בעדכון מיוחד שהוציאה חברת דירוג האשראי S&P, היא משדרת פסימיות באשר לאפשרות שישראל תחווה התאוששות מהירה אחרי המלחמה, למרות הזינוק בנתוני התוצר ברבעון הראשון של השנה. החברה צופה כי "ההתאוששות הכלכלית של ישראל תהיה איטית מבעבר", כשהיא מתכוונת, למשל, להתאוששות אחרי מלחמת לבנון השנייה ומבצע "צוק איתן".
● אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות
● מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים
● חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"
על-פי חברת S&P, "התחזית שלנו נמוכה מזו של הקונצנזוס וצופה כי הצמיחה הריאלית של ישראל תהיה 0.5% בשנת 2024 (ללא שינוי מהתחזית הקודמת שלהם), ובשנת 2025 תואץ ל-5%, ככל שהמצב הגאו-פוליטי יתייצב, והיצוא וההשקעות יתאוששו".
עוד נכתב כי "אנו צופים כי ההתאוששות הכלכלית הראשונית ברבעון הראשון תגרור עלייה מתונה יותר בהמשך השנה".
בשבוע שעבר דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי התוצר בישראל זינק ב-14.1% בחישוב שנתי, כלומר עלייה רבעונית של 3.3%. אלא שהנתון הזה מהווה רק התאוששות חלקית מהנפילה הגדולה שהייתה ברבעון הרביעי אשתקד, אז בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" נרשמה צלילה של 21% בנתוני התוצר של ישראל בחישוב שנתי (5.7% ברבעון עצמו).
ב-S&P מודים כי תחזית הצמיחה שלהם לרבעון הראשון הייתה נמוכה יותר, והם ציפו לעלייה של 3% בלבד ברבעון זה.
סיכון האשראי נותר גבוה
עוד ציינה S&P בעדכון שלה כי "הסיכונים לפרופיל האשראי של ישראל נותרו גבוהים". בחברה גם מתייחסים למתיחות ביחסי ישראל וארה"ב ומציינים כי "הידרדרות היחסים בין ישראל ובעלות בריתה הקרובות (מהווה) סיכון, דבר שעלול לפגוע בהתאוששות הכלכלית של ישראל ובאמון המשקיעים".
בחברה גם מזכירים את צווי המעצר שמבקש להוציא התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), כרים חאן, בגין פשעי מלחמה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט ולהבדיל גם נגד מחבלי החמאס הראשיים, יחיא סינוואר, איסמעיל הנייה ומוחמד דף.
ב-S&P גם מתייחסים לאפשרות של פרישת המחנה הממלכתי מהממשלה: "הנוף הפוליטי הפנימי נותר לא ברור, כאשר יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ איים לעזוב את קבינט המלחמה, אלא אם כן ראש הממשלה נתניהו יחשוף תוכנית ברורה ליום שאחרי המלחמה בעזה".
"הסכסוך לא יתרחב"
כלכלני חברת הדירוג לא מתרשמים מההתאוששות שהייתה ברבעון הראשון ומציינים כי "הצריכה המקומית עלתה משמעותית, ב-4.6%, כבר ברבעון הראשון של 2024. עם זאת, העלייה הונעה בעיקר על-ידי הוצאות ממשלתיות גדולות יותר, כאשר הצריכה הפרטית נותרה מתחת לרמות שלפני המלחמה. במונחים ריאליים, היצוא הצטמצם ב02.9% לאחר ירידה חדה של 5.9% ברבעון הרביעי של 2023, כשהדבר נובע מהמשך הירידה בתיירות והתכווצות יצוא הסחורות".
כזכור, לפני כחודש הורידה חברת S&P את הדירוג של ישראל ברמה אחת, מרמה של AA- לרמה של A+, והותירה את התחזית שלה "שלילית". בכך הצטרפה S&P להורדת הדירוג שביצעה קודם לכן גם חברת מודי'ס מוקדם יותר השנה.
עם זאת, בחברת הדירוג ממשיכים להניח שהסכסוך לא יסלים מעבר לרמה הנוכחית. "המלחמה עם חמאס וחילופי האש עם חיזבאללה יימשכו לאורך 2024, אך הסכסוך לא יתרחב במזרח התיכון, עימותים משמעותיים וישירים עם איראן לא יימשכו, והמתיחות ביהודה ושומרון לא תחריף".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.