גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

ברוכים הבאים
ברוכים הבאים

 

יום שישי בצהריים. אנחנו עושים את דרכנו לעבר הכפר הבדואי ערב אל־עראמשה הסמוך לגבול לבנון. הדרך רצופה בנוף גלילי, וגם בכניסה ליישוב האווירה פסטורלית ונעימה. רק ילדים על טרקטורונים מפרים את השקט והשלווה.

אנחנו ממשיכים לתוך היישוב, עדיין אפופים בשלווה, כשפתאום, בחניית המתנ"ס המקומי, נגלה אלינו רכב שרוף, תזכורת לתקיפה שהתרחשה בחודש שעבר וגרמה למותו של קצין המילואים רס"ן דור זימל ולפציעתם של 17 בני אדם נוספים.

ערב אל עראמשה / צילום: בר לביא

את האירוע ההוא אמנם קשה לשכוח, אך למעשה זו מציאות החיים כאן מאז 7 באוקטובר. נכון לכתיבת שורות אלה נשמעו בכפר 76 אזעקות, ברוב המקרים אין לתושביו יותר מדי זמן להגיע למקלט, ובחלק מהמקרים אף אין אזעקה כלל.

האמת, קצת קשה להבין איך התנהלו החיים בכפר הזה עד אותה השבת, כשמכל נקודה בה רואים את עמדות חיזבאללה. עם השנים תושביו הצליחו איכשהו להתרגל, אבל המלחמה טרפה את הקלפים: באמצע אוקטובר הודיע הצבא על פינויים, 1,700 איש, עם 27 יישובים הנמצאים במרחק של עד שני קילומטרים מגדר הגבול עם לבנון.

 

מרבית אנשי הכפר אכן התפנו, אך עד מהרה חוו קושי במלונות והחליטו לחזור, למרות הסכנה והקרבה לגבול. "רוב התושבים עובדים באזורי תעשייה והיה להם קשה לנסוע מנצרת", אומר לנו מנהל הקהילה אדיב מזעל. "הם חשבו שיקבלו דמי מחיה, אבל הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן, אז הם חזרו. בסופו של דבר, כמה אפשר לשבת במלון?".

מנהל הקהילה אדיב מזעל. ''רק מפלגת רע''ם נתנה לנו יד'' / צילום: בר לביא

גם קרוואן, אם לארבעה שאנחנו פוגשים ביישוב, מזדהה עם הדברים. בתחילת המלחמה היא שהתה בבית מלון, אך החליטה לחזור. "עם כל הכסף שנותנים ועוזר לנו, אין טעם לכלום. אין כמו החיים שהיו לנו לפני המלחמה. אנחנו רוצים לחזור לשגרה. את יושבת במלון ואין לך מה לעשות שם. הילדים הולכים לבית ספר, את יושבת ומחכה. מנקים לך ומכינים לך אוכל. אנחנו אמנם מפחדים כאן, אבל אין כמו בבית".

"פינו אותנו למזרח ירושלים, התושבים שם התנכלו אלינו"

לצד הקושי הכלכלי והפסיכולוגי המפונים מערב אל־עראמשה חוו אתגרים נוספים, שאולי היה אפשר למנוע עם טיפול קצת אחר. "היו כאלה שהתפנו עצמאית לקרובי המשפחה שלהם, אבל אנחנו פינינו לפחות 800 תושבים באוטובוסים", אומר מזעל. "המסה הגדולה הגיעה לנצרת, אבל 200 תושבים פונו למלון במזרח ירושלים. שם הם חוו סוג של התנכלות מצד תושבי המקום. דיברתי עם המועצה ואחרי שבוע העברנו אותם גם לנצרת".

אבל גם בנצרת האתגרים לא פסקו, והתושבים הרגישו מופקרים לחלוטין. נשיא המדינה אמנם הגיע לבקר אותם, אך מזעל מספר שאף אחד מחברי הקואליציה לא היה שם. "מי שנתנו לנו יד הם חברי מפלגת רע"ם, עוד מלפני המלחמה הם עוזרים פה לקשישים. שאר המפלגות הערביות לא שאלו עלינו. רע"ם נתנו לנו סלי מזון וביקרו אותנו במוקד הפינוי. עבאס הוא המנהיג הערבי היחיד היום שקורא לדו־קיום, ומעניינים אותו הערבים בישראל".

בנצרת הם הצליחו אמנם לארגן בתי ספר וגנים, אבל כאמור המשפחות סבלו ורצו לחזור הביתה. היו גם כאלה, כך מספר מזעל, שביקשו לשכור דירות בטבריה ובנהריה, אבל גילו שבעלי הדירות ניצלו את המצב והקפיצו את שכר הדירה פי שלושה. גם המענק החד־פעמי שקיבלו המפונים - 1,000 שקל לרווק ו־5,000 למשפחה - לא הועיל, והם העדיפו לחזור לכפר ולקבל מענקים חודשיים קבועים: 6,000 שקל ליחיד ו־18 אלף לזוג פלוס שני ילדים.

ומה מבחינה ביטחונית? למרות שהכפר שוכן על הגבול, ולמרות חדירת מחבלים בדצמבר 2023, החליטה המשטרה לבטל את הגדרת היישוב כזכאי לנשק. התושבים, בהם חיילים משוחררים ואזרחים נורמטיבים, חשים שמדובר בגזענות ואפליה מול יישובים אחרים. "קיבלתי אישור לנשק באוקטובר, ובדצמבר הודיעו לי שהוא מבוטל", מספר מזעל. "בדקנו ותמיד מקבלים את אותה התשובה - 'בודקים כל מקרה לגופו'. אין לזה שום בסיס וזה גרם לאי־אמון מצד התושבים. לפני שבועיים נתנו לקריית שמונה אישור זכאות. מי יותר קרוב לגבול?".

אתר ההנצחה בערב אל עראמשה

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "הגדרת יישוב כזכאי מתבצעת בהתאם לעמדת משטרת ישראל אשר נקבעת בהערכת מצב מקצועית, שבה נבחנים בין היתר רמת האיומים הביטחוניים על תושבי המקום והמענה הניתן במקום בידי גורמי הביטחון. הערכת המצב משטרתית מצאה כי היישוב אינו עומד בקריטריונים הקבועים להגדרתו כיישוב זכאי ולכן אינו נמצא ברשימת היישובים הזכאים לרישיון כלי ירייה".

חזרו הביתה, אך האתגרים רחוקים מלהסתיים

אמנם התושבים לא הרגישו בנוח באזורים המפונים, אבל צריך לומר שגם כשהם חוזרים לבתיהם האתגרים לא נגמרים. מאחר שהיישוב מוגדר כמפונה לא ניתנים בו שירותים מקומיים - את הזבל התושבים מרכזים במקומות מוגדרים ואת הילדים ההורים מסיעים ליישוב אחר כי בית הספר לא פועל ואין הסעות. במציאות שכזו, מסביר מזעל, המענקים שמקבלים מהמדינה לא יכולים להספיק.

אבו שהין בביתו. ''כל מי שחוזר עושה את זה באחריותו המלאה'' / צילום: בר לביא

וכמובן צריך להזכיר את האנשים הרבים שאיבדו את עבודתם. אחת מהן היא נמרה - שבימי שגרה עבדה כמארחת בצימרים בקיבוץ שומרה, אך כעת, כשהם לא פעילים, היא יושבת בבית. גם בת משפחתה, נגוא, עבדה כנהגת אמבולנס פרטי וחובשת וכעת יושבת בבית מחוסרת עבודה. "החיים שלנו התהפכו. אנחנו אנשי עבודה, פתאום אני יושבת בבית. זה מכניס מחשבות", אומרת נגוא.

אם זה לא מספיק, גם בימי שגרה אי אפשר לומר שתושבי הכפר חווים איכות חיים גבוהה. מרבית התושבים עובדים כשכירים במפעלים, באזורי תעשייה בצפון או בקיבוצים הסמוכים, ומשתכרים בשכר מינימום. מנגד, חקלאות ותיירות לא ממש ניתן למצוא ביישוב מכיוון שאין אנשים בעלי יכולת כלכלית שיכולים להקים עסקים כאלה.

היישוב עצמו כולל כמה חמולות, ולא רחוק ממנו נמצאת מערת קשת המושכת מטיילים רבים וקיבוץ אדמית סמוך לו. תושבי הכפר מתגייסים לצבא וחלקם התפרסמו בזכות הגששים ששירתו את המדינה שנים רבות ואף ספגו אבדות.

יש לציין שזו לא הפעם הראשונה שהתושבים בכפר סובלים מהמצב הביטחוני. בימי מלחמת לבנון השנייה רקטה פגעה בחצר ביתה של משפחת ג'ומעה והרגה את האם ושתי בנותיה. בבתים יש כיום ממ"דים ומקלטים, אך בשל הקרבה ללבנון לתושבים אין מספיק זמן להגיע אליהם.

"אני מסתובב עם שרשרת של מגן דוד. אין לנו ארץ אחרת"

את הביקור אנחנו חותמים בביתו של אחמד אבו שהין, תושב המקום, חבר מפלגת הליכוד ותומך נלהב של ראש הממשלה בנימין נתניהו. "במלחמה לא באים בטענות, צריך לפעמים להשלים עם דברים שהם לא 100%", הוא אומר כשאנחנו שואלים אותו על הפינוי למלונות והחזרה לכפר.

מה דעתך על זה שהתושבים חזרו חרף הוראת הפינוי?
"כל מי שחזר עושה את זה באחריותו המלאה. יש לנו כיתת כוננות וגם הצבא שומר עלינו. בכל בית יש לנו ממ"ד ואנחנו נכנסים בזמן אזעקות. המערך האווירי וצה"ל עובדים היטב".

ברמה האישית, איך היה הפינוי בהתחלה?
"לא הבנתי למה פינו אותנו למזרח ירושלים. למה לא לטבריה? יצא לי למשל לשבת עם מישהי מקיבוץ מצובה שפונה, ישבנו יחד ושמחנו להכיר. במזרח ירושלים ובנצרת המציאות הייתה אחרת. לפעמים תושבים מקומיים היו מקללים אותנו בגלל העובדה שאנחנו משרתים בצבא ותומכים במדינה. כשאנחנו יושבים עם אנשים משלומי אנחנו מרגישים כמו משפחה", הוא אומר ומראה לנו את הרכב שלו, שמעוטר בדגלי ישראל. "אנחנו מחזקים את מדינת ישראל כי אין לנו ארץ אחרת. אני מסתובב עם שרשרת של מגן דוד ועם חגורה שיש עליה סמל מגן דוד. לאן נלך? אין לנו מקום אחר".

עוד כתבות

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים