גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר שמכריע אילו תרופות נוברטיס תפתח: "השאיפה היא כחצי מהמוצרים החדשניים יגיעו מבחוץ"

ד"ר רוני גל, שבמשך 17 שנה היה אנליסט בכיר של תעשיית הביומד, הפתיע את השוק כשחצה את הקווים והצטרף לנוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר הנהלת נוברטיס העולמית ● בכנס חדשנות בבריאות שערכה השבוע נוברטיס ישראל בשיתוף קרן aMoon וסטארט-אפ ניישן סנטרל, הוא סימן את התחומים שבהם החברה מחפשת שיתופי פעולה. גם תרופות נגד השמנה באג'נדה

רוני גל (מימין) וד''ר ירון דניאלי / צילום: כדיה לוי
רוני גל (מימין) וד''ר ירון דניאלי / צילום: כדיה לוי

בתחילת 2023, הפתיע ד"ר רוני גל, מהאנליסטים המוכרים והוותיקים של סקטור הביומד, את השוק כשהודיע על שינוי קריירה. מי שכיהן כאנליסט בכיר בבנק ההשקעות סנפורד ברנסטיין חצה את הקווים והצטרף לחברת התרופות נוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר הנהלת נוברטיס העולמית.

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם 
ראיון | חוקר ההזדקנות שמשוכנע: אנחנו מחפשים את הפתרונות במקום הלא נכון 

המינוי היה חלק מהאסטרטגיה של המנכ"ל ואס נרסימהאן, שהצהיר אז: "אנחנו רוצים להביא לשוק לא את מספר התרופות הגדול ביותר, אלא את התרופות הכי חדשניות, בעלות האימפקט הגדול ביותר על חיי החולים".

השבוע, כחלק מאותה אסטרטגיה, ערכה נוברטיס כנס תחת השם "הציתו את הסקרנות שלכם", בשיתוף קרן הון הסיכון aMoon וחברת Start Up Nation Central. זה כמה שנים שהחברה עורכת כנסים כאלה, שבהם היא מציגה את החזון שלה ואת התחומים והאופנים שבהם היא מעוניינת לשתף פעולה עם חברות ביומד ישראליות ועם האקדמיה בארץ.

"רציתי את הריגוש של וול סטריט"

בשיחה עם ד"ר ירון דניאלי, שותף בקרן aMoon, הצביע גל על הכיוונים שבהם החברה רוצה להתמקד כיום, אבל עוד קודם לכן סיפר איך הגיע לתפקידו הנוכחי. "המנכ"ל נרסימהאן נהג להזמין אותי לתת הרצאות להנהלת החברה על מצב השוק, ובשלב כלשהו אמר לי, בוא לעבוד איתנו במשרה מלאה".

גל, שנולד וגדל בישראל, הוא בעל תואר שני בכימיה מ-MIT. "רציתי להמשיך לפוסט-דוקטורט במכון ויצמן, אבל אז הגיעה חברת הייעוץ BCG להציג בפני הכיתה שלנו ב-MIT, וזה מצא חן בעיניי", סיפר. "אמרתי, אנסה את זה שנתיים ואולי אחזור לאקדמיה". זה נגמר בשבע שנים בארה"ב ושנחאי. "הבנתי שאם אני חוזר לישראל, כנראה אגביל את הקריירה שלי לכאן, ורציתי לנסות את הריגוש של וול סטריט".

גל גויס לבית ההשקעות סנפורד ברנסטיין, ונשאר שם 17 שנה. דניאלי, שכיהן בעבר כמנכ"ל חברת התרופות הקטנה אלקוברה, סיפר בשיחה ש"התחושה שלנו הייתה שיש לו כדור בדולח. הגעתי אליו עם המצגת שלי לקראת הנפקה והוא אמר לי, 'עזוב, זה לא יעבוד. השקעתי חמש שנים מחיי רק כדי לגלות שהוא צדק".

גל מצדו השיב בצחוק ש-95% מהמוצרים בשלב שבו התחילה אלקוברה לא מגיעים לשוק, ולכן ההימור שלו לא היה מסוכן כל כך, אך דניאלי התרשם.

"חדשנות חייבת להגיע גם מבחוץ"

כשנרסימהאן גייס את גל, הוא הדגיש שהמטרה היא שגל ימשיך לאתגר את החשיבה של החברה. "החברה תיהנה מאדם שיוכל לערוך מחקר עצמאי. צריך עוד קול חדש שיודע גם לומר 'לא', כדי להשאיר משאבים להשקעה אמיתית בפרויקטים שכן", אמר אז.

היום גל עושה הרבה יותר מלומר מה לא יצליח. הוא מנהל את הפיתוח העסקי, את אסטרטגיית המוצרים החדשים ואת אסטרטגיית פורטפוליו המוצרים בפיתוח - כ-400 תרופות בשלבים שונים. הוא כפוף ישירות למנכ"ל.

"המאפיין הייחודי של תחום התרופות הוא שחדשנות חייבת להגיע גם מבחוץ", אומר גל. "היום כ-30% ממוצרי נוברטיס החלו את דרכם מחוץ לחברה, והמנכ"ל נרסימהאן מעוניין להגדיל את שיעורם לכ-50%. המודל שבו החדשנות עוברת מהאקדמיה לקרנות הון סיכון, שיודעים לעזור בהקמה של חברות צעירות ואז במנטורינג צמוד ואחר כך בהעברת השרביט אלינו כשהמוצרים או הטכנולוגיות בשלים מספיק, הוא מודל שעבר אופטימיזציה שהובילה אותו לכמעט שלמות אבל הוא לא מושלם עבור כולם".

מדובר במודל מעניין, בהתחשב בעובדה שחלק ניכר מהחברות הצעירות כושלות מדעית או כלכלית, אך יש בכך גם היגיון. בהינתן שהסיכון העצום בפיתוח תרופות הוא בלתי נמנע (ובעתיד הנראה לעין, זה כך), הגיוני לחלק את הסיכון על פני כמה "אוחזים במקל" בשלבים שונים.

 

"כשפטנט פג, התרופה לא שווה לחברה"

"קצב החדשנות בפארמה וההשפעה על חיי אדם הם מדהימים", אומר גל. "בעוד 20 שנה, מחלות לב כבר לא יהיו גורם המוות המוביל בעולם. התחלואה בסרטן כבר מגיעה לאיזושהי התייצבות. כנראה הנוירולוגיה היא מה שיטריד אותנו, ואולי גם מערכת השתן. לאנשים מבוגרים קשה ללכת לשירותים".

כשדניאלי מציין שהוא מוטרד מהעלייה במחירי התרופות, גל מפנה את האצבע המאשימה למבנה מערכת הבריאות בארה"ב ורישום הפטנטים.

"בניגוד לתעשיות אחרות, חברות פארמה נתונות למגוון סוגי רגולציה, והצמיחה שלהן כאחוז מהתל"ג מוגבלת. מה שאתם רואים הוא גידול במחיר הרשום של התרופה בגלל סיבות שקשורות למבנה מערכת הבריאות בארה"ב בעיקר, אבל העלות האמיתית של התרופות למערכת הבריאות היא נמוכה יותר.

"הטיעון החזק ביותר שלנו הוא אובדן הפטנט. אני עדיין משלם למיקרוסופט כל שנה על מערכת ההפעלה למחשב שלי, אבל תרופה שהפטנט עליה פג, כמעט לא שווה לחברה האינובטיבית כלום. אני עובד בחברת תרופות ואני לא עני, החברות הללו רווחיות, אבל זה לא שאנחנו עושקים את המערכת. היום כשאני נמצא בפנים, אני יכול לומר את זה בוודאות".

החזון: פעם בשנה זריקה לכמה מחלות

לדברי גל, נוברטיס מחלקת היום את פיתוח התרופות שלה לפי מחלות ולפי טכנולוגיות. מבחינת מחלות, החברה עוסקת בעיקר במחלות לב, מוח, סרטן ואימונולוגיה. מבחינת הטכנולוגיה, נוברטיס מתמקדת בכימיה קלאסית, בפיתוח נוגדנים, מוצרים מבוססי RNA, תרפיה תאית (שימוש בתאים חיים כמנועים ליצירת תרופות בתוך הגוף) וטיפולי קרינה ממוקדים.

"אנחנו צופים האצה בחדשנות בתחום הנוירולוגיה בזכות השימוש ב־RNA, משום שהתרופות הללו יכולות להגיע בקלות רבה יותר למוח", אומר גל. "בעבר הייתי מדבר עם נוירולוגים והם היו צוחקים, בעצב, על כך שהתפקיד שלהם הוא Diagnose and Adios, כלומר - אבחון והכנה לדעיכה הבלתי נמנעת. היום זה כבר לא המצב. יש להם מה להציע אפילו במחלות קשות מאוד כמו ALS".

בתחום הקרדיולוגיה, האתגר העיקרי לדבריו הוא ההתמדה בטיפול. "אנחנו מביאים לשוק ומחפשים עוד טיפולים שאפשר לתת בזריקה ארוכת טווח, בתקווה שנוכל להגיע פעם־פעמיים בשנה לרופא ולקבל בזריקה אחת טיפול להורדת כולסטרול, לחץ דם ואולי משקל". נוברטיס טרם השיקה מוצרים בקטגוריה הלוהטת של טיפול בהשמנה, אך היא בהחלט שמה אותה על האג'נדה שלה.

גם בעתיד מדומיין כזה, מיליוני אנשים עדיין יסבלו ממחלות לב, למרות הטיפול התרופתי. "מנקודת מבטנו, זה שוק מאוד אטרקטיבי, אבל הניסויים הקליניים שהרגולטורים דורשים בשווקים הללו הם ענקיים וארוכים, והמדינות מנהלות מו"מ קשוח על המחיר, כי הן יודעות שהתרופות הללו יינתנו להמון חולים. ובכל זאת, אנחנו רואים את הקטגוריה הזו כמקור צמיחה משמעותי היום ובעתיד, ויש לנו כ־30-40 מולקולות בפיתוח בתחום הזה".

בתחום התרפיה התאית, נוברטיס הייתה בין החלוצות בטיפולים מסוג CAR-T בסרטן הדם, והיום היא עוסקת בהרחבת הטיפול לסוגי סרטנים ומחלות נוספים. "במקביל, אנחנו מאוד רוצים לשפר את הלוגיסטיקה של הטיפול עצמו. היום מתן התאים הוא מאוד מסובך ויש סיכון לחולה. אנחנו רוצים להגיע לשליטה הרבה יותר טובה בתאים הללו, כך שהטיפול יהיה הרבה יותר נוח, מהיר ונגיש".

מרכז מו"פ בישראל? לא בקרוב

לדברי גל, נוברטיס מעסיקה כ-150 איש שתפקידם לייצר שיתופי פעולה. "יש לנו סקאוטרים שמדברים עם השוק כל הזמן, וכשהם רואים מוצר בשל, הם מביאים אותו לראש התחום הרלוונטי בחברה", הוא מספר על תהליך העבודה. "אחרי שיחות שאורכות שבועיים-שלושה, אם התשובה חיובית, אנחנו מקימים צוות של כעשרה אנשים, שעושה תהליך דיו דיליג'נס קצר. אם הוא מצליח, בוחנים את המוצר בראי האסטרטגיה של החברה".

הקשר עם האקדמיה, הוא אומר, מתחיל לעתים קרובות מהמדענים של נוברטיס, שעוקבים אחרי המדע בתחומם ומצביעים על חוקרים שעושים להערכתם דברים מעניינים.

האם נוברטיס תשקול להקים מרכז פיתוח בישראל? בתגובה לשאלה מהקהל, ענה גל: "זו שאלה הוגנת. יש לנו בישראל נוכחות שהיא מעבר לשיווקית, למשל שיתופי פעולה וניסויים קליניים רבים, אבל קבוצת מו"פ תוקם כאן רק אם נתרשם שאפשר לעשות כאן משהו שאי-אפשר לעשות בשום מקום אחר. לא נקים כאן קבוצת מו"פ בלי לראות פה פקטור מבדל".

גילוי מלא: סיקור הכנס נעשה בשיתוף בין נוברטיס לגלובס על פי שיקולי עריכה ועניין לקוראי גלובס. הכנס נערך בשיתוף קרן aMoon וסטארט-אפ ניישן סנטרל

עוד כתבות

האינפלציה במאי הפתיעה לחיוב / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מפתיעה לטובה: קצב שנתי של 2.8% במאי; מחירי הדירות ממשיכים לזנק

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.2%, מתחת לתחזיות האנליסטים שציפו לעלייה של כ-0.5% ● גם בקצב שנתי המדד הפתיע לחיוב את צפי הכלכלנים שציפו כי יעבור את הרף העליון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל ● למרות הנתונים המעודדים, מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מדגיש: "להערכתנו, הסיכונים לתחזית האינפלציה מוטים כלפי מעלה"

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק למה הוועדה לא בוחרת נשיא לבית המשפט העליון

בג"ץ לא קיים דיון בעתירה נגד שר המשפטים ולא קיבל תגובה תגובה מקדמית כנהוג, אלא החליט מטעמי יעילות להוציא צו על תנאי ולעבור לשלב הבא - בו יוכרע האם לחייב את לוין לכנס את הוועדה לשם בחירת נשיא ושופטים לביהמ"ש העליון • לוין מונע מחברי הוועדה להצביע על מינוי נשיא מאחר ורוב החברים בעד מינויו של השופט יצחק עמית לפי שיטת הסניוריטי הנהוגה ● עו"ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין: "צעד חיובי ומתבקש לנוכח התנהגות שערורייתית של שר משפטים שמפקיר את מדינת ישראל"

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

שלטים גדולים יאסרו על כניסת ישראלים: כך נראה החרם הצרפתי על ישראל

החלטת בית משפט בצרפת לאסור באופן גורף על כניסת חברות ישראליות לתערוכת הנשק יורוסאטורי, מסמנת שפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין שתי המדינות ● על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה ולשחרור החטופים - אך בפועל, המעשים שלה מציבים את ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות

יירוטים של ''כיפת מגן'' ימית מספינת סער 6 / צילום: דוברות משרד הביטחון

תוקפים את חיזבאללה מכיוון נוסף? האמצעים הימיים המתקדמים של ישראל

ישראל תקפה הלילה באופן חריג מהים בכפר ג'נאתא שבאזור צור בלבנון ● לפי דיווח בערוץ אל-ערביה הסעודי: בכיר בחיזבאללה חוסל בתקיפה, ומספר הפצועים עומד בין 10 ל-30 ● באילו אמצעים ימיים השתמשה ישראל ומהן היכולות הימיות של חיזבאללה? ● גלובס עושה סדר

בניין בית הדין הארצי לעבודה / צילום: רפי קוץ

15 שופטים חדשים מונו לבתי הדין לעבודה. הרשימה המלאה

הוועדה טרם מינתה שופטים לבתי המשפט בירושלים - למחוזי ולשלום, וזאת עקב מחלוקת והיעדר הסכמה על זהות השופטים שימונו

שבוע הספר בתל אביב / צילום: כדיה לוי

האלמותיות של קפקא, היד של גרוסמן: ארבע המלצות טובות במיוחד לשבוע הספר

הפרט הקפקאי הקטן שהופך הכל למסויט, החיבור של גרוסמן לריצה, השעטנז המרגש של יהודית רותם וההפתעה של צבי בן מאיר: כמה הצעות לאלה שנערכים עם רשימות קנייה לשבוע הספר העברי, שייפתח בשבוע הבא

REXTON KGM 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-260 אלף שקל: רכב השטח הקוריאני הגדול שעבר שדרוג

הרקסטון הוותיק של סאנגיונג, כיום KGM, עבר שדרוג עם שאיפות פרימיום ● יש לו תא נוסעים מפנק, אך הוא עדיין בעיקר רכב שטח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

בדרך לקו האדום: מה צפוי בנתוני האינפלציה בישראל היום?

התחזיות למדד המחירים לצרכן בישראל לא ממש אופטימיות ● ההערכות הן שהמדד יעלה לקצב שנתי של 3.1%-3.2%, ובפעם הראשונה יעקוף את טווח היעד של בנק ישראל

יוליה שמאלוב ברקוביץ / צילום: שלומי יוסף

עובדי חדשות 13 לדירקטוריון: "תדהמה ושאט נפש ממינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ'"

עיתונאיות ועיתונאי חדשות 13 שיגרו מכתב חריף לדירקטוריון, בו הביעו התנגדות למינוי יו"ר הרשות השנייה לשעבר ליו"ר החברה ● לפי המכתב, "המינוי כה פסול ומופרך, עד כי מתעוררת תהייה שמא דירקטוריון החברה פעל במודע בניגוד לטובתה העסקית והציבורית" ● רשת 13: "ועדת האיתור פעלה במקצועיות ובתהליך סדור"

הצבא העממי של סין / צילום: ap, Heng Sinith (עיבוד תמונה)

סין בונה שותפויות לקראת מה שעלול להיות המלחמה הבאה

התמנון הסיני בוחש בכל ושולח זרועות של שיתופי פעולה למדינות רבות וחזקות בעולם ● נפט, סחר ושיקולים אסטרטגיים מובאים בחשבון בניסיון להתעצם ● ובסבך החזיתות סין לא מסירה עיניים מטייוואן, והאיום מרחף מעל ראשה: אם תעז להכריז על עצמאות, סין תתקוף בכל העוצמה ● גלובס ממפה את המדינות שסין חברה אליהן ואת אלה שהיא שמה על הכוונת חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכר דו משפחתי בשטח של 160 מ"ר באלפי מנשה?

הבית נמצא על מגרש בשטח של 250 מ"ר וכולל חמישה חדרים בשני מפלסים ונמכר ב־2.5 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אנשי מילואים ישרתו עד גיל 41, גם גיל הפטור לקצינים יעלה בשנה ל-46

משרד הביטחון יביא בפני הממשלה בקשה להארכה נוספת לחוק שמעלה את גיל הפטור משירות מילואים בשנה אחת לכולם ● בעלי תפקידים מיוחדים ישרתו שנה נוספת גם כן, עד גיל 50 ● זה החוק שהשרים ידונו עליו ביום ראשון הקרוב: כל הפרטים

משחק הפתיחה יורו 2024 / צילום: Reuters, Christian Charisius

אליפות אירופה בכדורגל יוצאת לדרך: מי מנצחת במגרש הכלכלי?

טורניר יורו 2024 יוצא הערב לדרך על אדמת גרמניה שתארח לבדה את התחרות ● במשחק הפתיחה היא תשחק מול נבחרת סקוטלנד ● מי הפייבורטית לזכות, ולמי מבין השתיים שישחקו הערב כלכלה חזקה יותר?

המפכ''ל יעקב שבתאי והשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המפכ"ל ליועמ"שית: בן גביר ניסה למנוע מהמשטרה לאבטח את שיירות הסיוע ההומניטרי

המפכ"ל קובי שבתאי שלח ליועמש"ית לממשלה מכתב בו הוא מתאר את התנגדותו להנחיית בן גביר שלא לאבטח את משאיות הסיוע לעזה ע"י המשטרה, ושבתגובה איים עליו בן גביר כי "יהיו לכך השלכות" ● ביום שלישי בג"ץ יקיים דיון בתיקון לפקודת המשטרה, המאפשר, לפי הטענה לבן גביר להתערב בפעילותה

מירי רגב, הליכוד / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בצל ההסלמה בחזית הצפון, מה עושה הממשלה לטובת המפונים?

המטחים הכבדים שנורו בימים האחרונים לעבר צפון הארץ מדגישים עד כמה דבריה של השרה רגב על "הדברים המדהימים שעשתה הממשלה" בעייתיים ● ואם בתחילת המלחמה מרבית המפונים היו מהדרום, כעת רובם מהצפון ● של גלובס בוחנת לעומק את יעדי הפינוי והביצוע בשטח

תערוכת יורוסאטורי / צילום: Lafargue Raphael

בית המשפט בצרפת מחמיר את ההגבלות בתערוכת הנשק הגדולה

בית המשפט בבוביני שבאיל דה פראנס שבפאתי פריז, קיבל עתירה של ארגונים פלו־פלסטיניים מקומיים שדרשו לאסור כניסת חברות ישראליות באופן גורף לתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● המשמעות: גם חברות שתכננו לשלוח נציגים לתערוכה כדי לקיים פגישות או לפנות למציגים אחרים, לא יוכלו לעשות זאת

מכונית כיבוי אש / צילום: בן יוסטר

אחרי עשרות שיגורים: שרפה גדולה בגליל העליון

אחרי השיגורים מלבנון: שרפה גדולה פרצה סמוך לקיבוץ יראון, חשש שתתפשט ליישובים סמוכים • אחרי המטח הכבד לקריית שמונה, חיל האוויר פתח בגל תקיפות בדרום לבנון • עדכונים בולטים

צילום: Shutterstock

הקרימינולוג שעשה מהפכה בעבודת השיטור בעולם יודע מה הטעות של בן גביר בטיפול במפגינים

פרופ' דוד וייסבורד גילה ששיטור אפקטיבי מתבסס על מיפוי גיאוגרפי של "נקודות חמות" בערים ● מחקריו כבר זיכו אותו בהכרה בינלאומית ובפרס ישראל, ובימים אלה הוא מצטרף כחבר באקדמיה הלאומית למדעים ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מה צריך לעשות כדי להגביר את האמון בין תושבים באזורי פשיעה לשוטרים ואיזו טעות עושה השר לביטחון פנים בטיפול בהפגנות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה מעורבת בוול סטריט; למרות הירידה - S&P 500 קרוב עדיין לשיא

הניקיי ננעל בעלייה של 0.2% ● הדאקס איבד 1.4% ● מחירי הנפט יורדים קלות ● בעלי המניות של טסלה אישרו מחדש את הטבת הענק למנכ"ל החברה אלון מאסק

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Sutturstock, AP- Geert Vanden Wijngaert, Ludovic Marin

הימין הקיצוני חוגג את ״אירופה החדשה״ והדנים מוזהרים מפני ראמן

הימין הקיצוני מנצח בגדול באירופה ● רישי סונאק מנסה טריק ישן: הורדת מסים ● רוסיה מעצבנת את ארה"ב בחופי קובה ● יתושי דנגי מתאזרחים באירופה, ודנמרק אוסרת יבוא ראמן קוריאני בטענה להרעלה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם