גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטשולר שחם הגזים? החשיפה של כספי הישראלים לחו"ל בשיא כל הזמנים

גלובס חשף כי בית ההשקעות הגדול בישראל מתכוון לחתוך בחצי את החשיפה של לקוחותיו למניות בישראל ונתקל בביקורת ● כעת נתוני בנק ישראל מגלים כי חשיפת הגופים המוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור, למט"ח, זינקה תוך עשור ב־76% לסכום של 154 מיליארד דולר ● הסיבה המרכזית: הוצאת כספים להשקעות בחו"ל במטרה להשיג תשואה גבוהה, בין היתר בשל חולשת השוק המקומי ● המומחים מסכימים כי התהליך הוא כורח המציאות אך חלוקים בשאלה האם מדובר במגמה חיובית או מסוכנת

האם הזינוק בחשיפה לחו''ל מסוכן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)
האם הזינוק בחשיפה לחו''ל מסוכן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

בחודש שעבר נחשף בגלובס שאלטשולר שחם מתכוון להקטין את החשיפה של לקוחותיו למניות בישראל מ־20% מהתיק המנייתי כיום ל־10% בלבד. המהלך של בית ההשקעות הגדול בישראל בתחום קופות הגמל עורר הדים בשוק ורבים מהמתחרים, למרות שהם מכירים בצורך להוציא כספים מהמדינה, טענו שמדובר בתמהיל השקעות שהולך רחוק מדי.

השקל מתחזק מול הדולר ונסחר בשיא של חודשיים. אלו הסיבות 
ניתוח | זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל 

אולם כעת מתברר כי כאשר בוחנים את סך החשיפה של כלל הגופים המוסדיים (מנהלי חסכונות הציבור) לנכסים בחו"ל, הרי שזו ממשיכה לשבור שיאים ונכון לסוף חודש מרץ היא עמדה על כ־42% מכלל ההשקעות שלהם. מדובר על עלייה של כ־3% בחשיפה לחו"ל מאז פרוץ המלחמה בעזה, כך שכיום ההשקעות בנכסים זרים של גופים מוסדיים בישראל עומדת על כמעט 300 מיליארד דולר.

הוצאת הכספים מישראל להשקעות בחו"ל אינה דבר חדש כמובן. לקרנות הפנסיה החדשות לבדן מופקדים מדי שנה כ־60 מיליארד שקל, ויחד עם יתר מוצרי החיסכון, השוק הישראלי הפך לקטן מדי עבור המוסדיים. הבורסה בת"א מתאפיינת בנזילות נמוכה כשהיקף המניות הזמינות למסחר קטן יחסית. בנוסף היא מציגה מתחילת השנה שעברה ביצועי חסר משמעותיים אל מול הבורסות בעולם בשל הטלטלות הפוליטיות, החברתיות והביטחוניות שפוקדות את ישראל בשנתיים האחרונות.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, מציין כי מאז החל קידום החקיקה המשפטית ע"י הממשלה, קטנה חשיפת הגופים המוסדיים לשוק המקומי ב־10 מיליארד דולר, כאשר סך החשיפה לנכסים הזרים (כולל באמצעות הנגזרים) עלתה ב־67 מיליארד דולר.

המגמה בולטת במיוחד אצל גופי הגמל וההשתלמות, שם היא עלתה ל־51.9% לעומת 47.7% לפני המלחמה ו־41% בסוף 2022. בקרנות הפנסיה, שנהנות עדיין מאג"ח מיועדות שהנפיקה עבורן ממשלת ישראל, החשיפה עמדה נכון לסוף מרץ על פחות מ־45%, לעומת 38.7% בסוף שנת 2022. בקרנות הפנסיה הוותיקות החשיפה נמוכה בהרבה והשינוי מזערי מאוד - עלייה מ־16.1% בדצמבר 2022 לכדי 16.7% במרץ האחרון.

