גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן בטוחה שהיא מנצחת את ישראל, אבל מה חושבים המומחים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן בטוחים שהם מנצחים אבל המציאות עשויה להיות שונה, בבריטניה לא רואים בעיה במכירת נשק לישראל והסכנה בניתוק הקשר בין בנקים ישראליים לבנקים פלסטיניים ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הגנרל האמריקאי הבכיר בביקורת נדירה: זו השגיאה הגדולה של צה"ל
בשורה אחת עם רוסיה וסודאן: ההשלכות הכלכליות על ישראל אם יוצאו צווי מעצר בהאג  

1איראן מאמינה שהיא מנצחת במלחמה נגד ישראל. אלו הסיבות

"הנהגת איראן מאמינה שהיכולות שהיא הפגינה מאז אוקטובר - יכולת הלחימה האסימטרית של שותפיה האזוריים, כמו גם התמונה הצרובה של ראשי נפץ איראניים השטים מעל שמי ישראל - עלולות, יחד עם ההשלכות של המלחמה בעזה, לבשר על סדר אזורי חדש", נכתב בפורן פוליסי, בכתבה שכותרתה "מדוע איראן מאמינה שהיא מנצחת במלחמה נגד ישראל". בעיני טהראן, נכתב, "ישראל תהפוך ליותר ויותר מנודה ברחבי העולם; ארה"ב לא תהיה עוד השחקנית המרכזית ביותר באזור שכן מעצמות אחרות כמו רוסיה, סין והודו מרחיבות את השפעתן; ומדינות המפרץ ימנעו מהתאחדות נגד איראן, ובמקום זאת ינסו לשפר את יחסיהן עם בעלות ברית איראניות כמו סוריה וחיזבאללה". אך "מנהיגים איראנים עשויים לגלות שהמציאות המתמשכת תאתגר את הנרטיב האופטימי שלהם ותציג סיכונים בטווח הקצר והבינוני", נכתב. "מכיוון שאיראן וישראל לא בדקו גבולות חדשים במלואם, שני הצדדים עלולים לעשות טעויות. הסיכון הזה מוגבר מכיוון שהקיצוניים יותר בטהרן, המעדיפים עמדה אגרסיבית על פני סבלנות אסטרטגית, צוברים יותר ויותר השפעה".

ובכל זאת, גם כעת, על רקע מות נשיא איראן וחוסר הוודאות האופף את הירושה הפוליטית, נכתב בניו יורק טיימס כי "במדינה שבה אנשי דת מחזיקים בסמכות העליונה, שינוי במנהיגים העליונים יהיה משמעותי בהרבה משינוי בנשיאים". צוין כי "כוח קודס עונה ישירות למנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, לא לממשלה המנוהלת על ידי הנשיא". כך שגם בתקופה של תמרון פנימי ואי ודאות, "האנליסטים מצפים לשינוי קטן בקצב ההתקפות של כוחות הפרוקסי או בגישה הכוללת של איראן".

מתוך פורן פוליסי, מאת עלי ואז, האמידרזה עזיזי. לקריאת הכתבה המלאה. 
מתוך הניו יורק טיימס, מאת אליסה ג'. רובין. לקריאת הכתבה המלאה. 

2בריטניה לא מפסיקה למכור נשק לישראל

"ממשלת בריטניה נערכת לפרסם תקציר של הייעוץ המשפטי שלה לפיו אין סיכונים ברורים שמכירת נשק לישראל תוביל להפרה חמורה של החוק ההומניטארי הבינלאומי (IHL)", נכתב אמש בגרדיאן. 

צוין כי "סגן שר החוץ הבריטי אנדרו מיטשל דובק בהחלטה שהתקבלה על ידי השרים ב-8 באפריל, לפיה אין סיכון ממשי להפרת המשפט ההומניטארי הבינלאומי". בנוסף, צוין כי שר החוץ הבריטי, דיוויד קמרון, "מתח ביקורת על בית הדין הפלילי הבינלאומי וקבע כי החלטתם לבקש צווי מעצר לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הייתה שגויה מבחינת העיתוי, העמדה וההשפעה. הוא הדגיש כי בריטניה מאמינה של-ICC אין סמכות שיפוט".

מתוך הגרדיאן, מאת פטריק ווינטור, רג'יב סייאל. לקריאת הכתבה המלאה. 

3במערב מזהירים: משבר כלכלי חמור אם ישראל תנתק את הבנקים הפלסטיניים

"גורמים מערביים הזהירו מפני משבר כלכלי חמור ביהודה ושומרון אם ישראל לא תתחייב להארכת שיפוי שהבנקים הישראלים צריכים כדי להמשיך את שותפויותיהם עם בנקים פלסטיניים", נכתב היום (ד') בפייננשל טיימס. צוין כי "שיפוי זה, שיפוג ב-1 ביולי, מאפשר תשלומים עבור שירותים חיוניים ומשכורות הקשורות לרשות הפלסטינית, וכן מאפשר ייבוא של סחורות חשובות כמו מזון, מים וחשמל לשטחים הפלסטיניים. בלעדיו, הבנקים הישראליים יפסיקו לעשות עסקים עם מוסדות פיננסיים פלסטינים והכלכלה הפלסטינית למעשה תיסגר לאורך זמן, אמרו שלושה גורמים". עוד נכתב כי אי חידוש השיפוי "יהווה פגיעה לא רק באינטרסים הפלסטינים אלא גם בביטחון וביציבות של ישראל והאזור", לדברי הגורם, וכי "וושינגטון מובילה את המאמצים לחידושו", תוך ניסיון להפעיל לחץ על ממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

צוין כי "בעוד שהכלכלה הפלסטינית משתמשת במטבעות שונים למסחר, כמו הדינר הירדני הנפוץ בגדה המערבית, היא פועלת באופן רשמי על השקל הישראלי, ומוסדות פיננסיים פלסטינים חייבים לעבור דרך תיווך הבנקים הישראלים כדי לקבל גישה לשקל". בנוסף, צוין כי כמעט 8 מיליארד דולר במסחר בין ישראל ליו"ש עוברים באפיקים הללו מדי שנה, לפי נתוני ממשלת ארה"ב. "זה כולל 2.3 מיליארד דולר של תשלומים עבור מזון, 540 מיליון דולר עבור חשמל ו-145 מיליון דולר עבור שירותי מים וביוב. אובדן השיפוי ישתק את הפעילות הכלכלית בגדה המערבית, וישפיע באופן מהותי על פעולות היבוא והיצוא, בעוד שכספי המס הפלסטינים, שנגבים בישראל, ככל הנראה יוקפאו, אמרו הגורמים. חברות ישראליות שיש להן קשרים עסקיים עם הרשות הפלסטינית, המפעילה אוטונומיה מוגבלת בחלקים מהגדה המערבית, לא יוכלו להפקיד צ'קים פלסטיניים או לקבל תשלומים מבנקים פלסטיניים. לא יהיה ניתן עוד לשלם לעובדים פלסטינים בישראל בהעברה בנקאית אלקטרונית".

מתוך הפייננשל טיימס, מאת רעיה ג'לאבי, ג'יימס שוטר, לוסי פישר. לקריאת הכתבה המלאה.

4מה חושב כתב הניו יורק פוסט על המפגינים הפרו-פלסטינים אחרי ביקור בישראל

"בעודי מנווט את דרכי ביער של דיוקנאות מוצבים על עמודים המנציחים את 364 קורבנות הטבח בפסטיבל נובה בדרום ישראל, אני בוחן את פניהם הבטוחים בצעירותם ומגיע להבנה מבהילה. הדיוקנאות של המתים - עם הראסטות והאיפור המושלם - הם מקבילים מדויקים של אותה אוכלוסייה שחציתי 5,700 מיילים למזרח התיכון כדי להתרחק ממנה. אלה הפעילים הפרו-פלסטינים של אוניברסיטת קולומביה", כתב אמש ובן פנטון לניו יורק פוסט. "כשאני מסדר את המכנה המשותף בין שני קבוצות הנוער, אני יכול רק להניח שקהל נובה וקהל קולומביה היו מסתדרים בצורה נהדרת בנסיבות שונות".

"אני מסייר השבוע בישראל עם עיתונאים נוספים, ובכל מקום שאני הולך, אני לא יכול להוציא את ילדי קולומביה מהראש שלי. כל מה שאני רואה מזכיר לי אותם, וכל מי שאני פוגש מזכיר לי מי הם לא - לא גיבורים ולא קורבנות, אלא פחדנים ורמאים שלא ראויים לכותרות שהם יצרו ברחבי העולם. נדרשו טיסה של 11 שעות כדי להבין עד כמה ההשפעה המשמעותית שלהם על הפוליטיקה, האקדמיה והתקשורת יוצאת מפרופורציה. אחרי כל מה שראיתי היום, אני בטוח שישראל תשרוד. אמריקה, לא כל כך", כתב. "כאן, בישראל הנאבקת על קיומה, אני רואה נחישות שקטה בקרב אזרחיה הנועזים להתעלות מעל הפורענות הזאת כמו תמיד - על ידי קבורת מתים והמשך הדבקות בשירות. כי כאן, בניגוד לקולומביה, ההישרדות עומדת על הפרק. אקטיביזם פוליטי הוא מותרות שלמעטים יש לו זמן".

מתוך ניו יורק פוסט, מאת רובן פנטון. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

כיכר המדינה. לב אזור הביקוש / צילום: באדיבות י.ח דמרי

כיכר המדינה בת"א עובר מתיחת פנים. כמה יעלו הדירות החדשות?

באיזור כיכר המדינה ניתנו בחמש השנים האחרונות 199 היתרים להתחדשות עירונית ● אייל כ"ץ, בעלי חברת תיווך: "יש התאוששות בשוק בעיקר בפרויקטים חדשים והרבה לקוחות מחפשים לשלם 10% עכשיו ו־90% בסוף, ולהוציא שלל הטבות מהיזמים"

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

עוד 110 אלף שקל לדירה: האזור המפתיע שהוביל בעליות המחירים

בהיעדר פעילות ממשלתית בתחום, הציבור לא מאמין שמחירי הדירות ירדו - וגם הריבית הגבוהה לא עוצרת אותו מלחזור לקנות דירות ● התוצאה - מחירי הדירות חזרו לעלות לאחר שב-2023 רשמו ירידה ● זהו המחוז שהוביל את עליית המחירים

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שמונה לוחמי הנדסה נפלו בפיצוץ כלי רכב משוריין בדרום הרצועה

שמונת החיילים נספו לאחר שהכלי ההנדסי בו שהו נפגע ממטען חבלה והתלקח ● אחד החיילים שנפלו הוא סרן ווסים מחמוד, סמ"פ בחטיבה 401 ● הפגנות ברחבי הארץ למען השבת החטופים ולהקדמת הבחירות, איילון נחסם לתנועה ● דיווח: ארה"ב ממתינה לסיום הפעילות הישראלית ברפיח, כדי לקדם עסקת חטופים ● עדכונים בולטים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אנשי מילואים ישרתו עד גיל 41, גם גיל הפטור לקצינים יעלה בשנה ל-46

משרד הביטחון יביא בפני הממשלה בקשה להארכה נוספת לחוק שמעלה את גיל הפטור משירות מילואים בשנה אחת לכולם ● בעלי תפקידים מיוחדים ישרתו שנה נוספת גם כן, עד גיל 50 ● זה החוק שהשרים ידונו עליו ביום ראשון הקרוב: כל הפרטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכר דו משפחתי בשטח של 160 מ"ר באלפי מנשה?

הבית נמצא על מגרש בשטח של 250 מ"ר וכולל חמישה חדרים בשני מפלסים ונמכר ב־2.5 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ברודקום. הציגה תוצאות מרשימות לרבעון / צילום: Shutterstock, Michael Vi

הפתיעה את השוק: מניית השבבים שמזנקת היום בוול סטריט

ענקית השבבים ברודקום סיימה רבעון מוצלח כשרבע מהכנסות החברה הגיעו מתחום הבינה המלאכותית ● בחברה סיפקו תחזית חיובית גם לעתיד ומנייתה מזנקת במסחר המוקדם ● בדומה לאנבידיה, גם בברודקום הכריזו על פיצול מניות

סיכום שווקים / צילומים: איל יצהר,AP, MATT MONFREDI, בן קלמר, איתי רפפורט, שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רשות ני"ע רוצה לשנות הגדרה אחת שתשפיע על כל עולם ההשקעות - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמסביר למה שוק המניות הישראלי לא מתרומם ● שינוי שישפיע על אלפי מיליונרים: האם הרף להגדרת "משקיע מתוחכם" עומד לרדת ● איך יכול להיות ש-17 שנה חלפו מאז הונפקה חברה קיבוצית בבורסה ● וגם: האם טורניר היורו והאולימפיאדה יקפיצו את מניות מותגי הספורט?

שופט העליון יוסף אלרון / צילום: שלומי יוסף

לוין הציע למנות את יוסף אלרון לנשיא בית המשפט העליון ונתקל בהתנגדות עזה

הצעתו של שר המשפטים - למנות את השופט יוסף אלרון לנשיא בית המשפט העליון למשך שנה - נתקלה בהתנגדות השופטים, חברי לשכת עורכי הדין וח"כ קארין אלהרר ● ראש לשכת עורכי הדין: "הצעה שערורייתית והמשך ההפיכה המשטרית - לא נקבל אף תוצאה מלבד בחירתו של השופט יצחק עמית בהתאם לשיטת הסניוריטי הנהוגה"

מירי רגב, הליכוד / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בצל ההסלמה בחזית הצפון, מה עושה הממשלה לטובת המפונים?

המטחים הכבדים שנורו בימים האחרונים לעבר צפון הארץ מדגישים עד כמה דבריה של השרה רגב על "הדברים המדהימים שעשתה הממשלה" בעייתיים ● ואם בתחילת המלחמה מרבית המפונים היו מהדרום, כעת רובם מהצפון ● של גלובס בוחנת לעומק את יעדי הפינוי והביצוע בשטח

תערוכת יורוסאטורי / צילום: Lafargue Raphael

בית המשפט בצרפת מחמיר את ההגבלות בתערוכת הנשק הגדולה

בית המשפט בבוביני שבאיל דה פראנס שבפאתי פריז, קיבל עתירה של ארגונים פלו־פלסטיניים מקומיים שדרשו לאסור כניסת חברות ישראליות באופן גורף לתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● המשמעות: גם חברות שתכננו לשלוח נציגים לתערוכה כדי לקיים פגישות או לפנות למציגים אחרים, לא יוכלו לעשות זאת

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: Reuters, Amanda Andrade-Rhoades

הפד למד להיזהר: בלי ודאות שהאינפלציה נבלמת לא יוריד ריבית

לאחר שנכווה מטעויות העבר, הבנק המרכזי של ארה"ב נוקט זהירות וסבלנות, והציב רף נוקשה יותר מבנקים מרכזיים אחרים

משחק הפתיחה יורו 2024 / צילום: Reuters, Christian Charisius

אליפות אירופה בכדורגל יוצאת לדרך: מי מנצחת במגרש הכלכלי?

טורניר יורו 2024 יוצא הערב לדרך על אדמת גרמניה שתארח לבדה את התחרות ● במשחק הפתיחה היא תשחק מול נבחרת סקוטלנד ● מי הפייבורטית לזכות, ולמי מבין השתיים שישחקו הערב כלכלה חזקה יותר?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר מיכל יערי / צילום: תומר אפלבאום

החוקרת שבטוחה: זה המסר שישראל חייבת להעביר למדינות ערב

שיחה עם ד"ר מיכל יערי, חוקרת מדינות המפרץ הערביות ● על השינוי שמבקש בן סלמאן לחולל בסעודיה והיחסים המורכבים עם ישראל ביום שאחרי 7 באוקטובר • האזינו

הקשיים של זוגות ידועים בציבור בדרך להכרה / איור: גיל ג'יבלי

הקשיים המשפטיים של זוגות ידועים בציבור נערמים

פסיקות שניתנו לאחרונה מערערות על מצבם של הידועים בציבור, ולכל הפחות מציבות את זכויותיהם בסימן שאלה ● זוגות רבים נדרשים להוכיח את הסטטוס שלהם בפני רשויות כדי לקבל זכויות שנשואים מקבלים אוטומטית, כמו הנחה בארנונה, וכדי למצות אותן נתקלים בחומת ביורוקרטיה: "הכל תלוי בפקיד שנופלים עליו"

בניין בית הדין הארצי לעבודה / צילום: רפי קוץ

15 שופטים חדשים מונו לבתי הדין לעבודה. הרשימה המלאה

הוועדה טרם מינתה שופטים לבתי המשפט בירושלים - למחוזי ולשלום, וזאת עקב מחלוקת והיעדר הסכמה על זהות השופטים שימונו

סלט עגבניות של לה בוסתן / צילום: אלי אלחלל

עגלת הקפה בחורשה שמגישה סלט בוראטה עסיסי ומאפין פירות יער מושחת

עגלה שמציעה כריכי פרעצל נהדרים, אשת הייטק שהפכה לצורפת לאחר שחלתה, ויצרני שמן זית שחוו שנה קשה ● ביקור בחבל מודיעין נתן לנו קצת תקווה

צילום: Shutterstock

הקרימינולוג שעשה מהפכה בעבודת השיטור בעולם יודע מה הטעות של בן גביר בטיפול במפגינים

פרופ' דוד וייסבורד גילה ששיטור אפקטיבי מתבסס על מיפוי גיאוגרפי של "נקודות חמות" בערים ● מחקריו כבר זיכו אותו בהכרה בינלאומית ובפרס ישראל, ובימים אלה הוא מצטרף כחבר באקדמיה הלאומית למדעים ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מה צריך לעשות כדי להגביר את האמון בין תושבים באזורי פשיעה לשוטרים ואיזו טעות עושה השר לביטחון פנים בטיפול בהפגנות

''השיבה הביתה היא הדבר הקשה''. חיילי מילואים בשטח כינוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

שיקום נפשי בשטח ושינוי תפיסת הקב"ן: כך צה"ל מתמודד עם טראומות המלחמה

צה"ל יצא למהפכה בטיפול הנפשי - עם קב"נים שנכנסים לשטח הלחימה לצד מרכזי שיקום עורפיים ● ראש ענף חוסן נפשי סא"ל נטע לי צליכובר, מספרת על האתגר בחזרת הלוחמים הביתה: "הדריכות נשארת" ● כעת צה"ל נערך למעבר ללחימה בצפון: "הבדלים רגשיים רבים"

״אנחנו אסירי תודה להם״, מכריז הצהובון הלונדוני ביום האזכרה בנורמנדיה. האומנם? / צילום: גזיר עיתון

ראש ממשלת בריטניה מגדיר מחדש את הזיכרון הלאומי

רישי סונאק אולי סיים את הקריירה כאשר הסתלק מן האזכרה לשחרור אירופה ● הייתכן שהיא פשוט לא דיברה אל ליבו? הייתכן שחברת מהגרים מוכרחה לשכוח?

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

התביעות הייצוגיות נגד מייסד בונוס ביוגרופ סביב החקירה הפלילית בעניינו נדחו

שי מרצקי, בעל השליטה ומנכ"ל חברת הביומד בונוס ביוגרופ, רכש לפני שנתיים 166 אלף מניות של החברה, ערב עדכון מדדי הבורסה ● הבקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו בשנת 2022, ושנתיים לאחר מכן פתחה הרשות לניירות ערך בחקירה גלויה באותו עניין