גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר שמכריע אילו תרופות נוברטיס תפתח: "השאיפה היא כחצי מהמוצרים החדשניים יגיעו מבחוץ"

ד"ר רוני גל, שבמשך 17 שנה היה אנליסט בכיר של תעשיית הביומד, הפתיע את השוק כשחצה את הקווים והצטרף לנוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר הנהלת נוברטיס העולמית ● בכנס חדשנות בבריאות שערכה השבוע נוברטיס ישראל בשיתוף קרן aMoon וסטארט-אפ ניישן סנטרל, הוא סימן את התחומים שבהם החברה מחפשת שיתופי פעולה. גם תרופות נגד השמנה באג'נדה

רוני גל (מימין) וד''ר ירון דניאלי / צילום: כדיה לוי
רוני גל (מימין) וד''ר ירון דניאלי / צילום: כדיה לוי

בתחילת 2023, הפתיע ד"ר רוני גל, מהאנליסטים המוכרים והוותיקים של סקטור הביומד, את השוק כשהודיע על שינוי קריירה. מי שכיהן כאנליסט בכיר בבנק ההשקעות סנפורד ברנסטיין חצה את הקווים והצטרף לחברת התרופות נוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר הנהלת נוברטיס העולמית.

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם 
ראיון | חוקר ההזדקנות שמשוכנע: אנחנו מחפשים את הפתרונות במקום הלא נכון 

המינוי היה חלק מהאסטרטגיה של המנכ"ל ואס נרסימהאן, שהצהיר אז: "אנחנו רוצים להביא לשוק לא את מספר התרופות הגדול ביותר, אלא את התרופות הכי חדשניות, בעלות האימפקט הגדול ביותר על חיי החולים".

השבוע, כחלק מאותה אסטרטגיה, ערכה נוברטיס כנס תחת השם "הציתו את הסקרנות שלכם", בשיתוף קרן הון הסיכון aMoon וחברת Start Up Nation Central. זה כמה שנים שהחברה עורכת כנסים כאלה, שבהם היא מציגה את החזון שלה ואת התחומים והאופנים שבהם היא מעוניינת לשתף פעולה עם חברות ביומד ישראליות ועם האקדמיה בארץ.

"רציתי את הריגוש של וול סטריט"

בשיחה עם ד"ר ירון דניאלי, שותף בקרן aMoon, הצביע גל על הכיוונים שבהם החברה רוצה להתמקד כיום, אבל עוד קודם לכן סיפר איך הגיע לתפקידו הנוכחי. "המנכ"ל נרסימהאן נהג להזמין אותי לתת הרצאות להנהלת החברה על מצב השוק, ובשלב כלשהו אמר לי, בוא לעבוד איתנו במשרה מלאה".

גל, שנולד וגדל בישראל, הוא בעל תואר שני בכימיה מ-MIT. "רציתי להמשיך לפוסט-דוקטורט במכון ויצמן, אבל אז הגיעה חברת הייעוץ BCG להציג בפני הכיתה שלנו ב-MIT, וזה מצא חן בעיניי", סיפר. "אמרתי, אנסה את זה שנתיים ואולי אחזור לאקדמיה". זה נגמר בשבע שנים בארה"ב ושנחאי. "הבנתי שאם אני חוזר לישראל, כנראה אגביל את הקריירה שלי לכאן, ורציתי לנסות את הריגוש של וול סטריט".

גל גויס לבית ההשקעות סנפורד ברנסטיין, ונשאר שם 17 שנה. דניאלי, שכיהן בעבר כמנכ"ל חברת התרופות הקטנה אלקוברה, סיפר בשיחה ש"התחושה שלנו הייתה שיש לו כדור בדולח. הגעתי אליו עם המצגת שלי לקראת הנפקה והוא אמר לי, 'עזוב, זה לא יעבוד. השקעתי חמש שנים מחיי רק כדי לגלות שהוא צדק".

גל מצדו השיב בצחוק ש-95% מהמוצרים בשלב שבו התחילה אלקוברה לא מגיעים לשוק, ולכן ההימור שלו לא היה מסוכן כל כך, אך דניאלי התרשם.

"חדשנות חייבת להגיע גם מבחוץ"

כשנרסימהאן גייס את גל, הוא הדגיש שהמטרה היא שגל ימשיך לאתגר את החשיבה של החברה. "החברה תיהנה מאדם שיוכל לערוך מחקר עצמאי. צריך עוד קול חדש שיודע גם לומר 'לא', כדי להשאיר משאבים להשקעה אמיתית בפרויקטים שכן", אמר אז.

היום גל עושה הרבה יותר מלומר מה לא יצליח. הוא מנהל את הפיתוח העסקי, את אסטרטגיית המוצרים החדשים ואת אסטרטגיית פורטפוליו המוצרים בפיתוח - כ-400 תרופות בשלבים שונים. הוא כפוף ישירות למנכ"ל.

"המאפיין הייחודי של תחום התרופות הוא שחדשנות חייבת להגיע גם מבחוץ", אומר גל. "היום כ-30% ממוצרי נוברטיס החלו את דרכם מחוץ לחברה, והמנכ"ל נרסימהאן מעוניין להגדיל את שיעורם לכ-50%. המודל שבו החדשנות עוברת מהאקדמיה לקרנות הון סיכון, שיודעים לעזור בהקמה של חברות צעירות ואז במנטורינג צמוד ואחר כך בהעברת השרביט אלינו כשהמוצרים או הטכנולוגיות בשלים מספיק, הוא מודל שעבר אופטימיזציה שהובילה אותו לכמעט שלמות אבל הוא לא מושלם עבור כולם".

מדובר במודל מעניין, בהתחשב בעובדה שחלק ניכר מהחברות הצעירות כושלות מדעית או כלכלית, אך יש בכך גם היגיון. בהינתן שהסיכון העצום בפיתוח תרופות הוא בלתי נמנע (ובעתיד הנראה לעין, זה כך), הגיוני לחלק את הסיכון על פני כמה "אוחזים במקל" בשלבים שונים.

 

"כשפטנט פג, התרופה לא שווה לחברה"

"קצב החדשנות בפארמה וההשפעה על חיי אדם הם מדהימים", אומר גל. "בעוד 20 שנה, מחלות לב כבר לא יהיו גורם המוות המוביל בעולם. התחלואה בסרטן כבר מגיעה לאיזושהי התייצבות. כנראה הנוירולוגיה היא מה שיטריד אותנו, ואולי גם מערכת השתן. לאנשים מבוגרים קשה ללכת לשירותים".

כשדניאלי מציין שהוא מוטרד מהעלייה במחירי התרופות, גל מפנה את האצבע המאשימה למבנה מערכת הבריאות בארה"ב ורישום הפטנטים.

"בניגוד לתעשיות אחרות, חברות פארמה נתונות למגוון סוגי רגולציה, והצמיחה שלהן כאחוז מהתל"ג מוגבלת. מה שאתם רואים הוא גידול במחיר הרשום של התרופה בגלל סיבות שקשורות למבנה מערכת הבריאות בארה"ב בעיקר, אבל העלות האמיתית של התרופות למערכת הבריאות היא נמוכה יותר.

"הטיעון החזק ביותר שלנו הוא אובדן הפטנט. אני עדיין משלם למיקרוסופט כל שנה על מערכת ההפעלה למחשב שלי, אבל תרופה שהפטנט עליה פג, כמעט לא שווה לחברה האינובטיבית כלום. אני עובד בחברת תרופות ואני לא עני, החברות הללו רווחיות, אבל זה לא שאנחנו עושקים את המערכת. היום כשאני נמצא בפנים, אני יכול לומר את זה בוודאות".

החזון: פעם בשנה זריקה לכמה מחלות

לדברי גל, נוברטיס מחלקת היום את פיתוח התרופות שלה לפי מחלות ולפי טכנולוגיות. מבחינת מחלות, החברה עוסקת בעיקר במחלות לב, מוח, סרטן ואימונולוגיה. מבחינת הטכנולוגיה, נוברטיס מתמקדת בכימיה קלאסית, בפיתוח נוגדנים, מוצרים מבוססי RNA, תרפיה תאית (שימוש בתאים חיים כמנועים ליצירת תרופות בתוך הגוף) וטיפולי קרינה ממוקדים.

"אנחנו צופים האצה בחדשנות בתחום הנוירולוגיה בזכות השימוש ב־RNA, משום שהתרופות הללו יכולות להגיע בקלות רבה יותר למוח", אומר גל. "בעבר הייתי מדבר עם נוירולוגים והם היו צוחקים, בעצב, על כך שהתפקיד שלהם הוא Diagnose and Adios, כלומר - אבחון והכנה לדעיכה הבלתי נמנעת. היום זה כבר לא המצב. יש להם מה להציע אפילו במחלות קשות מאוד כמו ALS".

בתחום הקרדיולוגיה, האתגר העיקרי לדבריו הוא ההתמדה בטיפול. "אנחנו מביאים לשוק ומחפשים עוד טיפולים שאפשר לתת בזריקה ארוכת טווח, בתקווה שנוכל להגיע פעם־פעמיים בשנה לרופא ולקבל בזריקה אחת טיפול להורדת כולסטרול, לחץ דם ואולי משקל". נוברטיס טרם השיקה מוצרים בקטגוריה הלוהטת של טיפול בהשמנה, אך היא בהחלט שמה אותה על האג'נדה שלה.

גם בעתיד מדומיין כזה, מיליוני אנשים עדיין יסבלו ממחלות לב, למרות הטיפול התרופתי. "מנקודת מבטנו, זה שוק מאוד אטרקטיבי, אבל הניסויים הקליניים שהרגולטורים דורשים בשווקים הללו הם ענקיים וארוכים, והמדינות מנהלות מו"מ קשוח על המחיר, כי הן יודעות שהתרופות הללו יינתנו להמון חולים. ובכל זאת, אנחנו רואים את הקטגוריה הזו כמקור צמיחה משמעותי היום ובעתיד, ויש לנו כ־30-40 מולקולות בפיתוח בתחום הזה".

בתחום התרפיה התאית, נוברטיס הייתה בין החלוצות בטיפולים מסוג CAR-T בסרטן הדם, והיום היא עוסקת בהרחבת הטיפול לסוגי סרטנים ומחלות נוספים. "במקביל, אנחנו מאוד רוצים לשפר את הלוגיסטיקה של הטיפול עצמו. היום מתן התאים הוא מאוד מסובך ויש סיכון לחולה. אנחנו רוצים להגיע לשליטה הרבה יותר טובה בתאים הללו, כך שהטיפול יהיה הרבה יותר נוח, מהיר ונגיש".

מרכז מו"פ בישראל? לא בקרוב

לדברי גל, נוברטיס מעסיקה כ-150 איש שתפקידם לייצר שיתופי פעולה. "יש לנו סקאוטרים שמדברים עם השוק כל הזמן, וכשהם רואים מוצר בשל, הם מביאים אותו לראש התחום הרלוונטי בחברה", הוא מספר על תהליך העבודה. "אחרי שיחות שאורכות שבועיים-שלושה, אם התשובה חיובית, אנחנו מקימים צוות של כעשרה אנשים, שעושה תהליך דיו דיליג'נס קצר. אם הוא מצליח, בוחנים את המוצר בראי האסטרטגיה של החברה".

הקשר עם האקדמיה, הוא אומר, מתחיל לעתים קרובות מהמדענים של נוברטיס, שעוקבים אחרי המדע בתחומם ומצביעים על חוקרים שעושים להערכתם דברים מעניינים.

האם נוברטיס תשקול להקים מרכז פיתוח בישראל? בתגובה לשאלה מהקהל, ענה גל: "זו שאלה הוגנת. יש לנו בישראל נוכחות שהיא מעבר לשיווקית, למשל שיתופי פעולה וניסויים קליניים רבים, אבל קבוצת מו"פ תוקם כאן רק אם נתרשם שאפשר לעשות כאן משהו שאי-אפשר לעשות בשום מקום אחר. לא נקים כאן קבוצת מו"פ בלי לראות פה פקטור מבדל".

גילוי מלא: סיקור הכנס נעשה בשיתוף בין נוברטיס לגלובס על פי שיקולי עריכה ועניין לקוראי גלובס. הכנס נערך בשיתוף קרן aMoon וסטארט-אפ ניישן סנטרל

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

האם מחירי הדירות ימשיכו לעלות?

הריבית הגבוהה, האינפלציה והמלחמה – כל אלו לא עוצרות את מחירי הדירות, שחזרו לעלות בקצב גבוה, לאחר הפסקה קצרה ● האם אנחנו בדרך לעוד גל עליות, ומה יכול לעצור את המגמה הזו? ● שאלת השבוע, מדור חדש 

מדוזות. למה הן פה ואיך נלטפל אם נצרבתם / צילום: Shutterstock

מכת מדוזות בחופי ישראל: מתי הן יעזבו ואיך אפשר להתגונן

עם תחילת הקיץ מגיעות לחופי הארץ המוני מדוזות ● האם הצריבה שלהן מסוכנת, למה הן מאתגרות את כל מה שחשבנו על חיים ומוות, ולמה יש חוקרים שמאמינים שהן ישמידו את העולם ● גלובס עושה סדר

יהודה פישמן / צילום: אלעד גוטמן

אחרי 5 שנים: דובר שופרסל הודיע על עזיבה

הדובר הפנימי של שופרסל, יהודה פישמן, הודיע על סיום תפקידו בקבוצה ● מדובר בבכיר נוסף שעוזב את החברה בחודשים האחרונים, לאחר כניסתם של האחים שלומי ויוסי אמיר לרשת ומינויים למנכ"לים משותפים ● לפי הערכות, פישמן צפוי לעבור לבזק

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

האמירה של דובר צה"ל על חמאס, התגובה של נתניהו - וההבהרה

הגרי טען כי "חמאס זה רעיון - ואי אפשר להשמידו", מה שהוביל לתגובה מהירה מצידו של ראש הממשלה • לבסוף, בהמלצת גלנט, דובר צה"ל פרסם הבהרה: מפקדי צה"ל ומשרתיו נלחמים בנחישות ובהתמדה להשמדת היכולות של חמאס • פרסום ראשון: שינויים בהנחיות של פיקוד העורף ביישובי הדרום - בעקבות ההתקדמות של צה"ל ברצועה ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock

סקר בנק אוף אמריקה חושף: מנהלי הקרנות הגדולות בעולם שוריים לגבי שוק המניות הגלובלי

בסקר שערך בנק אוף אמריקה בקרב מנהלי הקרנות הגדולות בעולם עולה כי הם חיוביים לגבי הסנטימט בשוק המניות העולמי ● עוד עולה מהסקר כי המשקיעים צפויים להסיט את החשיפה למזומן אל עבר נכסים מסוכנים יותר לאור התאוששות הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock

אנבידיה הבאה: המניות שיכולות להגיע לשווי של 4 טריליון דולר עד 2027

דמיינו שלפני שלוש שנים הייתם מנסים להעריך איזו חברה תגיע לשווי שוק של 3 טריליון דולר, כנראה לא הייתם מעלים בדעתכם את אנבידיה, שהייתה שווה אז כחצי טריליון דולר ● האתר הכלכלי Marketwatch סימן את 8 המניות שיכולות להגיע להישג השווי ההיסטורי הבא, 4 טריליון דולר ● אחת מהן ירדה השנה ב־25%

איתן יוחננוף ואייל רביד / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"כשיוחננוף יעלה מחיר, אני גם אחשוב על זה": פרטים חדשים על החשדות נגד אייל רביד

רשות התחרות הודיעה לאיתן יוחננוף, מנכ"ל ובעלי רשת יוחננוף, ולסגנו אלעד חרזי כי החליטה לקיים נגדם שימוע לפני הגשת כתב אישום בחשד להסדר כובל ● בנוסף הודיעה הרשות לאייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, כי הוא חשוד בעריכת הסדר כובל בגין אירועים נוספים פרט לאלה שעליהם הודיעה לפני כחודש ● באי-כוח ויקטורי: משכונעים שהרשות תחליט שלא להעמיד לדין את מרשינו

תיווך מקרקעין. ''לשפר את השירות לאזרח'' / צילום: תמר מצפי

התקנות החדשות שישפיעו על חיפוש דירה

תיווך נדל"ן סובל מתדמית ירודה וסופג תלונות מהציבור, שרק חלקן הקטן מגיע לרגולציה ● ועדת הפנים של הכנסת דנה בתקנות חדשות של משרד המשפטים שאמורות לשפר את המצב

המונוליט המסתורי שצולם בנבאדה / צילום: ap, Las Vegas Metropolitan Police Department

כ-110 ק"מ מאזור 51: מונוליט מסתורי התגלה בנבאדה

משטרת לאס וגאס זיהתה מונוליט מסתורי במהלך משימת איתור וחילוץ כ-60 ק"מ מהעיר ● גרסאות שונות של המבנה המתכתי, שגובהו כ-3 מטרים, זוהו בשנת 2020 במקומות כמו יוטה, קליפורניה, וויילס ורומניה

אמסטרדם / צילום: Shutterstock

ההיצע ממשיך להתכווץ: חברת הלואו קוסט שמבטלת טיסות מתל אביב לאמסטרדם

חברת הלואו קוסט טראנסאוויה מצטרפת לחברת-האם KLM, שלאחרונה ביטלה את פעילות הקו לאמסטרדם בחודשי הקיץ הקרובים, ובכך הקטינה את היצע הטיסות הקטן מלכתחילה ● ישראלים שהזמינו כרטיסי טיסה לאמסטרדם בחברה, קיבלו הבוקר הודעות ביטול

תל אביב / צילום: Shutterstock

כתב אישום: רכש דירת יוקרה בת"א - והתחמק מתשלום מס של 800 אלף שקל

דוד ארביב רכש דירת יוקרה בתל אביב ב-12 מיליון שקל וקיבל הנחה על מס הרכישה לדירת מגורים בשל אחוזי נכות ● אלא שלפי כתב האישום, ארביב לא התגורר בנכס עד שמכר אותו, וכעת רשות המסים דורשת תשלום מס מלא

בני ברק / צילום: Shutterstock, Bnei Brak

השטח קטן, המחיר עולה: מחקר מגלה את נתוני מכירת הדירות בחברה החרדית

דוח חדש של המכון החרדי למחקרי מדיניות מעלה כי שטח הדירה הממוצע בחברה החרדית עמד ב־2021 על 80 מ"ר, בעוד הממוצע בכלל האוכלוסייה גדול יותר ומגיע ל־100 מ"ר ● במקביל, המחיר הממוצע זול יותר בקרב החרדים ב־20% ● וגם: אילו ערים מושכות את הצעירים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסה בתל אביב; מדד הבנקים טיפס בכ-1.7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ות"א 90 השיל מערכו 0.5% ● השקל התחזק קלות מול הדולר ● אנבידיה קטפה את המקום הראשון כחברה הנסחרת הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● בלאומי מעריכים כי בטווח המידי קיימת מידת אי-וודאות רבה בשוק הנפט ● ביוליוס בר מעריכים כי הבנק הפדרלי יחליט לאמץ מדיניות מוניטרית ניטרלית ● היום לא יתקיים מסחר בארה"ב לרגל יום השחרור מעבדות

איליה סוצקבר, המדען הראשי לשעבר של OpenAI וסם אלטמן / צילום: כדיה לוי

איליה סוצקבר היה יד ימינו של סם אלטמן. עכשיו הוא מתכנן להתחרות בו, ויש לו אפילו משרדים בת"א

המדען הראשי לשעבר של OpenAI, הודיע כי הוא מקים חברה חדשה בשם Safe Superintelligence ● לפי ההודעה הראשונה לגיוס עובדים, "בניית superintelligence בטוח, היא הבעיה הטכנית החשובה ביותר של זמננו"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ המליץ למשוך את העתירה נגד קרן הארנונה - העותרים סירבו וממתינים לפסק הדין

הדיון הבוקר הסתיים בסופו של דבר ללא החלטה, ופסק הדין צפוי בימים הקרובים • ממרכז השלטון המקומי נמסר: "ברגע שיתקבל נחליט על דרך פעולה משותפת להמשך" ● במקביל, אושרה בקריאה טרומית הצעת חוק לפיה שיעור עדכון הארנונה השנתי יוצמד למדד המחירים לצרכן בלבד

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: הליך מינוי נציב שירות המדינה ייעשה רק באמצעות ועדת איתור

בהרב־מיארה הודיעה כי קיימת מניעה משפטית שנציב שירות המדינה ימונה באופן ישיר ע"י רה"מ וייבדק בוועדה למינוי בכירים, כפי שביקשה הממשלה ● היועמ"שית הבהירה כי הצעת הממשלה אינה נתמכת בהנמקה מקצועית ואינה הולמת את אופי התפקיד וסמכויותיו

ינקי קוינט, ממלא־מקום מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: יוסי זמיר

לפי שווי של כ־30 מיליארד שקל: ינקי קוינט מנסה להתניע את הנפקת תע"א

מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט פנה לשר הביטחון בבקשה להניע מחדש את הנפקת התעשייה האווירית, על בסיס החלטת ועדת השרים מסוף 2020 ● במכתבו הוא מנמק זאת גם בגידול בצרכי הביטחון נוכח המלחמה, ומציב תג מחיר גבוה במיוחד - 28.5 מיליארד ש'

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות באירופה; הבנק המרכזי בבריטניה הותיר את הריבית על כנה

הניקיי עלה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב עולים ● ב-Marketwatch מנסים לזהות מי החברות שיוכלו להגיע לרף ה-4 טריליון דולר ● להערכת בנק יוליוס בר הבנקים המרכזיים הגבירו את רכישות הזהב בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה ● בבריטניה נרשמה ירידה היסטורית באינפלציה, אך בהראל מעריכים כי בהחלטת הריבית היום, יותיר אותה הבנק המרכזי ללא שינוי

קניות בחנות בגדים / צילום: אייל פישר

יותר אופנת בייסיק, פחות מסעדות שף: כך נראות הוצאות הישראלים

מנתוני הפניקס גמא עולה כי בחודשים אפריל-מאי 2024 מחזור הקניות בענף האופנה עלה ב־20% בהשוואה לחודשים המקבילים אשתקד ● ענף בתי הקפה והמסעדות רשם את העלייה הגבוהה ביותר במשק בגובה הקנייה הממוצעת - עלייה של 23%

אח''י נחשון. עשתה את עצירת הביניים שלה במרוקו לפני אח''י קוממיות / צילום: דובר צה''ל

שיתוף פעולה ביטחוני מפתיע בין ישראל למרוקו

הנחתת של צה"ל שהגיעה מארה"ב עשתה את עצירת הביניים שלה במרוקו, דבר המעיד על הקשר הביטחוני ההדוק בינה לישראל ● בינתיים, ברחוב המרוקאי מעמדה של ישראל הולך ומידרדר