השקל מתחזק מול הדולר ונסחר בשיא של חודשיים. אלו הסיבות

למרות שפע של כותרות עגומות, המטבע הישראלי רושם חודש של התחזקות על חשבון המטבעות האחרים • הכלכלנים מסבירים שזה נובע בעיקר מהעליות בבורסות והצפי להורדת ריבית בארה"ב • האם זה ישכנע את בנק ישראל להוריד את הריבית בשבוע הבא?

 

 

השקל מתחזק לשיא של חודשיים מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
השקל מתחזק לשיא של חודשיים מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מדינת ישראל נמצאת בעין הסערה - ביטחונית, כלכלית, פוליטית ובינלאומית. רק שבמקביל, להפתעת רבים מהשחקנים, גם השבוע המשיך המטבע הישראלי להתחזק, בהמשך למגמה לאורך החודש האחרון. השקל נסחר כעת סביב רמה של 3.66 שקלים לעומת הדולר, שיא של כחודשיים בשער החליפין. גם מול האירו חל ייסוף, שהביא לשער של 3.97.

הרווח של מיטרוניקס צנח ב-55%, והחברה מחקה שווי של מיליארד שקל בשעה 
מהבינלאומי לבעלי השליטה בבנק: התפקיד החדש של ברבר-צדיק 

ב-30 הימים האחרונים, נרשמה התחזקות של כ-2.5% של השקל מול הדולר והפרנק השוויצרי, ושל 0.5% מול האירו.

מה תורם להתחזקות המטבע המקומי, למרות שפע של חדשות שבעבר בעיקר העיקו עליו והבריחו את המשקיעים למטבעות הזרים?

הדינמיקה בשוק השתנתה

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, מסביר שהדינמיקה בשוק המט"ח השתנתה בהשוואה לחודשים הקודמים. לדברי לוי, "התנודתיות אמנם ממשיכה, אך ניכר כי השוק איתן בכך ששער החליפין נע סביב שער ה-3.7 שקלים לדולר. מדובר בנקודת איזון מבחינת המשק". 

לוי מדגיש כי גורמים חיצוניים תורמים להתחזקות השקל: "עליות השערים בוול סטריט בזמן האחרון, הינם כוחות חזקים המעודדים תיסוף של המטבע המקומי". ואכן השווקים בשבוע האחרון הרקיעו שחקים, מדד הדאו ג'ונס עבר לראשונה את רף 40,000 הנקודות ומדד ה- S&P שבר שוב שיאים.

יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פיננס לניהול סיכונים, מסביר כי "כשהבורסות בארה״ב ממשיכות לעלות, אז הגופים המוסדיים בישראל במקרה הטוב לא עושים כלום, ובדרך כלל ימירו דולרים לשקלים. במקביל, צפי הריבית בארה״ב הוא לירידה, בעוד שבישראל במקרה הטוב הריבית תישאר ללא שינוי ויש אף כאלו המדברים על העלאה, אם כי אני לא סבור שיש מקום לכזו".

הצפי המחודש להורדת ריבית בקרוב מעבר לים הביא להיחלשות הדולר בעולם. מדד ה- DXY , האומד את ביצועיו אל מול סל המטבעות, ירד ב-1.5% מתחילת חודש מאי. פרנק מציין, שהחדשות בזירות לבנון ורפיח לא מניבות כותרות מרעישות, "לכן מתנהל מסחר סטנדרטי, בו היצואנים ממירים הרבה דולרים ומבצעים הגנות לקראת שנת 2025. זה מה שתורם להתחזקות השקל".

לוי מצביע על נתוני הרבעון הראשון של השנה, המעידים על שינוי בהתנהגות הגופים המוסדיים: "על פי נתוני בנק ישראל, הגופים המוסדיים חזרו למכור חלק מהמט"ח שברשותם. שיעור החשיפה שלהם התייצב כעת בשיעור של 22%-23%. זאת, לאחר שנה וחצי בה שיעור החשיפה של גופים אלו למט"ח גבר והיה אחד מהכוחות שתרמו להיחלשות של השקל".

תקווה להורדת ריבית

שוק המט"ח היווה נדבך מרכזי בחוסר היציבות בשווקים בזמן המלחמה. התנודתיות הרבה שלו במהלך החצי השנה האחרונה, הביא לכך שבנק ישראל נמנע מהורדת הריבית לאחר ההקלה הראשונה (הפחתה של רבע אחוז ריבית) בינואר. כעת, יש מי שמנסה לשאוב מיציבות השווקים אופטימיות בנוגע להורדת ריבית גם אצלנו בחודשים הקרובים. אם כי, החזאים השונים בשוק ההון צופים שבנק ישראל ישאיר את הריבית ברמתה, בשיעור של 4.5%, בהחלטתו הקרובה ביום שני (27.5).

שער החליפין גם יכול לתרום לירידה במדד המחירים, שכן הפיחות של השקל הביא לעליית מחירי היבוא בשנה האחרונה. בנק ישראל ציין מספר פעמים את התמסורת בין שוק המט"ח לנתוני האינפלציה, כך שהיחלשות השקל עשויה לתרום להתמתנות מחירים, שתביא להקלה קרובה יותר בשיעור הריבית במשק הישראלי.

במבט לעתיד, לוי מעריך כי בטווח הארוך, ובתרחיש המרכזי, העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים (עודף יצוא על פני יבוא) צפוי להמשך, ולתמוך בהתחזקות השקל. רק שבמקביל, בתנאי אי הוודאות הקיימים צריך להתייחס גם לתרחישי קיצון, שם הסנטימנט השלילי ימשך לאורך זמן ויחזור להכביד על המטבע המקומי.