גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר
קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"ההכחשה היא תופעה נוראית, אך זה לא מה שהניע אותי בהקמת הפורום. אנחנו 80 שנה אחרי השואה ועדיין יש מכחישי שואה. יש חשיבות בתיעוד 7 באוקטובר, הרבה מאוד סיבות לשמר ולהנגיש את החומרים הללו, בלי קשר לרצון למנוע הכחשה. מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. בסופו של דבר, התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו, את הסיפורים של 7 באוקטובר ושל המלחמה הזו, ויש לכך ערך רב לאין שיעור". כך אומרת ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית וחוקרת השואה, היסטוריה יהודית מודרנית ואפריקה, מאוניברסיטת בן גוריון.

מיקל־אריאלי מספרת כי כבר ב־7 באוקטובר "אני מתחילה לקבל טלפונים מקולגות על כך שכל מיני גורמים, בעיקר אנשים עצמאיים, לוקחים מצלמות ויורדים לעוטף ולאחר מכן גם למרכזי הפינוי בים המלח ובשפיים במטרה לאסוף עדויות מפורטות. אני לא מצליחה להבין איך אפשר לתעד שורדים כשאנחנו עדיין בתוך האירוע, וגם מבינה מהר מאוד שאני יכולה לשבת במשרד ולבקר את הנעשה, או לנסות לתרום את חלקי".

כך חברה לחמישה אנשי מקצוע מתחום התיעוד, להקים את הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה. מלבדה כולל צוות ההיגוי של הפורום, גוף עצמאי וניטרלי, את רותי פרנסדורף, דוקומנטריסטית ומתעדת עצמאית; ד"ר מרגלית בז'רנו, יו"ר האגודה הישראלית לתיעוד בעל פה; שרון רפפורט, מתעדת מקצועית המתמחה בקהילות טראומה והגירה; אריה הלבני, מייסד ומנכ"ל פרויקט התיעוד "תולדות ישראל"; ופלג לוי, צלם ומנהל הפקה של "תולדות ישראל".

"הרבה שורדים תיעדו את עצמם בלייב"

מיקל־אריאלי משתפת כי "בשלב הראשון ניסינו להבין מה קורה בשטח. פנינו לכל מי ששמענו שעוסק בתיעוד של 7 באוקטובר, וב־23 באוקטובר נפגשים בזום 50 איש שמציגים 16 יוזמות תיעוד שונות, בעיקר של גביית עדויות. בעצם מוקמת קהילה של מתעדים שכוללת צלמים, דוקומנטריסטים, ארכיונאים, היסטוריונים, חוקרי זיכרון ועוד ועוד. מתוך הבנה שרוב היוזמות הן יוזמות אזרחיות שצמחו מלמטה, גם מתוך חשש שהחומרים יגיעו לידיים הלא נכונות, אנחנו מנסים לייצר מעטפת. זו תציע המלצות איך לתעד בצורה נכונה ומקצועית, ותאפשר לכל יוזמה להמשיך לפעול בדרכה".

"מהר מאוד", היא משתפת. "מצטרפים אלינו משפטנים שמקימים את הפורום לדיני אינטרנט במלחמה, ומלווים את הפורום משפטית. לא הרבה זמן לאחר מכן הספרייה הלאומית מחליטה להקים מאגר ולקלוט את כל החומרים מהיוזמות השונות, מתוך מחשבה שמאוד חשוב שהחומרים ירוכזו במקום אחד".

"ב־7 באפריל, חצי שנה למלחמה, ערכנו, בשיתוף עם הספרייה הלאומית, כנס מאוד גדול שהוקדש לתיעוד. הגיעו אליו 500 אנשים מלמעלה מ־100 יוזמות תיעוד. במקביל, כבר בדצמבר ייצרתי באוניברסיטה העברית, עם הקולגות מהפורום, יום הכשרה למתעדים בהתנדבות. 50 מתעדים נרשמו והפעילות נמשכת", היא מספרת.

לדבריה, "הפורום מוקדש כעת, מעבר למעטפת מקצועית, לקוד אתי ושיטות קטלוג אחידות, לשיתוף סוגיות שעולות מהשטח, ובעיקר - זו פלטפורמה לחיבור בין יוזמות. זה יכול להיות ברמה הכי קטנה, של פרויקט תיעוד שיש לו הזדמנות לתעד משהו חשוב מחר בבוקר וחסר לו צלמים, אז הוא מעלה בפורום את הצורך וצלמים פנויים באים לעזור. וייתכנו חיבורים גם ברמה אמנותית, הנצחתית או מחקרית".

חלק גדול מהתיעודים מ־7 באוקטובר צולמו על ידי מחבלי חמאס. מה היחס לתיעודים האלה לעומת תיעוד של ישראלים?
"אני לא מייצרת היררכיה, יש חשיבות בכל אחד מהחומרים שנאספו, בוודאי בעיני כהיסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם. אם נערוך לרגע אנלוגיה זהירה לשואה, האם פרוטוקול ועידת ואנזה כתיעוד שעשה התליין הנאצי הוא יותר או פחות חשוב מארכיון עונג שבת, שהקים עמנואל רינגלבלום בגטו ורשה, או מעדויות שנאספו ביד ושם? אנחנו לומדים הרבה מכל מקור. אז כמובן שיש ערך גם לעדויות שמצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה סיפקו. הפורום מהווה ארגון גג לכל מי שמגדיר את עצמו כמתעד של 7 באוקטובר והמלחמה. הוא זמין לכל יוזמת תיעוד, כולל יוזמות סגורות של המשטרה, מג"ב, צה"ל, שאינן זמינות לקהל הרחב".

לדבריה, בהחלט יש יוזמות לאיסוף החומר שנצבר ברשתות ממצלמות מחבלים, "אף שהרבה מהסרטונים נעלמו מהרשת", היא מסבירה. "יש גם הרבה סרטונים של שורדים שתיעדו את עצמם בלייב, בעיקר מהנובה. החומרים האלה חשובים. כהיסטוריונית יש הבדל בין סרטון שתיעד בלייב מחבל נוחב'ה לעומת עדות שנלקחה מניצול שבוע, שבועיים או חודשיים אחרי. אבל זה לא אומר שאחד יותר חשוב מהשני".

"אסור למהר להוציא חומרי תיעוד החוצה"

כחוקרת שואה, צפית מראש את עוצמת ההכחשה או הופתעת?
"אי אפשר היה לצפות שום דבר ממה שקרה, אבל לא הופתעתי. זה גם ממחיש את החשיבות של תיעוד מדויק ומהימן. בשבועות הראשונים היו סיפורים שהתבררו כלא מדויקים שפגעו בהעברת המסר הנכון ובאמינות הסיפור. למשל מתנדבי זק"א שסיפרו דברים מזעזעים ואז התברר שהם לא היו מדויקים. אני לא מאשימה אותם, הם ראו דברים שאדם לא אמור לחזות בהם, ופירשו את מה שראו בעין 'לא מקצועית', אבל זה בהחלט השפיע על השיח העולמי. לכן חשוב לא למהר להוציא חומרי תיעוד החוצה, לעבד את הדברים בזהירות, לשקול, להצליב, ורק אז להנגיש לקהל הרחב".

ברשתות סוער ויכוח, האם נכון להשוות את 7 באוקטובר לשואה.
"השואה היא אירוע טראומטי מכונן בהיסטוריה של עם ישראל ובזיכרון הקולקטיבי הישראלי, ולכן עולה בעת משבר. נקודת המוצא שלי היא שאנלוגיה היא לעולם לא מושלמת, שהרי אין אירוע היסטורי זהה לחלוטין לאחר, ולכן ההשוואה, גם כשנעשית, מצביעה על הדומה לצד השונה. השאלה היא לשם מה ההשוואה? יש הבדל בין אדם שעבר גיהנום, נעול שעות בממ"ד כשמאות מחבלים שורפים את הקיבוץ סביבו, והוא אומר בעדותו שהאירוע הרגיש לו כמו השואה. זו תחושה סובייקטיבית ומבחינתו לחלוטין נכונה. מנגד פוליטיקאים משתמשים בשואה כדרך לצבור הון פוליטי, לקדם אג'נדה, וזה משהו אחר לחלוטין, שיש להתייחס אליו בספקנות".

כמי שעשתה פוסט דוקטורט במרכז ללימודי שואה מתקדמים במוזיאון השואה בוושינגטון, היא מכירה את העולם האקדמי בארה"ב. לגבי המחאות נגד ישראל שם היא אומרת: "אני לא נמצאת בארה"ב וניזונה מהתקשורת ומהרשתות החברתיות. לתחושתי, התקשורת המקומית לא מספרת את הסיפור המלא, במובן שלא כל המשתתפים במחאות האלה בהכרח מונעים מאנטישמיות, וההסתכלות על המפגינים כמקשה אחת לפי הבנתי חוטאת לאמת ועושה לנו נזק. ברור שיש גורמים אנטישמיים בחלק מההפגנות ואותם צריך להוקיע, אבל צריך לסייג את הסיווג של כולם ככאלה, ולהבחין בין מפגינים המביעים ביקורת על המלחמה או על מדיניות כזו או אחרת של ישראל, לבין מפגינים שקוראים קריאות אנטי־יהודיות מובהקות. המציאות מורכבות ואינה דיכוטומית. אנטישמיות צריך לגנות, אך לא כל הפגנה נגד ישראל היא ביטוי לאנטישמיות".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני