 החברות הגדולות ביותר בשוק האמריקאי, וזה פיזור אדיר שעושה את העבודה. הציבור מבין שהוא לא מצליח להשיג בדרך אחרת תשואות גבוהות על השקעותיו בחו"ל. משום שהפיזור במדד הזה עצום אני לא רואה בעיה. זה תהליך בריא".

ומה אם תהיה ירידה חדה במדד המדובר? "השוק יורד ועולה כל הזמן", אומר חדד. "יכול להיות שבשנה הקרובה תהיה תשואה שונה מבשנה שחלפה. אז למה זה מצליח בסוף? כי מי שקובע את הרכב המדד זה המשקיעים בעולם (שמעלים ומורידים את ערך המניות על פני זמן, ח"ש). מדובר במדד מניות שנבנה באמצעות השוק הכי יעיל בעולם. אז זה נכון להצטרף אליו במקום לנסות לנצח אותו".

אבל החשש של כהנוביץ מפרופיט הוא בעיקר מפני המתח הגבוה שהשוק נמצא בו. לדבריו, מעל 80% מהחברות הנכללות במדד S&P 500 היכו את תחזיות האנליסטים, אך עם ההצלחה מגיע גם תיאבון וכעת החשש הוא שהאנליסטים והמשקיעים בכלל מתחילים להיות אופטימיים יתר על המידה. אם ברבעון הראשון רווחי החברות במדד המוביל זינקו ב-4.9% (ביחס לרבעון המקביל אשתקד) כעת הציפיות (לפי נתוני FactSet) עבור שנת 2024 כולה עומדת על עלייה של 10.8% ול-2025 על 13.9% (תחזית רווח למניה במדד S&P 500).

"לא רק רף הציפיות הגבוה מאוד מטריד, אלא גם העובדה שבמקביל תנאי הרקע הולכים ונעשים מאתגרים יותר", הוא מזהיר. נתוני המאקרו של כלכלת ארה"ב הפתיעו לאחרונה לשלילה והורדות הריבית שם הולכות ומתרחקות. זו הסיבה המרכזית לכך שה-S&P 500 צלל בכמעט 4% באפריל - שפל של שנה וחצי.

"מבחינה משקית זו קטסטרופה"

את הסיכון הטמון בעליית ההשקעות במדד S&P 500 רואה יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר בבורסה בת"א, מכיוון אחר. לדבריו, ריכוז כספי יותר ויותר חוסכים במדד האמריקאי המוביל "מייבשת את המקורות לשוק ההון המקומי. היא מקטינה את המקורות הכספיים שאמורים לייצר את ההשקעות במשק הישראלי. אין מקור אחר. בסוף כשלמנהל השקעות אין שיקול דעת, משום שהמשקיע הורה לו לשים את כל הכסף ב-S&P 500, אז הוא לא יממן כאן כביש או אתר התפלה, וגם לא יממן חוב. לכן מבחינה משקית זו קטסטרופה בהתהוותה".

באפט נגד מייקל ברי, מי צודק?

גם בקרב משקיעי על מעבר לים קיימת מחלוקת לגבי השקעה ב-S&P 500. וורן באפט למשל, המשקיע הפרטי הגדול בעולם, ידוע בתור תומך נלהב של המדד. פעם אחד פעם הוא כותב למשקיעיו על יתרונות מדד הדגל האמריקאי. באחת הפעמים הוא כתב כי "השקעה תקופתית בקרן מחקה מאפשרת למשקיע החובב להניב ביצועים עודפים על רוב מנהלי ההשקעות המקצועיים".

מנגד, אילון מאסק טען כי היקף ההשקעות הפסיביות הפך למסוכן. "המשקיעים הפסיביים רוכבים על ההחלטות של המשקיעים האקטיביים", כתב ברשת החברתית איקס לפני מספר חודשים. "אתה מקבל תנועות מסיביות של המניה בהתבסס על החלטות של אולי ארבעה חמישה בוחרי מניות".

גם מייקל ברי נודע בהתנגדותו להתנפחות השוק הפסיבי, ובפרט בהשקעה במדד S&P 500. "המצב היום דומה מאוד לבועה לפני בשוק האג"ח מגובה הנכסים לפני משבר הסאב פריים", הוא אמר בראיון לבלומברג לפני ארבע שנים. "אני לא יודע מהו לוח הזמנים, אבל כמו בכל הבועות, ככל שהיא תתנפח, כך ההתרסקות תהיה גרועה יותר". באוגוסט האחרון, ברי קנה אופציות שורט בשווי מיליארד וחצי דולר על שני המדדים המובילים בארה"ב - S&P 500 והנאסד"ק והימר על מפולת בשווקים.

החשיפה בקרנות הפנסיה גדלה פי 4 בשנה וחצי

מבדיקת גלובס את המכשירים השונים העוקבים אחר המדד האמריקאי עולה כי הסכום הגדול ביותר, כ-52 מיליארד שקל, מנוהל בתעשיית קרנות הנאמנות (קרנות סל וקרנות מחקות). למעשה, כל שקל עשירי מושקע במוצר חסכון שעוקב אחרי המדד.

בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, מסתכמים הנכסים המנוהלים שעוקבים ישירות אחרי המדד האמריקני, לפי נתוני מערכת הגמל נט של משרד האוצר, בכ-43 מיליארד שקל. מדובר בכ-6% מסך הנכסים המנוהלים על ידי החסכונות באפיקים האלה.

 

המצב דומה גם בקרנות הפנסיה, שם השינוי היה דרמטי במיוחד. אם בתחילת 2023 רק 11 מיליארד שקל עקבו אחר המדד האמריקאי, היום המספר הזה גדל פי ארבעה - ל-44 מיליארד שקל שמהווים כ-5% מסך הנכסים בקרנות הפנסיה. רק ב-12 החודשים האחרונים נצברו באפיק זה 26 מיליארד שקל, כך שיחד עם העלייה בתשואות בנכסים שכבר נוהלו דרכו, מדובר בנהירה עצומה של הציבור בשנה החולפת.

נציין שבפועל הנכסים שבידי הציבור שחשופים לתנודות מדד S&P 500 גדולים אף יותר. חברות הביטוח מציעות כיום פוליסות חסכון, שלא ברור כמה מהן צמודות למדד הזה. בנוסף, ישנה גם חשיפה "סמויה" למדד דרך הרכיבים המנייתיים הקלאסיים בקרנות הנאמנות ובחסכון ארוך הטווח, כולל במסלולים הכלליים. כך שלא מן הנמנע שבנוסף ל-139 מיליארד שקל בחשיפה ישירה, יש עוד עשרות מיליארדי שקלים שחשופים למדד בעקיפין.

עוד כתבות

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל