איראן בטוחה שהיא מנצחת את ישראל, אבל מה חושבים המומחים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן בטוחים שהם מנצחים אבל המציאות עשויה להיות שונה, בבריטניה לא רואים בעיה במכירת נשק לישראל והסכנה בניתוק הקשר בין בנקים ישראליים לבנקים פלסטיניים • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הגנרל האמריקאי הבכיר בביקורת נדירה: זו השגיאה הגדולה של צה"ל
בשורה אחת עם רוסיה וסודאן: ההשלכות הכלכליות על ישראל אם יוצאו צווי מעצר בהאג  

1איראן מאמינה שהיא מנצחת במלחמה נגד ישראל. אלו הסיבות

"הנהגת איראן מאמינה שהיכולות שהיא הפגינה מאז אוקטובר - יכולת הלחימה האסימטרית של שותפיה האזוריים, כמו גם התמונה הצרובה של ראשי נפץ איראניים השטים מעל שמי ישראל - עלולות, יחד עם ההשלכות של המלחמה בעזה, לבשר על סדר אזורי חדש", נכתב בפורן פוליסי, בכתבה שכותרתה "מדוע איראן מאמינה שהיא מנצחת במלחמה נגד ישראל". בעיני טהראן, נכתב, "ישראל תהפוך ליותר ויותר מנודה ברחבי העולם; ארה"ב לא תהיה עוד השחקנית המרכזית ביותר באזור שכן מעצמות אחרות כמו רוסיה, סין והודו מרחיבות את השפעתן; ומדינות המפרץ ימנעו מהתאחדות נגד איראן, ובמקום זאת ינסו לשפר את יחסיהן עם בעלות ברית איראניות כמו סוריה וחיזבאללה". אך "מנהיגים איראנים עשויים לגלות שהמציאות המתמשכת תאתגר את הנרטיב האופטימי שלהם ותציג סיכונים בטווח הקצר והבינוני", נכתב. "מכיוון שאיראן וישראל לא בדקו גבולות חדשים במלואם, שני הצדדים עלולים לעשות טעויות. הסיכון הזה מוגבר מכיוון שהקיצוניים יותר בטהרן, המעדיפים עמדה אגרסיבית על פני סבלנות אסטרטגית, צוברים יותר ויותר השפעה".

ובכל זאת, גם כעת, על רקע מות נשיא איראן וחוסר הוודאות האופף את הירושה הפוליטית, נכתב בניו יורק טיימס כי "במדינה שבה אנשי דת מחזיקים בסמכות העליונה, שינוי במנהיגים העליונים יהיה משמעותי בהרבה משינוי בנשיאים". צוין כי "כוח קודס עונה ישירות למנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, לא לממשלה המנוהלת על ידי הנשיא". כך שגם בתקופה של תמרון פנימי ואי ודאות, "האנליסטים מצפים לשינוי קטן בקצב ההתקפות של כוחות הפרוקסי או בגישה הכוללת של איראן".

מתוך פורן פוליסי, מאת עלי ואז, האמידרזה עזיזי. לקריאת הכתבה המלאה. 
מתוך הניו יורק טיימס, מאת אליסה ג'. רובין. לקריאת הכתבה המלאה. 

2בריטניה לא מפסיקה למכור נשק לישראל

"ממשלת בריטניה נערכת לפרסם תקציר של הייעוץ המשפטי שלה לפיו אין סיכונים ברורים שמכירת נשק לישראל תוביל להפרה חמורה של החוק ההומניטארי הבינלאומי (IHL)", נכתב אמש בגרדיאן. 

צוין כי "סגן שר החוץ הבריטי אנדרו מיטשל דובק בהחלטה שהתקבלה על ידי השרים ב-8 באפריל, לפיה אין סיכון ממשי להפרת המשפט ההומניטארי הבינלאומי". בנוסף, צוין כי שר החוץ הבריטי, דיוויד קמרון, "מתח ביקורת על בית הדין הפלילי הבינלאומי וקבע כי החלטתם לבקש צווי מעצר לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הייתה שגויה מבחינת העיתוי, העמדה וההשפעה. הוא הדגיש כי בריטניה מאמינה של-ICC אין סמכות שיפוט".

מתוך הגרדיאן, מאת פטריק ווינטור, רג'יב סייאל. לקריאת הכתבה המלאה. 

3במערב מזהירים: משבר כלכלי חמור אם ישראל תנתק את הבנקים הפלסטיניים

"גורמים מערביים הזהירו מפני משבר כלכלי חמור ביהודה ושומרון אם ישראל לא תתחייב להארכת שיפוי שהבנקים הישראלים צריכים כדי להמשיך את שותפויותיהם עם בנקים פלסטיניים", נכתב היום (ד') בפייננשל טיימס. צוין כי "שיפוי זה, שיפוג ב-1 ביולי, מאפשר תשלומים עבור שירותים חיוניים ומשכורות הקשורות לרשות הפלסטינית, וכן מאפשר ייבוא של סחורות חשובות כמו מזון, מים וחשמל לשטחים הפלסטיניים. בלעדיו, הבנקים הישראליים יפסיקו לעשות עסקים עם מוסדות פיננסיים פלסטינים והכלכלה הפלסטינית למעשה תיסגר לאורך זמן, אמרו שלושה גורמים". עוד נכתב כי אי חידוש השיפוי "יהווה פגיעה לא רק באינטרסים הפלסטינים אלא גם בביטחון וביציבות של ישראל והאזור", לדברי הגורם, וכי "וושינגטון מובילה את המאמצים לחידושו", תוך ניסיון להפעיל לחץ על ממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

צוין כי "בעוד שהכלכלה הפלסטינית משתמשת במטבעות שונים למסחר, כמו הדינר הירדני הנפוץ בגדה המערבית, היא פועלת באופן רשמי על השקל הישראלי, ומוסדות פיננסיים פלסטינים חייבים לעבור דרך תיווך הבנקים הישראלים כדי לקבל גישה לשקל". בנוסף, צוין כי כמעט 8 מיליארד דולר במסחר בין ישראל ליו"ש עוברים באפיקים הללו מדי שנה, לפי נתוני ממשלת ארה"ב. "זה כולל 2.3 מיליארד דולר של תשלומים עבור מזון, 540 מיליון דולר עבור חשמל ו-145 מיליון דולר עבור שירותי מים וביוב. אובדן השיפוי ישתק את הפעילות הכלכלית בגדה המערבית, וישפיע באופן מהותי על פעולות היבוא והיצוא, בעוד שכספי המס הפלסטינים, שנגבים בישראל, ככל הנראה יוקפאו, אמרו הגורמים. חברות ישראליות שיש להן קשרים עסקיים עם הרשות הפלסטינית, המפעילה אוטונומיה מוגבלת בחלקים מהגדה המערבית, לא יוכלו להפקיד צ'קים פלסטיניים או לקבל תשלומים מבנקים פלסטיניים. לא יהיה ניתן עוד לשלם לעובדים פלסטינים בישראל בהעברה בנקאית אלקטרונית".

מתוך הפייננשל טיימס, מאת רעיה ג'לאבי, ג'יימס שוטר, לוסי פישר. לקריאת הכתבה המלאה.

4מה חושב כתב הניו יורק פוסט על המפגינים הפרו-פלסטינים אחרי ביקור בישראל

"בעודי מנווט את דרכי ביער של דיוקנאות מוצבים על עמודים המנציחים את 364 קורבנות הטבח בפסטיבל נובה בדרום ישראל, אני בוחן את פניהם הבטוחים בצעירותם ומגיע להבנה מבהילה. הדיוקנאות של המתים - עם הראסטות והאיפור המושלם - הם מקבילים מדויקים של אותה אוכלוסייה שחציתי 5,700 מיילים למזרח התיכון כדי להתרחק ממנה. אלה הפעילים הפרו-פלסטינים של אוניברסיטת קולומביה", כתב אמש ובן פנטון לניו יורק פוסט. "כשאני מסדר את המכנה המשותף בין שני קבוצות הנוער, אני יכול רק להניח שקהל נובה וקהל קולומביה היו מסתדרים בצורה נהדרת בנסיבות שונות".

"אני מסייר השבוע בישראל עם עיתונאים נוספים, ובכל מקום שאני הולך, אני לא יכול להוציא את ילדי קולומביה מהראש שלי. כל מה שאני רואה מזכיר לי אותם, וכל מי שאני פוגש מזכיר לי מי הם לא - לא גיבורים ולא קורבנות, אלא פחדנים ורמאים שלא ראויים לכותרות שהם יצרו ברחבי העולם. נדרשו טיסה של 11 שעות כדי להבין עד כמה ההשפעה המשמעותית שלהם על הפוליטיקה, האקדמיה והתקשורת יוצאת מפרופורציה. אחרי כל מה שראיתי היום, אני בטוח שישראל תשרוד. אמריקה, לא כל כך", כתב. "כאן, בישראל הנאבקת על קיומה, אני רואה נחישות שקטה בקרב אזרחיה הנועזים להתעלות מעל הפורענות הזאת כמו תמיד - על ידי קבורת מתים והמשך הדבקות בשירות. כי כאן, בניגוד לקולומביה, ההישרדות עומדת על הפרק. אקטיביזם פוליטי הוא מותרות שלמעטים יש לו זמן".

מתוך ניו יורק פוסט, מאת רובן פנטון. לקריאת הכתבה המלאה.