הפער בין חשיפה למט"ח לנכסים זרים

ההעדפה או כפי שהם קוראים למגמה "ההכרח" של הגופים המוסדיים להוציא כסף לחו"ל, מביאה גם לגידול בחשיפה שלהם למט"ח. לפי נתוני בנק ישראל, חשיפת הנטו של כלל הגופים המוסדיים למט"ח עלתה בחודש מרץ לשיא חדש של 21.7%, כלומר 154 מיליארד דולר. אם נלך עשור אחורה היא עמדה על 12.3% בלבד במרץ 2014, ובתחילת המילניום, בשנת 2002, על פחות מ־2.5%.

הפערים בין שיעורי החשיפה למט"ח לבין סך ההחזקות של הגופים בנכסים בחו"ל, שכפי שאפשר לראות גבוה בהרבה, נובעים מכך שחלק ניכר מההשקעות בחו"ל נעשה באמצעות חוזים, או בשקלים. מנגד, החשיפה לחו"ל כוללת גם רכישת אג"ח של ממשלת ישראל שנעשה בדולרים.

זבז'ינסקי ממיטב מסביר כי "באופן כללי המוסדיים לא רוצים חשיפה גבוה מדי למט"ח, כי בסוף הם משלמים פנסיות או קרנות השתלמות בשקלים. לכן, כשהם יוצאים החוצה משוק ההון המקומי וקונים נכסים בחו"ל יש להם שתי דרכים להימנע מלהגדיל חשיפה למט"ח. הראשונה היא לבצע הגנות מטבע (גידור, שכאמור כרוך בעלות לא קטנה). והשנייה היא לקנות נכסים, בעיקר מניות, באמצעות חוזים, לדוגמה על מדד ה־S&P 500. אז אין להם חשיפת מט"ח חוץ מהפרמיה שהם משלמים וזו הדרך העיקרית בה הם פועלים לאחרונה".

יש סיכונים אבל גם יתרונות

אולם החשיפה הגדולה הזו מביאה עמה גם סיכונים, כיוון שהיא יכולה להשפיע ישירות על תשואות מוצרי החיסכון, ככל שיהיו שינויים בשערי החליפין.

"תנודתיות שער החליפין היא סיכון משמעותי", אומר זבז'ינסקי. "אם מחר ממשלת ישראל מגיעה להסדר מדיני, עסקה להשבת החטופים, בחירות או הסכם עם סעודיה לדוגמה, שער הדולר למשל יכול להגיע ל־3.3 שקלים לדולר. אם היום החשיפה למט"ח נעה בין 25% ל־30%, אפשר לקבל ייסוף של 5% לשקל וזה יגרום להפסדים גדולים לחוסכים. לכן הגופים המוסדיים מגדילים חשיפה, אבל לא הולכים איתה רחוק מדי כי כולם מחכים שהאירוע הגאופוליטי יסתיים".

מנגד, יובל באר אבן, מנהל השקעות העמיתים במגדל ביטוח ופיננסים, מסביר כי חשיפת מט"ח מאפשרת לגוון את חשיפות המטבע במסלול ההשקעות. "חשיפה גדולה מהווה הגנה חלקית מפני ירידות בשווקים ובישראל (הרחבה בהמשך). חשוב לזכור שלגידור המטבע יש עלות שעומדת על 1.5%־2% בשנה, כך שכאשר חשיפת המט"ח גבוהה יותר, הוצאות הגידור במסלול פוחתות".

למעשה, פעולת הגידור הזו היא שהשפיעה לאורך שנים על שער החליפין שבין הדולר לשקל והיא שיצרה את הקשר בין עליית המדדים בארה"ב לבין השקל. "כעיקרון, החשיפה למט"ח מחזקת את השקל, למרות שראינו את הקשר הזה מתנתק עם תחילת שינויי החקיקה. שהשוק עולה, לדוגמה מדד ה־S&P 500 עולה, החשיפה של הגוף המוסדי למט"ח עולה וכדי לא להגדיל את החשיפה הוא מוכר דולרים. ואז, כשהשוק עלה השקל התחזק וכשהשוק ירד השקל נחלש. אולם מתחילת 2023 הקשר הזה השתבש כי כולם רצו לקנות מט"ח וכך גם כששוק המניות עלה השקל נחלש".

אז מה משפיע היום על שער הדולר־שקל? זבז'ינסקי ממיטב: "החדשות. כל הדברים הקלאסיים של כלכלה, ריביות, שוק המניות או עודף השקעות, יש תרומה שולית ומה שמזיז את שער החליפין זה כן הסכם או לא הסכם, כן עסקה או לא עסקה".

הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי / צילום: רמי זרנגר

באר אבן ממגדל: "שער השקל מושפע מהמון גורמים. אין ספק שלשינויי חשיפה מהותיים של מוסדיים יש השפעה אבל השוק מספיק משוכלל ומכיל כאמור שחקנים רבים. יחד עם זאת, ראוי לציין שבשנה החולפת המסחר בדולר־שקל מתאפיין במחזורים דלילים יותר, וכך עסקאות שבעבר היו 'נבלעות במסחר', היום משפיעות יותר".

על פי נתוני בנק ישראל, כפי שיש שונות גדולה בשיעור ההחזקה בנכסים מעבר לים בין מוצרי החיסכון, יש שונות ביניהם גם בחשיפה למט"ח. גופי הגמל והשתלמות מחזיקים את החשיפה הגבוהה ביותר בקרב המוסדיים של 26.5%. לפני המלחמה החשיפה שלהם עמדה על 23% ואילו לפני הרפורמה המשפטית, בסוף 2022, החשיפה למט"ח עמדה על 18.2%. בקרנות הפנסיה החדשות החשיפה היא של 22.8%, שוב, נמוכה יותר בשל האג"ח המיועדות, אך גם כאן מדובר בעלייה חדה לעומת 16% בלבד בסוף 2022.

גם הבורסה בתל אביב מנסה לפזול לחו"ל

נתוני החשיפה שוברי השיאים של המוסדיים המקומיים לחו"ל מתפרסמים כמעט במקביל לפרסום של הבורסה בתל אביב על כוונתה להתחיל לפעול גם בימי שישי (ובמקביל לבטל או לקצר את המסחר בראשון). המהלך נועד להחזיר לזירה המקומית משקיעים זרים שיצאו מישראל בשנה וחצי האחרונות. "התאמת ימי המסחר של הבורסה למקובל בעולם, תסייע בהגברת הנגישות לשוק המקומי עבור משקיעים בינלאומיים אקטיביים ופאסיביים", הסבירו בבורסה בקול הקורא שפרסמו לטובת המהלך.

המהלך אולי יגדיל מעורבות של משקיעים זרים ואולי גם של אלו המקומיים בבורסת ת"א, אך הוא לא צפוי להקטין חשיפת מוסדיים למט"ח, כיוון שכאן מדובר בהחלטות מאקרו שנעשות לפי מצב המדינה וללא קשר להתאמת פעילות מול בורסות מקבילות.

יו"ר רשות ני"ע, ספי זינגר, אמר השבוע בכנס אלי הורוביץ כי עוד קודם למלחמה חלה ירידה בהשקעות הזרות בישראל: "המלחמה האיצה את המגמה הזו. המשקיעים הזרים הוציאו מהבורסה בישראל כ־34 מיליארד שקל (8 מיליארד במניות, 14 באג"ח ממשלתי, 6 במק"מ ו־5 באג"ח קונצרני) ומי שספג חלק גדול מהסחורה אלו בעיקר המוסדיים הישראליים.

"זה מעיד על חשיבות המוסדיים לשוק ההון. אבל גם מאיר את צד הסיכונים. היקף הנכסים המנוהלים בידי הגופים המוסדיים גדל בקצב מסחרר ועומד כיום על כ־2.5 טריליון שקל (ללא קרנות נאמנות). אנחנו צריכים להבטיח את גיוון מקורות האשראי, נזילות הבורסה וגם להישמר ממצב בו המוסדיים יהיו 'גדולים' על המשק הישראלי, והשקעות בחברות שאינן חברות ענק יהיו מתחת לרף ההשקעה שלהם".

עוד כתבות

גיא ברקוביץ', מנכ''ל Waze / צילום: תומר פולטין

המנכ"ל שפספס אקזיט של יותר ממיליארד דולר

גיא ברקוביץ' קיבל לאורך שנות הקריירה שלו כמה הצעות לעבור לווייז, אבל הוא תמיד העדיף לחכות שהחברה תגדל - עד שהיא נמכרה לגוגל ב־1.3 מיליארד דולר: "לצערי לא נהניתי מזה" ● היום, כשהוא כבר בתפקיד המנכ"ל, הוא מספר על התוכניות למצב הכי גבוה בעולם ועל ההתמודדות במלחמה: "יש שיבושים, אבל המשתמשים מבינים שצריך לוותר על נוחות"

איור: גיל ג'יבלי

האם מחירי הדירות ימשיכו לעלות?

הריבית הגבוהה, האינפלציה והמלחמה – כל אלו לא עוצרות את מחירי הדירות, שחזרו לעלות בקצב גבוה, לאחר הפסקה קצרה ● האם אנחנו בדרך לעוד גל עליות, ומה יכול לעצור את המגמה הזו? ● שאלת השבוע, מדור חדש 

חודש חיובי בקרנות ההשתלמות / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן ההשתלמות שהשיגה תשואה דו ספרתית מתחילת השנה, ומי אחרונה בטבלה?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● קרנות ההשתלמות רשמו תשואה ממוצעת במסלול הכללי של 1.3%, ו-2.4% במסלול המנייתי ● לאחר שנתיים של ביצועים חלשים, אלטשולר שחם מובילה מתחילת השנה בכל המסלולים ● הצמדה למדד S&P 500 היוותה עוגן של יציבות למול התנודתיות בבורסה המקומית

תקיפה של צה''ל בגבול לבנון / צילום: ap

קנדה נערכת לפנות עשרות אלפי אזרחים מלבנון מחשש למלחמה

שרת החוץ של קנדה עדכנה את שר החוץ ישראל כ"ץ כי קנדה נערכת צבאית להוציא את 45 אלף אזרחיה מלבנון ● רס"ל (מיל') עומר סמדג׳ה ורס"ל (מיל') סעדיה יעקב דרעי נפלו בקרב ושלושה לוחמים במילואים מחטיבת אלכסנדרוני נפצעו באורח קשה ופונו לקבלת טיפול רפואי בבית החולים - משפחותיהם עודכנו ● צה"ל השמיד אתר שיגור מוכן - שהוצב במרחב ההומניטרי בח'או יונס ●  פגז שירה טנק לעבר מטרה בעזה חצה לשטח ישראל. נזק נגרם לרכב ● עדכונים בולטים

חפירות תל בית מירסים בחבל לכיש. בשנות השלושים של המאה הקודמת / צילום: מחלקת הצילום של המושבה האמריקאית, מתוך ספריית הקונגרס של ארה''ב

מאה שנה של התיישנות

הציונים ניצלו את היתרונות שמצב הדעת של המערב זימן להם בתחילת המאה ה־20 ● אבל הם מוסיפים לחפש תשובות באותה המגירה, ומגלים שהיא התרוקנה

לונדון / צילום: ap, Kin Cheung

מדוע המולטי־מיליונרים הזרים מזדרזים לעזוב את בריטניה לפני הבחירות

השמרנים והלייבור בבריטניה היו בעבר מפלגות עם מדיניות כלכלית כה ברורה עד כי שימשו להשראה עולמית ● אבל בבחירות שיתקיימו בעוד כשבועיים התערבבו שמאל וימין כלכלי והציבור כבר לא מאמין להבטחות ● הכוונה למסות את העשירים הזרים, לראשונה זה 225 שנה, היא דוגמה לכך

שער ה''ניו יורק מגזין'' מ–10 ביוני 1985. הכותרת שהפכה למטבע לשון המתייג דור

על חבורת הפרחחים שעשתה מהפכה והביאה את הכסף הגדול לסרטי נעורים

אנדרו מקרת'י היה חלק מחבורת שחקנים צעירים שסומנה כקבוצה של פרחחים שהשתלטה על המסך ההוליוודי בשנות ה-80 ● בסרט דוקו חדש לדיסני פלוס הוא מסביר איך התיוג הזה שינה את חייו

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה נסראללה מאיים דווקא על קפריסין ומה תעשה ישראל?

בחיזבאללה חוששים כי קפריסין היא זו שתיתן את המענה הנדרש לישראל במצב שבו המלחמה בצפון תסלים ופעילות הנמלים בחיפה תושבת ● האם יש ביכולתו של נסראללה לפגוע בקפריסין? מהו היקף שיתוף־הפעולה הביטחוני של האי השכן עם ישראל? ● גלובס עושה סדר

שיתוק שינה / איורים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

40% מבני האדם סובלים מזה לפחות פעם אחת: מה גורם לשיתוק שינה?

התופעה המפחידה, שזמן רב האמינו כי היא נגרמת על ידי רוחות רעות, מובנת כיום כניתוק בין המוח לגוף ● למה זה קורה ומה אפשר לעשות אם מתעוררים עם שיתוק שינה?

אתר בניה ברחובות / צילום: כדיה לוי

קבלני הביצוע בקריסה, אבל אינטרסים של יזמים והמון כסף שחור עוזרים לכולם לעצום עיניים

בלמ"ס פרסמו כי מחירי שכר עבודה בענף הבנייה עלו ב–1.9% ב–12 חודשים, והוכיחו שוב את עומק הניתוק מהמציאות ● כשאלפי קבלנים רבים על כל מי שיודע להחזיק שפכטל, נוצר כאוס ● וכשחלק לא מבוטל של התוספת בשכר מגיע במזומן, הפער מובן וגם קריסת הקבלנים

קבוצת התומכים נרחבת וקולנית יותר. דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Anadolu ו־ Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המנכ"לים הבכירים בארה"ב חושבים שיש לטראמפ סיכוי, ורוצים מקום ליד השולחן

בכירי עולם העסקים נוהרים לפגוש את הנשיא לשעבר, שמגייס בקלות תמיכה מחודשת באמצעות הבטחות להפחתת מסים והסרת רגולציה ● על אף ההרשעה האחרונה, נראה שהביקורת כלפי טראמפ רוככה, בעוד שהתסכול מהמדיניות הכלכלית של ביידן גובר ● בין התומכים הבולטים: אילון מאסק

מדוזת החוטית הנודדת. חיזוי מורכב / צילום: Shutterstock

מכה צורבת: האם נוכל לחזות כמה מדוזות יגיעו בשנה?

בשנים האחרונות מחקרים רבים מנסים לפענח שתי תעלומות בנוגע למדוזות: האם ניתן לצפות את כמותן השנתית, והאם כמות זו גדלה כשהמים מתחממים ● החוטית הנודדת דואגת שלא רק אנחנו נסבול, וגם במדינות עם מים קרים יותר יכירו את הצריבה שלה

איטה. תפריט האוכל נועד לשרת את היין / צילום: חיים יוסף

השף של פופינה הגשים פנטזיה באיטה: בר יין משוחרר עם תפריט מצומצם ושובב

בר היין החדש של השף אוראל קמחי מאפשר לסועד לבחור איזה ערב בא לו להעביר ● ויש לו יתרון בולט: הידע והפסיליטיז של מסעדת האם

צילום: Shutterstock

הראלי יימשך? זה מה שמנהלי הקרנות הגדולות בעולם חושבים

בסקר שערך בנק אוף אמריקה בקרב מנהלי הקרנות הגדולות בעולם עולה כי הם חיוביים לגבי הסנטימט בשוק המניות העולמי ● עוד עולה מהסקר כי המשקיעים צפויים להסיט את החשיפה למזומן אל עבר נכסים מסוכנים יותר לאור התאוששות הכלכלה העולמית

יסמין מוחמד / צילום: פרטי

יסמין מוחמד התחתנה עם טרוריסט, ונמלטה

בעלה של יסמין מוחמד כלא אותה והתעלל בה ואחרי שנים היא גילתה שהוא מחבל אל־קאעידה מבוקש ● בראיון לגלובס היא מספרת על ההתפכחות, מותחת ביקורת על השמאל הליברלי, ומתריעה: "האסלאם הקיצוני מנסה לבנות את האימפריה מחדש, ויש לו תוכנית חדירה מגובשת למערב"

רס''ל (במיל') גרוס מלכיה ז''ל / צילום: דובר צה''ל

רס"ל גרוס מלכיה ז"ל, לוחם שריון - נפל בדרום הרצועה

מבוי סתום במגעים לעסקת חטופים, גורם מדיני בכיר: אין דרך להתקדם • הפגנות נגד הממשלה ולמען השבת החטופים התקיימו ברחבי הארץ ● אזעקות במטולה בעקבות ירי רקטות וטילים • בלבנון דיווחו על תקיפה של צה"ל במזרח צידון • דיווח: המיליציות הפרו-איראניות בעיראק תקפו כוחות אמריקניים • החות'ים טוענים כי תקפו ספינה במפרץ עדן • עדכונים בולטים

MHERO 1 / צילום: יח''צ

רכב השטח החשמלי החזק ביותר בשוק נוחת בישראל – והוא סיני

כלי רכב ראשונים של מותג השטח MHERO מבית קבוצת דונפנג ינחתו בשבוע הבא בישראל וגם: עד סוף העשור: 750 מיליון שקל יוקצו לתשתיות טעינה לרכב חשמלי ● השבוע בענף הרכב

גבינות ויין ב–Jerus Yard / צילום: אסף קרלה

"אוכל שגם זקני בגדד נשבעים בו": המסעדה העיראקית בשוק שהיא מקדש לקובות

קובות מנחמות מכל הסוגים, תערוכת צילומים על סיפורו של הנגב המערבי, מקלחת דופמין ירוקה ושוק עם קניות מפתיעות ● ביקור בפתח תקווה

המיצג במקום מסיבת הנובה ברעים / צילום: תמונה פרטית

תעשיית עורכי הדין שקפצה על שורדי הנובה, רגע לאחר האסון

ניצולים רבים ממסיבת הנובה, שניסו להתרומם מהזוועות שפקדו אותם, פנו לעורכי דין שיסייעו במיצוי זכויותיהם ● גלובס צלל לעשרות חוזים וגילה שכר טרחה מופרז, הסכמים שקשה מאוד להשתחרר מהם והתעלמות מזכויות אוטומטיות שמגיעות להם מהמדינה ● תחקיר גלובס

מהמרים במשרד / צילום: דאטהריילס

דווקא מי שלא בקיא זוכה? הטרנד שסוחף את מקומות העבודה

עמדות במשרד שמציגות את טבלת ההימורים, הקרנות מאורגנות ושיחות מסדרון בלתי פוסקות: במקומות עבודה רבים בישראל נפתחו בשבוע האחרון קבוצות של ניחושי היורו ● מה מושך כל כך הרבה חברות לאפשר את התחרות בעבודה, ואיך דווקא אלו שלא מבינים בכדורגל מצליחים להתברג במקומות הגבוהים?