גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי
תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

בשרשרת המחדלים של 7 באוקטובר ושל המלחמה שפרצה בעקבותיו, עוד נידרש בהכרח למחדל החימושים. גם בנוגע לכמות החימוש שחיכתה במחסני החירום, וגם בנוגע לתשתית האספקה והייצור לחימושים חדשים ביום פקודה. על אחת כמה וכמה כשמדובר, לפחות לפי שעה, במערכה שהיא עדיין מוגבלת ומצומצמת יחסית בהיקפה (זו האמת המרה), וכשמערכת הביטחון רצה אחרי הזנב של עצמה.

בלעדי | 100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות 
הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע 

מאיפה אני יודע? שימו לב לזה: הממשלה מקדמת כעת החלטה, המפורסמת פה לראשונה, לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון. בשל "המאמץ המלחמתי", המדינה מבקשת לדחות את המועד לפינוי המפעלים עד 2027 לפחות, ללא הקנסות ודמי השימוש שהחברה הייתה אמורה לשלם במקרה של עיכוב. ככה, על הדרך, צריך להפנים שזה לא רק מבהיל ביטחונית, אלא אפילו דופק גם את שוק הדיור המקרטע שלנו.

תזכורת: במרץ 2018 נמכרה חברת תע"ש הממשלתית, יצרנית הנשק והתחמושת, לחברת אלביט מערכות שבשליטת מיקי פדרמן תמורת 1.8 מיליארד שקל. אחת הסיבות לתמחור, שכבר בזמן אמת נחשב נמוך למדי, הייתה התחייבות לפנות במהירות את מתחם המפעלים ברמת השרון, לטובת הקמת "עיר חדשה" שתכלול 36 אלף דירות על הקרקע. במקומם, יקומנו מפעלים חדשים ברמת בקע בנגב. עם פרסום המכירה, אמר שר האוצר משה כחלון כי "מעבר המפעלים יאפשר בניית אלפי יחידות דיור בלב אזורי הביקוש, לצד חיזוק התעשייה והתעסוקה בנגב".

לפי ההסכם, אלביט אמורה הייתה לפנות את מתחם תע"ש השרון, שטח של 6,000 דונם (פי שניים מגבעתיים למשל), עד 2023. "בשלב הראשון", נכתב בהודעת האוצר על ההסכם, "כבר במהלך 2019 יפונו כ-600 דונם, שיאפשר פיתוח של 10,000 דירות".

זה כמובן לא קרה. בעיקר באשמת המדינה, שלקחה את הזמן גם בנוגע לתכנון ולטיהור הקרקע. אבל אחרי לא מעט דחיות, ביולי 2023 נקבע סוף סוף תאריך אחרון לפינוי: סוף יוני 2024. המנגנון קבע קנסות שיגדלו אם החברה תתעכב בפינוי.

רק שכעת מלחמה. המדינה החליטה לבטל את הקנסות, כדי שהחברה לא תעצור אף מכונה. הודאה מפורשת באשמת מערכת הביטחון, שלא דאגה שנהיה מוכנים עם פס ייצור חדש.

הצעה "פסולה ובעייתית"

יעקב קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, שכבר פנטזה על הקרקעות הללו ככלי לצינון מצוקת הדיור, כתב השבוע לשר השיכון יצחק גולדקנופף ולשר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי הצעת המחליטים על עיכוב הפינוי "פסולה ובעייתית". לדבריו, "מדובר בהתערבות של הממשלה בהסכם פינוי שנחתם כדין עם חברה פרטית, שמהווה למעשה מתן הטבה כלכלית בסכום משמעותי לחברה זו. בכך מתעורר קושי משמעותי הן בהיבט של סבירות ההתערבות, הן בהיבט של שיוויון בהתנהלות המדינה מול יזמים שונים והן בהיבט של סמכות".

