גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צ'כיה תעמוד לצד ישראל, ומה תעשה גרמניה? בית הדין בהאג עשוי לפלג את אירופה

מדינות שונות באירופה הציגו עמדות חלוקות בנוגע לתמיכה בהחלטת בית הדין הפלילי בהאג להוציא צווי מעצר לנתניהו ולגלנט ● בישראל מקווים כי מדינות פרו-ישראליות באירופה יסרבו לאכוף צווים של בית הדין, אם יוצאו ● עם זאת, מומחים אומרים לגלובס: "קשה לדמיין התעלמות מוחלטת מצווי המעצר"

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

מנהיגים אירופיים הציגו ביממה האחרונה עמדות חלוקות בנוגע לתמיכה בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) ולדרישתו של התובע הכללי שלו להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, במקביל לבקשה לצווי מעצר נגד בכירי חמאס. עם זאת, לדברי מומחים לאירופה ומומחים משפטיים עמם שוחח גלובס ביממה האחרונה, הביקורת הזו לא צפויה להיתרגם להתעלמות מוחלטת מצווי מעצר בינלאומיים, אם בית הדין הפלילי הבינלאומי יחליט להוציא אותם. 

שאלות ותשובות | האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת
פרשנות | המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי 
בשורה אחת עם רוסיה וסודאן: ההשלכות הכלכליות על ישראל אם יוצאו צווי מעצר בהאג
ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג
"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

מפת הביקורת באירופה ביממה האחרונה על המהלך של בית הדין הפלילי הבינלאומי חופפת ברובה את מפת התמיכה בישראל במלחמתה בעזה. 

בריטניה, צ'כיה ואוסטריה מתחו ביקורת 

בריטניה, בעלת בריתה הנוכחית של ישראל, שממשיכה לספק לה נשק ותחמושת למרות קריאות פנימיות לאמברגו, התמקדה בפן הפרוצדורלי יותר של ההליכים, ואמרה כי הם אינם תורמים לסיום המלחמה בעזה. "אנו לא מאמינים שבקשת הצווים תסייע להוציא את בני הערובה, להכניס סיוע לעזה או להשיג הפסקת אש ארוכת-טווח", אמר דובר של הממשלה הבריטית. "אלה נשארו בעדיפות העליונה של בריטניה".

הוא הוסיף: "בריטניה לא הכירה בפלסטין כמדינה, וישראל אינה מדינה החתומה על אמנת רומא". לכן, הבהיר, לדעת בריטניה אין לבית הדין בהאג סמכות לשפוט בנושא. בניגוד לארה"ב, שאינה חתומה על אמנת רומא שמכוחה פועל בית הדין הפלילי הבינלאומי, בריטניה היא אחת המדינות המייסדות של בית הדין בהאג.

רוב הביקורות הפנים-אירופיות התמקדו בכך שהתובע בבית הדין הפלילי בהאג, כרים חאן, ביקש להוציא צווי מעצר, לראשונה בהיסטוריה הקצרה של בית הדין, נגד מנהיגים שנבחרו דמוקרטית, במדינה מערבית שחתומה על אמנות זכויות אדם ובעלת מערכת משפט מתקדמת, בעלת קשרים הדוקים עם האיחוד האירופי והמערב.

שתי המדינות שמובילות בשבעת החודשים האחרונים קו פרו-ישראלי באיחוד האירופי - צ'כיה ואוסטריה - הביעו ביקורת חריפה על המהלך. "אנו מכבדים באופן מלא את העצמאות של ה-ICC. עם זאת, העובדה שמנהיג ארגון טרור שמטרתו המוצהרת היא השמדת מדינת ישראל מוזכר באותו הקשר כמו מנהיגים שנבחרו דמוקרטית, אינה ניתנת להבנה", אמר הקנצלר האוסטרי קרל ניהאמר.

ראש ממשלת צ'כיה, פטר פיאלה, אמר לתקשורת כי "ההחלטה היא אומללה ולחלוטין בלתי מתקבלת. עלינו לזכור שהיה זה חמאס שתקף את ישראל באוקטובר". גם איטליה מתחה ביקורת על הצעד.

לעומתן, גרמניה מתחה ביקורת מרומזת בלבד והתמקדה בשלב הנוכחי שבו צוות של שלוש שופטות יכריע בשבועות הקרובים אם לאשר את בקשות המעצר של חאן. משרד החוץ הגרמני, שנחשב לתומך משמעותי של בית הדין בהאג בפעילותו בשנים האחרונות, אמר כי בקשת הצווים המקבילה "מעניקה רושם שגוי של שוויון" בין ישראל לחמאס. עם זאת, המשרד שיבח את בית הדין כ"הישג משמעותי של הקהילה הבינלאומית" ואמר כי כעת על הרכב השופטות "לענות על מספר שאלות קשות, כולל הסמכות השיפוטית שלו". 

צרפת, בלגיה וסלובניה תומכות ב-ICC

לעומתן מדינות אלה, צרפת התייצבה בראש מחנה התומכים של ה-ICC. "צרפת תומכת בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, בעצמאות שלו ובמאבק שלו נגד חסינות מתביעה בכל מצב", מסר משרד החוץ הצרפתי בהודעה שפורסמה הבוקר (ג').

גם בלגיה הביעה תמיכה בתובע. "חייבים להעמיד לדין את הדרגים הבכירים ביותר על פשעים שבוצעו בעזה, ללא קשר לזהות התוקפים", כתבה שרת החוץ הבלגית, הדיה לאביב. סגנית ראש הממשלה הבלגית הוסיפה כי "בלגיה תמשיך לתמוך בעבודה החשובה של ה-ICC".

משרד החוץ הסלובני הביע גם הוא תמיכה וכתב כי "אחריות בפני בית הדין היא קריטית כדי למנוע פשעים ולהבטיח שלום". לגרסתו, "יש לתבוע באופן עצמאי ובלתי תלוי על פשעים שבוצעו בישראל ובשטחים הפלסטינים".

דרום אפריקה, שמנהלת נגד ישראל קרב משפטי בבית דין סמוך בהאג (בית הדין הבינלאומי לצדק), הביעה גם היא תמיכה ובירכה על ההחלטה של חאן לבקש צווי מעצר לבכירים ישראלים. 

התקדים של דרום אפריקה 

באופן תאורטי בלבד - וכפי שגם גורמים ישראלים רשמיים קיוו ביממה האחרונה בשיחות מאחורי הקלעים - מפת התמיכה בצעד של התובע הכללי של ה-ICC עשויה להשפיע גם על המפה האפשרית של מדינות שידחו משיקולים שונים את אכיפת צווי המעצר הבינלאומיים.

שר החוץ ישראל כ"ץ אמר אתמול (ב') כי בכוונתו "לשוחח עם שרי חוץ במדינות מובילות בעולם, כדי שייצאו נגד החלטת התובע ויודיעו כי גם אם יוצאו צווים - אין בכוונתם לאכוף אותם על מנהיגי מדינת ישראל".

התקדים אליו מתייחסים בישראל הוא של דרום אפריקה, למשל, שסירבה בעבר לכבד את צו המעצר הבינלאומי שהוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג נגד שליט סודאן לשעבר, עומאר אל-באשיר, ואירחה אותו ב-2015, בנימוק שהצו אינו תקף מבחינתה. המדינה גם הודיעה כי לא תכבד את צו המעצר הבינלאומי שהוציא חאן נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

היו מי ששרטטו תמונה לפיה גרמניה, למשל, תגיד כי היא כופרת בסמכות בית הדין לדון בעניינים הנוגעים לנעשה ברשות הפלסטינית ובעזה בשל חוסר סמכות שיפוטית. 

"לא תהיה התעלמות מוחלטת מהצווים" 

אבל אירופה אינה דרום אפריקה. "קשה לראות מצב שבו מדינות החברות באיחוד האירופי - אפילו כאלה שתמכו בישראל ביממה האחרונה ושהביעו ביקורת על ההחלטה של התובע הכללי בהאג לבקש צווי מעצר - יתעלמו מהם באופן בוטה בנימוקים שונים", אומר פרופ' שרון פרדו מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, המכהן בין השאר כראש הקתדרה ללימודים אירופיים.

לדבריו, "ייתכן שתהיה 'עצימת עיניים' אם ראש הממשלה נתניהו יעבור במרחב האווירי של אחת מהמדינות היותר פרו-ישראליות ביבשת, אבל לא התעלמות מוחלטת מהצווים, אם יוצאו".

פרופ' פרדו סבור כי התקדים של דרום אפריקה ומנהיג סודאן עומאר אל-באשיר "לא רלוונטי לאירופה, שבה המערכת המשפטית והעצמאות שלה תוך הקפדה על יישום עקרונות המשפט הבינלאומי ניצבות כאחד מעמודי התווך הדמוקרטיים של היבשת".

פרופ' אליאב ליבליך מאוניברסיטת תל אביב מסביר כי המשמעות המעשית היא שנתניהו וגלנט לא יוכלו למעשה לבקר במדינות החברות מבלי חשש שייעצרו. "יש במדינות האלה מערכות משפט עצמאיות. אני מניח שהמדינות האלה יבהירו להם בדרך כזו או אחרת שעדיף שלא יגיעו, כמו שדרום אפריקה עשתה בזמנו עם פוטין". 

ד"ר עדו רוזנצוייג מאוניברסיטת חיפה מוסיף: "צריך לזכור שרוב המדינות הרלוונטיות הן דמוקרטיות בעלות מערכת משפט עצמאית. לכן, גם אם המנהיגים לא יהיו מעוניינים ביישום אכיפת הצווים, אין בכך כל הבטחה שמערכת המשפט לא תפעל ליישום הצווים באופן עצמאי. ככלל, לא הייתי ממליץ להסתמך על עמדה כזו או אחרת של מנהיג פוליטי". 

הסחר עם אירופה ייפגע? 

בכל מקרה, המהלך הנוכחי, אם יבשיל לכדי הוצאות צווי מעצר לשני המנהיגים הישראלים, צפוי לעצב מחדש את יחסי ישראל ואירופה.

האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל עם כ-29%, וישראל חתומה על הסכם אסוציאציה המסדיר את הסחר, ההשקעה במחקר ופיתוח ושיתופי-פעולה שונים בשם הערכים המשותפים בינה לאיחוד. הסכם זה ניצב כעת במרכז ניסיון של מדינות כמו אירלנד, בלגיה וספרד להשהות אותו, בשל "הפרת זכויות אדם והחוק הבינלאומי". 

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%