מעבר לעוד שחיקה במשילות ובמשמעות של הסכם כתוב של המדינה מול המגזר הפרטי, ברמ"י מתריעים על אובדן מיליארדי שקלים לקופת המדינה מדי שנה. לפי בדיקה ראשונית שהם ערכו, גם בהינתן הריבית הגבוהה, קצב השיווקים בתנאים הנוכחיים ועלות הטיהור והפינוי, שווי קרקע ליחידת דיור ברמת השרון עומד על 1.5 מיליון שקל לפחות. רק השבוע מכרה המדינה קרקע ל-528 דירות במתחם תע"ש השלום בתל אביב, תמורת 711 מיליון שקל. תכפילו באלפי דירות בשנה, ותבינו את הפוטנציאל למילוי הקופה, ודאי בשנים שהיא כל כך זקוקה למילוי. לפי הערכת רמ"י, בניכוי עלויות טיהור ופינוי הקרקע, מדובר על הכנסות צפויות של 32.8 מיליארד שקל. "משמעות הדבר, כי בגין כל שנה של עיכוב נגרם נזק כלכלי של 1.6 מיליארד שקל למדינה, בחישוב עלות גיוס החוב האלטרנטיבי בהשוואה למצב בו ההכנסה הייתה מתקבלת על פי תנאי ההסכם".

אבל 36 אלף יחידות הדיור ימשיכו לחכות. מה בוער. כמו שכותב מנכ"ל רמ"י לשרים: "הפגיעה הצפויה מדחייה איננה רק כספית, אלא בראש ובראשונה פגיעה קשה ביצירת מלאי תכנוני של יחידות דיור במרכז הארץ, ועל כל המשתמע מכך".

המכונות מוכרחות לייצר

בשורה התחתונה, כנראה אין ברירה. בהינתן המציאות העגומה, המכונות מוכרחות להמשיך לייצר תחמושת מצילת חיים. אבל מערכת הביטחון - שיושבת על יותר מ-60 אלף דונם רק במרכז הארץ - אפילו לא מנסה למשל להציע בתמורה זירוז וקידום פינויים אחרים. מה לה ולצורך לראות גם הכנסות בדוחות הכספיים.

כוכבי השבוע

מצוין: עוד חגיגה בקטר ההייטק

עד כמה 12 מיליארד דולר זה שווי עתק? זה השווי בו נסחרים היום בבורסה הבנקים לאומי או הפועלים. זה 50% יותר מהשווי של קבוצת עזריאלי. ולכן, אף שמרבית הישראלים לא ממש מכירים את חברת וויז - לא WAZE מהפקקים אלא WIZ מהסייבר, כולנו יכולים לחוש גאווה לאומית לאחר שהחברה הישראלית גייסה השבוע מיליארד דולר, לפי שווי של 12 מיליארד דולר. חברה שהוקמה רק בשנת 2020, כשהעולם כולו נכנס למחילות מפני איומי הקורונה. לפני כשנה, בפברואר 2023, היא הודיעה על גיוס 300 מיליון דולר, לפי שווי שוק "צנוע" של 10 מיליארד דולר. רק בהפרש אפשר להכניס את שוויה של כל שופרסל, לדוגמה, ולהישאר עם עודף גדול ביד.

ערב יום העצמאות, כשבחוץ מלחמה ולא מעט סקפטיות בנוגע לקטר ההייטק הישראלי, זו בשורה חשובה ונהדרת. ורק לא לחשוב שהיא מובנת מאליה.

בלתי־מספיק: ממשיכים לחגוג בית חולים על הנייר

ובזמן שעוד חברת סייבר תל אביבית פורחת, נזכרתי בהבטחת הממשלה שלפיה באר שבע היא זו שתהיה בירת הסייבר של ישראל, והרבה מעבר. "באר שבע תהיה בירת הסייבר של חצי הכדור המזרחי", הכריז במרץ 2014 ראש הממשלה בנימין נתניהו.

עד כמה זה קורה לאט, קיבלנו השבוע תזכורת מצוינת. אז, ב-2014, אושרה גם החלטת ממשלה להקים בית חולים בבאר שבע. "נחזק את תושבי הדרום ונבנה עבורם מענה רפואי איכותי, שיביא לצמצום הפערים ולשיפור איכות החיים", הכריז שר האוצר יאיר לפיד. עשור חלף, הפערים התרחבו, והשבוע שוב אושרה החלטת ממשלה להקים בית חולים, אותו בית חולים בבאר שבע. "עושים ציונות בנגב", הכריז שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. "יום היסטורי למדינה ולמערכת הבריאות הישראלית, החלטה פורצת דרך", הוסיף שר הבריאות אוריאל בוסו.

עוד כתבות

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל